Újabb híreink.
2017.12.17. Anne Fontaine Ártatlanok című filmjét láthattuk legutóbb együtt: köszönet mindenkinek, aki e nem könnyű film megnézésére, értelmezésére vállalkozott.
Köszönet Csaba Attila tanár úrnak, hogy filozófia- és etikatanári, filmbaráti, nevelőtanári és szülői minőségében is megosztotta velünk gondolatait és egy felejthetetlen estét generált.
Sok örömet és kitartást kívánunk hivatásához és családja körében egyaránt!
Köszönjük a CirkoFilm vetítéshez nyújtott segítségét!

Legközelebb:

December 19-én Surányi z. András és Sívó Júlia Rézangyalok című dokumentumfilmjét vetítjük az alkotók és a film munkatársai jelenlétében, ez lesz klubunk karácsonyi, illetve évzáró alkalma is.

A film Miskolc mellett, az ország egyik legszegényebb régiójában készült, ahol nagy szükség van a társadalmi szolidaritásra. Egy, a baptisták által fenntartott általános iskolában 2014. szeptembere óta folyik rézfúvós hangszeroktatás a magyar kormány és a máltaiak közös, társadalmi felzárkóztatási céllal létrehozott "Szimfónia programja" keretében. Az ingerszegény, nehéz sorsban élő fiatalokat két zenetanár oktatja nem csupán a zenére, hanem arra, hogy tudatosan haladjanak előre és építsék az életüket, másoknak is példát adva. Erről a munkáról szól a film.

A vetítést követően kerül sor a Rézangyaloknak szánt adományok átadására.
A célba juttatást a filmet készítő Dunatáj Alapítvány munkatársai vállalták. Az adományokkal (játékok, könyvek, írószer, édesség, tartós élelmiszer) iskolánkon kívül is, az Alapítvány Zsombolyai utca 6. sz. alatti irodájában is lehet jelentkezni december 19-ig.


Házunk tája hírei:

Nagy lendülettel zajlanak iskolánkban a testnevelő kollégáink által szervezett karácsonyi tornák.
Ezekről és a Petőfi gimnázium egyéb történéseiről is friss híreket találnak az érdeklődők az iskola közösségi oldalán.

December 16-án, Kodály Zoltán születésnapján, immár hatodik alkalommal jártunk Perőcsényben, hogy testben –lélekben együtt várjuk az ünnepeket a falu lakóival. Köszönjük a református gyülekezet vendégszeretetét, az adventi koncerten közreműködő valamennyi tanár, diák, öregdiák, barát, szülő, nagyszülő szeretetteli jelenlétét. Külön köszönet az örök petőfis György Norbertnek, hogy ismét velünk tartott!
Köszönet a gyülekezetbe vitt ajándékok készítőinek, kivált Enyingi Viviennek és családjának!

A 2017-es naptári év végén köszönetet mondunk minden nézőnknek, segítő szakembernek, kollégának! Nagy köszönet
a vetítéseink megszervezésében, lebonyolításában nyújtott segítségéért Vizi Jánosnak és Király Balázsnak és honlapunk, valamint híreink állhatatos gondozójának-továbbítójának, Baum Attilának!

Kulturális programajánló:

December 18-án 18 órától a Magyar Művészeti Akadémia sorozatában Zsigmond Dezső Élik az életüket című filmjét láthatják az érdeklődők. A vetítést követően a házigazda, Szekfü András filmtörténész beszélget a filmről vendégeivel. A helyszín a Premier Kultcafé.

December 18-án a Pótkulcsban várja a filmbarátokat Pethő Zoltán klubvezető. Műsoron Bergman Fanny és Alexander című alkotása. Vetítés 19 órától!

December 19-én 18 órától Pócsik Andrea Átkelések – a romaképkészítés (an)archeológiája című könyvének bemutatójára várja a szerző az érdeklődőket a Dokuart Központban. A kiadvány a Gondolat Kiadó jóvoltából aznap este kedvezménnyel, 2500 Ft-ért megvásárolható.

December 20-án 11 órakor mutatják be a Documenta Artis könyvsorozat Magyar forgatókönyírók I. című kötetét, mely az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének munkája. A kötet tizennyolc ismert és elismert magyar forgatókönyvírót szólaltat meg. A szerkesztőkkel, Kollarik Tamással és Köbli Norberttel Kocsis Miklós, a Kutatóintézet igazgatója beszélget. Helyszín: a Magyar Művészeti Akadémia székháza, Pesti Vigadó (Bp. V. ker., Vigadó tér 2.).

Az Uránia ünnepi alkalmakkal várja a nézőket. Érdemes böngészni a honlapot a részletekért!

December 21-én 19:00 órakor ismét látható a nemrég telt ház előtt bemutatott Kádár.kom. A helyszín szintén az Uránia.

Még tart a szentegyházasfalvi Gyermekfilharmónia adventi hangversenysorozata:
December 18. – 18.00 órától koncert Mosonmagyaróváron Karácsonyi Hangverseny Művelődési Házban (Erkel Ferenc u. 14.).
December 19. – 18.00 órától Passauban hangverseny a Gizella templom melletti aulában.
December 20. – 18.00 órától ünnepi hangverseny a Schardenberg-i katolikus templomban.
December 21. – 18.30 órától koncert Gyarmaton a katolikus templomban.
December 22. – 18.00 órakor közös karácsonyi hangverseny a debreceni Kodály Zoltán Zeneiskola diákjaival a Debreceni Egyetem főépületének aulájában (Egyetem tér 1.).


Kulturális hírek, olvasnivalók:

1882.december 16-án született Kodály Zoltán, a magyar kultúra megkerülhetetlen és feledhetetlen alakja. Az általa feldolgozott, perőcsényi koncertjeinken mindig elhangzó népdallal idézzük meg a Mestert.
69 évesen elhunyt dr. Stark András, Pécs egyik legismertebb és legjelentősebb polgára, a pécsi kulturális élet egyik mozgatója, pszichiáter-pszichoterapeuta, legendás filmklubvezető, volt intézetvezető főorvos, az S.O.S. ÉLET telefonos segélyszolgálat egyik alapítója és későbbi szakmai vezetője, a pécsi Zsidó Hitközség alelnöke.Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása is szerepel a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára esélyes művek kilencesre szűkített listáján! Hurrá!
A film DVD-je már kapható! Mi már megvettük és oly szerencsénk volt, hogy az éppen akkor könyvet vásároló Enyedi Ildikóval is találkozhattunk! Várjuk tavasszal klubunkba!
A Testről és lélekről egy pszichológus szemével.

Még mindig a Testről és lélekről kapcsán: "Most a szlovákok és a magyarok is ugyanúgy büszkék rám" - beszélgetés Borbély Alexandrával.

Érdemes felütni a decemberi Filmvilágot! Az évzáró számban detektívfilmek, távol-keleti animációk és kísérleti dokumentumfilmek mellett Makk Károly, Gárdos Éva, Nepp József, Politzer Péter és Antal Nimród a középpontban, címlapon Sally Potter új fekete komédiája, A vendégek is szóba kerül.

A rákosligeti Maros mozi működtetését segíti mindenki, aki megrendeli a régi városrészt megidéző naptárat, mely több éve a helyi Polgári Kör kezdeményezésére adatik ki.

Művészek a háborúban címmel jelent meg Ludmann Mihály különleges és hiánypótló kötete, mely az első világháború idején besorozott művészek harctéren készült munkáit mutatja be, köztük olyan alkotásokat is, amelyek a rendszerváltás előtt megtagadottak voltak.

A Magyar Művészeti Akadémia és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap közös projekt keretében digitálisan felújította a Kodály Zoltán: Háry János című daljátékából 1983-ban készült egész estés rajzfilmet.

Az Isteni műszak rendezője, Bodzsár Márk a napokban kezdte forgatni legújabb szatirikus vígjátékát, a Drakulics elvtársat.

Emlékhely nyílt Karátson Gábor festő, író, filozófus műteremlakásában, a Deák Ferenc utcában. A nagyközönség 2018 januárjától látogathatja majd.

Az erdélyi Felméri Cecília a román filmközpont támogatásával készül első nagyjátékfilmjére! A Spirál egy tóparton játszódó lélektani krimi, egy férfi és két nő hátborzongató háromszögtörténete az elengedésről, az ismétlődő kapcsolatokról és konfliktusokról. A női főszerepekben az immár Európai Filmdíjas Borbély Alexandra (Testről és lélekről) és Kiss Diána Magdolna (A nagy füzet, Szelíd teremtés) lesz látható, a férfi főszereplő kiválasztása még folyamatban van. A film gyártója az Inforg- MM stúdió.

Nemrég mutatták be H. C. Andersen-Selmeczi Bea: A rendíthetetlen ólomkatona című előadását Földes Eszter rendezésében a Hatszín Teátrumban. Beszélgetés Bán Jánossal, a darab szereplőjével.

Nagy Zoltán kapta az idén az Ivánka Csaba díjat, melyet egy pályatársakból álló kuratórium ítél oda minden évben. A kitüntetést Papp Zoltán és Kubik Anna adja át december 18-án a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

Megszűnhet az egyik legfontosabb magyar képzőművészeti szervezet, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója.
Támogatásokat, illetve felajánlásokat szívesen fogadnak.
OTP Bank 11707024-22118442

Minden olvasónknak örömteli ünnepeket, békés-boldog újesztendőt kívánunk!

Találkozzunk 2018-ban is!
2017.12.10. Köszönjük a film és a beszélgetés élményét Holländer Juditnak, az írónő Háborús naplója fordítójának, az Astrid című film magyar nyelvű felirata készítőjének, valamint Hajba Vincének, aki a könyv verseinek fordításában segédkezett! Köszönet minden jelenlévő beszélgetőtársnak is. Emlékezni fogunk erre az estére!

Reméljük, lehetőség lesz arra, hogy az Astrid Lindgrenről szóló portréfilmet minél többen megismerhessék! Számítunk a Svéd Nagykövetség eddig is megtapasztalt nagyvonalúságára, és köszönjük, hogy klubunk vetítéséhez hozzájárultak.

Legközelebb:

December 12-én Anne Fontaine Ártatlanok című filmjét láthatja közönségünk
, mely 2016-ban készült: megtörtént eseményeket dolgoz fel, Madeleine Pauliac-nak, a varsói francia kórház orvosának személyes élményét, melyet naplójába jegyzett le 1945 decemberében.
A cselekmény egy lengyel kolostor apácáinak szovjet katonák általi megerőszakolását beszéli el a Francia Vörös Kereszt fiatal orvosnőjének a szemszögéből, aki komoly kockázatot vállalva a megesett apácák segítségére siet. A háború vége nem jelenti a rettegés és a traumák végét: a szovjet hadsereg által elfoglalt területen még hosszú hónapokon át gyötrelem élni…
Megrendítő alkotás, mely a hitért való küzdelemről, a zárda belvilágáról éppúgy szól, mint az előítéletekről, kirekesztésről; a szégyentől, megbélyegzéstől való félelemről…

Vendégünk Csaba Attila tanár úr, akinek érzékenységére, látásmódjára, a traumák feldolgozásában való jártasságára évek óta számíthatunk. Köszönjük!

Köszönetet mondunk a CirkoFilmnek, hogy a vetítés megvalósulását segítették.

Mindenkit szeretettel várunk!


December 19-én Surányi z. András és Sívó Júlia Rézangyalok című dokumentumfilmjével köszöntjük a karácsonyt és búcsúzunk 2017-től.
A film Miskolc mellett, az ország egyik legszegényebb régiójában készült, ahol nagy szükség van a társadalmi szolidaritásra. Egy, a baptisták által fenntartott általános iskolában 2014. szeptembere óta folyik rézfúvós hangszeroktatás a magyar kormány és a máltaiak közös, társadalmi felzárkóztatási céllal létrehozott "Szimfónia programja" keretében. Az ingerszegény, nehéz sorsban élő fiatalokat két zenetanár oktatja nem csupán a zenére, hanem arra, hogy tudatosan haladjanak előre és építsék az életüket, másoknak is példát adva. Erről a munkáról szól a film.

A vetítéssel szeretnénk felhívni a figyelmet arra, milyen jó jót tenni, milyen jó segíteni.
Az alkalomból gyűjtést szervezünk: játékokat, könyvet, írószert, édességet, tartós élelmiszert ajánlhatnak fel a segítők a rászorultaknak december 19-ig.
A célba juttatást a filmet készítő Dunatáj Alapítvány munkatársai vállalták. Az adományokkal iskolánkon kívül is, az Alapítvány Zsombolyai utca 6. sz. alatti irodájában is lehet jelentkezni.

Vendégeink lesznek december 19-én: Surányi z. András és Sívó Júlia rendezők, valamint a Dunatáj Alapítvány munkatársai.

Házunk tája hírei:

December 6-án Mikulások és krampuszok lepték el iskolánkat, magas fokú jókedv uralkodott. Köszönet a szervezésért minden érintett kollégának és diáknak!


Nagy múltú Csillagász szakkörünk ismét "bentalvás"-t szervezett, mely - ahogy 1988 óta már olyan sokszor - ezúttal is családias hangulatban zajlott.

December 16-án, immár hatodik alkalommal adventi koncertet adnak iskolánk Perőcsényt szerető diákjai, tanárai a falu Református gyülekezetének imatermében, 15 órai kezdettel. Szeretettel várjuk mindazokat, akik velünk ünnepelnek!

Kulturális programajánló:

December 11-én 18 órától a Magyar Művészeti Akadémia sorozatában Fekete Ibolya: Bolse vita című filmjét láthatják az érdeklődők. A vetítést követően a házigazda, Szekfü András filmtörténész beszélget a filmről vendégeivel. A helyszín a Premier Kultcafé.

December 11-én 19 órakor szakmai vetítés keretében kerül a nézők elé Zsigmond Dezső A Sátán fattya című filmje az Urániában.

December 11-én a Pótkulcsban várja a filmbarátokat Pethő Zoltán klubvezető. Műsoron Fassbinder filmje, a Veronika Voss vágyakozása. Vetítés 19 órától!

December 13-től látható A művészet templomai című ismeretterjesztő sorozat új darabja, Raffaello, a festőfejedelem 3D címmel. A film az Urániában látható.

A Faludi Akadémia sorozatában december 13-án 18:45-től Enyedi Ildikó: Testről és lélekről című filmje lesz műsoron. A helyszín: Art+ Cinéma.

December 13-án 18.00 órakor a MOM Kulturális Központban Kondor Béla-emlékestet rendeznek a Hitel folyóirat estjeinek keretében, amelyen közreműködik Ágh István költő, Nagy András és Nagy Gábor. A művész verseit Pálfy Margit mondja el. A belépés díjtalan.

December 13-án 20 órakor lesz az FKSA-Prizma Filmklub őszi évadjának utolsó alkalma! A programban: Leviathan (Lucien Castaing-Taylor, Verena Paravel, 2012).
A helyszín: Rottenbiller u. 35.

Király Jenő emlékest lesz december 14-én 17 óra 30-kor az ELTE BTK főépületében, fsz. 34.

December 15–22. között a szentegyházasfalvi Gyermekfilharmónia adventi hangversenysorozatával járja az országot.
A program:
December 15. – 19.00 órától koncert Felsősófalván a Művelődési Házban.
December 16. – 17.00 órától koncert Dabason az Érdi SC Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola és Kollégiumának tornatermében (József Attila u. 107.).
December 17. – 15.00 órától Budapesten "Advent 4." ünnepi hangverseny a Szent István bazilikában.
December 18. – 18.00 órától koncert Mosonmagyaróváron Karácsonyi Hangverseny Művelődési Házban (Erkel Ferenc u. 14.).
December 19. – 18.00 órától Passauban hangverseny a Gizella templom melletti aulában.
December 20. – 18.00 órától ünnepi hangverseny a Schardenberg-i katolikus templomban.
December 21. – 18.30 órától koncert Gyarmaton a katolikus templomban.
December 22. – 18.00 órakor közös karácsonyi hangverseny a debreceni Kodály Zoltán Zeneiskola diákjaival a Debreceni Egyetem főépületének aulájában (Egyetem tér 1.).


Kulturális hírek, olvasnivalók:

90 éve született Zerkula János, gyimesi prímás, oly sok feledhetetlen dallam birtokosa.

Újabb hatalmas siker!
Borbély Alexandra, a Testről és lélekről főszereplője nyerte a legjobb színésznő díjat az Európai Filmdíj berlini díjátadóján.

Ezúttal is fontos gondolatok: interjú Enyedi Ildikóval.


A Gulyás testvérek címmel kiadvány jelent meg Tóth Péter Pál tollából az MMA gondozásában. A könyv áttekinti az alkotópáros pályafutásának állomásait ás arra is kitér, mi is az a dokumentumfilm…

Három díjjal jutalmazták Török Ferenc filmjét a Varsói Zsidó Filmfesztiválon. A több mint 40 alkotást felvonultató nemzetközi szemle nyitófilmjeként bemutatott alkotásért Rudolf Péter a legjobb színész, míg Szántó T. Gábor és Török Ferenc a legjobb forgatókönyv díját nyerte el, sőt a fesztivál közönségdíját is az 1945 kapta.

A második hétvégére elérte a 145 317 nézőt A Viszkis című film, amivel az idei legjobb nyitó heti bevételt elérő magyar film rekordját is megdöntötte.

Megjelent Szekfü András Makk Károllyal készült 1971-es interjújának második része a Filmvilágban!

Karlovy Varyban mutatja be nagyjátékfilm tervét Fabricius Gábor.

Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok kardvívóról készít portré dokumentumfilmet Muhi András Pires...

December 10-én került a boltokba a svéd Anna Brones Lagom című könyve, amelynek bemutatóján maga Svédország nagykövete, Niclas Trouvé méltatta a könyvet.

Szép ajándék lehet …..

Donáth Mirjam nemrégiben megjelent könyvéről, a Mások álmáról már beszámoltunk. Egy éve készült vele ez a beszélgetés.

Újabb szép könyv! Szegő György építész-díszlettervező és Haba Péter művészettörténész 111 év, 111 híres épület című műve!

Minden olvasónknak örömteli ünnepi készülődést és gazdagító kulturális élményeket kívánunk!

Bízunk benne, hogy filmklubunkban is találkozunk!
2017.12.03. November 28-án vándorútra indultunk: a Santiago de Compostelába tartó filmre sok néző volt kíváncsi. Köszönet a csoportos eljövetelért Flaskay Zsuzsa és Ludassy György kollégáinknak és tanítványaiknak.
Vendégeinknek - Teleki Máriának és Dr Giró-Szász Nórának - a szép estét, a sok érdekes és személyes tapasztalatot köszönjük! Bízunk benne, hogy máskor is találkozunk! Addig is további vágyott sikereket és kitartást kívánunk!
Gratulálunk a szintén jelen levő Gózon Gyula kollégánknak a kiváló túrateljesítményéhez és köszönjük, hogy felhívta a figyelmünket a túrázás sokféle lehetőségére.
Külön köszönet Bakondi Gábornak, hogy tanulhattunk tőle a Csendről.


Legközelebb:
December 5 –én egy Astrid Lindgrenről szóló dokumentumfilmet vetítünk vendégünk, Holländer Judit
, az írónő Háborús naplójának fordítója, a film magyar nyelvű feliratának készítője és a Svéd nagykövetség jóvoltából.
Egy rendkívüli asszony élete bontakozik ki előttünk, akit uralkodónak kijáró tisztelettel búcsúztatott a halálakor az egész svéd társadalom, s máig megkülönböztetett szeretetnek örvend. Bár mi, magyarok elsősorban a Harisnyás Pippi és egyéb gyermekeknek szánt meséiből ismerjük, Astrid életműve messze több a meseírói pályánál: társadalmat alakító tényező volt ő, aki mindazt, amit átélt az emberek javára fordította… Visszatérő kedves vendégünk, Holländer Judit, akivel mindig élmény beszélgetni!


További műsorunk karácsonyig:

December 12.: Ártatlanok (francia-lengyel, 2016, 115 perc, rendezte: Anne Fontaine,a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: Csaba Attila tanár úr - PSG

December 19.: Rézangyalok (magyar dokumentumfilm, 2017, 52 perc, rendezte: Surányi Z. András)
Vendég: Surányi z. András rendező és Sívó Júlia forgatókönyvíró rendezők, valamint a Dunatáj Alapítvány munkatársai.

Házunk tája hírei:

Megrendülten tudatjuk, hogy iskolánk egykori tanulója, a néhány éve végzett Berezvai Marcell zenész, akinek felépüléséért sokan fogtak össze, nemrégiben elhunyt.
Szeretettel gondolunk rá, nyugodjék békében!

Kulturális programajánló:

Antal Nimród várva várt filmje, A Viszkis e héttől látható a mozikban!

December 4-én 18 órától a Magyar Művészeti Akadémia sorozatában Fekete Ibolya Az apokalipszis gyermekei című filmjét láthatják az érdeklődők. A vetítést követően a házigazda, Szekfü András beszélget a filmről vendégeivel. A helyszín a Premier Kultcafé.

A BIDF újabb vetítése!
December 4- én 18:00 és 20:00 órai kezdettel a Ballroom Dancer (A tánc bajnoka) című dokut láthatja a közönség a Bem moziban.
Jegyár: 900 Ft, amely egy italt is tartalmaz (diákoknak és nyugdíjasoknak lehetőség van 600 Ft-os jegyet váltani).
Regisztráció: bidf.guests@gmail.com

Római Anzix!
December 4-én 18:30-kor indul az Uránia és a Budapesti Olasz Kultúrintézet együttműködésében szervezett vetítéssorozat, melynek fókuszában Róma áll.
Hogyan látták és láttatják az Örök várost a filmművészet klasszikusai? A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik, a jegyár egységesen 1000 Ft. Az első film De Sica A sorompók lezárulnak című alkotása.

December 4-én a Pótkulcsban vár minden érdeklődő filmbarátot Pethő Zoltán klubvezető. Műsoron a Sráckor (Linklater, 2014) Vetítés már 7-től!

December 4-én 19h 30-kor Pregitzer Fruzsina Jászai Mari-díjas színművész önálló estet ad Mécs László papköltő, premontrei szerzetes verseiből. Helyszín: Pesti Vigadó, Sinkovits Imre Kamaraszínpad.

December 5-én 5 kiállítás nyílik a Műcsarnokban, mely 2018. január 28-ig látogatható.
A látogatók öt, "félárnyékban" maradt életművet ismerhetnek meg. A kiállítás szervezőeleme a művészet szocializmusban elfoglalt helyzete, az alkotók művészeti és életstratégiái, különös tekintettel a kívülállás és az ellenállás egyedi formáira.

Itt a decemberi Közelkép Filmklub! December 5-én a téma Antal Nimród A Viszkis című filmje lesz. A program 18:00 órakor, a vetítéssel indul, majd vitaindító előadás és kötetlen beszélgetés következik.

December 6-án 18 órakor az Álom hava című filmet vetítik a Magyarság Háza Filmklubban, melyet Bicskei Zoltán rendezett. A vetítés után Búzás Anna beszélget a rendezővel. Helyszín: Magyarság Háza (1051 Budapest, Zrínyi u. 5.)

A Faludi Akadémia sorozatában december 6-án 18:45-től Orbán Ágnes – Lengyel Gyula: Mátrai képek – Kodály emléktúra (50 perc, 1994.) című filmjét láthatják a nézők, a nagy zeneszerző születésének és halálának évfordulója alkalmából. A helyszín: Art+ Cinéma.

Budapesti moziestek keretében december 6-án 19 órától Szemző Tibor: Az élet vendége - Csoma legendárium című filmjét nézik-beszélik meg az érdeklődők.
Vendég a film rendezője és zenéjének szerzője, Szemző Tibor. A vetítés előtti és utáni beszélgetést Kolozsi László film- és zenekritikus moderálja.
A programra a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a papp.krisztina@bmc.hu email címen.

December 8-án a szentendrei Ferenczy Múzeumban nyílik meg Csíkszentmihályi Róbert szobrászművész kiállítása. A tárlat 2017. december 8-tól 2018. február 4-ig látogatható.

December 8-án, pénteken, 18:00 órakor az Ember Judit életművét bemutató sorozatban A "harmincadik század" felé - A misszió (1999) című film következik.
Vendég: Dr. Szilágyi Júlia és Buglya Sándor A helyszín: a Fúga.

Decemberben 8-9-én hetedik alkalommal rendezik meg a DunaDOCK Master Class dokumentumfilm fejlesztő workshopot.
Idén négy díjnyertes filmet vetítenek, melyeket az alkotók által tartott előadás követ - ezúttal a finanszírozás és a forgalmazás műhelytitkaiba nyerhetünk bepillantást.
Minden program kétnyelvű (angol, magyar), a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció a dunadock@gmail.com emailcímen.


Kulturális hírek, olvasnivalók:

"Advent: a várakozás megszentelése. Rokona annak a gyönyörű gondolatnak, hogy "meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk". ( Pilinszky János)

"Mióta éltem, forgószélben
próbáltam állni helyemen.
Nagy nevetség, hogy nem vétettem
többet, mint vétettek nekem.
Szép a tavasz és szép a nyár is,
de szebb az ősz s legszebb a tél,
annak, ki tűzhelyet, családot,
már végképp másoknak remél."

80 éve annak, hogy elment ebből a világból József Attila. Minden nap gondolunk rá a verseivel, s decemberben mindig hosszan nézzük a fényképét iskolánk híres diákjainkat bemutató tablóján… ?

November 28-án ünnepelte születésnapját Sára Sándor rendező, akit klubunk nevében is köszöntöttünk.

Megszületett a 15. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál zsűrijének döntése: az egészestés animációk versenyét A hegyek és vizek könyve című kínai animáció nyerte. A rövidfilmek versenyében A teher című animáció kapta a díjat, Lovrity Anna Katalin Vulkánsziget című rövidfilmje a zsűri külön elismerésében részesült.
/

Kubik Anna, a debreceni Csokonai Színház művésze nyerte a legjobb színésznőnek ítélt díjat a 28. brassói Nemzetközi Kortárs Dramaturgiai Fesztiválon.

Amerikai filmfesztiválon a Dialógus! Fabricius Gábor kisfilmje a jövő évi Global Cinema Film Festival of Boston versenyprogramjába kapott meghívást.

Vranik Roland filmje, Az állampolgár továbbra is nagy sikereket arat! Legutóbb elnyerte a torontói fesztivál közönségdíját.

Több száz filmterv közül a legjobb háromba került Szőcs Petra rendező és Nagy V. Gergő forgatókönyvíró Deva Mall című filmterve a velencei Biennale College programján, és ezzel elnyerte a megvalósításhoz szükséges gyártási támogatást.

Készül az új lélektani krimi! Bagota Béla első játékfilmje, a Valan egy erdélyi bányavárosban játszódik, a főszereplő a huszonkét évvel ezelőtt nyomtalanul eltűnt húga ügyében nyomoz. Agyártást 292 millió forinttal támogatja a Filmalap.

Marik Noémi Tóth Ildikóval, az Aurora Borealis főszereplőjével készült interjúját olvashatjuk itt.

1956 - A forradalom ígérete címmel jelent meg szakmai kiadvány Lengyelországban.
Az anyagot magyar nyelvre fordította Danyi Gábor, ingyen letölthető.

Nemrég már beszámoltunk az Ady Endre születésnapján megnyílt új budapesti helyszínről, a Három Holló / Drei Raben-ról. Íme, egy részletesebb híradás: Ady Endre kocsmájából kultúrkávéház – megnyitott a belvárosban a Három Holló.

Minden olvasónknak örömteli ünnepi készülődést és gazdagító kulturális élményeket kívánunk!
Bízunk benne, hogy filmklubunkban is találkozunk!
2017.11.26. November 21-én a Ház a sziklák alatt című filmjével emlékeztünk a 2015 novemberében klubunkban járt Makk Károlyra. A vetítés után a rendező lányával, Makk Lilivel beszélgethettünk: köszönet az emlékezetes és igen jó hangulatú estéért minden részvevőnek, mindnyájunk nevében köszönet Lilinek a személyességért, a felemelő és szeretetteli pillanatokért. S hogy tudhatjuk, mennyire az Édesapja lánya…
Sok örömet és sikereket kívánunk neki és családjának!

Legközelebb:

November 28-án Emilio Estevez Vándorút című filmjét vetítjük
, mely egy zarándokút története. A rendező a saját édesapjával játszatja a főszereplő amerikai férfit, aki a viharban életét vesztett fia hamvaiért jön Európába, hogy aztán maga is végigjárja a Camino-t. Vendégeink a zarándokutakat megjárt Teleki Mária kolléganőnk, a magyar Jakab-út jó ismerője és Dr Giró-Szász Nóra jogász, aki nemrégiben tért haza Santiago de Compostelából.
Izgalmasan szép este elé nézünk! Várjuk az érdeklődőket!


További műsorunk karácsonyig:

December 5.: Astrid (svéd dokumentumfilm, 2016, 93 perc, rendezte: Kristina Lindström)
Vendég: Holländer Judit, az írónő naplójának fordítója, a film magyar nyelvű feliratának készítője

December 12.: Ártatlanok (francia-lengyel, 2016, 115 perc, rendezte: Anne Fontaine,a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: szervezés alatt

December 19.: Rézangyalok (magyar dokumentumfilm, 2017, 52 perc, rendezte: Surányi Z. András)
Vendég: Surányi z. András rendező és Sívó Júlia forgatókönyvíró rendezők

Házunk tája hírei:

A LUX filmnapokon látott 120 dobbanás percenként című filmmel kapcsolatban sok kérdés vetődött fel valamennyis petőfis nézőben, így a hét folyamán beszélgetést szerveztünk a tanár-diák nézők részvételével, melyet Novák Kinga pszichológus kollégánk vezetett. Beszélni kell a tabukról – komoly tanulság!
Nagy élmény volt, akárcsak a film, köszönjük!


A napokban lezajlott iskolánk szalagavató bálja: a végzős osztályok színvonalas és ötletes osztálytáncokkal rukkoltak elő, a keringőkről nem is szólva. A TTT (Titkos Tanári Tánckar) idén is fergeteges sikert aratott, stílusosan szólva "isteni" volt az Olümposzról leszállt vendégjátékuk. Köszönet a szervezésért, a programokért!
Részletek az iskola közösségi oldalán.

Örömmel adjuk hírül, hogy klubunknak saját közösségi oldala is van.
Az eddigi személyes profil helyett ezen szeretnénk közreadni jövőbeni híreinket, illetve hirdetni az eseményeket.
Megköszönjük, ha ismerőseink, barátaink a tetszik-re kattintva támogatnak bennünket és másoknak is ajánlják klubunkat!

Kulturális programajánló:

Antal Nimród várva várt filmje, A Viszkis e héttől látható a mozikban!

November 27-én 18 órától a Magyar Művészeti Akadémia sorozatában Almási Tamás Tehetetlenül című filmjét láthatják az érdeklődők. A vetítést követően a házigazda, Szekfü András beszélget a filmről vendégeivel. A helyszín a Premier Kultcafé.

Szintén november 27-én a Pótkulcsban vár minden érdeklődő filmbarátot Pethő Zoltán klubvezető. Műsoron Andrej Rubljov (Tarkovszkij, 1966). Gyülekezés 7-től, vetítés fél 8-tól.

Hogyan készíti el egy Baranya megyei aprófalu tucatnyi fiatal lakója saját kisfilmjét, amihez egy profi stábot kap segítségül? Még válthatók jegyek a Remake_Bodony című dokumentumfilmre, melyet november 27-én, 18 órai kezdettel a Trafóban vetítenek!

November 28-án 19 órakor az Urániában mutatják be a KÁDÁR.KOM című dokumentumfilmet.

A Faludi Akadémia sorozatában november 29-én 18:45-től JÁTÉK 6.45 - Elfelejtett ősök árnya. A helyszín az Art+ Cinéma.

A Műcsarnok klubjában november 29-én, 18 órai kezdettel műsoron: Luis Bunuel: Ő.

Itt az idei ANILOGUE fesztivál!!!
November 29. - december 3. között több mint 200 új animációs rövidfilmet és 15 egész estés mozit láthat majd a közönség az Urániában és a Kino moziban!

November 30-án 18 órakor Vásáry Tamás zongoraművész, karmester, a nemzet művésze lesz a vendége az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány és a Petőfi Irodalmi Múzeum következő disputájának, beszélgetőtárs Galambos Ádám evangélikus teológus. A helyszín a Petőfi Irodalmi Múzeum.

November 30-án 18 órára Donáth Mirjam: Mások álma című könyvének filmvetítéssel egybekötött bemutatójára látogathatunk a Magvető Caféba. A szerzőt a SpeakEasy Project Menjek /Maradjak sorozatának new yorki epizódjából nézőink is ismerik. Most hazaköltözött és erről könyvet is írt.

December 1-jén 16 órakor Kósa Ferenc 80.születésnapja alkalmából az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata ünnepi délutánt rendez, melyen levetítik az MMA megbízásából róla készült Őrizd az embert című portréfilmet. A vetítést követően Kósa Ferenc pályájáról Sára Sándor operatőr, filmrendező, Lugossy László filmrendező és Pörös Géza filmtörténész beszélget. A helyszín a Pesti Vigadó.

7 éves a Magyarhangya!
December 1-3 között a ZSILIP-ben (XIII., Újpesti rakpart 1.) láthatjuk az általuk forgalmazott jobbnál jobb filmeket.
Jegyár: 1000 Ft. // Napi bérlet (4 film): 2000 Ft.

December 2-án, szombaton 18:00 órakor az Ember Judit életművét bemutató sorozatban az És ne vígy minket a kísértésbe (1993) című film látható.
Vendég: Szekfű András A helyszín: a Fúga.

December 1-3 között ingyenes rendezvénysorozattal búcsúzik a Néprajzi Múzeum.

A Kossuth téri épület bezárása előtt utolsó alkalommal nyújt lehetőséget az múzeumban folyó sokrétű tevékenység megismerésére. Jobbnál jobb családbarát programok!

December 4-én a Fúgában folytatódik a Díszletváros sorozat. A programban Luhrmann: RÓMEÓ+JÚLIA (Romeo + Juliet, 1995) című alkotásáról lesz szó, előadó: Danileszk Rita.

Római Anzix
December 4-én 18:30-kor indul az Uránia és a Budapesti Olasz Kultúrintézet együttműködésében szervezett vetítéssorozat, melynek fókuszában Róma áll.
Hogyan látták és láttatják az Örök várost a filmművészet klasszikusai? A tizenegy részes, május végéig tartó sorozat keretében a filmeket meghívott vendégek, irodalmárok, filmtörténészek, az olasz kultúra ismerői mutatják be a közönségnek. A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik, a jegyár egységesen 1000 Ft.

A BIDF újabb vetítése!
December 4- én 18:00 és 20:00 órai kezdettel a Ballroom Dancer / A tánc bajnoka című dokut láthatja a közönség a Bem moziban.
Jegyár: 900 Ft, amely egy italt is tartalmaz (diákoknak és nyugdíjasoknak lehetőség van 600 Ft-os jegyet váltani).
Regisztráció: bidf.guests@gmail.com


Kulturális hírek, olvasnivalók:

Wilhelm Droste kávéházakba vetett hite, Ady Endre költészete iránti szeretete megingathatatlan! A német irodalomtörténész, író, műfordító a Piarista Rend segítségével megnyitotta az Ady kedvenc kocsmája nevét viselő kévéházát november 22-én, a Szabadsajtó úton! A Három Holló
nem egyszerűen kávéház, hanem szerkesztőség, sokszínű szellemi műhely is, ahol nap, mint nap izgalmas dolgok történnek az irodalom, a színház, a film, a vizuális művészetek és a zenei előadó-művészet terén, független művészek és művészeti társulatok bemutatásával, felkarolásával, támogatásával. Gratulálunk!

Az építész Városkúti úton álló családi házában nyílt meg a napokban a Makovecz Központ és Archívum, mely egy többfunkciós szellemi műhely lesz, ahol Makovecz Imre hagyatékának nagy része is helyet kap. A Makovecz Központ és Archívum működtetését a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet látja el.

November 25-én a rákosligeti Csekovszky Árpád Művelődési Házban köszöntötték tisztelői Szilágyi István színművészt 80. születésnapja alkalmából. A jeles napon A három testőr Afrikában című filmjével folytatódott az életmű bemutatása.

Az egyik legrangosabb amerikai fesztiválon, az 50. AFI Festen (az Amerikai Filmintézet fesztiválja) mutatkozott be az amerikai közönség előtt a napokban Enyedi Ildikó Arany Medve díjas filmje, a Testről és lélekről, ahol elragadtatással fogadta a közönség. Ezt követően a 17. Magyar Filmfesztiválon is hangos siker övezte Enyedi díjnyertes alkotását, majd az Oscar és Golden Globe tagoknak tartott első hivatalos vetítésen is kedvező fogadtatásban részesült. A filmet Enyedi Ildikó rendező Mécs Mónika és Mesterházy Ernő producerek kísérték el az amerikai premierre. A világ 91 országa vásárolta meg eddig a filmet, melyre a hazai mozikban mintegy 90 ezren váltottak jegyet.

Várhatóan 2018 februárjában érkezik a Félvilág és A berni követ alkotópárosa, Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró új filmje, az Örök tél.

Lassan adventi időt élünk, közeledik a karácsony. Tegyünk jót, s legyen körülöttünk is külső-belső nyugalom. Praktikusan ebben segíthetnek ezek a helyszínek.

Hírlevelünk végén mindenkinek tartalmas élményeket kívánunk!

Reméljük, klubunkban is találkozunk!
2017.11.19. Aki csak látta, megszerette az Olli Mäki legboldogabb napja című filmet, annak filmes világát és hőseit. Köszönet minden egyes nézőnek és vendégeinknek, Gaborják Ádámnak és Lőrincz Gergelynek a remek estéért. Sok érdekes szempont került elő és jó volt ezeket együtt végiggondolni. Reméljük, hamarosan ismét találkozhatunk!

Legközelebb: november 21-én a Ház a sziklák alatt című, 1958-ban készült filmet láthatja közönségünk, mely Makk Károly életművének az a fontos darabja, amely a hatalmas vígjátéki sikerek után először mutatja fel a rendező mély sorsdrámákat megjelenítő tehetségét.

A Tatay Sándor regénye nyomán készült szerelmi háromszög-történet a Balaton-felvidéken játszódik a II. világháború után. Főhőse Kós Ferenc (Görbe János) betegen, meggyötörve tér haza az orosz hadifogságból. Még jobban összeomlik, amikor megtudja, hogy felesége már nem él, kisfiát pedig sógornője, a púpos Tera (Psota Irén) neveli. Tera beleszeret a férfiba, ő azonban a feltűnő szépségű, magával ragadó Zsuzsát (Bara Margit) választja.
Nem folytatjuk a cselekmény részletezését: mindenkinek csak ajánlani tudjuk, nézze meg Makk Károly filmjét, mely a Szőts István-képviselte stílushagyomány folytatója.
A vetítést követően vendégünk lesz Makk Lili, a rendező lánya, maga is filmes, akinek hálásan köszönjük, hogy elfogadta meghívásunkat.
Szeretettel várunk minden érdeklődőt a filmre és a nem mindennapinak ígérkező beszélgetésre!

Itt ajánljuk az olvasók figyelmébe Szekfü András Makk Károllyal 1971-ben készült interjúját, melyet a Filmvilág novemberi számában találunk.


További műsorunk novemberben:
November 28.: Vándorút (ameriaki-spanyol akció-vígjáték, 2010, 124 perc, rendezte: Emilio Estevez)
Vendég: Dr. Giró-Szász Nóra jogász és Teleki Mária tanárnő - Ciszter Gimnázium, Székesfehérvár, az El Camino utazói.

Házunk tája hírei:

Örömmel adjuk hírül, hogy klubunknak saját közösségi oldala is van.

Az eddigi személyes profil helyett ezen szeretnénk közreadni jövőbeni híreinket, illetve hirdetni az eseményeket. Megköszönjük, ha ismerőseink, barátaink a tetszik-re kattintva támogatnak bennünket és másoknak is ajánlják klubunkat!

A héten lezajlott iskolánkban a jövendő petőfiseknek és szüleiknek, ill. az érdeklődőknek szóló nyílt nap, melyre rekordszámban érkeztek a vendégek. Csupa jó visszajelzést kaptunk-hallottunk!
Köszönet a szervezőknek és a lebonyolításban bármi módon résztvevő kollégáknak és diákoknak.

Teljes gőzzel folynak a szalagavató próbák: a pénteki nagy napra, a szalagavató bálra izgalommal készülnek a táncosok.
Meglepetések is várhatók!


Kulturális programajánló:

November 20-án 18 órától a Magyar Művészeti Akadémia sorozatában Schiffer Pál Elektra Kft. című filmjét láthatják az érdeklődők. A vetítést követően a házigazda, Szekfü András beszélget a filmről vendégeivel. A helyszín a Premier Kultcafé.

November 20-án 18 órakor Lator Lászlót köszöntik barátai, tisztelői a Petőfi Irodalmi Múzeumban 80. születésnapja alkalmából.

Szintén november 20-án a Pótkulcsban vár minden érdeklődő filmbarátot Pethő Zoltán klubvezető. Műsoron Florida, a Paradicsom (Jarmusch, 1984). Gyülekezés 7-től, vetítés fél 8-tól.

A november 9-20. között zajló Héttorony Fesztivál rendezvénysorozat záróeseménye Dresch Mihály koncertje lesz a Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadóban november 20-án 19 óra 30-tól.

Még mindig novemberi 20-i ajánlat következik: a KineDok - Pázmány Filmklub várja nézőit a Nem Adom Fel Cafe & Barban! Műsoron A csend királynője című lengyel film, mely egy siket romániai kislányról szól, aki egy Lengyelországban tengődő roma közösségben él és táncol.
Vendég: Csík Juci újságíró, a beszélgetést Harsányi Domonkos moderálja.

November 21-én, 18:30-kor a Testről és lélekről angol nyelvű feliratos változata szerepel az Uránia műsorán.

A Magyar Művészeti Akadémia Szőts István Mozgókép Műhelye sorozatában november 22-én | 18:00 órakor Jókai Anna író portréját mutatják be a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán.

Brazil-magyar koprodukcióban készült kisfilm Edgar Allan Poe munkássága nyomán! A tömeg embere november 22-én mutatkozik be a budapesti Kino Café Artmoziban.

A BIDF újabb vetítése! November 22-én 18:00 és 20:00 órai kezdettel az Egyre közelebb című, családi titkokat leleplező, izgalmas dokut láthatja a közönség a Bem moziban.
Jegyár: 900 Ft, amely egy italt is tartalmaz (diákoknak és nyugdíjasoknak lehetőség van 600 Ft-os jegyet váltani).
Regisztráció: bidf.guests@gmail.com

A Faludi Akadémia sorozatában november 22-én 18:45-től Osgyáni Csaba: Hatszáz év után az első (52 perc, 2009.) A helyszín az Art+ Cinéma.

A Műcsarnok klubjában Andrej Tarkovszkij: Nosztalgia című filmje következik november 23-án, 18 órai kezdettel. Előadó: Kovács András Bálint filmesztéta, egyetemi tanár.

A Menjek/Maradjak sorozat negyedik részét vidéken is láthatják a nézők: november 23-án 17 órakor a szegedi Grand Café Moziban, november 24-én 20 órától pedig a pécsi Apolló Moziban juthatunk közelebb a válaszhoz arra kérdésre, hol jobb élni és miért…

November 24-25-én a Fúgában Ember Judit Jubileumi Maraton - DVD premierrel.
Az érdeklődők kövessék a még szervezés alatt álló programot a részletekkel kapcsolatban.

November 26-án, vasárnap, 15:00 órakor József Attila halálának 80. évfordulója alkalmából Simon Péter előadásában hallhatjuk a költő verseit. A helyszín az Uránia.

November 27–28. Keleti hatások és motívumok a magyar művészetben címmel konferenciát szervez a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata a Műcsarnokban.

Október 28-án 18:00 órakor az Ember Judit munkásságát bemutató sorozatban következik:
A "harmincadik század" felé - Tantörténet
(1976).
Vendég: B. Révész László és Mátis Lilla, helyszín: a Fúga.

November 30-án 18 órára Donáth Mirjam: Mások álma című könyvének filmvetítéssel egybekötött bemutatójára látogathatunk a Magvető Caféba. A szerzőt a SpeakEasy Project Menjek /Maradjak sorozatának new yorki epizódjából nézőink is ismerik. Most hazaköltözött és erről könyvet is írt.

Érdemes ellátogatni az Észt Intézet - Estonian Institute in Hungary izgalmas kiállítására, mely 18 ország 72 művészének Alice-vízióját mutatja be: "It's Always Tea-Time – nemzetközi illusztrációs kiállítás


Kulturális hírek, olvasnivalók:

November 15-én ünnepelte születésnapját Enyedi Ildikó, akit ezúton is szeretettel köszöntünk és reméljük, a filmjéről elnevezett tematikus sorozatunknak személyesen is vendége lesz tavasszal.

A Filmhu interjúját ajánljuk addig is olvasóinknak: Nagy Egóval nem működött volna.

Folytatódik a Testről és lélekről sikere a világban! Enyedi Ildikó filmjének operatőre, Herbai Máté kapta az Arany Békát az idei Cameraimage versenyen, az észak-lengyelországi Bydgoszcz-ban, mely a világ egyetlen, kifejezetten az operatőri teljesítményre fókuszáló filmfesztiválja. Éljen!

Egy hír, melynek szintén csak örülni lehet: az elmúlt hétvégén átlépte a magyar filmek idei nézettsége az egymillió főt. A magyar alkotások 2008 óta nem látott magas nézőszámát nyereményjátékkal ünnepelte a Magyar Nemzeti Filmalap és a Cinema City Magyarország.

November 11-én ünnepség keretében megnyílt az új Cserépfalvi Emlékszoba Cserépfalun. Az 1900-ban született Cserépfalvi Imre szülőfaluja tiszteletére vette fel később annak nevét, testvéreivel együtt. Könyvek tekintetében a döntő hatást párizsi tartózkodása tette rá a 20-as évek közepén. Életre szóló élménye is itt született: megismerte, majd elkötelezett barátja, támogatója lett József Attilának.

Fedezzük fel Budapestet! A legszebb szecessziós épületek a fővárosban!

Hírlevelünk végén mindenkinek tartalmas élményeket kívánunk!
Reméljük, klubunkban is mielőbb találkozunk!
2017.11.12. A remény receptje című japán filmet láthattuk legutóbb együtt: köszönet az érzékeny és értő közönségnek, hangsúlyosan Kóródi Ildikó kolléganőnknek és osztályának: nagy öröm, hogy a történet működött lélektől lélekig; nagy öröm, hogy van értelme filmklubozni!
A feledhetetlen estét vendégünknek, Dr. Vihar Juditnak is hálásan köszönjük: ezúttal is nagy élmény volt a beszélgetés, a sok-sok új ismeret. Lélekben egy másik kultúra nyomában jártunk… Ezentúl nyolcszor mossuk meg a rizst főzés előtt, és sok egyebet is másképp gondolunk-teszünk-szemlélünk majd – ez volt A remény receptjének fontos üzenete.

Legközelebb:

November 14-én az Olli Mäki legboldogabb napja című filmet láthatja közönségünk
, melyet a finn Juho Kuosmanen rendezett. A történet alapja valós, 1962-ben járunk, a finn sporttörténelem egyik legnagyobb pillanata zajlik: az amatőr Európa-bajnok ökölvívó, Olli Maki élete legfontosabb meccsére készül a világbajnoki címért. Az eseményt a korabeli média, a sportvilág és az egész társadalom hatalmas figyelme, mondhatni nyomása övezi… Hősünknek a bajnoki címnél is fontosabb azonban a szerelme és az önazonossága… Testről és lélekről szóló sorozatunk karakteres darabja ez, melyről vendégeinkkel, Gaborják Ádám szerkesztő, kritikussal és Lőrincz Gergely szerkesztő, tervezőgrafikussal beszélgethetünk majd.
Köszönjük a Mozinet segítségét, hogy a vetítéshez hozzájárultak és a kópiát megkaphattuk.

Mindenkit szeretettel várunk!


További műsorunk novemberben:

November 21.: Ház a sziklák alatt (magyar filmdréma, 1958, 93 perc, rendezte: Makk Károly)
Vendég: szervezés alatt

November 28.: Vándorút (ameriaki-spanyol akció-vígjáték, 2010, 124 perc, rendezte: Emilio Estevez)
Vendég: Giró-Szász Nóra jogász és Teleki Mária tanárnő - Ciszter Gimnázium, Székesfehérvár, az El Camino utazói

Házunk tája hírei:

Iskolánk ablakaiba szép növények költöztek. Köszönet Bordács Erika kolléganőnknek és Leschák Sándornak az adományozó kedvükért
, s hogy így otthonosabb, élhetőbb tér vesz körül bennünket. A további felajánlásokat is örömmel vesszük!

A napokban lezajlott LUX Filmnapokon nagy számban vehettek részt klubunk tagjai, diákjaink és tanárkollégáink. Köszönet az Uránia szervezőinek, hogy mindezt lehetővé tették! Hatalmas élmény volt minden egyes vetítés, melyekről külön beszélgetést is szervezünk a hét folyamán.

Kulturális programajánló:

Még tart az Olasz Filmfesztivál a Puskin moziban és a Tabán artmoziban! A nézők a kortárs itáliai filmek legjobbjaiból láthatnak válogatást.

November 13-án, 16:00 órakor Az állampolgár angol feliratos változata látható az Urániában.

Közelkép november 13-án 18 órakor az Urániában! Fókuszban Nemes Gyula Zéró című filmje. A vetítést követően a Magyar Filmtörténeti Kutatócsoport (ELTE) és a Metropolis folyóirat szervezésében előadás és beszélgetés lesz az Uránia dísztermében. A vitaindító előadást Lichter Péter filmrendező tartja.

November 13-án 18 órától a Magyar Művészeti Akadémia sorozatában Jelenczki István József Attiláról szóló filmjét, az Eszmélet után-t láthatják az érdeklődők. A helyszín a Premier Kultcafé.

November 13-án a Pótkulcsban vár minden érdeklődő filmbarátot Pethő Zoltán klubvezető. Műsoron Andersson filmje, az Egy galamb leült az ágra. Gyülekezés 7-től, vetítés fél 8-tól.

November 15-én 18 órától a Műcsarnok filmklubjában Sindó Kaneto: Kopár sziget című nagy hatású filmjét nézhetjük meg, melyről Gelencsér Gábor esztéta tart előadást.
November 15-én 17 órai kezdettel Molnár Krisztina Rita: Levél egy fjord partjáról – című új könyvének bemutatójára kerül sor az Írók boltjában.

November 15-én 16:30-kor az Aurora Borealis angol nyelvű változatát tűzi műsorára az Uránia.

November 16-án a Cirko Film igazi filmtörténeti csemegét mutat be: eredeti Lumiere-felvételeket láthatunk humoros, értő kommentárral a cannes-i filmfesztivál igazgatójától, Thierry Frémaux-tól.

November 17-18-án nemzetközi film- és kultúratudományi szimpóziumra kerül sor a PPKE BTK Kommunikáció és Média Intézetben: kiváló portugál (Sara Magno) és magyar előadókkal (többek között Izabella Füzi, Kalmár György, Győri Zsolt, Müllner András, Réka Sárközy, Laszlo Strausz, Hedvig Turai, Virginás Andrea, Barnabás Zemlényi-Kovács). Kísérő vetítések a Docuartban november 16-án és 17-én.

November 18-án a Verzió fesztiválon mutatkozik be a Menjek/Maradjak projekt újabb epizódja: az Édes otthon címmel.

November 19-én, vasárnap 14.30-kor az Összhang sorozat keretében akadálymentesített vetítés várja a nézőket az Uránia dísztermében. Műsoron Mészáros Márta új filmje, az Aurora Borealis – Északi fény.

November 19-én 18 órakor a Stalker-t nézhetik meg az érdeklődők a Bem moziban.

November 20-án a KineDok - Pázmány Filmklub várja nézőit a Nem Adom Fel Cafe & Barban! Műsoron A csend királynője című lengyel film, mely egy siket romániai kislányról szól, aki egy Lengyelországban tengődő roma közösségben él és táncol.
Vendég: Csík Juci újságíró, a beszélgetést Harsányi Domonkos moderálja.


November 6-án egy éve, hogy elhunyt Kocsis Zoltán. Zenéje halhatatlan és mindig velünk marad.

A négy legfontosabb díjat hozta el Az állampolgár a 17. Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon! A film továbbra is elérhető a Vimeo On Demand felületén.


Ne feledjük Ember Judit alakját és munkásságát!
A betiltott filmek csúcstartója - Ember Judit


A hétvégén kezdődött a Camerimage Filmfesztivál, a világ legjelentősebb operatőri fesztiválja, mely idén ünnepli 25. születésnapját az észak-lengyelországi Bydgoszcz-ban. Máthé Tibor, Herbai Máté, Gyuricza Mátyás, Rév Marcell, Kóródi Dániel és Kollányi Péter - idén összesen hat magyar operatőr munkája kapott meghívást a fesztiválra. Mészáros Márta filmrendező és Szathmáry István újságíró zsűritagként vesz részt a rangos filmünnepen.

Európa legjobb televíziós filmjének választották Tasnádi István író-rendező Memo című filmjét a Prix Europa fesztiválon.

Enyedi Ildikó Arany Medve-díjas filmjének amerikai vetítési jogait megvásárolta Netflix, és hamarosan be is mutatják az Egyesült Államokban. A Netflix nem csak az USA-ban teszi elérhetővé a filmet, hanem Latin-Amerikában (Brazília kivételével), a Közel-Keleten (Izrael és Törökország kivételével), Dél-Afrikában, Indiában, Pakisztánban, Afganisztánban, Bhutánban, Bangladesben, Srí Lankán és Mongóliában is.

Elkezdődött Nagy Dénes Természetes fény munkacímű nagyjátékfilmjének előkészítése.
A rendező, Gerő Marcell producer és Dobos Tamás operatőr Lettországban látogatják végig a lehetséges helyszíneket.

Tarkovszkij fotókiállítás a Nemzetközi Andrej Tarkovszkij Intézet elnöke rendezésében! A kiállítás december 10-ig látható a Műcsarnokban.

Horváth Zoltán Boros Ferenccel közös, A szendiszűcs című filmje ismét díjat nyert. Ezúttal Budapesten, a Cégér - Wekerle Filmszemle különdíját kapták az alkotók.

Az idén tízéves a Műút című folyóirat, mely elnyerte Borsod-Abaúj-Zemplén megye Prima-díját.

Ismét megjelent Lázár Ervin könyve, Az öregapó madarai!

Hírlevelünk végén mindenkinek tartalmas élményeket kívánunk!
Reméljük, klubunkban is mielőbb találkozunk!
2017.11.05. Október 24-én ünnepi vetítéssel emlékeztünk az 1956-os forradalom eddig kevéssé ismert történéseire: Mohi Sándor és Nagy Ernő filmfüzére a magyar forradalom hírének erdélyi fogadtatásáról, fókuszában a nagyváradi Szabadságra Vágyó Ifjak Egyesületének tevékenységével megrázó, felkavaró alkotás. Mi, nézők döbbenten szembesültünk a történelemkönyvekből kimaradt tényekkel és azzal a súlyos megtorlással, mely a gyakorlatilag ártatlan fiatalokat sújtotta. Köszönjük az alkotók jelenlétét, a mély beszélgetést!
Itt jelezzük, hogy a film november 8-án a Faludi Akadémia sorozatában – a nagy érdeklődésre tekintettel a szokásos kezdési időpontnál később, 19h 45-kor - lesz látható az Art+ Cinéma-ban.

Legközelebb:

November 7-én
egy, az európai-keresztény ünnepkörtől sem idegen japán filmet nézhetünk meg együtt: Naomi Kawase alkotása, A remény receptje úgy szól az élet nagy kérdéseiről, hogy eközben 3 magányos, más-más traumát cipelő ember egymáshoz való kapcsolódását, átalakulását is követhetjük. A japán töltött palacsinta receptjén túl fontosabb, hogy hogyan éljünk, hogyan figyeljünk másokra; hogy meghalljuk a teremtett világ hozzánk sok nyelven érkező üzenetét…
A film lírai főhajtás, melyből a japán kultúra egyedi vonásait is megismerhetjük. A beszélgetésben nagy segítségünkre lesz Dr. Vihar Judit, egyetemi tanár, a Magyar-Japán Baráti Társaság elnöke, akit örömmel látunk ismét klubunkban.


További műsorunk novemberben:

November 14.: Olli Mäki legboldogabb napja (finn-svéd-német filmdráma, 2016, 92 perc, rendezte: Juho Kuosmanen)
Vendég: Gaborják Ádám szerkesztő, kritikus és Lőrincz Gergely szerkesztő, tervezőgrafikus.

November 21.: Ház a sziklák alatt (magyar filmdréma, 1958, 93 perc, rendezte: Makk Károly)
Vendég: szervezés alatt

November 28.: Vándorút (ameriaki-spanyol akció-vígjáték, 2010, 124 perc, rendezte: Emilio Estevez)
Vendég: Giró-Szász Nóra jogász és Teleki Mária tanárnő - Ciszter Gimnázium, Székesfehérvár, az El Camino utazói

Házunk tája hírei:

Több százan - rokonai, barátai, tanítványai és munkatársai – kísérték utolsó útjára fiatalon elhunyt kollégánkat, Ősz Gábort. Emlékét megőrizzük. Legyen neki könnyű a föld!


Kulturális programajánló:

Műszaki karbantartás miatt november 6-án, hétfőn az Uránia Nemzeti Filmszínházban nem lesznek vetítések, a pénztárak és a kávézó is zárva tart. Ez idő alatt jegyek csak online válthatók.


Az OFOE (Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete) és a Budapest Film Zrt. közös rendezvénysorozata keretében november 6-án, 16.00 órakor Az állampolgár című film lesz műsoron. Helyszín: Kino Cafe mozi (1137 Budapest, Szent István krt. 16.) Jegy: 800 Ft.

November 6-án 18 órakor folytatódik az MMA 100 magyar dokumentumfilmből álló sorozata a Premier KultCaféban. Műsoron Péterffy András klubunkban is nagy sikerrel vetített filmje, a Mozgóképregény, mely a Korbuly család ipari történelmet író, tehetségesnél tehetségesebb tagjaival ismerteti meg a nézőket.

November 6-án a Pótkulcsban vár minden érdeklődő filmbarátot Pethő Zoltán klubvezető. Műsoron A nagy ábránd (Renoir, 1937). Gyülekezés 7-től, vetítés fél 8-tól.

Szintén november 6-án, 19 órától a Díszletváros sorozatban a Metró című filmet láthatják az érdeklődők. A helyszín hagyományosan a Fúga.

November 7-én a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata Keddi kaleidoszkóp sorozatában Lajta Gábor festőművésszel Sinkó István festőművész, művészeti író beszélget a Pesti Vigadóban.

November 8-án 18 órakor a Frontmozi című vetítéssorozatban Szőts István: Ének a búzamezőkről (1947, fekete-fehér magyar filmdráma, az MMA által felújíttatott digitális változat) látható a Kino Caféban. A vetítést megelőzően Pintér Judit filmkritikus és Békés Márton történész beszélgetnek.

LUX FILMNAPOK!
November 8-10. URÁNIA!
A október 8. és 10. között zajló LUX-filmnapok három filmet kínál, melyekhez beszélgetések is kapcsolódnak. Az alkotásokban megnyilvánuló hangsúlyos női jelenlét jó alkalom arra, hogy a női alkotók perspektíváiról is szó essen.
A megnyitó alkalom előtt, szerdán, 18:00 órától kávéházi beszélgetés várja az érdeklődőket, amelyen részt vesz Enyedi Ildikó filmrendező , Goda Krisztina filmrendező, valamint Mécs Mónika producer. A beszélgetésre minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.
A vetítésekre jegyeket egy rövid kvízjáték kitöltésével lehet nyerni, a játék vasárnap éjfélkor zárul.

November 8-án 18 órától Tarkovszkij: Emlékek tükre a Műcsarnok filmklubjában.

November 13-án, 16:00 órakor Az állampolgár angol feliratos változata látható az Urániában.

November 19-én, vasárnap 14.30-kor az Összhang sorozat keretében akadálymentesített vetítés várja a nézőket az Uránia dísztermében. Műsoron Mészáros Márta új filmje, az Aurora Borealis – Északi fény.

Kulturális hírek, olvasnivalók:

Hangolódjunk az őszre:

"Ülök a kora őszi kertben, és olvasok. A kertet, az égboltot, a fákat, s egy öreg kutya pillantását, jelenlétét olvasom. Esténként előbb a szürkületet, később a csillagok betűit, az éjszaka zajait, a csönd betűvetését. Kifogyhatatlan olvasmány! Szöveg, amit a csecsemők is értenek, s a bölcsek se tudnak megfejteni." (Pilinszky János)

Életének 83. évében elhunyt Pápai Erzsi Jászai-díjas színművésznő, Érdemes művész, a Nemzeti Színház Örökös tagja.

Maléter Pálné Gyenes Judith-tal készített interjút ajánlunk olvasóink figyelmébe, mely a korábbinál gazdagabb és frissebb anyagot kínál.

Európa legjobb filmje lehet a Testről és lélekről.
A rendező-forgatókönyv-írót, Enyedi Ildikót, a főszereplő Borbély Alexandrát és a producereket, Mécs Mónikát, Mesterházy Ernőt és Muhi Andrást (legjobb film) is jelölték.


Enyedi Ildikó alkotása nyerte a közönségdíjat Mumbai nemzetközi filmfesztiválján. India nagyszabású "vörös szőnyeges" filmünnepe október 12-18. között 49 országból érkezett 220 filmet vonultatott fel.

Az Aurora Borealis - Északi fény meghódította Amerikát is! A chicagói közönség kedvence lett Mészáros Márta új filmje, s a rangos fesztiválon 150 film közül bizonyult a legjobbnak a háborús gyermekek filmje!

Nemrégiben a varsói filmfesztiválon volt Antal Nimród legújabb, Magyarországon forgatott filmjének a világpremierje. A vetítésre rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek, ami ékes bizonyítéka annak, hogy nem csak idehaza, de a világ többi részén is hatalmas várakozás övezi a filmet.

A Primanima nemzetközi szakmai zsűrije – az olasz Mauro Carraro rendező, Lana Tankosa Nikolic oktatási szakember Dániából és Durst György producer – a Primanima Nagydíját a német Jonatan Schwenk Áradás (Sog) című filmjének adta, aki személyesen vette át a díjat. A digitális 3D-t és bábanimációs technikát ötvöző Áradás a zsűri méltatása szerint egy kritikus hangvételű film, mely felkavaró módon, eredeti és innovatív vizuális nyelvezettel mutatja be a kiszolgáltatottak és a tömegek közt lévő feszültséget.

A napokban zajlott a Budapesti Klasszikus Film Maraton, a Filmarchívum négy napos fesztiválja. Erről a rendhagyó nemzetközi vetítés- és programsorozatról, illetve a januárban megújult Filmarchívumról beszélget a film.hu munkatársa, Ráduly György.

Óbudára költözött a sokak által ismert és szeretett Csodák Palotája, és a Csopa Playbarral összevonva létrejött Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb tudományos játszóháza. A két helyszín ötvözésével megszületett egy világszínvonalú, többféle tudományágat felölelő, minden korosztálynak programot nyújtó 5000 m2-es tudományos szórakoztatóközpont.

Megjelent Kolozsi László Apufa című új könyve, melyet csak ajánlani tudunk minden olvasni-hallgatni tudó kicsinek és nagynak. "Szívünk rajta."

A méltó öregség, a méltó halál háza a Hospice ház. Segítségre szorul.

Hírlevelünk végén mindenkinek tartalmas élményeket kívánunk!

Reméljük, klubunkban is mielőbb találkozunk!
2017.10.23. Igény van a nevetésre, a fontos kérdések kimondására, megbeszélésére – ezt bizonyította a Brazilok című film vetítése is, melyre sok néző volt kíváncsi. Köszönjük Kőhegyi Borbála és Kiss Ágnes kollégáink és diákjaik részvételét.
Köszönet a forgalmazó InterCom és a producerek segítségéért, és nem utolsó sorban hálás köszönet az újabb felejthetetlen estéért Rohonyi Gábor rendezőnek
, aki beavatott minket a film készülésének folyamatába és sok egyébről is szót ejthettünk. Sok sikert kívánunk a pályájához és visszavárjuk!
Reméljük, legközelebb Várhegyi Rudolf is velünk tud tartani, hiányoltuk!

Legközelebb:

Október 24-én ünnepi vetítéssel emlékezünk az 1956-os forradalomra. Az alkalom keretében két egymás mellé szerkesztett filmet láthat a közönség: a Naplófilmet, valamint Mohi Sándor nemrégiben készült filmfüzérének egyik darabját, a Legalább címűt
, mely a magyar forradalom hírének erdélyi fogadtatásáról készült, reveláció értékű tényekkel, megrendítő emberi megnyilatkozásokkal.
Szeretettel várunk minden érdeklődőt a film ősbemutatójának is tekinthető alkalomra!
Vendég: Mohi Sándor rendező, operatőr.


További műsorral az őszi szünetet követően jelentkezünk:

November 7.: A remény receptje (feliratos japán-francia-német filmdráma, 2015, 113 perc, rendezte: Naomi Kawase)
Vendég: Dr. Vihar Judit, a Magyar-Japán Baráti Társaság elnöke

November 14.: Olli Mäki legboldogabb napja (finn-svéd-német filmdráma, 2016, 92 perc, rendezte: Juho Kuosmanen)
Vendég: Gaborják Ádám szerkesztő, kritikus és Lőrincz Gergely szerkesztő, tervezőgrafikus.

Házunk tája hírei:

Újabb német és magyar fiatalok gazdagodtak egy diákcsere élményével
: iskolánk és a memmingeni Vöhlin-Gymnasium több évtizedes kapcsolata mindkét intézmény arculatának fontos eleme.
Köszönet a szervező tanároknak, a fogadó tanulóknak és családjaiknak!

Október 20-án lezajlott iskolánk ünnepi rendezvénye, melynek keretében Maléter Pál özvegyét, Gyenes Judith-ot fogadhattuk személyesen a gimnázium színháztermében. Mintegy 120 diák és tanár hallgatta döbbent csendben az emlékező Judith asszonyt és szerzett életre szóló élményeket.
A megélt történelmet és annak személyes átadását semmilyen más forrás nem múlja felül – ezt is megtanultuk. Reméljük, lesz alkalmunk máskor is meghívni fontos idők köztünk élő tanúit!
Köszönetet mondunk az 56-os Intézet munkatársának, Kőrösi Zsuzsannának a szervezéshez nyújtott segítségéért.

Buza Bence egykori kollégánk mindig petőfis marad a számunkra. Osztozunk a család gyászában, melyet Buza Domonkosné Hochstein Anna elvesztése jelent. A Buza házaspár hosszú évtizedek óta végzett áldozatos munkájáról szól az alábbi írás.

Kulturális programajánló:

Október 23-án a Pótkulcsban vár minden érdeklődő filmbarátot Pethő Zoltán klubvezető. Műsoron Fellini Amarcord című nagy klasszikusa. Gyülekezés 7-től, vetítés fél 8-tól.

Október 23-án 19 órától a Díszletváros sorozatban a Kolorádó Kid lesz műsoron.
A helyszín hagyományosan a Fúga.

Október 23-án 18 órakor nemzeti ünnepünk alkalmából a Budapesti Monteverdi Kórus ünnepi hangversenyére kerül sor a Ciszterci Szent Imre templomban (1114 Budapest, Villányi út 25.)

Október 23-án 19:30-kor lesz Pesti lányok - Kövessy Róbert új filmjének bemutatója az Urániában. A film az '56-os forradalmárlányokról szól.

Október 24-25-én a Közösségi Mozi és Médiaműhely Országos Találkozóra kerül sor Lakitelken, a 2016. évi mintaprojekt záró rendezvényeként.

Folytatódik a Faludi Akadémia klubja: október 25-én 18:45-től Robert Bresson: Egy falusi plébános naplója (95 perc, 1951.) című filmjét láthatják az érdeklődők az Art+ Cinémában. A vetítés utáni beszélgetést Gelencsér Gábor tartja.

Október 24 –én 18 órától Jankovics Marcell filmrendező, művelődéstörténész, illusztrátor íróval, az MMA alelnökével Buglya Sándor filmrendező, az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának vezetője beszélget a Keddi kaleidoszkóp sorozatban.
A helyszín: Pesti Vigadó, Makovecz terem (1051 Budapest, Vigadó tér 2. IV. emelet)

Október 27-én 18.00 órakor – Mozi a Vigadóban - 75 perc Fábri Zoltán filmrendezőről
A 100 éve született Fábri Zoltánra Medgyesi Gabriella portréfilmjével emlékezünk.

A BIDF vetítések keretében október 26-án 17:00 és 19:00 órai kezdettel a Virunga című, Oscarra is jelölt filmet láthatják az érdeklődők.
A helyszín a Bem mozi. Jegyár: 900 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 600 Ft.
Kéretik regisztrálni, melyik vetítésre megyünk. bidf.guests@gmail.com

Wenders-Salgado: A föld sója!
A filmet két alkalommal, a fotóművész aktuális kiállításához kapcsolódva - október 28., szombat 11:00 és november 11., szombat 15:00 – vetíti az Uránia. A kiállítás-belépővel kedvezményes mozijegy vásárolható! A mozijegyet is érdemes megőrizni, mert annak felmutatásával a Műcsarnokban fél áron kapható a Salgado kiállítás teljes árú és kombinált teljes árú jegye.

Az Ember Judit életművét bemutató sorozat keretében október 28-án 18:00 órai kezdettel A "harmincadik század" felé - Tantörténet látható. A helyszín a Fúga.

Október 30-án 19 órakor a Hungarian FolkEmbassy & Hetényi Milán (iskolánk egykori diákja): Ördögharapás lemezbemutató koncertjére kerül sor az Urániában.

Munkácsy Balmazújvároson címmel nyílik kiállítás Pákh Imre magángyűjtő Munkácsy Mihály-kollekciójából november 2-án a balmazújvárosi Semsey Kastélyban.

November 2-án, Halottak napján, 19 órakor kerül a mozinézők elé Buvári Tamás közösségi finanszírozásban készült alkotása, a Szeretföld, melyet januárban klubunk látogatói is megismeretnek. A helyszín az Art+Cinéma.

Filmmaraton! November 2–5.
A Filmarchívum négynapos nemzetközi archívfilm-fesztivált rendez Budapesten. A programok helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Francia Intézet és a Corvin mozi. A közönség a Maratonon láthatja először a 100 éve született Fábri Zoltán öt alkotását digitálisan restaurálva, melyek közül a nyitófilm a Körhinta lesz.

November 5. | 17:00 - Kárpát-medencei Magyarok Zenéje - Koncert a Pesti Vigadóban.

November 4-én Esterházy-fesztivál a Teslában!
A Szépírók Társaságának őszi fesztiválja az író sokszínű és sokrétű hatását mutatja be zenével, színházzal, képzőművészettel, kerekasztal-beszélgetésekkel – és természetesen sok-sok irodalommal.

November 5-én 16 órakor a Rákosligeti Filmklub műsorán Miklauzic Bence Parkoló című filmje.
A helyszín a Csekovszky Árpád Művelődési Ház. A műhelybeszélgetést Szilágyi Erzsébet esztéta vezeti.

Legutóbbi híreink közül kimaradt, ezúton pótoljuk:

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, annyi felejthetetlen film alkotója. A magyar mozgókép mestere címmel is kitüntetett művészt életének 84. évében, október 6-án érte a halál.Aktuális olvasnivalót kínálunk: a Maléter Pálné Gyenes Judith-tal készített interjú megrendítő olvasmány.

35 éves a Megáll az idő. A film forgatása során készített fotókat a Fortepan adta közre.

Október 19-től fut a mozikban Mészáros Márta új filmje, az Aurora Borealis – Északi fény.

Európa legjobb televíziós filmjének választották Tasnádi István író-rendező Memo című filmjét a pénteken véget ért Prix Europa fesztiválon.

Nemrégiben az A38 Hajó fedélzetén került sor a 62. Országos Függetlenfilm Fesztivál és Konferencia ünnepélyes díjátadójára, melynek során a zsűri két kisjátékfilmet, két dokumentumfilmet, két animációs filmet és egy filmes műhelyt díjazott.

"A mi dalunk is volt olyan híres, mint Desmond Childé" - a legendás EAST együttesről olvashatunk Tölgyesi Gábor riportjában.

A legmagasabb áron, 80 millió forintért Rippl-Rónai József Piacsek bácsi a fekete kredenc előtt című alkotása kelt el a Virág Judit Galéria őszi aukcióján, ami a hazai árverési piacon az őszi szezon legmagasabb leütése volt.

Néhány napja nyílt az Óbuda történelmét egy új szemszögből, a térképészet segítségével megismertető hiánypótló kiállítás. A fikciótól a valóságig" – Térképek, metszetek, városlátképek (veduták) Óbudáról 1600-tól 1873-ig című tárlatban Orosz Diána muzeológus vezette körbe és egyúttal mesélt a legértékesebb tárgyakról valamint arról, hogy rólunk, magyarok mit mesél a térképészet.

Hírlevelünk végén mindenkinek tartalmas élményeket, méltó ünneplést kívánunk!
Reméljük, klubunkban is találkozunk!
2017.10.16. Egy felejthetetlen film és egy estébe nyúló beszélgetés ultraszép élményeivel gazdagodtunk legutóbb: köszönet az ULTRA vendégeinek, Józsa Lászlónak és Hernáth Csabának! Köszönet a beszélgetésre ellátogató egykori mesternek, Péterffy Andrásnak! Köszönet a közönség, kivált Székely András kollégánk és diákjai eljöveteléért! Köszönjük a filmet forgalmazó Mozinetnek, hogy a film vetítési jogát megkaphattuk. További szép filmeket kívánunk az alkotóknak, számítunk az ULTRA "hosszú és sikeres futására" – addig is elő a futócipőkkel!

További műsorunk októberben:

Október 17-én műsorunkon a Brazilok
! Az M.Kiss Csaba és Rohonyi Gábor-rendezte film nem csupán kitűnő szórakozást ígér, nem csupán tele van szeretettel és jókedvvel, de az érzékenyebb néző arra is rádöbben, hogy a magyar társadalom egyik megkerülhetetlen, mondhatni tabukérdéséről készült történet pereg előtte… Hajrá, Brazilok! Vendégeink lesznek Rohonyi Gábor rendező és Várhegyi Rudolf hangmérnök. Köszönjük a producerek és a forgalmazó segítségét, melyet a vetítéshez kaphattunk!

Október 24-én ünnepi vetítéssel emlékezünk az 1956-os forradalomra.
Az alkalom keretében két egymás mellé szerkesztett filmet láthat a közönség: a Naplófilmet, valamint Mohi Sándor nemrégiben készült filmfüzérének egyik darabját, a Legalább címűt, mely a magyar forradalom hírének erdélyi fogadtatásáról készült, reveláció értékű tényekkel, megrendítő emberi megnyilatkozásokkal.
Vendég: Mohi Sándor rendező, operatőr, akitől ezúton is elnézést kérünk, hogy nevét helytelenül írtuk legutóbbi híreinkben.


Házunk tája hírei:

Megrendülten tudatjuk, hogy Ősz Gábor tanár úr, kedves kollégánk 50 évesen elhunyt. El nem múló szeretettel gondolunk rá, emlékét megőrizzük.

Kulturális programajánló:

Október 16-án 18 órától folytatódik az MMA 100 magyar dokumentumfilm-válogatása. A Művészet és hatalom kérdését vizsgáló blokk soron következő darabja Gulyás János: Ismeretlenek című filmje. A helyszín a Premier Kultcafé.

Szintén október 16-án a Pótkulcsban vár minden érdeklődő filmbarátot Pethő Zoltán klubvezető. Műsoron Az algíri csata (1966, Pontecorvo). Gyülekezés 7-től, vetítés fél 8-tól.

Október 16-án 19 órától a Díszletváros sorozatban a Holtak hajnala látható. A helyszín hagyományosan a Fúga.

Október 17-én 18:30 kor a Francia Intézet Jacques Doillon: "Rodin - Az alkotó" című filmjét tűzi műsorára a rendező jelenlétében!

Október 17-22. között Spanyol Filmhét az Urániában!
A programban tizenkét alkotás szerepel, melyeket több műfajból válogatták össze a szervezők Jegyek és műsor elérhető az Uránia honlapján.

Október 18-án a szokásos időben és helyen - 18óra 45 Art+ Cinéma - kerül sor a Faludi Akadémia újabb klubjára. Műsoron Horváth Adrienne – Krizsó Szilvia – Szederkényi Júlia: Hárman a tavaszi dombról (60 perc, 2001.)

Október 18-án 18 órától Enyedi Ildikó: Az én XX. századom című filmjét láthatja és hallhatja az érdeklődő közönség a BMC Magyar Zenei Információs Központ és Könyvtár szervezésében. A film és a zene kapcsolatáról szóló nagy sikerű sorozat házigazdája, szakértője Kolozsi László, az alkalom vendége a film zenéjének szerzője, Vidovszky László.
A programra a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött:
a papp.krisztina@bmc.hu, október 17-én 12 óráig. Korlátozott befogadóképesség!

Itt az idei Primanima, az elsőfilmes animációs rendezők nemzetközi fesztiválja, melyet október 18 és 21 között Budaörsön rendeznek meg.

Október 20-án indul az immáron 7. Mozinet Filmnapok, melynek Budapest, Békéscsaba, Debrecen, Győr, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Szeged, Szentendre, Szolnok, Szombathely, Tapolca, Veszprém art-mozijai adnak helyet.

Arany-félmaraton! A Katonában október 22-én, vasárnap A halhatatlan halott – Arany-félmaraton címmel különleges, háromrészes produkcióval készülnek az Arany-emlékév jegyében: a 14:00, 15:45 és 19:30-kor kezdődő előadásokban a költő egy kevésbé ismert arcát idézik meg a társulat színművészei és meghívott vendégek segítségével. Az Arany-félmaratonon a nézők aktív részvételére is számítanak: az előadások előtt az előcsarnokban egy rögtönzött pódiumra várnak minden érdeklődőt, akik egy vagy több rövid, legfeljebb háromperces Arany János-szöveget elmondana, megosztana a jelenlevőkkel.
A programot Kocsis Gergely vezeti, a jelentkezéseket október 20-ig az aranyt.mondok@gmail.com címre várják.

Október 23-án 18 órakor nemzeti ünnepünk alkalmából a Budapesti Monteverdi Kórus ünnepi hangversenyére kerül sor a Ciszterci Szent Imre templomban (1114 Budapest, Villányi út 25.)

Október 24 –én 18 órától Jankovics Marcell filmrendező, művelődéstörténész, illusztrátor íróval, az MMA alelnökével Buglya Sándor filmrendező, az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának vezetője beszélget a Keddi kaleidoszkóp sorozatban. A helyszín: Pesti Vigadó, Makovecz terem (1051 Budapest, Vigadó tér 2. IV. emelet)
November 2-án, Halottak napján, 19 órakor kerül a mozinézők elé Buvári Tamás közösségi finanszírozásban készült alkotása, a Szeretföld, melyet januárban klubunk látogatói is megismeretnek. A helyszín az Art+Cinéma.


Kulturális hírek, olvasnivalók:

Október 11. és 23. között másodjára ad helyet Berlin a HUNIWOOD Magyar Filmfesztiválnak, amelyet idén Mundruczó Kornél Jupiter holdja című filmje nyitott meg. Az elmúlt év hazai játék-, dokumentum, rövid- és animációs rövidfilmjeinek legjavát, több mint ötven filmet vetítenek a fesztiválon. A Collegium Hungaricum Berlinés a SpeakEasy Project Berlin által rendezett filmfesztivál kínálatát a 2017-ben száz éve született Fábri Zoltán rendezőre emlékezve önálló szekció is kiegészíti, amelyben a nemzetközileg is elismert rendező öt digitálisan felújított filmjét mutatják be.

Vashegyi György Liszt Ferenc-díjas karmestert, az MMA rendes tagját választották a Magyar Művészeti Akadémia új elnökévé a köztestület október 10-i tisztújító közgyűlésén a Pesti Vigadóban. Az MMA egyik alelnöke Jankovics Marcell filmrendező, a nemzet művésze lett.

Újra magyar mozifilm került romániai forgalmazásba: M. Kiss Csaba és Rohonyi Gábor Brazilok című vígjátékát október 13-ától lehet megnézni kilenc romániai városban.

A katalóniai Sitges-ben, a fantasztikus filmek 50. alkalommal megrendezett nagy fesztiválján a fődíjat és a legjobb effektek díját is elnyerte a Jupiter holdja, rendezőjét, Mundruczó Kornélt pedig különdíjjal is kitüntették a hétvégén - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap.

A nemrég elhunyt Király Jenőre emlékezik Varga Zoltán filmesztéta, egyetemi oktató.

Lábass Endre és Vida Gábor prózaírók vehették át az irodalmi élet kimagasló teljesítményeit elismerő Déry-díjat nemrégiben Budapesten

Október 13-án Pokoli aranykor címmel nyílt a 80-as évek magyar underground zenekarainak koncertplakátjait bemutató nagyszabású kiállítás a Kieselbach Galériában.

Egy angliai általános iskolában megemelték a művészeti órák számát, a gyerekek ezután jobban teljesítettek a többi tantárgyból is. Ráadásul a Kodály-módszert használják.

Hírlevelünk végén mindenkinek tartalmas élményeket, szép őszelőt kívánunk!
Reméljük, klubunkban is találkozunk!
2017.10.8. Október 3-án Claude Barras az Életem Cukkiniként című filmjével indult idei sorozatunk. Köszönet a filmet rendelkezésre bocsátó Vertigomédiának - Berta Balázsnak és Kasza Nórának a gesztusért. Köszönet a technikai segítségért Király Balázsnak – és nem utolsó sorban köszönet a közönségnek és vendégünknek, dr. Pálffy Gabriellának a tartalmas beszélgetésért, a sok felvetett szempontért.

Október 10-én
egy rég várt filmet ismerhetünk meg az alkotók társaságában: az ULTRA rendkívüli alkotás minden tekintetben. Igazi csapatmunkában mutatja be az immár 5. alkalommal spartathlont futó Simonyi Balázs és társai 246 km-en át tartó küzdelmét a testtel és lélekkel. A vetítésünkre személyesen ellátogató producert és operatőrt – Józsa Lászlót és Hernáth Csabát - lesz miről faggatni!
Külön köszönjük a filmet forgalmazó Mozinetnek - a szintén hosszútávfutó Böszörményi Gábornak -, hogy a film vetítési jogát megkaphattuk.


További műsorunk októberben:

Október 17.: Brazilok (magyar vígjáték, 2016, 95 perc, rendezte: M.Kiss Csaba-Rohonyi Gábor)
Vendég: Rohonyi Gábor rendező és Várhegyi Rudolf hangmérnök

Október 24.: Ünnepi vetítés az '56-os forradalom emlékére
Vendég: Muhi Sándor
rendező, operatőr

Házunk tája hírei:

Október 6-án a 9/a osztály előadásában hallhattunk igen színvonalas és méltó ünnepi műsort a nemzeti emléknap alkalmából. Köszönjük!

Az ünnepről az alábbi rövid írást is ajánljuk olvasóink figyelmébe: Töretlen tisztesség a halál árnyékában is - ettől azért elcsendesedünk néhány percre

Kulturális programajánló:

Október 9-én 18 órától folytatódik az MMA 100 magyar dokumentumfilm-válogatása. Műsoron Kovács András: Extázis 7-10-ig. A helyszín a Premier Kultcafé.

Szintén október 9-én a Pótkulcsban vár minden érdeklődő filmbarátot Pethő Zoltán klubvezető. Műsoron Dalok a második emeletről. Gyülekezés 7-től, vetítés fél 8-tól.

Október 9-én 18h 30-kor Látókép Filmklub a Kubikban. A programban Hajdu Szabolcs Tamara című filmje.

Október 11-én a szokásos időben és helyen - 18óra 45 Art+ Cinéma - kerül sor a Faludi Akadémia újabb klubjára. Műsoron Juho Kuosmanen: Olli Mäki legboldogabb napja (92 perc, 2016.) A vetítés utáni beszélgetést Mispál Attila tartja.

Itt a Román Filmhét: október 10-től 15-ig a 12. között az Uránia ad otthont a rendezvénynek.

Új kiállítás nyílik október 12-én a Ludwig Múzeumban Gazdálkodj okosan! A művészet és a gazdaság kapcsolatáról címmel, melyet 2018. január 14-ig tekinthetünk meg.

A BIDF vetítések keretében október 13-án 17:00 és 19:00 órai kezdettel a Toto és nővérei című nagy sikerű filmet láthatják az érdeklődők. A helyszín a Bem mozi.
Jegyár: 900 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 600 Ft. Kéretik regisztrálni, melyik vetítésre megyünk. bidf.guests@gmail.com

Október 13-án, 18:00 órakor a 10 éve elhunyt Ember Juditra emlékező sorozat keretében A "harmincadik század" felé - Határozat (1972) látható a Fúgában.
Vendég: Gelencsér Gábor filmesztéta, a házigazda Horváth Miklós.

Október 15-én, a 100 évvel ezelőtt született Fábri Zoltán rendezőt idézi meg az Uránia programja<=: vasárnap 11 órától egyik legnépszerűbb rendezését, A Pál utcai fiúkat vetítik digitálisan restaurált változatban.

Október 16-án A festészet története sorozatban Az érett reneszánsz és a manierizmus festészete (16. század) címmel Fertőszögi Péter művészettörténész tart előadást a Várkert Bazárban. Részvételi díj:3.000,- Ft (vagy 25.000 Ft a teljes, 10 alkalmas sorozatra)
Jelentkezés és bővebb információ:oktatas@kogart.hu vagy julia.fejes@kogart.hu, 30/299-9643

Október 17-22. között újabb nemzeti filmhét, ezúttal a Spanyol- következik!
A programban tizenkét alkotás szerepel, melyeket több műfajból válogatták össze a szervezők Jegyek már válthatók és a program is megtalálható az Uránia honlapján.

Október 18-án 18 órától Enyedi Ildikó: Az én XX. századom című filmjét láthatja és hallhatja az érdeklődő közönség a BMC Magyar Zenei Információs Központ és Könyvtár szervezésében. A film és a zene kapcsolatáról szóló nagy sikerű sorozat házigazdája, szakértője Kolozsi László, az alkalom vendége a film zenéjének szerzője, Vidovszky László.
A programra a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött: a papp.krisztina@bmc.hu, október 17-én 12 óráig. Korlátozott befogadóképesség!

Küszöbön a Primanima, az elsőfilmes animációs rendezők nemzetközi fesztiválja, melyet október 18 és 21 között Budaörsön rendeznek meg.

Kulturális hírek, olvasnivalók:

73 éves korában elhunyt Király Jenő, az ELTE nagy hatású tanára, esztétája.

95 évvel ezelőtt született Polcz Alaine, akinek nemrég napvilágot látott, Mészöly Miklóssal folytatott levelezéséről legutóbbi hírlevelünkben is írtunk.

Bódy Gábor mesterműve végre teljes egészében, digitálisan felújított képminőségben is elérhetővé vált mindenki számára, egy háromlemezes DVD kiadvány formájában, amely a Nemzeti Filmarchívum gondozásában jelent meg.

A Kincsem sikere az Egyesült Államokban!
A kaliforniai filmfesztiválin nyert díjakat a Kincsem


Új animációs filmnek örülhetünk, melyre bátran elvihetjük a gyerekeinket is.

Az új Szárnyas fejvadász nagyobb várakozást generált a nemzetközi filmes diskurzusban, mint bármi, ami az elmúlt években a mozik gyöngyvásznán landolt. Lichter Péter írása.

Ingyenesen letölthetők a 100 éve született Szabó Magda könyvei!

Az idei irodalmi Nobel-díj kitüntetettjét mutatja be Falcsik Mari költő írása.

Spirálködök, üstökösök. Az amszterdami Royal Concertgebouw Orchestra októberben mutatja be Eötvös Péter orgonára, Hammond-orgonára és zenekarra írt új művét a hamburgi Elbphilharmonie falai között; a Multiversum pár nappal később a Müpában is felcsendül.

Ismerjük meg a 6. alkalommal költözni kényszerülő Néprajzi Múzeumot a pincétől a padlásig!

Szobrot avattak Lázár Ervin Kossuth-díjas író, a Magyar Művészeti Akadémia posztumusz tiszteleti tagja emlékére a IX. kerületi Kerekerdő parkban. Lázár Ervin évtizedekig lakott a kerületben, ezért a park a neves író iránti tisztelet jeléül kapta a Kerekerdő nevet.

Örömhír a kávéházak kedvelőinek: Ady Endre kedvelt törzshelye tovább él! A Három Hollóhoz címzett kávéházat ismét életre keltette munkatársaival Wilhelm Droste! Köszönjük!
Három Holló Kávéház
(1052 Budapest, Piarista köz 1. bejárat a Szabad sajtó út felől)

Hírlevelünk végén mindenkinek tartalmas élményeket, szép őszelőt kívánunk!
Reméljük, klubunkban is találkozunk!
2017.10.01. Ahogy legutóbb jeleztük, október első keddjén belevágunk új sorozatunkba. Köszönjük minden segítő, tanácsadó, meghívott vendég, kolléga és nem utolsósorban valamennyi forgalmazó a Testről és lélekről blokk megszületéséhez nyújtott segítségét.

Október 3-án egy közelmúltban készült svájci-francia animációt láthat a közönségünk: kisiskolás kortól az érett felnőtt korig mindenkinek szól Claude Barras César-díjas filmje.

Az Életem Cukkiniként erős, megrázó, egyszersmind poétikus, humoros történet 66 percben egy árvaházba került kisfiúról és társairól, akik 8-10 évesen hatalmas szemekkel néznek ránk, a világba, s próbálnak felállni, megerősödni a veszteségeikből. Sok szempontú beszélgetést ígér a film, melyben állandó szakértő vendégünkre, dr, Pálffy Gabriella tanárnőre (ELTE BTK- Francia tanszék) és minden nézőre számítunk. Köszönetet mondunk a Vertigomédiának – Berta Balázsnak és munkatársainak -, hogy a filmet a rendelkezésünkre bocsájtották.


Reméljük, sok közös élményt jelent majd a klub ezennel elkezdődő 17. évada, melynek első félévi tervezetét – az esetleges változtatások fenntartása mellett - mellékeljük:

Október 3.: Életem Cukkiniként (svájci-francia családi animációs film, 2016, 66 perc, rendezte: Claude Barras)
Vendég: Dr Pálffy Gabriella - ELTE francia nyelvi tanszék

Október 10.: ULTRA (magyar-görög dokumentumfilm, 2017, 83 perc, rendezte: Simonyi Balázs)
Vendég: Józsa László producer, a stáb ráérő tagjai és a testnevelés tanszék- PSG

Október 17.: Brazilok (magyar vígjáték, 2016, 95 perc, rendezte: M.Kiss Csaba-Rohonyi Gábor)
Vendég: Rohonyi Gábor rendező és Várhegyi Rudolf hangmérnök

Október 24.: Ünnepi vetítés ősbemutatóval az '56-os forradalom emlékére
Vendég:
szervezés alatt

November 7.: A remény receptje (feliratos japán-francia-német filmdráma, 2015, 113 perc, rendezte: Naomi Kawase)
Vendég: Dr. Vihar Judit, a Magyar-Japán Baráti Társaság elnöke

November 14.: Olli Mäki legboldogabb napja (finn-svéd-német filmdráma, 2016, 92 perc, rendezte: Juho Kuosmanen)
Vendég: Gaborják Ádám szerkesztő, kritikus és Lőrincz Gergely szerkesztő, tervezőgrafikus.

November 21.: Ház a sziklák alatt (magyar filmdréma, 1958, 93 perc, rendezte: Makk Károly)
Vendég: Makk Lili vágó, a rendező lánya

November 28.: Vándorút (ameriaki-spanyol akció-vígjáték, 2010, 124 perc, rendezte: Emilio Estevez)
Vendég: Teleki Mária tanárnő - Ciszter Gimnázium, Székesfehérvár

December 5.: Astrid (svéd dokumentumfilm, 2016, 93 perc, rendezte: Kristina Lindström)
Vendég: Holländer Judit, az írónő naplójának fordítója, a film magyar nyelvű feliratának készítője

December 12.: Ártatlanok (francia-lengyel, 2016, 115 perc, rendezte: Anne Fontaine,a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: szervezés alatt

December 19.: Rézangyalok (magyar dokumentumfilm, 2017, 52 perc, rendezte: Surányi Z. András)
Vendég: Surányi z. András rendező és Sívó Júlia forgatókönyvíró rendezők

Január 9.: Kedi - Isztambul macskái (török-amerikai dokumentumfilm, 2016, 79 perc, rendezte: Ceyda Torun)
Vendég: Macskabarátok

Január 16: Az igazi törődés (feliratos norvég-dán-holland-kolumbiai dráma, 2017, 102 perc, rendezte: Arild Andresen,a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott) vagy Julieta (spanyol filmdráma, 2016, 99 oerc, rendezte: Pedro Almodóvar,a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)

Január 23.: Szeretföld (magyar filmdráma, 2017, 109 perc, rendezte: Buvári Tamás)
Vendég: Buvári Tamás rendező

Január 30.: Tiszta szívvel (magyar akció-vígjáték, 101 perc, 2015, rendezte: Till Attila,a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott) vagy Földiek (magyar rövidfilm, 26 perc, 2017, rendezte:Freund Ádám) és más rövidfilmek.
Vendég: szervezés alatt

Házunk tája hírei:

Sikeresen lezajlott az idei, immár 22. svájci diákcserénk, melynek során sok új programra is rátaláltunk: nagy felfedezés az etyeki Korda Stúdió, valamint az EtyekM vendégszerető fogadtatása. Hálásak vagyunk az eddig ismeretlen budapesti szépségek-érdekességek felfedezéséért is idegenvezetőnknek, Hidasi Katának! Csodaszép városban élünk, több időt kellene szánnunk a megismerésére!

Október 3-án, klubunk sorozatával egy időben indul újra iskolánkban a + 1 szendvics akció, mellyel a rászoruló embertársaink nehézségein szeretnénk – ha jelképesen is - enyhíteni.

Ismét jelezzük, hogy az érdeklődők új felületen tájékozódhatnak 125 éves gimnáziumunk jelenéről és múltjáról.

Kulturális programajánló:

Október 2-án, 18 órától a Premier KultCaféban folytatódik az MMA 100 magyar dokumentumfilm-válogatása. Műsoron Jancsó Miklós: Jelenlét I – III. (1965, 1976, 1982), valamint Grunwalsky Ferenc: Anyaság (1974). Az alkalom vendége Kende János operatőr.

Október 2-án a Pótkulcsban vár minden érdeklődő filmbarátot Pethő Zoltán klubvezető. Műsoron Luis Bunuel Viridiana című klasszikusa . Gyülekezés 7-től, vetítés fél 8-tól.

Október 2-án 18 órától (kivételesen nem kedden, hanem hétfőn!) a Magyar Filmtörténeti Kutatócsoport Közelkép Filmklubja az Urániában!
Fókuszban Mundruczó Kornél új filmje, a Jupiter holdja. A program 18 órakor kezdődik, bevezetőt mond Varga Balázs. Beszélgetés a film után.

"Fábri 100" emléknap
Október 4-én Fábri Zoltán Kossuth-díjas filmrendező, az MMA posztumusz tiszteleti tagja születésének 100. évfordulója alkalmából rendez emléknapot a Magyar Művészeti Akadémia. Az emléknapon a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán előadásokkal, kerekasztal-beszélgetéssel és Utószezon című filmjének vetítésével idézik meg filmes szakemberek és az MMA tagjai a rendező filmművészeti örökségét.
A rendezvény nyitott és díjmentes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a Pesti Vigadó honlapján lehet.

Október 4-én a szokásos időben és helyen - 18óra 45 Art+ Cinéma - kerül sor a Faludi Akadémia újabb klub estjére.
A programon egy klubunkban már vetített, kivételes élményt jelentő film, Szekeres Csaba Kivonulás a Paradicsomba (2014) 53' című dokumentumfilmje, melyről a rendező társaságában beszélgethet a közönség.

Műcsarnok Filmkör
Október 5-étől csütörtökönként 18 órakor Gyerekszemmel Füredi Zoltán filmválogatása a Műcsarnok Apszisában! Belépőjegy: 800 Ft.
Az első alkalom programja: Aranykalyiba (magyar dokumentumfilm, 2003, 56 perc, rendező: Zsigmond Dezső)
A kis Katerina /Malenkaya Katerina/ (orosz dokumentumfilm, 2004, 24 perc, rendező: Ivan Golovnev)

Időutazás privát filmmekkel Kolozsváron
Milyen volt Kolozsvár régen? Október 7-én a 17. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa és az Erdélyi Audiovizuális Archívum szervezésében Orbán Lajos fényképész és Kemény János báró által készített képeit csodálhatja meg a közönség a hajdani Kolozsvárról.

Wenders-Salgado: A föld sója (12) című, korábban klubunkban is vetített filmet láthatja a nagyközönség két alkalommal - Október 8., vasárnap 11:00 Október 28., szombat 11:00. - a fotóművész budapesti kiállításához kapcsolódva az Uránia nagytermében.

JÖN! JÖN! A Román Filmhét!
Műfajilag sokszínű kínálattal és nagy fesztiválokon is sikerrel szerepelt filmalkotásokkal
érkezik az Urániába október 10-től 15-ig a 12. Román Filmhét. Látható lesz az idei berlini filmfesztiválon a legjobb film díjára jelölt Ana, mon amour, amelyet az erotikus tartalom miatt elsősorban felnőtt nézőinknek ajánlunk.

Egy eltűnt világ nyomában
Megnyílt és január első hetéig van időnk ellátogatni Korniss Péter életmű-kiállítására a Nemzeti Galériába!


Kulturális hírek, olvasnivalók:

Az ELTE közleményéhez csatlakozva - Búcsú Tarján Tamástól - megrendülten adjuk közre egyetemi éveink egyik fontos tanáralakjának, Tarján Tamásnak halálhírét. Emlékét megőrizzük.

A zenei élet vesztesége Devich János zeneművész halála, melyről a Fidelioban olvashatunk: In memoriam Devich János címmel.100 éve született Jurij Petrovics Ljubimov (1917. szeptember 30 – 2014. október 5.) orosz színész, rendező.

A napokban fontos, a magyar-román szakmai, kulturális találkozás szempontjából is jelentős eseményre került sor Contact Zones címmel az ELTE nemzetközi kutatócsoportja szervezésében, Dánél Móna, klubunk szakértője vezetésével. Ha nem is lehettünk ott személyesen, reméljük, a tapasztalatok hozzáférhetőek lesznek mielőbb.

Indul a FilmAlap szakmai képzésprogramja!

A Filmtett Egyesület által 2012-ben alapított Sárga csikóról elnevezett életműdíj kitüntetettje az idén dr. Pethő Ágnes tanszékvezető, egyetemi tanár - Kolozsvár.

A kínai Vuhani Egyetem díszdoktorává avatta Tarr Bélát - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap, miután a neves rendező volt a vendége a Kínai Filmszövetség által szervezett Kínai Ifjúsági Filmfórumnak.A rendezvényen a magyar filmrendező több száz fiatal kínai filmes előtt tartott beszédet.

A Komlón megrendezett Hét Domb Filmfesztivál ismeretterjesztő kategóriájában első helyezést ért el Boros Ferenc és Horváth Zoltán az Élmények (b)irodalma című, dr. Fűzfa Balázs élményközpontú irodalomtanítási módszerét bemutató filmje.

Megjelent a Fidelio Uránia száma!
A füzet 39 mozivászonra kerülő társművészeti produkció tartalmi és vetítési adatait tartalmazza.

A Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) szeptember 26-i közgyűlése nagy többséggel Marno Jánost választotta a testület új tagjává. Posztumusz tag lett Áprily Lajos és Nagy Gáspár. A választással 88 főre emelkedett azoknak az alkotóknak a száma, akiknek teljes életműve elérhető lesz a Petőfi Irodalmi Múzeum által fenntartott honlapon.

2005-től a Magyar Olvasótársaság kezdeményezésére Benedek Elek születésének évfordulóján, szeptember 30-án ünneplik meg országszerte a Magyar népmese Napját. A múlt igazi mesekincset rejt, Benedek Elek pedig jókora csokrot gyűjtött össze és hagyott ránk a sok színben pompázó világból.

Mészöly Miklós és Polcz Alaine ötvenkét évnyi házasságának levelezését gyűjtötte össze a Jelenkor kiadó.
"Milyen hihetetlen, tudom, mi mindenen estetek át, Miklós is, te is.


Nem kell New Yorkba utaznunk, hogy megcsodálhassuk a MOMA kiállításait!

Áldás vagy átok a mesterséges intelligencia?
A jövő elkezdődött. Reménység avagy pusztulás hírnöke a mesterséges intelligencia? A mesterséges intelligencia evolúciója miben különbözik az élő szervezetek evolúciójától?
Csepeli György szociálpszichológus előadása

Hírlevelünk végén mindenkinek tartalmas élményeket, szép őszelőt kívánunk! Reméljük, klubunkban is találkozunk!
2017.09.25. Az iskolakezdéssel klubunk élete is visszatér a megszokott ritmusába: október 3-tól hetente jelentkezünk és várunk minden régi és új filmbarátot, minden érdeklődőt kedd délutánonként a Petőfi Sándor Gimnázium II. emeleti színháztermében.

Ahogy hosszú évek óta, idén is tematikus sorozatot kínálunk: A testről és lélekről szól majd az egymás mellé válogatott mintegy 25-30 alkotás; testről és lélekről beszélgetünk majd a vetítések után meghívott vendégeink társaságában. És aki valaha is járt nálunk, tudja, milyen jó együtt megbeszélni az élményeket!

Örömmel adjuk hírül, hogy a sorozatot ihlető – Testről és lélekről – című filmet is láthatjuk majd együtt, igaz, csak a tavaszi félévben, hogy az addig nagyon elfoglalt Enyedi Ildikó is körünkben lehessen.


Egyelőre az első hetek programját adjuk közre, még zajlanak a szervezés utolsó részletei.

Október 3.: Életem Cukkiniként (svájci-francia családi animációs film, 2016, 66 perc, rendezte: Claude Barras)
Vendég: Dr Pálffy Gabriella - ELTE francia nyelvi tanszék

Október 10.: Ultra (magyar-görög dokumentumfilm, 2017, 80 perc, rendezte: Simonyi Balázs)
Vendég: Józsa László producer, a stáb ráérő tagjai és a testnevelés tanszék- PSG

Október 17.: Brazilok (magyar vígjáték, 2016, 95 rendezte, rendezte: M.Kiss Csaba és Rohonyi Gábor)
Vendég: Rohonyi Gábor rendező és Várhegyi Rudolf hangmérnök

Röviden házunk tája egyéb híreiről:

Iskolánk 125 éves jubileuma alkalmából megújult honlap fogadja az érdeklődőket, tájékozódni vágyókat: a BUDAPEST I. KERÜLETI PETŐFI SÁNDOR GIMNÁZIUM oldalon minden fontos történésről szó esik, akárcsak a gimnázium közösségi oldalán.

Klubunk hírei a www.psgfk.com oldalon, valamint a szervező, Farkas Edit facebook oldalán olvashatók.


A jövő héttől hosszabb terjedelemben jelentkező hírleveleinket továbbra is Baum Attila repíti el olvasóinknak – csak köszönni tudjuk a munkáját!

Iskolánk nagy múltú diákcseréi is hagyományosan most zajlanak: ismét fogadjuk a carouge-i és mnemningeni testvérintézményeink tanulóit és tanárait. A budapesti tartózkodás alatt rendre szervezünk olyan programokat is, melyek a kortárs magyar filmművészettel ismertetik meg vendégeinket.

Villámhírlevelünk végén mindenkinek szép, kulturális élményekben gazdag őszt kívánunk! Reméljük, találkozunk klubunkban!
Kedves Barátaink!

Tombol a nyár, itt a kertmozik szezonja; számos filmes program - rendezvény kínálkozik a nyaralni-kulturálódni vágyók számára országszerte, melyekből lentebb rövid ízelítőt adunk.

Első helyen klubunkról szólunk: bár vetítések nincsenek, nem tétlenkedünk: készül a következő évad terve, mely a hagyományokhoz híven ezúttal is tematikus lesz: részint Enyedi Ildikó filmjének inspiráló hatására is mintegy 25-30 filmet szerkesztünk egymás mellé, hogy együtt beszélgethessünk "Testről és Lélek-ről". Sorozatunkat ősszel kezdjük, és időben beszámolunk majd a részletekről.

Házunk tájáról: nyár ide, nyár oda, dologidő is van! Nevezetesen a Filmklubszövetség megismételt közgyűlésére invitálunk minden eddigi és leendő tagot; a filmklubozás iránt érdeklődő barátunkat, klubszervezőt, mindenkit, akinek fontos a közösségi filmnézés és annak képviselete.

A megismételt - tisztújítással, alapszabály-módosítással egybekötött - közgyűlésre 2017.július 7-én 16 órai kezdettel az ArtBázis Összművészeti Műhelyben kerül sor (1085 Budapest, Horánszky u. 25.). Határozatképtelenség esetén a közgyűlés 16 óra 15-kor ismét összehívatik és a megjelentek számától függetlenül határozatképes.
Jöjjünk össze minél többen, hogy megvitassuk, merre van előre; jöjjünk össze, hogy a pillanatnyilag válságba jutott Szövetség ne megszűnjön, hanem jogfolytonosan és hatékonyan működhessen tovább! A tagság minél teljesebb jelenléte és hozzászólásai igen fontos alapköve e jogilag szükséges alkalomnak. Találkozzunk!


Most pedig néhány ötlet, hova érdemes ellátogatni, jegyet váltani:

Indul az Uránia sorozata: Élik az életüket - Női nézőpontok címmel izgalmas tematikus filmválogatás várja az érdeklődőket július 6-tól. A mintegy húsz különleges film igazi csemege, akad köztük friss alkotás, másokat szinte már nem látni mozivásznon… A legkülönfélébb műfajokat és történeteket felvonultató alkotásokat a női szál fűzi egybe, négy téma köré csoportosítva: az apákhoz, a családhoz, a hagyományhoz fűződő ambivalens viszony; másutt titkok, gyakran múltbeli rejtély mozgatja a történetet; ismét másutt a történelem alakítja a sorsokat, végül a szerelem és erotika témájával is találkozhatunk.

Az aktív internetezőknek jó szívvel ajánljuk tájékozódásra a Joós Róbert által fáradhatatlanul működtetett Minden budapesti filmklub gyűjtőcsoportját, melyben szinte minden vetítésről, filmes történésről értesülhetünk.

Ajánljuk továbbá a Pethő Zoltán nyáron sem lankadó szervezésében zajló Pótkulcs-vetítéseket; a Nyitott Műhely, az Esernyős klub, a Várkert Mozi, a Bem mozi, a Bartók Béla úti Godot és Tranzit klubokat, a budakeszi- Rathhauskellerben működő filmklubot, valamint a MOM kultúrház, az Anker't, a Gólya vetítéseit , illetve a Gödör és a Corvin klubokat is, ahol nemcsak filmet láthat a közönség, de bevezető és elemző beszélgetésekre is sor kerül.
Találunk a palettán újabb neveket is: érdekes programokat kínál a Film-kép-más Klub és a Fellini Római kultúrbisztró és a már jól ismert Premier Kultcafé is.

Elég rákeresni a helyszínekre, estéről estére találunk gazdagító filmes eseményt.

Hírek:

Ötvenhat éves korában meghalt Michael Nyqvist svéd színész, akinek számos remek alakítást köszönhetünk. Mi a klubunkban több ízben is vetített Hétköznapi mennyországért vagyunk a leghálásabbak, életre szóló élmény volt.

Lezajlott az idei KAFF. Íme, a díjazottak.
A fesztivál keretében nyílt meg Homolya Gábor kiállítása is. Ulrich Gábor megnyitó beszédét a Librarius tette közzé.

Az Oscar-díjakról döntő amerikai filmakadémia 774 új tagot, köztük hét magyar rendezőt, írót, animációs filmest hívott meg soraiba. Enyedi Ildikót és Mészáros Mártát rendezőként és íróként is szerepel. A magyar meghívottak között van még M. Tóth Géza filmrendező, Rófusz Ferenc animációsfilm-rendező, Deák Kristóf filmrendező, Udvardy Anna producer és Pataki Éva író.

Pályázat!
A Faludi Ferenc Akadémia október 9-ig vár fotókat, dokumentumfilmeket, kísérleti- és kisjátékfilmeket idei pályázatára, melynek témája A Másik.


A verseny szabályzata a link megnyitása után olvasható, az eddigi évek filmjeiből pedig a Faludi Ferenc youtube csatornán tekinthető meg válogatás.

A megszokottnál rövidebb hírlevelünk végén megköszönjük a figyelmet és pihentető, szép nyarat kívánunk Mindenkinek!

Reméljük, a Filmklubszövetség közgyűlésén is találkozunk!
2017.05.13. Tájékoztatjuk klubunk látogatóit, hírleveleink olvasóit, hogy tematikus sorozatunk hátralevő négy vetítése elmarad és kulturális krónikával is a szokásosnál ritkábban jelentkezünk.
Hálásan köszönjük Mindenkinek, aki nézőként, meghívott vendégként, híreink további terjesztőjeként - bármilyen módon - hozzájárult klubunk működésének 16. évéhez!
Reményeink szerint 2017 őszén jelentkezünk új sorozatunkkal, melynek keretében az elmaradt vetítéseket is pótoljuk.
Köszönjük a megértést!

Farkas Edit
"Láss, ne csak nézz" filmklub
2017.05.02. Köszönjük olvasóink megértését és türelmét, amivel az elmúlt hetekben elmaradt hírleveleinket fogadták. Van, hogy még a filmklubozásnál is akadnak fontosabb dolgok.:)

De lássuk sorjában:

Adósak vagyunk a legutóbbi, húsvét előtti keddünk krónikájával, amikor a költészet napjához méltóan poétikus szépségű film, az Évszakok pergett: igen sok nézőt vonzott és nagy tetszést aratott. Köszönet a fantasztikus szervező csapatnak; a szakértő kollégáknak, Bajlinger Magdolnának és Németh Máriának az értékes beszélgetésért és mindenkinek, aki klubunkban töltötte a délutánt.
Külön köszönet a Mozinetnek, hogy a vetítéshez hozzájárult és még inkább azért, hogy a forgalmazással - annyi más remek film mellett - Jacques Perrin és alkotótársai munkájának, világképének misszióértékű népszerűsítéséhez is hozzájárul.

A következő hetek valamennyi középiskolában a ballagás és az érettségi jegyében telnek, a klub vetítései is ehhez igazodva, május 16-án folytatódnak.

E helyütt is köszönetet mondunk a végzős osztályoknak és osztályfőnökeiknek- Marti Zsófia, Toró Csilla, Görög László, Szvetnik Endre kollégáinknak -, hogy rendszeresen ellátogattak a klubba diákjaikkal, részt vettek annak közösségteremtő munkájában! Reméljük, sok szép élményt őriznek az elmúlt évekből! Visszavárjuk őket!

Örömmel adjuk közre a Határhelyzetek című sorozatunk utolsó keddjeinek műsortervezetét, melyből kiderül, a kortárs magyar filmek ünnepére készülünk! Megtisztelő, hogy klubunk közönsége is frissiben láthat 3, a napokban-hetekben bemutatott-bemutatandó alkotást, mi több, a filmek készítői is a vendégeink lesznek.
Köszönet a gesztusért az alkotóknak-forgalmazóknak!


További vetítéseink:

Május 16.: Brazilok (magyar vígjáték, 2016, 95 perc, rendezte: M.Kiss Csaba-Rohonyi Gábor)
Vendég: Rohonyi Gábor rendező és Várhegyi Rudolf hangmérnök.

Május 23.: Maraton életre-halálra (amerikai thriller, 1976, 125 perc, rendezte: John Schlesinger)
Vendég: Buglya Zsófia esztéta.

Május 30.: Fagyott május (magyar horror, 2016, 71 perc, rendezte: Lichter Péter)
Vendég: Lichter Péter rendező.

Június 6.: ULTRA(magyar dokumentumfilm, 2017, 80 perc, rendezte: Simonyi Balázs) - Búcsúbuli

Vendég: Józsa László
producer és Hernáth Csaba operatőr.

Házunk tája:

A facebook működési szabályainak kellett megfelelnünk nemrégiben, amikor klubunk eddigi, Petőfi filmklub néven szereplő profilját a továbbiakban a szervező, Farkas Edit neve alatt találják meg. Köszönjük a megértést e tárgyban is. A profil oldallá alakításán dolgozunk…

Ismét jelentjük, hogy iskolánk korszerű, versenyképes új honlappal várja a tájékozódni vágyókat, érdeklődőket. Az új honlap itt: www.psg1982.hu

Felhívás!
Egy remek oral history projekt 18-25 éves fiatalok számára, varsói műhelyfoglalkozásokkal és tanulmányúttal a nyolc határmenti régió egyikébe. Jelentkezési határidő: 2017. május 8. és 2017. július 17.

A Faludi Ferenc Akadémia meghirdeti XXI. tematikus nemzetközi filmszemléjét és hozzá kapcsolódó fotópályázatát, melynek idei hívószava A Másik. A nevezők a meghirdetett témát film vagy fotó formájában, a nevezési feltételekben részletezettek szerint dolgozhatják fel. Az akadémia olyan szakmailag igényes alkotásokat vár, amelyek alkalmasak arra, hogy a kép nyelvén fórumot teremtsenek különböző nézőpontok és vélemények dialógusához.

Kulturális programajánló:

Május 2., kedd, 17:00 – Közelkép klub az Urániában Török Ferenc új filmjéről, az 1945-ről. A vetítés után Gelencsér Gábor vitaindító előadása következik.

Május 3. – Kányádi Sándor 88 :Kányádi Sándor születésnapi köszöntése a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Digitális Irodalmi Akadémia szervezésében.

A Faludi Ferenc Akadémia klubjában május 3-án 18:45-től két történettel találkozhatnak majd az érdeklődők. Vargyasi Levente: Meszesek (2013, 51 perc), illetve Hajnal Gergő: "Mert 7 életem van, ebből 5 ment el" (2014, 24 perc).
A vetítés utáni beszélgetés vendégei a rendezők.
A helyszín az Art + Cinéma.

Május 4–5. – Fogalmak és összefüggések az ipar- és tervezőművészetben | Konferencia
A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének kétnapos iparművészeti konferenciája a Műcsarnokban.

Május 4. – Lulu 80
Gyulai Líviusz, a Nemzet Művésze Lulu 80 című tárlata
május 4-én 18.00 órakor nyílik a Várnegyed Galériában (Budapest, I. kerület, Batthyány u. 67.).
A tárlat június 3-ig tekinthető meg.

Május 4., csütörtök, 19:30: Mozizz a Filmakadémiával!
A Magyar Filmakadémia induló filmklubjában az első alkalommal Novák Emil: Cinematographer (31') és Vranik Roland: Az állampolgár (109') című alkotását láthatják az érdeklődők. A vetítésen részt vesznek a rendezők, akikkel Gerebics Sándor filmrendező, producer beszélget. A helyszín az Uránia díszterme.

Május 4-én 19:00–20:30 Munkahelyem: Maradni vagy váltani? - OhMyGuide Műhely I. – közös gondolkodás munkaügyben… A helyszín a TEHÁT Teázó (Ajtósi Dürer sor 7.).

Május 6-14. Zsidó Művészeti Napok.
Az Urániában A Polgár-lányok című film bemutatóján kívül négy koncert és egy táncbemutató lesz a Művészeti Napok keretében.

A klubunkban is hamarosan látható ULTRA már most hatalmas siker! A Toldi moziban május 7-én és 10-én látható-futható – de már egy darab jegy sincsen …. Futni azért lehet és érdemes!Éljen!

Május 10., szerda, 10:00 – egy karizmatikus ember, Placid atya életéről készült dokumentumfilm bemutatója az Urániában.
Iskolás csoportok kedvezményes 900 forintos belépti díj mellett jelentkezhetnek a vetítésre az iskola@urania-nf.hu címen.

Jön az artmozik éjszakája!
A Művész, Puskin, Toldi, Kino Cafe és a Tabán mozikban május 12-én kora estétől hajnalig folyamatos vetítésekkel várják a közönséget.
A Nulla-hat-egy magazin neharangozója az eseményhez.

Május 14., 10:00–18:00 13. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál
A Magyar Képregény Szövetség 13. alkalommal rendezi meg az ország legnagyobb képregényes rendezvényét. Képregény-olvasók, gyűjtők, óvatos érdeklődők, fanatikusok: itt a pillanat! A helyszín a Dürer Kert.


Kulturális hírek:

Életének 68. évében elhunyt Usztics Mátyás színművész, a Nemzeti Kamara Színház alapító-igazgatója. Penészleki temető című versével búcsúzunk.

Nem csak fotózni tudott. Színházul is!
5 évvel ezelőtt hunyt el a nagyszerű és kivételes fotóriporter, Koncz Zsuzsa.

Nemrég volt 90 esztendős Lator László. Interjú.

A hamarosan nálunk is látható Brazilok sikertörténet! Íme, néhány kedvcsináló ajánló!
Szuper, hogy így is lehet beszélni a cigányokról
42 ezernél tartanak a Brazilok
Farkas Franciska: "Az én mottóm is az, ami a Braziloké: nem beszarni"


Büszkék vagyunk az ULTRA sikerére is. Beszélgetés Józsa László producerrel

A Kincsem Cannes-ban!

Dér András Antall Józsefről készített, hiánypótló portréfilmjét nemrég mutatták be az Urániában.

Mi történt az idei Médiawaven?

Megvan Nemes Jeles László új filmjének főszereplője!!!

Hírt adtunk Buvári Tamás Szeretföld című filmjének elkészüléséről, bemutatójáról.
Íme, egy kritika:
Közösségi izgatás


Miklauzic Mártont díjazták Törökországban operatőri munkájáért!

Mundruczó Kornél Jupiter holdja című menekültdrámája bekerült a 70. cannes-i filmfesztivál versenyprogramjába.

"A fulladás nem az, amikor fojtogatnak, hanem amikor megfosztanak az égtől" – Interjú Szabó T. Annával.

Húsvét után – Lackfi János verse a hajléktalan Jézus szobráról.

Minden olvasónknak szép élményeket, erőt adó tavaszt kívánunk!

Találkozzunk május 16-án klubunkban is!
2017.04.10. Április 4-én Vranik Roland Az állampolgár című filmjét láthatta klubunk közönsége, majd a rendező és a főszereplő társaságában beszélgethettünk. Tele volt a terem; tele volt a szívünk és a lelkünk; sírtunk-nevettünk, hallgattunk – kérdeztünk.
Felejthetetlen volt, köszönjük, Roland, köszönjük Marcelo! Folytatjuk!

Köszönet a film női főszereplőinek: Arghavan Shekarinak és Mácz Ágnesnek
: sokat beszélgettünk az általuk játszott sorsokról és sajnáltuk, hogy nem tarthattak velünk személyesen. Reméljük, lesz még alkalom! Addig is sok sikert kívánunk!

Április 11-én, a költészet napján az Évszakok című különleges természetfilmet láthatjuk, mely a Vándormadarak alkotóinak újabb munkája: arra vállalkozik, hogy megismertesse velünk, milyen volt Európa, hogyan született a jégkorszakot követő Nagy Erdő, mi is történet benne az elmúlt 20 000 évben… A film szakértő vendégei Bajlinger Magdolna és Németh Mária tanárnők, akiknek ezúton is köszönjük az érdeklődést, a közönség motiválását, hiszen közös ügyünk a természet, benne az Erdő. Köszönet a Mozinet munkatársainak, hogy a nyilvános vetítéshez segítséget nyújtottak.

További műsorral a tavaszi szünet után, április 28-án jelentkezünk: a pontos programot hírleveleinkből ismerhetik meg majd az érdeklődők.


Házunk tája:

A napokban zajlott iskolánkban a Helyey László szavalóverseny, melynek zsűrielnöke iskolánk egykori diákjának, a felejthetetlen művésznek az özvegye volt.
Köszönet a szervezésért, a versszeretetért a kollégáknak és a résztvevőknek!
Gratulálunk a díjazottaknak!
Örömmel jelentjük, hogy iskolánk korszerű, versenyképes új honlappal várja a tájékozódni vágyókat, érdeklődőket.
A tesztelés második szakasza zajlik, a legfrissebb anyagok már az új honlapra kerülnek. Minden hasznos észrevételt, kritikát hálásan fogadnak a szerkesztők a psg1892.honlap@gmail.com email-címen. Az új honlap itt: www.psg1982.hu.

Felhívás!
Egy remek oral history projekt 18-25 éves fiatalok számára
, varsói műhelyfoglalkozásokkal és tanulmányúttal a nyolc határmenti régió egyikébe. Jelentkezési határidő: 2017. május 8. és 2017. július 17.

Kulturális programajánló:

Április 10-én 18 órakor az Urániában: Katyn.

Wajda filmje a második világháború alatt történt katyni mészárlás történetét meséli el, amikor a szovjetek több mint tizenötezer elfogott lengyel tisztet és civilt - köztük Wajda édesapját - ölték meg egy erdőben.

Ha hétfő, akkor Pótkulcs!
Pethő Zoltán klubjában április 10-én Lumet a Hálózat című filmje szerepel a műsorban, mely a média mindenhatóságáról szól… Gyülekező 7-kor, fél 8-kor vetítés.

Április 10., hétfő, 20:30 – Uránia : David Lynch: Az én művészetem : a filmben maga a rendező kalauzolja el a nézőt életének meghatározó színtereire:

Április 11-én, a költészet napján Galkó Balázs újra elmondja József Attila minden versét a Petőfi Irodalmi Múzeumban - délelőtt 10 órától kb éjfélig. Lehet csatlakozni!

A Marczibányi Téri Művelődési Központban április 11-én 19 órától - Szárnyad árnyékában: Zsoltárok gitárra, számítógépre.
Közreműködnek: Molnár Krisztina Rita költő, író; Lackfi János író, költő; Vörös István költő, prózaíró.

Április 12-én a Faludi Ferenc Akadémia filmklubjában 18:45-től Elia Kazan A vágy villamosa (1951., 120 perc) című filmjét láthatják a filmbarátok. A film utáni beszélgetést Mispál Attila rendező tartja. Helyszín: ART+Cinema.

Április 13-án 19 órakor Makk Károly Szerelem című filmjét tűzi műsorra a Barabás villában (Városmajor u.44.) működő Kettős látás filmklub.A belépés díjtalan.

Human - Filmbemutató közönségtalálkozóval (április 14., péntek, 11:00, Uránia).
Yann Arthus-Bertrand világhírű francia fotós legújabb filmje eredeti nyelven, angol felirattal. Házigazda: McMenemy Márk.
A vetítésen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, regisztrálni a weboldalon található űrlap segítségével lehetséges.

Április 15. szombat, 17:00 - Szétszakadt Magyarország (12) Huth Gergely új dokumentumfilmje az Urániában.

Április 16., vasárnap, 14:00 - az Uránia Összhang sorozatában elsősorban siket és nagyothalló nézők számára akadálymentesítve látható Vranik Roland Az állampolgár című filmje.

1945
Április 16-án 18h 30-tól Török Ferenc filmjének premier előtti vetítése és közönségtalálkozó a Puskin Art Moziban.

2017. április 19. | 18.00 – Akadémikusportrék - Sipos Mihály népzenész. A Magyar Művészeti Akadémia Fotó- és Filmművészeti Tagozatán belül működő Szőts István Mozgókép Műhely sorozatában legközelebb a Muzsikás együttes kiváló zenészét ismerhetjük meg.

Újabb BIDF vetítés április 19-én 18 és 20 órakor: MATRIX AB Vit Klusak (Csehország, 2016) a Bem moziban!
Jegyár: 900 Ft, amely egy kis italt is tartalmaz. (Diákoknak, nyugdíjasoknak lehetőség van 600 Ft-os jegyre). A filmet magyar és angol felirattal vetítik. Kéretik jelezni a részvételt: bidf.guests@gmail.com e-mail címen.

2017. április 20. – Hívóképek – Andrzej Wajda-emléknap.
A Pesti Vigadóban egész napos szeminárium keretében lengyel és magyar filmesztéták, filmrendezők, diákok idézik meg a nagy lengyel rendezőt és munkásságát.

Április 27-én 9 h30 órai kezdettel a Magyar Művelődési Társaság szakmai konferenciát szervez "A közművelődés sorsa a 90-es évektől Magyarországon" címmel a MOM Kulturális Központban.


Kulturális hírek:

Elhunyt Gösta Ekman, svéd színész, a svéd filmgyártás és színészképzés nagymestere.

Itt a Brazilok!
A mozikban már most, néhány hét múlva klubunkban is látható lesz!!!

Ismét magyar filmes siker az Egyesült Államokban. A North Hollywood-i CineFest-en Asmon Stella író és rendező rövidfilmje, a Terka Nova lett a legjobb. A komédia egy különc kislány életét mutatja be. A film több száz alkotás közül lett a legjobb Hollywoodban.

Lezajlott az idei Friss Hús mustra, íme, a győztesek.

"Amikor besétáltunk az Oscarra, az Amerikába költöző énem is eszembe jutott" - Balázs Ádám zeneszerző számos magyar filmhez komponált zenét. Izgalmas vele beszélgetni, miként ez Bicsérdi Ádám interjújából is kiderül.

Török Ferenccel készült beszélgetést olvashatunk a legújabb filmjéről.

Klubunk állandó szakértője és barátja Holländer Judit ezúttal fordítóként mutatkozik be: Astrid Lindgren (1907–2002), svéd írónő Háborús naplóját fordította magyarra.
A könyvet április 22-én 17.00–20.00 között az íróról 2015-ben készült dokumentumfilm magyarországi ősbemutatójával egyidejűleg mutatják be a közönségnek. Gratulálunk!


Méhes Csaba előadóművésznek ítélte a Grand Prix díjat a világ egyik legjelentősebb, bohócokat bemutató cirkuszművészeti fesztiválján.

Lajkó Félix a második helyen szerepel a világ Best Artist szavazásán a Songlines világzenei magazin jelöltjei között.


Útnak indulnak a kisvasutak is: íme a menetrendek.

Mindenkinek szép élményeket, szép tavaszi napokat kívánunk!
2017.04.02. A pofon címmel Dési András György és Móray Gábor kisfilmjeiből válogattunk a legutóbbi vetítésünkön. Köszönet a szép számmal megjelent közönségnek az érdeklődésért.
Külön köszönet Dési Andrásnak és Várhegyi Rudolfnak, hogy nagyon jót beszélgethettünk a 3 sokrétű és nagyon izgalmas rövidfilm világáról, egymást erősítő jegyeiről. Reméljük, a következő évadban az egészestés Az éjszakám a nappalod című közös munkát is megismerhetjük és akkor Móray Gábor rendező is velünk tart.
További sikereket kívánunk addig is!

Több hónapos egyeztetést követően az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy a főszereplők és a rendező is ellátogat a következő, április 4-i vetítésünkre, amikor Vranik Roland Az állampolgár című filmjét láthatja klubunk közönsége.
Az állampolgár - miközben a főszereplői menekültek - mégsem "menekültfilm", hanem mély szerelmi dráma.
Nagy lelkierőt kívánó, összetett alkotás, sok-sok kérdéssel. Mindenkit szeretettel várunk erre a különleges alkalomra!
Vendég: a főszereplők és a rendező.

A tavaszi szünet előtt, április 11-én az Évszakok című természetfilmet nézzük és beszéljük meg együtt Bajlinger Magdolna és Németh Mária tanárnők társaságában.

Felhívás!

Egy remek oral history projekt 18-25 éves fiatalok számára, varsói műhelyfoglalkozásokkal és tanulmányúttal a nyolc határmenti régió egyikébe. Jelentkezési határidő: 2017. május 8. és 2017. július 17.

Kulturális programajánló:

Már megnyílt az idei, 35. Magyar Sajtófotó Kiállítás a Capa Központban.

Ha hétfő, akkor Pótkulcs!

Pethő Zoltán klubjában április 3-án Matt Ross filmje, a Captain Fantastic (2016) szerepel a műsorban az új téma, az antikapitalizmus jegyében.
Gyülekező 7-kor, fél 8-kor vetítés.

Április 3-án Nagy Viktor Oszkár Hivatal című filmjének vetítésével és Élő Könyvtár foglalkozással indul az idei Colours Festivál!
A vetítések ingyenesek, jegyek igényelhetők a Kino Cafe Mozi pénztárában március 31-től.

Április 3-án 18 órakor Közelkép Klub!
Ezúttal Kostyál Márk akciódrámája, a Kojot (a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott) szerepel a programban, amely a vidéki Magyarországon lévő kiskirályokról és az ellenük fellépő kisemberekről szól. A vetítés után a Magyar Filmtörténeti Kutatócsoport (ELTE) és a Metropolis folyóirat szervezésében előadás és beszélgetés lesz az Uránia dísztermében.

Április 3-án 19 órakor a Menedék filmklubban látható Buvári Tamás közösségi finanszírozással készült új filmje, a Szeretföld. A helyszín a Bem mozi, a vetítés ingyenes!

Április 4-6 között várja a hegyek és a nagy kihívások kedvelőit a BANFF fesztivál a Corvin moziban.

Április 5-én 17 órai kezdettel Találkoztam boldog cigányokkal is a Budapest Pont és RomaKépMűhely szervezésében. Vendég: Balázs Attila író, újságíró, műfordító és Szerbhorváth György író, kritikus, újságíró, szerkesztő, szociológus. Moderátor: Vojnits Purcsár Vito, Szörényi Péter, a Képzőművészeti Egyetem művészetelmélet és kurátori ismeretek mesterszakos hallgatói.

Április 5-én a Faludi Ferenc Akadémia DO-KU filmklubjában Gulyás Gyula: Léptékváltás (2013., 80 perc) című filmje kerül vászonra, mely Haris László, Balogh Ru dolf-díjas fotóművészről készült portré. A vetítés utáni beszélgetés vendége: Gulyás Gyula rendező és Haris László fotóművész.

Az MMA Fotó- és Filmművészeti Tagozatán belül működő Szőts István Mozgókép Műhely vetítéssorozatban legközelebb: április 5. 18.00: Akadémikusportrék - Somogyi Győző képzőművész Április 6-tól végre a mozikban a Braziloki! Nagyon várjuk és vetítjük majd!

Itt az idei Titanic!
Budapest a filmek szerelmeseinek paradicsomává válik április 6-13 között. A nyolc napon át zajló 24. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválra 34 friss, izgalmas és kihagyhatatlan alkotás érkezik a Föld minden szegletéből.

Április 8-án 19 órakor a rákosligeti Maros moziban Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan… - Reisz Gábor filmje. A vetítés után kötetlen beszélgetés Szilágyi Erzsébet filmesztétával.
Belépő: 500 Ft, támogató: Rákosmente Önkormányzata-Rózsahegyi Péter képviselő.

1945 (12) – Török Ferenc új filmjének díszbemutatója április 8., szombat, 20:30-kor az Urániában! A vetítésen a közönség találkozhat a film stábjával, többek közt Török Ferenc rendezővel, Ragályi Elemér operatőrrel és az egyik főszerepet alakító Rudolf Péterrel.Április 16., vasárnap, 14:00 - az Uránia Összhang sorozatában elsősorban siket és nagyothalló nézők számára akadálymentesítve látható Vranik Roland Az állampolgár című filmje.

1945 április 16-án 18h 30-tól Török Ferenc filmjének premier előtti vetítése és közönségtalálkozó a Puskin Art Moziban.


Kulturális hírek:

Csomós Mari Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt, érdemes művészt választották a nemzet színészének hétfőn Budapesten.


Két éve startolt el a legnagyobb hazai filmadatbázis, a Mafab.hu azzal a céllal, hogy a cseh, az angol, a francia, a német, vagy a spanyol filmadatbázisok mintájára egy közösségként fogja össze a hazai filmrajongókat, és információkat szolgáltasson számukra.

Az Ernelláék Farkaséknál sikeres lakásmozi-sorozatán felbuzdulva a magyarhangya új filmjét, a Scope100 projekt idei győztesét, a Rég nem szerelem című francia-belga filmet lakásvetítések számára is elérhetővé teszi április hónapban.

Hungarikum Bizottság a hungarikumok sorába emelte a Kodály-módszert. A döntést Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter jelentette be Egerben. A Hungarikumok Gyűjteményébe most már 64 érték tartozik.

Meddig leszünk magyarok? - Kallós Zoltánnal készült interjút ajánlunk.

Kolozsvári beszélgetés Röhrig Gézával többek között arról, miért fordít hátat Hollywoodnak és a csábító ajánlatoknak.

Monumentális díszletek között forgatnak új sorozatot Budapesten.

Teljesíthetők-e Jézus tanításai ma, és egy nem hívő játszhat-e a szenvedéstörténetben? László Zsolt szerint erre is választ keres a Passió XXI. című előadás. Nagyinterjú a friss Heti Válaszban.

Nem szerepelt a Magyar Filmakadémia válogatásában A lovasíjász, holott százezernél is többen voltak rá kíváncsiak.

Beke Tamás, a magyar zörejművész.
A filmes utómunka során van egy művész, akinek az a feladata, hogy a különböző hangokat reprodukálja, hogy hallj is mindent, amit látsz. Ő a foley artist, más néven zörejművész.

Szombathelyi mozitörténetek. - Nosztalgiázzunk, ilyen is volt…

"Az írók és a költők is keresik a találkozási pontokat" – Nyáry Krisztiánnal a Magvető Caféról.

Sokkal jobban féltettük a könyvet az internettől, mint ami változást valóban okozott a digitália – mondja a Pozsonyi Pagony Kiadó főszerkesztője, Kovács Eszter. Azok a gyerekek, akik olvasnak, például sokkal jobban írnak, mint az előző generációk. Interjú.

Száz virágszál vasárnapja. - érdemes lesz Tatára látogatni április 9-én.

Végezetül egy friss hír a "mi gólyánkról": Megérkezett afrikából az egyetlen magyar jeladós fekete gólya.

Mindenkinek szép élményeket, szép tavaszi napokat kívánunk!
2017.03.26. Március 21-én, a Petőfi Napok rendezvényei keretében vetítettük Dékány István Lánchídi csata című dokumentumfilmjét. Köszönet a rendezőnek, Kollányi Judit vágónak és Buglya Sándor producernek a jelenlétért és a tartalmas beszélgetésért.
Külön köszönet Teleki Mária kolléganőnek a szervezésért!

Komoly pedagógiai tanulság, hogy jobban fel kell készítenünk a diákokat a jelenkori történelem, benne a nemzeti ünnepek árnyalt értelmezésére. Ötlet: a jövőben érdemes lenne március 15-e megünneplésének – betiltásának stb. – történetéről műsort készíteni, s ebben remekül felhasználhatók a közelmúltat őrző dokumentumfilmek!
Köszönjük, hogy van miből meríteni!

Legközelebb, március 28-án A pofon címmel válogatást adunk közre Dési András György és Móray Gábor kisfilmjeiből. A vetítés alkalmával vendégeink lesznek Dési András és Móray Gábor rendezők, valamint a velük rendszeresen együtt dolgozó Várhegyi Rudolf hangmérnök. A közönség három rövidfilmet láthat majd remek szereplőgárdával, kiváló alkotótársakkal: mindegyik film története – noha más-más módon – azonos kérdéseket boncolgat: az emberi minőség, az emberi méltóság, a társas kapcsolatok mibenlétéről lesz szó.
Egy órányi tömény filmélmény, melyről sok órán át töprenghetünk… Mindenkit szeretettel várunk!A továbbiakban:

Április 04.: Az állampolgár (magyar dráma, 2016, 109 perc, rendezte: Vranik Roland)
Vendég: a főszereplők és a rendező.

Április 11.: Évszakok - Les saisons (francia-német természetfilm, 2015, 94 perc, rendezte: Jacques Perrin és Jacques Cluzaud)
Vendég: Bajlinger Magdolna és Németh Mária tanárnők, PSG.

Házunk tája hírei:

Lezajlott iskolánk immár 18. alkalommal megszervezett Petőfi emléktúrája. Köszönet a résztvevőknek és Gózon Gyula kollégánknak a fáradhatatlan szervező munkáért.

A televízió műsoráradatában csak utólag vettük észre, hogy a Duna World Televízió nemrégiben vetítette Nagy Ernő a Filmklub-szövetség fennállásának 30. évfordulója alkalmából forgatott dokumentumfilmjét, a Nemeskürty tanár úr emlékének ajánlott Az ínyencek moziját, melyet 2016 februárjában, ünnepi rendezvény keretében mutattak be az alkotók. A mediaklikk.hu oldalon még megtekinthető, s reméljük, hosszú távon is elérhető lesz a mozgalomra kíváncsi filmbarátok számára.


Puszt Tibor rendező Kurucz Sándor operatőrről, klubunk régi barátjáról készült portréfilmjét nemrég mutatták be a Filmes Házban: reméljük, a filmet klubunk nézői és a nagyközönség is megismerheti.

Klubunk kedves barátja Barna Júlia is: a közelmúltban bukkantunk rá az alábbi, szívmelengető kisfilmre, melyben ő is közreműködik: Hangok Háza

Kulturális programajánló:

Dunatáj Mozi a Magyar Művelődési Társaság szerkesztésében
március 27-én, 17.00 órai kezdettel a TIT Stúdió Egyesület székházában (1113 Budapest, Zsombolyai u. 6. ): műsoron Zsigmond Dezső Élik az életüket című filmje.

Ha hétfő, akkor Pótkulcs!

Pethő Zoltán klubjában március 27-én a testvérekről szóló tematikus válogatás egyik utolsó darabjaként a Kosok című izlandi film látható.
Gyülekező 7-kor, fél 8-kor vetítés.

Vasy Géza irodalomtörténészt köszöntik barátai, pályatársai 75. születésnapja alkalmából március 28-án, 18 órakor az Írószövetség Bajza utcai székházában.

Március 29-én 18:45-től a Faludi Akadémia sorozatában szintén Grímur Hákonarson Kosok (2015., 93 perc) című filmje lesz műsoron. A film utáni beszélgetést Pócsik Andrea (PPKE-BTK) tartja. A helyszín az Art+ Cinéma.

Március 30-án 18 órakor Bergmann Arc című filmjét nézhetik meg a filmbarátok az Írószövetség ingyenesen látogatható filmklubjában. Házigazda Csejk Miklós.

Szintén március 30-án, 18 órakor Álom hava címmel díszbemutató és közönségtalálkozó lesz az Urániában. A történelmi témájú film cselekménye a XVII. századba visz…

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című Arany Medve díjas filmjét a rendező, valamint női főszereplő, Borbély Alexandra, Mécs Mónika producer és Szalai Károly vágó társaságában nézheti, illetve beszélheti meg az érdeklődő közönség március 31-én az Urániában.

40 éve készült a Lúdas Matyi!

A jeles alkalomból meglepetéses születésnapi vetítésre kerül sor április 1-jén, 15:00 órakor az Uránia dísztermében.

Április 3-án Nagy Viktor Oszkár Hivatal című filmjének vetítésével és Élő Könyvtár foglalkozással indul az idei Colours Festivál!
A vetítések ingyenesek, jegyek igényelhetők a Kino Cafe Mozi pénztárában március 31-től.

Április 3-án 18 órakor Közelkép Klub!
Ezúttal Kostyál Márk akciódrámája, a Kojot (a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott) szerepel a programban, amely a vidéki Magyarországon lévő kiskirályokról és az ellenük fellépő kisemberekről szól. A vetítés után a Magyar Filmtörténeti Kutatócsoport (ELTE) és a Metropolis folyóirat szervezésében előadás és beszélgetés lesz az Uránia dísztermében.

Április 3-án 19 órakor a Menedék Filmklubban látható Buvári Tamás közösségi finanszírozással készült új filmje, a Szeretföld. A helyszín a Bem mozi, a vetítés ingyenes!

Április 4-én este 6 órakor a Budapesti Művelődési Központban Életrevalók kiállítás! Megnyitja Dr. Szilágyi István (Kopi) és Berta Dániel (Danny Rockabilly and His Clan). Megtekinthető április 4-től 22-ig, minden héten hétfőtől péntekig 9-19 óráig, szombaton 13-18 óráig.

Itt az idei TITANIC!
Budapest a filmek szerelmeseinek paradicsomává válik április 6-13 között. A nyolc napon át zajló 24. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválra 34 friss, izgalmas és kihagyhatatlan alkotás érkezik a Föld minden szegletéből.

Az MMA Fotó- és Filmművészeti Tagozatán belül működő Szőts István Mozgókép Műhely vetítéssorozatban legközelebb: április 5. 18:00 Akadémikusportrék - Somogyi Győző képzőművész

Április 8-án 19 órakor a rákosligeti Csekovszky Művelődési Házban VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan… - Reisz Gábor filmje. A vetítés után kötetlen beszélgetés Szilágyi Erzsébet filmesztétával.
Belépő: 500 Ft, támogató: Rákosmente Önkormányzata-Rózsahegyi Péter képviselő.

Április 11-én, a magyar költészet napján, a budaörsi PostART Cafeban verssel fizethetünk a kávéért! Éljen a művészetpártoló magatartás!

Kulturális hírek:

35 éve halt meg Jékely Zoltán.
Egy versével emlékezünk rá:

Muzsika nélkül és hanyatt –
hogy lesz, hogy lesz a föld alatt?

Hol női test nincs egy falat –
meddig birom a föld alatt?

Nem látni unokáimat:
mily büntetés a föld alatt!

Sosem fogni többé halat?
Hisz nincs a föld alatt patak.

De beatzene, magnó-zakat –
tank, aszfaltfúró sem akad!


130 éve született az utánozhatatlan Kabos Gyula. Közel 50 filmben játszott, 1939-ben Amerikába menekült, utolsó évei teljes mellőzöttségben teltek.

Életének 72. évében váratlanul meghalt Csendes László színművész, az egri Gárdonyi Géza Színház alapító és örökös tagja. A nézők olyan filmekből is ismerhették, mint például a Honfoglalás vagy a Magyar vándor.

90. születésnapján köszöntötték Ekecs Gézát, azaz Cseke Lászlót, a Szabad Európa Rádió egyik legnépszerűbb műsorának, az 1959 májusában induló Teenager party-nak a szerkesztőjét.

25 éve - 1990. március 20-án – történt a marosvásárhelyi vérengzés.

Till Attila Filmalap támogatással készült alkotása nyerte a legjobb film díját a Bécsben megrendezett Let's CEE Filmfesztiválon. Tarr Bélát munkássága elismeréseként életműdíjjal tűntették ki.

A kategóriás fesztiválon, a svájci Visions du Réel-en szerepel majd az ULTRA, melyet nagy örömünkre klubunkban is vetítünk majd! A film főszereplője, rendezője Simonyi Balázs. Lenyűgöző hallgatni.

Újra várja a rajzfilmes alkotókat a Pannónia Stúdió

Hutlassa Tamás producerrel készült interjút ajánlunk: Borzalmas érzés, ha a filmed megbukik.

Milyen filmet forgatna Petőfiről? Ki tudja vonni magát a politikai barikádharcokból? A Kincsem főszerepét játszó Nagy Ervinnel beszélgetett Soós Tamás.

Jó közönségfilmekkel lehet visszacsalogatni a nézőket a moziba – vallja Herendi Gábor.

Kálmán nap címmel készül Hajdu Szabolcs legújabb színházi produkciója, amit elsőként Debrecenben láthat a közönség.

Olvasnivaló Hamvas Béláról: Hamvas Béla ezerarcú és egyszerű életműve.

Egy ifjú zenei tehetség: Boros Misi.

Az ismert meseterapeuta, Boldizsár Ildikó kedves szerzőnk, mindig örömmel ajánljuk írásait: Minden élethelyzetünkre van egy mese - Tóth Marcell interjúja.

Kóspál Ágnes csillagász, a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának főmunkatársa csütörtök este átvette Párizsban az UNESCO és a L'Oréal nők számára létrehozott nemzetközi tudományos díját.


Fogyatékossággal élő, köztük Down-szindrómás és tipikus fejlődésű gyerekeknek épül közös játszóház és fejlesztőközpont, az intézmény várhatóan szeptemberben nyílik meg a főváros XV. Kerületében.

Múlt heti hírlevelünkben adtunk hírt a Pető Intézetben zajló eseményekről. Most egy petíció aláírására buzdítjuk mindazokat, akik a benne foglaltakkal egyetértenek.

Hírlevelünk végén arról, hogy vannak nekünk madaraink…

Mindenkinek szép élményeket, szép tavaszi napokat kívánunk!
2017.03.19. Több hetes szünet múltán jelentkezünk hírlevelünkkel: van mit mesélni…

Mentőexpedíció: legutolsó vetítésünk igazi filmklub-történeti esemény volt telt házzal és sok érdeklődő beszélgetővel. Köszönet érte Bakondi Gábor tanár úrnak és a filmre ellátogató csillagászoknak! Öröm volt megtapasztalni a tájékozottságot, a csillagász-szenvedélyt, iskolánk egyik legnagyobb múltú szakkörének világát! Reméljük, máskor is találkozunk!

Legközelebb, március 21-én nemzeti ünnepünk és a Petőfi Napok rendezvényei jegyében láthatja közönségünk a Lánchídi csata című dokumentumfilmet
, mely az 1986.március 15-i eseményeket, a rendőrség brutális fellépését, áttételesen a Kádár-korszak manipulatív mechanizmusait idézi fel.

Vendégünk a film rendezője, Dékány István, akit klubunk nézői többek közt az Aba- Novák Vilmosról készült filmje kapcsán is megismerhettek.


Klubunk további alkalmai:

Március 28: A pofon- Válogatás Dési András György kisfilmjeiből.
Vendég: Dési András György és Móray Gábor
rendezők, valamint Várhegyi Rudolf hangmérnök.

Április 04.: Az állampolgár (magyar dráma, 2016, 109 perc, rendezte: Vranik Roland)
Vendég: a főszereplők és a rendező.

Április 11.: Évszakok - Les saisons (francia-német természetfilm, 2015, 94 perc, rendezte: Jacques Perrin és Jacques Cluzaud)
Vendég: Bajlinger Magdolna és Németh Mária tanárnők, PSG.

Házunk tája hírei:

Sikeresen lezajlott iskolánk immár 21. svájci diákcseréje: köszönet a programot támogató önkormányzatoknak, a résztvevőknek és családjaiknak és a közreműködő kollégáknak.
A magyar csoport műsora keretében a friss magyar filmes sikerekkel – Mindenki – Testről és lélekről - is megismerkedhettek carouge-i kollégáink.

Az elmúlt hét a hagyományos Petőfi Napok jegyében telt ünnepéllyel, izgalmasabbnál izgalmasabb programokkal, öregdiák-találkozóval, lélegzetelállító tornabemutatóval, színházi előadásokkal. Egy teljes délelőtt keretében ismerhették meg tanulóink a mára híressé váló, az élet különböző területein jeleskedő egykor a Petőfi gimnáziumba járó öregdiákjainkat. Felemelő élmény volt, köszönjük!

Köszönet az emlékműsorért a 10/e osztálynak és valamennyi közreműködőnek; köszönet a hatalmas szervező munkáért a kollégáknak és mindenkinek, aki bármilyen módon hozzájárult a megalapításának 125.évfordulóját ünneplő iskolánk kiemelkedő programsorozatához.

Az érdeklődők filmklubunk ünnepi vetítésén túl megtekinthetik a színkör Finito című darab hátralevő előadásait, valamint részt vehetnek a március 25-re szervezett Petőfi túrán.


Kulturális programajánló:

Minden idők legnagyobb költségvetésű magyar filmje, a Kincsem már látható az Uránia dísztermében.


A Wajda-sorozat keretében március 20-án, 18:00 órakor A wilkói kisasszonyok.
A költői történet a 20-as években játszódik, főhőse Wiktor Ruben, a harmincas év körüli gyáros fiatalember, akit a legendás Daniel Olbrychski alakít.

Ha hétfő, akkor Pótkulcs!
Pethő Zoltán klubjában március 20-án egy kihagyhatatlan, nagy klasszikus: Édentől keletre. Gyülekező 7-kor, fél 8-kor vetítés.

Március 21-én 18:30-tól ismét Cortex Filmklub az Art+ Cinémában!
Műsoron a Holdfény, vendég: Kárpáti György, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének alelnöke és a PPKE Kommunikáció- és Médiatudományi Intézetének adjunktusa.

Március 21–25. SZÍN-TÁR 2017: Színművészetisek találkozója Kecskeméten.
Az eseményen – a hagyományoknak megfelelően – három ország öt egyeteme képviselteti magát: Kecskeméten mutatják be vizsgaelőadásaikat a budapesti, kaposvári, marosvásárhelyi, kolozsvári és újvidéki színművészetisek.

Március 22–26. MOST FESZT Tatabányán!
Harmadik alkalommal rendezi meg a Jászai Mari Színház a monodráma és stúdiószínházi fesztiválját.

Az El nem kötelezett művészet. Marinko Sudac gyűjteménye - Március 22-én 18 órakor kiállítás-megnyitó a Ludwig Múzeumban!

Március 22. 18.00 Akadémikusportrék - Székely László díszlettervezőt ismerhetjük meg az MMA Fotó- és Filmművészeti Tagozatán belül működő Szőts István Mozgókép Műhely összeállítása keretében.

Március 23. Inota szimpózium – In memoriam Hamvas Béla '120.
Életének egy fontos színhelyén, az inotai hőerőmű Béke Művelődési Házában emlékeznek Hamvas Bélára. A szimpózium program füzete.

Március 23. Hangverseny Huszárik Zoltán tiszteletére.
Az esten a rendezőhöz közelálló három kortárs zeneszerző, Jeney Zoltán, Kocsár Miklós, és Durkó Zsolt darabjait mutatják be. A helyszín a Pesti Vigadó.

Még mindig zene: Take Five IV: Beethoven vonósötösök 2. A Sinfonietta Pannonica előadásában
Beethoven vonósötöseit hallgathatjuk meg március 23-án 19:30-kor az Urániában..

Április 2-ig látogatható az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának első nagyszabású, közös fotókiállítása. A kiállítás koncepciója a barátság mint kötelék, mint gondolkodási forma köré szerveződik, amely mozgásba hozza a fotográfia és a film területén dolgozó alkotók műveit.

Április 3-án 19 órakor a Menedék filmklubban látható Buvári Tamás közösségi finanszírozással készült új filmje, a Szeretföld. A helyszín a Bem mozi, a vetítés ingyenes!

Március 27. – április 2. XI. DESZKA Fesztivál, Debrecen.
A kortárs magyar dráma seregszemléjének idei programjába huszonhat előadás került. Négy romániai, egy ukrajnai és egy szlovákiai kortárs magyar szerzőjű előadás is látható lesz a fesztiválon az anyaországból érkező tizenegy vidéki és kilenc fővárosi produkció mellett.

Itt az idei FRISS HÚS '17!
Március 29-április 2. között a Toldi moziban találkozhatunk a 2017-es válogatással: több mint 170 magyar és 1400 nemzetközi rövidfilmet neveztek az alkotók, összesen 65 országból.

Március 29-én 19h 30-ra Rejtő Jenő születésnapja tiszteletére slampoetry-versenyt hirdettek a Fúgában.
Jelentkezni az eseményhez posztolt névvel lehet. A zsűri pontozás nélkül, a verseny végén választja ki az első hat helyezettet.

Április 8-án 19 órakor a rákosligeti Csekovszky Művelődési Házban VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan… - Reisz Gábor filmje.
A vetítés után kötetlen beszélgetés Szilágyi Erzsébet filmesztétával.
Belépő: 500 Ft, támogató: Rákosmente Önkormányzata-Rózsahegyi Péter képviselő.

Már a mozikban Miloš Forman 1984-ben készült zenés életrajzi drámája, a 8 Oscar díjjal jutalmazott AMADEUS rendezői változata.


Kulturális hírek:

Március 8-án, életének 87. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt Berek Katalin érdemes és kiváló művész, a nemzet színésze.

Március 11-én, életének 92. évében meghalt Kovács András filmrendező, Kossuth-díjas, kétszeres Balázs Béla-díjas érdemes és kiváló művész. Nevéhez olyan nagyszerű filmek kötődnek, mint a Nehéz emberek, Hideg napok, a Ménesgazda. Búcsúztatására március 25-én, 10 órakor a Farkasréti temetőben kerül sor. Emlékét megőrizzük!

Március 12-én, 60.születésnapja alkalmából barátai, pályatársai, kollégái köszöntötték meghitt ünnepség keretében Mohi Sándor operatőr-rendezőt, klubunk rendszeres látogatóját, akinek ezúton is további alkotókedvet és minden jót kívánunk!

50 évvel ezelőtt hunyt el Kodály Zoltán, a magyar zenei élet és zenepedagógia meghatározó alakja. Ennek kapcsán nem érdektelen megismerkednünk egy hiánypótló és nagyon fontos felméréssel, mely Bolya Mátyás népzenész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárának munkája. A tanulmány a Magyarországon folyó népzene-tanítás, tágabb értelemben pedig a zenepedagógia helyzetét vizsgálja módszeresen; a benne foglaltak tanulságait csak ajánlani tudjuk minden zenebarátnak, kultúrapártolónak, tanárnak, diáknak!


Vranik Roland filmje, Az állampolgár ezúttal San José-ból hozta el a legjobb dráma díját.

Fabricius Gábor rövidfilmjét, a Dialógus-t elismerő oklevéllel jutalmazta a nemzetközi filmklubszövetség (FICC – Fédération Internationale des Ciné-Clubs) zsűrije a nemrégiben zárult Febiofesten.

Bársony Éva, a Népszava kulturális újságírója és filmkritikusa, valamint főmunkatársa kapta a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) idei életműdíját, az Aranytollat.

Állami kitüntetések a nemzeti ünnep alkalmából.


Mécs Mónika: Mindig kinyílik egy ajtó."
Enyedi Ildikó filmjéhez is köthető Mécs Mónika producer munkája. A filmezésbe az egykori Pesty Fekete Doboznál bekapcsolódó producer most rendezni készül - erről is szó van a cikkben.

Az elmúlt hetekben elkezdődött az első magyar gulágfilm, az Örök tél forgatása Fóton.

35 máshol nem látható kisfilmet nézhetsz meg az online filmszemlén.

A Kincsem rendezője, Herendi Gábor adott interjút.

Immár trailere is van a klubunk műsorába is betervezett ULTRA-nak, melyet reményeink szerint június elején láthatnak nézőink!


Mi a kortárs magyar filmek sikerének oka? Van-e ebben szerepe az Andy Vajna vezette Magyar Nemzeti Filmalapnak?
Beszélgetés Báron György filmesztéta, egyetemi tanárral.


Ascher Tamás rendező gondolatai perfekcionizmusról, dilemmáiról, művészetről.

A Duna Arénát tervező Ferencz Marcelé volt az idei Nemzetközi Építészkongresszus talán legjobban várt előadása. Az építőművész a friss Heti Válasznak adott exkluzív interjújában az épületet ért kritikákra is válaszolt.

PIM: Megszületett az idei irodalmi ösztöndíjpályázat eredménye.

Megnyílt a Magvető Könyvkiadó kávézója a Dohány utcában.

Nem tudjuk nem közreadni a Pető Intézetből érkező megrendítő híreket. Ki hallja meg?!
Ezúton is köszönjük Felméry Klára barátunknak a sok-sok figyelmét, önzetlenségét, segítő szándékát, a számtalan szolidáris és közérdekű hírt. Kívánunk javulást, harmóniát, a megszokott konduktorok aktív részvételét az ő és betegtársai életében!


Hírlevelünk végén virágosabb és jobb kedvű ajánlóink következnek:

Ide kirándulj tavasszal.


Van a Börzsöny szívében, gyönyörű környezetben egy igényesen felújított kulcsosház…

Mindenkinek szép élményeket, erőt adó tavaszi napokat kívánunk!
2017.02.26. Ismét egy feledhetetlen estét köszönhetünk Holländer Juditnak, a Svéd Nagykövetség munkatársának és egy remek svéd filmnek: a Kedves emberek építő, közérthető és szeretetteli módon beszél napjaink egyik égető kérdéséről, a migrációról és annak kezeléséről. Nagy élmény volt egymást meghallgatni és hozzátenni a sok új ismeretet, amit csak az tudhat, aki jártas a svéd társadalom működése, értékrendje terén. Köszönjük és reméljük, újabb skandináv film kapcsán ismét találkozunk!

Külön köszönet Szvetnik Endre kollégánknak és az általa invitált szülőknek az eljövetelért.

A Kedves emberek ingyenesen vetíthető a Svéd Nagykövetség akciója keretében, csak ajánlani tudjuk! Érdeklődés a követségen!

Legközelebb, február 28-án fél 4-től műsoron a Mentőexpedíció!

Régi adósságot törlesztünk, amikor Határhelyzetek című sorozatunkban végre egy sci-fit mutatunk be: az adósság a műfajnak és a történet felvetette problematikának éppúgy szól, mint iskolánk nagy múltú csillagász szakkörének, mely évtizedek óta kémleli az eget és szervez izgalmas programokat Bakondi Gábor tanár úr vezetésével.
Az Andy Weir regénye alapján készült film a Marson játszódik: a NASA űrhajósai egy homokvihar miatt elhagyják a bolygót abban a hitben, hogy egy társuk életét vesztette. Mark Watney (Matt Damon) azonban nem halt meg; s magára maradva igyekszik túlélni… A film magyar vonatkozása, hogy számos jelenete az Etyeki Korda stúdióban és Budapest különböző színhelyein forgott. Vendégeink Bakondi tanár úr és csapata: számítunk rájuk, hogy együtt vitassuk meg a számtalan felvetődő morális-etikai, csillagászati, technikai kérdést.
Mindenkit szeretettel várunk!


További műsorunk, ritkuló hírleveleink:

A közelgő nemzeti ünnepünk miatt két keddi alkalom is elmarad: március 21-én találkozunk ismét, amikor – még az ünnep égisze alatt – Dékány István A lánchídi csata című dokumentumfilmjét láthatja a közönség
, mely a híres 1986-os március eseményeit idézi fel.

Véglegesnek tekinthető, hogy Vranik Roland korábbra beharangozott Az állampolgár című filmjét április 4-én vetítjük az alkotók társaságában. Köszönjük a megértő türelmet minden érdeklődőnek és nem utolsó sorban a meghívottaknak.

A közeli hetekben hallgat a krónikás énünk is: jelen hírlevelünkben sok mindent találhat így is az olvasó.

Házunk tája hírei:

Közeleg az idei Petőfi Napok rendezvénysorozata, szerkesztés alatt a sok izgalmas program!
A színkör Tasnádi István Finito-jával készül.


Kulturális programajánló:

Már tart a Magyar Filmhét!


Február 27-én 17 órától Buglya Sándor Árva Tésa című dokumentumfilmjét láthatják az érdeklődők a Dunatáj Mozi keretében, a Zsombolyai u. 6.sz. alatt.
A film a Trianon után természetes vonzáskörzetét elvesztett település, Tésa és lakói sorsát tárja elénk.

Ha hétfő, akkor Pótkulcs!
Pethő Zoltán klubjában február 27-én Bertolucci Álmodozók című filmje látható. Gyülekező 7-kor, fél 8-kor vetítés.

Február 27-én, este 7-től újabb Ansnitt filmklub!
A Díszletváros sorozatban következik a Dark City.
Moderátor: Horváth Miklós Helyszín a Fúga.
A vetítés utáni beszélgetés vendége Varga Judit látványtervező.

Az Uránia közönsége már február 27-én láthatja Enyedi Ildikó fesztiváldíjas filmjét.
A Testről és lélekről (a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott) március 2-től közönségtalálkozókkal egybekötve is látható a filmszínházakban.

Vranik Roland filmje angolul is az Urániában február 28-án 17h 15-kor! The Citizen - Az állampolgár.

Február 28-án 18 órakor Balassa Péter életművéről, hatásáról beszélget Visy Beatrix, Margócsy István, Márton László és Nemes Z. Márió a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Moderátor: Bazsányi Sándor.
Belépő: 1000 Ft, diák: 500 Ft, online jegyvásárlás.

Február 28., kedd, 19:30 Uránia: A fehér király (a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott) - premier előtti vetítés és közönségtalálkozó Dragomán Györggyel.

Március 1-jén, 17.00 órakor a kecskeméti Kápolna Galériaban "Gyönyörű év kezdődött" Gion Nándor emlékest címmel a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Forrás Kiadója Gion Nándor íróról, az MMA posztumusz tiszteleti tagjáról emlékezik meg.
A meghívó itt érhető el.


Március 1-jén 18:45-től a Faludi Ferenc Akadémia játékfilmes klubjának következő alkalmára kerül sor. Műsoron Woody Allen Bűnök és vétkek című filmje. A film utáni beszélgetést Gelencsér Gábor filmesztéta tartja. A helyszín az Art + Cinéma!

Itt a 7. Frankofón Filmnapok!
Francia, belga, kanadai, marokkói, svájci és román alkotások is szerepelnek az Uránia Nemzeti Filmszínház, az Art+ Cinema és a Francia Intézet filmvetítésein március 1. és 10. között.

9. Budapesti Építészeti Filmnapok!
Vetítések a Toldi moziban március 2.–március 5. között.

Március 2-án 18 órakor Fűrészpor és ragyogás - az Írószövetség filmklubjában.
Házigazda: Csejk Miklós. Helyszín: Bajza u 18. I emelet. Az alkalom ingyenesen látogatható.

Március 2-án, csütörtökön mutatják be az AGORA-Savaria Filmszínház nagytermében Boros Ferenc és Horváth Zoltán új, Élmények (b)irodalma - Fűzfa Balázs és az élményközpontú irodalomtanítás című dokumentumfilmjét.
A vetítés után Lovass Tibor a Szombathelyi Televízió ügyvezető igazgatója beszélget Fűzfa Balázzsal és az alkotókkal.

Március 3. 17 órai kezdettel Kunkovács László fotóművész, néprajzkutató kiállítása és könyvbemutatója a Magyarság Házában (1014 Budapest, Szentháromság tér 6.) VILÁGJELEK címmel Belső-Ázsia és Szibéria sziklarajzait és népéletét mutatja be. Megtekinthető 2017. június 25-ig.

Március 3-án 19 órától ismételten és ingyenesen láthatóak a Színház- és Filmművészeti Egyetem 2016 nyarán nagy sikerrel bemutatott diplomafilmjei az Ódry Színpadon.

Március 5-én 19 órakor Cigányok ideje a Zöld Macskában!

Március 6. 16 óra - Farkasréti temető, 20-as parcella, első sor, 17/18. sír.
– A Magyar Kodály Társaság, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Nemzeti Örökség Intézete megemlékezése Kodály halálának 50. évfordulóján.

Március 6-án 19 órakor Szerbiai útinapló - a Menedék Egyesület munkatársaival.

Március 7. | 18.00 – Keddi kaleidoszkóp : az MMA Művészetelméleti Tagozatának pódiumbeszélgetés-sorozatában Kodolányi Gyula költő, műfordító, irodalomtörténésszel – költői gondolkodásáról – Kulin Ferenc irodalomtörténész, a Magyar Művészet folyóirat főszerkesztője beszélget.
Helyszín: Pesti Vigadó, Makovecz terem. A belépés díjmentes, de regisztrációhoz kötött.

A nemrég közösségi finanszírozással elkészült Szeretföld című film szakmai bemutatója március 7-én 18 órakor lesz a Toldi moziban. Érdeklődés: studio @szeretfilm.hu

Március 11-én 16 órától a Csekovszky Árpád Művelődési Házban Rákosligeti Filmklub!
Műsoron: Délibáb!
A vetítés után kötetlen beszélgetés Szilágyi Erzsébet filmesztétával és a meghívott vendéggel, Rajk László látványtervezővel.
Támogató: Rákosmente Önkormányzata - Rózsahegyi Péter képviselő. Belépő: 500 Ft

Március 13-án 18 órakor újabb Közelkép!
A Magyar Filmtörténeti Kutatócsoport (ELTE) és a Metropolis folyóirat szervezésében Enyedi Ildikó: Testről és lélekről című filmjéről beszélgethetnek az érdeklődők a vetítést követően. A helyszín hagyományosan az Uránia díszterme.

Elsősorban középiskolásoknak szóló, interaktív drogprevenciós kiállítás nyílik a Köki terminálon!
A tárlatvezetést addiktológus, pszichológus szakemberek tartják.

Felhívás:
Filmes workshop március 14-19 között! 3 nap képzés és oktatás és 2 nap forgatás csak 12500 forintért!!!! Jelentkezés bemutatkozó videóval!
Az elkészült filmeket a Lengyel Intézet áprilisi filmfesztiválján mutatják be!
További részletek a TENDERMETROPOLIS.COM oldalon található!


Kulturális hírek:

Fekete Ibolya nyilvánosságra hozott híréhez csatlakozva szomorú szívvel tudatjuk, hogy a varázslatos Danuta Szaflarska színművésznő, az Anyám és más futóbolondok a családból című film egyik főszereplője február 19-én, alig két héttel a 102. születésnapja után elhunyt.
Csodálatos művész volt, akinek játékát mi is megcsodálhattuk pontosan egy évvel ezelőtt klubunkban, és személyesen Fekete Ibolyától hallhattunk a művésznőről.
Igen, bizonyosak vagyunk abban, hogy a filmben tovább él. Nyugodjék békében!

Belmondo életműdíjas!
Állva ünnepelték a csodálatos, 83 éves, síró színészt, Jean-Paul Belmondót.


Hírlevelünk szerkesztésekor még rejtély, mi lesz az idei Oscar-díj átadás eredménye, lesz-e újabb magyar siker. Mi mindenesetre nagyon drukkolunk Deák Kristófnak és csapatának a Mindenki, valamint a Kecskeméti Stúdió művészeinek a Vörös teknős győzelméért!

Enyedi Ildikó filmje cikkek, vélemények özönét indította el:
"Akármerre nézünk, mindent velejéig áthat a cinizmus."
- Morcsányi Gézával Ficsor Benedek beszélgetett.
Enyedi Ildikó filmje nyerte a Berlini Filmfesztivál fődíját
Miért tudott nyerni a Berlinálén Enyedi Ildikó filmje?
Enyedi Ildikó: Most csak egész egyszerű, tiszta öröm van, semmi más.

"Eszméletlen jól indult az év" – Szamosi Zsófia válaszolt.

Beszélgetés Herendi Gábor rendezővel a Kincsem bemutatója előtt.

Mit csinál az Oscar-díjas Röhrig Géza manapság?

Kun Árpádot és Kun Árpádról olvasni mindig izgalmas és érdekes dolog.

Napjaink iskolarendszeréről – végre egy sikertörténet.

A Nagy Generáció és Mélykuti Ilona elválaszthatatlan.
L.Horváth Ilona írása arról, hogyan fordított egyet az életén és kezdett új hivatásba az ismert újságíró.

Egy darab múlt a mi kedves börzsönyi tájainkról, avagy tájak és betyárjaik…
A Benkó Istvánként született (? 1847–1910) egykori bojtárgyerekről, a későbbi Sisa Pista néven elhíresült betyárról, annak cselekedeteiről megannyi mese, történet maradt fenn a nógrádi-honti nép emlékezetében. A róla szóló ilyen-olyan mendemondák még ma is gyűjthetők, hősünkről pedig immáron könyv is íródott, megjelentek a vele kapcsolatos mesék,
egyszóval Sisának bizony irodalma is van.

Nem tudtuk megóvni az enyészettől.

Kiss Attila sikere egy északi sportban.

Ha menedékre vágyunk: Van egy eldugott fűtött kilátó a Mátrában Magyarország tetején.

Mindenkinek szép élményeket kívánunk!
Találkozzunk klubunk vetítésein!
2017.02.20. Estébe nyúlóan beszélgettünk legutóbb egy nagyszerű és aktualitásából ma sem veszett filmről, a Délidőről. Köszönjük Várhegyi Rudolf hangmérnöknek, hogy oly sok izgalmas kérdést felvetett; jót beszélgettünk, és nem utolsó sorban felfedezhettünk egy nagy életművű zeneszerzőt, az ukrán származású Dimitri Tiomkin-t, aki számos filmzene komponistája; se szeri, se száma a díjainak, mégsem ismerjük méltó módon.
Köszönet Marti Zsófia kolléganőnknek, aki ezúttal is bámulatba ejtő lexikális tudással és szenvedéllyel kalauzolt minket Grace Kelly és a Rainier dinasztia világában!

Legközelebb, február 21-én
egy több, mint kedves filmet, a Kedves embereket vetítjük, mely egy svéd kisvárosba kalauzol, ahol szomáliai menekültek élnek. A kérdés, van-e mód a bevándorlók és a helyi lakosság kapcsolatának elmélyítésére… avagy hogyan tanuljunk/tanítsunk meg hokizni…
Vendégünk Holländer Judit, a Svéd Nagykövetség munkatársa, a film magyar nyelvű feliratának készítője, klubunk szakmai segítője, akinek barátságáért évek óta hálásak vagyunk.
Szeretettel várunk minden érdeklődőt!


További műsorunk csak a február hónapra tekintendő biztosnak. Ezúttal nem az elírások okán, hanem mert Vranik Roland Az állampolgár című filmje sorra kapja a nemzetközi meghívásokat és ezért újabb és újabb változtatásra kényszerülünk…
A közönség megértését kérjük!

Február 28.: Mentőexpedíció (amerikai sci-fi, 2015, 136 perc, rendezte: Ridley Scott)
Vendég: Bakondi Gábor tanár úr és a Csillagász szakkör tagjai - PSG.

Házunk tája hírei:

Iskolánk egykori diákja, Márton Anna fergeteges sikert aratott Athénban. Büszkék vagyunk rá!


Kulturális programajánló:

Ha hétfő, akkor Pótkulcs!

Pethő Zoltán klubjában február 20-án a Thomas Vinterberg rendezésében készült Születésnap lesz műsoron. Gyülekező 7-kor, fél 8-kor vetítés.

Február 21-én 18:30–21:30 a Cortex Klub az Art+ Cinémában Teljesen idegenek.

Szintén február 22-én 18h 45-től a Faludi filmklub újabb alkalmára kerül sor: DOKU Filmklub: Hamvazószerda Papp Gábor Zsigmond filmje a Budapesti Műegyetem 1944–45-ben történt németországi kitelepítéséről szól.

Február 20-án 18 órakor Ifjabb Bibó István címmel dokumentumfilmet láthatnak az érdeklődők az Eötvös 10 kultúrházban, melyben ifjabb Bibó István családi emlékeiről beszél: feleségéről, Lipcsey Juditról, édesapjáról, Bibó Istvánról, nagyapjáról, Ravasz László református püspökről és arról, hogyan lehet önmagához és keresztyén értékeihez hűen jelen lenni a világban. Jegyár: 300 Ft/alkalom.

2017. február 20–21. Televízió és közízlés – az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának konferenciája csupa izgalmas és aktuális kérdést jár körbe: Mozgóképcunami és magány? Globális értékválság? Lehet-e a televízió közösségalakító, társadalomszervező erő?
Helyszín a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpad terme.

Rák József rendezővel találkozhatnak a filmbarátok február 22-én 18 órai kezdettel a Filmes Házban (Ráday utca 31/k).

Transzszibéria Expressz: A szélvadász.
február 22., szerda, 18:30.
Baskíria lesz a Transzszibériai Expressz következő megállója. A Bashkortostan stúdió az egyik legkedveltebb orosz színész, Marat Basarov főszereplésével több évig készítette a Szélvadászt. A történet szerint Ahmat apó egy távoli faluból érkezik a városba, hogy teljesítse egy haldokló öregasszony utolsó kívánságát és elhozza neki az unokáját, Rusztamot. A fiú sikeres bankár, akinek karriere fontosabb a családnál. Ahmat hihetetlen események özönében találja magát ebben a vígjátékban, amelyet több oroszországi nemzetközi fesztiválon díjaztak.

Itt a Cseh Filmkarnevál!
A helyszín: Budapest, Toldi Mozi.
Az időpont: 2017. február 22-26.
Csatlakozz a Facebook-eseményhez.

Február 23. csütörtök 18.00 és 20 00.órai kezdettel a BEM moziban látható a nálunk is vetített Kedves Emberek / Nice People, az őszi Budapesti Dokumentumfilm-fesztivál közönségdíjas alkotása.
Jegyár: 900 Ft, diákoknak, nyugdíjasoknak lehetőség van 600 Ft-os jegyre.

Február 23-án, 19:00–22:00 között az Európa Pontban Lumiere Filmklub: Egy nyomozás részletei.
Vendég: Pethő András, a Direkt36 oknyomozó újságíró központalapító szerkesztője.
A Lumiere Filmklub háziasszonya Gyárfás Dorka, a vetítés kurátora Bujdosó Bori, újságíró.

Február 26. és március 5. között jön a Magyar Filmhét 2017!
Helyszín a Cinema City Aréna mozi!
Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje nyitja a 3. Magyar Filmhetet.

Február 28., kedd, 19:30 Uránia: A fehér király (a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott) - premier előtti vetítés és közönségtalálkozó Dragomán Györggyel.

Március elsején Testről és lélekről - közönségtalálkozó az alkotókkal a Filmhét keretében.

Itt a 7. Frankofón Filmnapok!
Francia, belga, kanadai, marokkói, svájci és román alkotások is szerepelnek az Uránia Nemzeti Filmszínház, az Art+ Cinema és a Francia Intézet filmvetítésein március 1. és 10. között..

Itt az idei Építészeti Filmnapok!
Vetítések a Toldi moziban március 2.–március 5. között.

Kulturális hírek:

Hatalmas magyar siker! Enyedi Ildikó filmje fődíjas Berlinben!

Miért tudott nyerni a Berlinálén Enyedi Ildikó filmje? - Ferber Katalin gondolatai.

Enyedi Ildikó: Most csak egész egyszerű, tiszta öröm van, semmi más - László Pál interjúvolta meg Enyedi Ildikót.


Török Ferenc 1945 című filmje a Berlinale Panorama programjában a közönségszavazatok alapján a harmadik díjat nyerte.

A Saul fia, Nemes Jeles László Oscar-díjas alkotása nyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó elismerést a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztóján.

2017. február 14-án, életének 82. évében elhunyt Szalay Zoltán. Munkásságát bemutató nagyképes portrénk 2015-ben készült róla. - Index.

Sztankay Istvánra emlékezünk fia segítségével.

Négymillió forintos költségvetéssel, közösségi finanszírozással készült el a Szeretföld című film, melynek díszbemutatóját február 14-én, kedden 18 órakor tartották Veszprémben.
A film születéséről Buvári Tamás rendező mesélt.

A Magyar Filmakadémia döntése alapján A lovasíjász nem szerepel, a Magyar Filmhéten bemutatásra dokumentumfilmek között, ám az alkotók szeretnék munkájukat eljuttatni az érdeklődőkhöz: ellenszolgáltatás nélkül felajánlják a filmet bármely mozi vagy művelődési ház számára vetítésre a február 26 és március 5-e közötti időszakban.
Érdeklődés: alovasijasz@gmail.com címen.

Nemrég lezajlott a Csoóri Sándor életmű konferencia. Íme, egy szubjektív összefoglaló.

Mundruczó Kornél a világ legfontosabb operadíját viheti el - a világ vezető zenekritikusai International Opera Awardsra jelölték egyik rendezését.

A bilincs a szabadság legyen – Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése 1948–1997 - A Jelenkor Kiadó gondozásában.

Irodalmi kávézó nyílik a Magvető gondozásában.

Gundel Takács Gábor: Van, amihez már nem adhattam a nevemet.

Visszhangok a 60 éves Sebő Ferenc- koncertről.

Egyensúly – fontos gondolatok Pál Feri atyától.

Könyvtárbusz, ilyen is van, Baranyában legalábbis:
A 13 méteres könyvtárbusz négyezer dokumentummal – könyvek, CD, DVD és 30 féle folyóirattal – várja az érdeklődőket, és az olvasók számára két héten belül tudja szállítani a tudásközpont egymilliós állományából kikért bármelyik dokumentumot.

Jön a tavasz, éljen a kert!

A Váci Ártéri Tanösvény az árterek nehezen megközelítheto világába enged betekintést.
Vezetés nélkül 300 Ft, vezetéssel 400 Ft. Hétvégéken külön egyeztetés után 500 Ft.

Mindenkinek szép élményeket kívánunk!
Találkozzunk klubunk vetítésein!
2017.02.12. Az Egy kis kiruccanás című vígjátékkal indult a második iskolai félév: nem csupán remek szórakozást, gyógyító nevetést, de lehetőséget kínált a történelmi összefüggések mélyebb elemzésére is. Remek este volt! Köszönet érte vendégünknek, Julien Rossinak és az érdeklődő, beszélgető nézőknek!

Legközelebb egy western lesz műsoron: Fred Zinemann 1952-ben készült Délidő című alkotása, mely a műfaj kiemelkedő darabja. Vendégünknek, Várhegyi Rudolf hangmérnöknek a társaságában beszélgetünk majd
, aki nem véletlenül meghívott szakértője a Délidőnek: számos, kifejezetten hangmérnöki aspektus kapcsán is számítunk a tudására…
Mindenkit szeretettel várunk!


További műsorunk immár pontosan (legutóbb elírással szerepelt Az állampolgár című film vetítési időpontja, elnézést kérünk):

Február 21.: Kedves emberek /Nice people/ (svéd, 2015, 96 perc, rendezte: Karin af Klintberg)
Vendég: Holländer Judit, a Svéd Nagykövetség munkatársa,a film magyar nyelvű feliratának készítője.

Február 28.: Mentőexpedíció (amerikai sci-fi, 2015, 136 perc, rendezte: Ridley Scott)
Vendég: Bakondi Gábor tanár úr és a Csillagász szakkör tagjai - PSG.

Március 7.: Az állampolgár (magyar dráma, 2016, 109 perc, rendezte: Vranik Roland)
Vendég: az alkotók és Csaba Attila tanár úr PSG.

Március 21: Lánchídi csata (magyar dokumentumfilm, 2008, 60 perc, rendezte: Dékány István)
Vendég: a rendező és a film szereplői.
Házunk tája hírei:

Szomorú szívvel tudatjuk, hogy Szabó Gyula bácsi után Együd Géza bácsi is elment ebből a világból. Mindkettejüket a Zsákfalu című, Perőcsényről készült dokumentumfilm nyomán ismerhettük meg: Géza bácsi mintegy 75 házat épített a faluban, részben neki köszönhetjük a tájház kőművesmunkáinak szakértő kivitelezését, melyről még verset is írt. Sorai a fülünkbe csengnek, emlékét megőrizzük, nyugodjék békében!

Perőcsényi halottunk Köcsky Sándor is, aki hosszan tartó szenvedés után hunyt el. Halálának hírét megrendüléssel fogadtuk: a barátunk volt és marad; sosem feledjük szeretetteli alakját, áldozatos részvételét a falu életében. Legyen neki könnyű a föld!

Kulturális programajánló:

Február 13-án 16 órakor egy új magyar film pótvetítésére kerül sor az Art + Cinémában: Víziváros!

Ha hétfő, akkor Pótkulcs!
Pethő Zoltán klubjában február 13-án Kenneth Lonergan Számíthatsz rám című filmjét láthatják az érdeklődők a testvérek tematika jegyében. Gyülekező 7-kor, fél 8-kor vetítés.

Február 13-án 19 órai kezdettel az Ansnitt filmklub - Díszletváros sorozata a Fúgában! Műsoron a Nem félünk a farkastól. Előadó: Danileszk Rita https://www.facebook.com/events/251133051986724/

Február 13-án 20 óra 30-tól folytatódik a Tarkovszkij-sorozat a Zöld Macska diákpincében!
Műsoron a Stalker!


Szintén február 15-én 18h 45-től a Faludi filmklub újabb alkalmára kerül sor: az Arany Pálma-díjas Dheepan - Egy menekült története című filmet láthatja a közönség, melyet a vetítés után Pócsik Andrea (PPKE-BTK) segítségével értelmezhetünk.
Helyszín: ART+Cinema.

Vasember - Andrzej Wajda filmje február 13-án, 18:00 órakor az Uránia dísztermében:
A valóságon alapuló, sok eredeti híradófelvételt tartalmazó, de kitalált történet a "Szolidaritás" születését dolgozza fel.

Még mindig az Urániában: ugyancsak február 13-án, 20:45-től a legjobb filmnek járó Golden Globe-díját elnyerő, az Oscar díjért 8 kategóriában induló Holdfény premier előtti vetítése lesz.

Február 15-én 17 órakor Morsányi Bernadett Egyedül szembejövet - Dobai Péter (és) művészete könyvbemutatója. A szerzővel Dobai Péter és Szkárosi Endre beszélget az Írók könyvesboltjában.

Február 15-én 19 órakor Boldizsár Ildikó mesél felnőttekről felnőtteknek a Rózsavölgyi szalonban.

Február 16-án 17 órakor ismét egy könyvbemutatóra kerül sor az Írók könyvesboltjában Rab Irén: Helyzet van! (Migráció-szürreál)
A könyvet bemutatja és a szerzővel beszélget: Stumpf András (Mandiner).

Február 18-án ELTE Filmnap: Nincs fény árnyék nélkül.
A kilencedik alkalommal megrendezett 24 órás filmvetítés a siker formáinak és útjainak a témáját járja körül.
Bérletek korlátozott számban 2017.02.09-től kaphatók a Toldi mozi pénztárában.

Február 19-én 16 órakor az Összhang-sorozat újabb vetítése az Urániában!
Akadálymentesített magyar felirattal, elsősorban siket és nagyothalló nézők számára szervezett alkalomról van szó, melyre a halló érdeklődőket és a magyarul tanuló külföldi nézőket is szeretettel várják. Műsoron Varga Ágota Szülei szeme című filmje.

Február 20-án 18 órakor Ifjabb Bibó István címmel dokumentumfilmet láthatnak az érdeklődők az Eötvös 10 kultúrházban, melyben ifjabb Bibó István családi emlékeiről beszél: feleségéről, Lipcsey Juditról, édesapjáról, Bibó Istvánról, nagyapjáról, Ravasz László református püspökről és arról, hogyan lehet önmagához és keresztyén értékeihez hűen jelen lenni a világban.
Jegyár: 300 Ft/alkalom

2017. február 20–21. Televízió és közízlés – az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának konferenciája csupa izgalmas és aktuális kérdést jár körbe: Mozgóképcunami és magány? Globális értékválság? Lehet-e a televízió közösségalakító, társadalomszervező erő?
Helyszín a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpad terme.

Rák József rendezővel találkozhatnak a filmbarátok február 22-én 18 órai kezdettel a Filmes Házban, Ráday utca 31/k.

Hamarosan Cseh Filmkarnevál!
A rendezvény házigazdája idén is a Toldi mozi lesz.

Február 23-án, 19:00–22:00 között az Európa Pontban Lumiere Filmklub: Egy nyomozás részletei. Vendég: Pethő András, a Direkt36 oknyomozó újságíró központalapító szerkesztője.
A Lumiere Filmklub háziasszonya Gyárfás Dorka, a vetítés kurátora Bujdosó Bori, újságíró.

Február 26. és március 5. között jön a Magyar Filmhét 2017!
Helyszín a Cinema City Aréna mozi!

Itt az idei Építészeti Filmnapok!
Vetítések a Toldi moziban március 2.–március 5. között.


Kulturális hírek:

Hallatlan magyar siker, hogy Fa Nándor 8. helyen végzett a Vendée Globe versenyen. Minden megnyilatkozása lélekemelő, igazi példa. Köszönjük, Fa Nándor!
Hogy aludt, mire táncolt, mit evett, és milyen volt másfél hónapig egy overálban. Fa Nándor élete a Spirit of Hungary-n. És az is kiderült, mi az a Zsurkány Cuki! - videó
Még egy utolsó naplóbejegyzés - az érkezés után.

Sebő Ferenc népzenész-népzenekutató 70 éves: a jeles alkalomból a hétvégén koncerttel köszöntötték zenésztársai a Müpában.

Három éve hunyt el Borbély Szilárd, nem feledjük:
A ravatalon törékeny teste
tökéletes volt. Kis márványszobor,
mint egy Isten. Szép és okos arca
mosolygott rám. Picike koporsóját
egy nagy platóra tettem. Ezt viccesnek
leltem. És a sír felé menet magamban
felszabadultan, boldogan nevettem.


Borbély Szilárd: Az oxigénhiány (részlet)

Már húsz éve nincs köztünk Bohumil Hrabal, a cseh irodalom zseniális alakja, a Sörgyári capriccio, a Szigorúan ellenőrzött vonatok és az Őfelsége pincére voltam írója.

Elkezdődött az idei Berlini Filmfesztivál, ahol Enyedi Ildikó filmjének bemutatója is lezajlott. Íme, a megjelent kritikák:

Megjelentek az első berlini kritikák Enyedi Ildikó új filmjéről.

"A legszürkébb emberekben is csodálatos titkok rejtőznek" – Enyedi Ildikó és színészei a Berlinálén

Megtanulható-e felnőttként, hogy milyen szeretni valakit? - Bicsérdi Ádám írása a Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjéről.

Örök tél - Készül az első magyar gulágfilm

15 évvel ezelőtt, 2002. február 7-én mutatták be a Valami Amerikát, az egyik legnépszerűbb magyar vígjátékot, amit annak idején több mint félmillióan néztek meg moziban.
Schütz Ila isteni találmány volt a Valami Amerikában - Soós Tamás beszélgetése Herendi Gáborral

Mérlegen a magyar film helyzete Andy Vajna szemével.

Hamarosan kezdődik a Belgrádi Filmfesztivál.

Egész jó élmény Fliegauf Bence első nagylemeze

7 csoda egy karnyújtásnyira – eldugott kincsek Budapesten!

A Világlátó Hírmagazin egy zseniális magyar találmányról számol be.

A természet megrendítő képei.

Mondd, miért?


Mindenkinek szép élményeket kívánunk!
Találkozzunk klubunk vetítésein!

2017.02.06. Kulturális hírek:

70 éve született iskolánk egykori diákjai, Máté Péter. Egy fontos daláról mondott szavaival és a dallal emlékezünk rá.

Elhunyt Horváth Dávid (1948-2017) fotográfus. Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház megemlékezése a művészről.

Február 4-én, a születésnapján avatták fel Csoóri Sándor domborművét Agárdon.

Február 5-én ünnepli 75. születésnapját Sumonyi Zoltán, József Attila-díjas költő. Ebből az alkalomból tűzi műsorra a Hír Tv a róla készült portréfilmet (előzetes).


A Berlinale Panoráma programjában lesz Török Ferenc Filmalap támogatással készült 1945 című történelmi filmjének európai premierje, mely máris díjat kapott az USA-ban.

Február 4-én mutatta be a Játékszín legújabb premierjét, az Életrevalók című darabot. A nagysikerű film színpadi változatának rendezője Horgas Ádám, főszereplője Hirtling István és Vadász Gábor.

Kassai Lajos kapta az idei Pongrátz Gergely-érdemkeresztet. A kitüntetést január 28-án Murányi Leventétől vehette át.

Pénteken délután adták át 55. alkalommal a Magyar Filmkritikusok Díját, melyet minden évben a MÚOSZ - Magyar Újságírók Szövetségének székházában rendeznek meg.

Varga Noémi A legvidámabb barakk című filmjét beválogatták a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivál (IFFR) programjába, a rendező személyesen fogja bemutatni a kísérleti alkotást. A film január elején fődíjjal tért vissza az egyik legfontosabb londoni rövidfilmfesztiválról.

A Magyar Filmszemle fődíjas rendezője, Vranik Roland hosszú idő után végre új filmmel jelentkezett Az állampolgár címmel, melyet klubunk nézői is láthatnak majd. Benke Attila írása.

A kísérleti filmezésről Máté Borival beszélget Lakner Dávid.

Itt a Vakfolt! – egy vállaltan amatőrfilm, ami függetlenül, javarészt szakmán kívüli fiatalok összefogásából készült, Osvárt Andrea és produkciós cége utólagos bábáskodása mellett.

Február 16-tól látható a hazai mozikban Kostyál Márk filmje, a vidéki Magyarországon játszódó Kojot, amiben a hatalmasság (ezúttal egy svéd multi) és a földjéért és az igazáért küzdő kisember harcáról szól.
Kostyál Márkkal beszélgetett PZL.

A sorozatunkban is szerepelő film, Az Ügyfél rendezője, Asghar Farhadi iráni filmrendező és forgatókönyvíró vasárnap bejelentette: az utazási bizonytalanságok miatt nem vesz részt az Osacar-díj átadási ünnepségén február végén.

Itthon is bemutatták Xavier Dolan filmjét, a Cannes-ban a Zsűri Nagydíját elnyert Ez csak a világ végét. Bemutatjuk a rendezőt: A huszonéves ficsúr, akiért életüket adnák a filmrajongók - Kránicz Bence írása

A menekültkérdésről szóló magyar könyv tetszett meg a német kritikusnak.

Olvasni jó! Például egy tehetséges fiatal írót, Fitos Adriánt: Fel
vagy Megjelent az Élet és Irodalom idei 5. száma!

Egy kis település, Bölcske példája: Az NMHH adatbázisa szerint hazánkban egyetlen egy olyan falu van, ahol önkormányzat által működtetett mozi üzemel.

Ha kirándulni szeretnénk, íme, két ajánlat:
Falvédők üzenete…. Érdemes ellátogatni Hatvanba…
Egy pici falu, egy elvarázsolt erdő és 2 millió orchidea!


Mindenkinek szép élményeket kívánunk!

Találkozzunk klubunk vetítésein!
2017.02.05. Január 31-én lezajlott Csonka Erzsébet és Kovács Béla dokumentumfilmjének vetítése a Mozgó Világról. Sajnos az időjárás többeket szobafogságra ítélt, mi, szerencsésebbek egy felejthetetlen estével lettünk gazdagabbak: köszönet minden nézőnek, köszönet a filmért az alkotóknak, valamint az elkészülést segítő Dunatáj Alapítványnak és Doku-Artnak. Megkülönböztetett köszönet Kulin Ferencnek, aki történelmivé avatta számunkra az alkalmat személyes jelenlétével: sok mindent megtudhattunk az Aczél-korszak világáról, saját munkásságáról, az őt foglalkoztató kérdésekről. Reméljük, a nem túl távoli jövőben találkozhatunk ismét!

A vetítés előtt nézőink is láthatták Szilágyi Varga Zoltán nemzetközi támogatással készült munkáját, a Mementót. Köszönjük!


Legközelebb, február 7-én egy fergeteges francia vígjátékot láthatunk: Egy kis kiruccanás (francia-angol vígjáték, 1966, 119 perc, rendezte: Gérard Oury).
Klubunk visszatérő kedves vendége a magyarul is kiválóan beszélő Julien Rossi politológus.


További programjaink a következők:

Február 14.: Délidő /High Noon/ (amerikai western, 1952, 85 perc, rendezte: Fred Zinemann)
Vendég: Várhegyi Rudolf hangmérnök

Február 21.: Kedves emberek /Nice people/ (svéd, 2015, 96 perc, rendezte: Karin af Klintberg)
Vendég: Holländer Judit, a Svéd Nagykövetség munkatársa

Február 28.: Mentőexpedíció (amerikai sci-fi, 2015, 136 perc, rendezte: Ridley Scott)
Vendég: Bakondi Gábor tanár úr és a Csillagász szakkör tagjai - PSG.

Március 1.: Az állampolgár (magyar dráma, 2016, 109 perc, rendezte: Vranik Roland)
Vendég: az alkotók és Csaba Attila tanár úr PSG.

Március 21: Lánchídi csata (magyar dokumentumfilm, 2008, 60 perc, rendezte: Dékány István)
Vendég: a rendező és a film szereplői.

Házunk tája hírei: örömmel jelentjük, hogy nem lankad a petőfisek lendülete a "+1 Szendvics" akcióban. Hétről hétre szendvicshegyek várják a Budapest Bike Maffia futárait, hogy eljuttassák a szolidaritás jeleit a rászorulóknak. Jót tenni jó!

Kulturális programajánló:

Február 6-7-én "Jóslás a te idődről" címmel rendez kétnapos konferenciát Csoóri Sándor emlékére február 6-án és 7-én a Pesti Vigadó Makovecz termében a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete. A program regisztrációhoz kötött.

Ha hétfő, akkor Pótkulcs! Pethő Zoltán klubjában február 6-án Szász János Witman fiúk című filmje szerepel a testvérek tematika jegyében. Gyülekező 7-kor, fél 8-kor vetítés.

Február 7-én 18h 30-kor folytatódik a Cortex filmklub az Art+ Cinéma-ban. Műsoron az Őrült boldogság.

E félévben is folytatódik az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete és a Budapest Film Zrt. közös rendezvénysorozata, az OFOE Filmklub a Kino Cafe moziban. Legközelebb, február 7-én A szoba című filmmel várják az érdeklődőket, vendég Dr. Gyarmathy Éva szakpszichológus Moderátor: Kovács Gellért, további információ: erdos.emese@bpfilm.hu .

A Közelkép Filmklub következő alkalmán - február 7., kedd, 18:00 - Az állampolgár című filmet nézi és beszéli meg a köznség az ELTE MédiaIntézete munkatársai társaságában. A helyszín hagyományosan az Uránia.

Február 8-án, szerdán du. 6 órakor a Zeneakadémia nagytermében Kodály kórusműveivel találkozhatnak a zenebarátok.

Szintén február 8-án 18h 45-től a Faludi filmklub újabb alkalmára kerül sor: Varga Ágota: Operatív érték - A besúgottak (65 perc, 2014.) című filmjét láthatja a közönség, mely az egykoron besúgottak viszonyulását mutatja be a róluk jelentő besúgókhoz.
A vetítés utáni beszélgetés vendége: Varga Ágota rendező.
Jegyár:900 Ft (tagsági kártyával: 700 Ft) Helyszín: ART+Cinema

Robog tovább a Transzszibériai Expressz: a következő előadásra a február 8-án kerül sor, 18:30 órai kezdettel. Műsoron egy udmurt nyelvű film, az Eperbogyók.

Február 8-12. között hatodik alkalommal jelentkezik a Finn Filmnapok rendezvénysorozata kísérőprogramokkal. Az eseményen öt, nemzetközileg is díjazott alkotást láthatnak a nézők.

Február 9. és 12. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban kerül megrendezésre a Reformáció 500 Filmnapok. A műsorra tűzött filmek, melyek közül több először látható Magyarországon, az ötszáz éve útjára indult reformációra és annak mai napig tartó hatásaira hívja fel a figyelmet.
A teljes program:
Február 9., csütörtök
18:00 Luther - A német reformáció filmje
Február 10., péntek
16:00 Vox Viva Evangelica
17:30 120 éves a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet
19:00 Bonhoeffer: Isten szolgája
Február 11., szombat
10:00 Varázsóra – Levente Péter műsora
14:00 Albert Schweitzer - Egy élet Afrikáért
16:15 Knox
18:00 Csillag a máglyán
20:30 Luther
Február 12., vasárnap
14:30 Luther Márton élete
16:00 3 nővér
17:30 Babette lakomája
20:00 Az ajtó

Február 11-én 16 órakor Exkluzív tárlatvezetés Müller Péter Sziámival Az első aranykor | Az Osztrák-Magyar Monarchia festészete és a Műcsarnok című kiállításon.

Szintén február 11-én 16 órakor Goda Krisztina Veszettek című filmje szerepel a műsoron a Maros Mozi sorozatában. A helyszín a Csekovszky Árpád Művelődési Ház, Rákosliget. A vetítés után kötetlen beszélgetés Szilágyi Erzsébet filmesztétával.
Belépő: 500 Ft.

Vasember - Andrzej Wajda filmje február 13-án, 18:00 órakor az Uránia dísztermében:
A valóságon alapuló, sok eredeti híradófelvételt tartalmazó, de kitalált történet a "Szolidaritás" születését dolgozza fel.

Maradjunk az Urániában: ugyancsak február 13-án, 20:45-től a legjobb filmnek járó Golden Globe-díját elnyerő, az Oscar díjért 8 kategóriában induló Holdfény premier előtti vetítése lesz.

Február 15-én 19 órakor Boldizsár Ildikó mesél felnőttekről felnőtteknek a Rózsavölgyi szalonban.

Február 18-án ELTE FILMNAP: Nincs fény árnyék nélkül.
A kilencedik alkalommal megrendezett 24 órás filmvetítés a siker formáinak és útjainak a témáját járja körül. Bérletek korlátozott számban 2017.02.09-től kaphatók a Toldi mozi pénztárában

SZEREPLŐ KERESTETIK!
Reisz Gábor új, Rossz versek / Bad poems című filmjébe keresnek:

14-17 év közötti, max. 175 cm magas, barna hajú, nem modern frizurájú, barna szemű, karakteres, fiút mellékszerepre. Előny, ha tud valamilyen hangszeren játszani, vagy énekelni vagy ha raccsol.
Érdeklődés a 06 30 226 3640-es telefonszámon!
2017.01.29. Egy hét szünet után, január 31-én kerül sor klubunk következő alkalmára: Csonka Erzsébet és Kovács Béla évekkel ezelőtt készített, a Mozgó Világ - Emlékezés egy folyóiratra című dokumentumfilmet nézhetjük meg együtt, mely ez idáig nem került a televízió képernyőjére. Klubunkban szervezett nyilvános vetítése lehetőséget szeretne kínálni a megismerésére, megbeszélésére.

A film az 1975-ben indult lap legfontosabb éveire (1981-83) koncentrál, benne a lap betiltásával, a főszerkesztő menesztésével, a szerkesztőség egyöntetű lemondásával.
Megszólalnak a Mozgó Világ szerkesztői, valamint a hetvenes-nyolcvanas évek kultúrpolitikájának képviselői.
Rendszerváltó magatartás; fontos és máig érvényes megnyilatkozások mozgó világunk megértéséhez…
Köszönet a Dunatáj Alapítványnak, valamint a Dokument-Artnak, hogy a film nyilvános vetítéséhez hozzájárult.
Vendégeink: Csonka Erzsébet rendező, Kulin Ferenc irodalomtörténész, a Mozgó Világ egykori főszerkesztője.

A film előtti percekben csatlakozunk az "Emlékezz. Január 27." társadalmi akcióhoz: nézőink is láthatják Szilágyi Varga Zoltán nemzetközi támogatással készült munkáját, a Mementót.


A 2016/17-es tanév második félévi programjának februári vetítései a következők:

Február 7.: Egy kis kiruccanás /Grande vadrouille/ (francia-angol vígjáték, 1966, 119 perc, rendezte: Gérard Oury)
Vendég: Julien Rossi politológus, Doktori Iskola, Compiegne

Február 14.: Délidő /High Noon/ (amerikai western, 1952, 85 perc, rendezte: Fred Zinemann)
Vendég: Várhegyi Rudolf hangmérnök

Február 21.: Kedves emberek /Nice people/ (svéd, 2015, 96 perc, rendezte: Karin af Klintberg)
Vendég: Holländer Judit, a Svéd Nagykövetség munkatársa

Február 28.: Mentőexpedíció (amerikai sci-fi, 2015, 136 perc, rendezte: Ridley Scott)
Vendég:szervezés alatt

Kulturális programajánló:

Ha hétfő, akkor Pótkulcs!
Pethő Zoltán klubjában január 30-án még mindig a testvér- tematikánál maradva következik Coppola Rablóhal című filmje, mely egy bátyjára felnéző srác történetét meséli el. Gyülekező 7-kor, fél 8-kor vetítés.

Január 30-án újabb Díszletváros klubalkalom a Fúgában!
Jacques Tati: Playtime (1967)
Moderátor: Zalán Márk Vendég: Pater Sparrow látványtervező

Január 30-án 20 órától a Toldi moziban látható Somogyvári Gergő Dunáról szóló dokuja, a Trans-Duna I-II. Barabás Lőrinc élő zenei kísérete mellett!

Február elsejétől két héten át a Nagy Háború harmadik évére – 1917 - emlékeztet egy minden bizonnyal megrendítő kiállítás, A háború (h)arcai - fikció és valóság, melynek helyszíne a Politikatörténeti Intézet. Azokról a férfiakról lesz szó, akik évekig éltek hadifogolytáborokban. A kiállításon olvasható szépirodalmi szövegek ihletői azok a tárgyak, amelyekkel a katonák maguk is találkoztak a háború idején. A kiállítást megnyitja:Egry Gábor, a Politikatörténeti Intézet főigazgatója Közreműködnek a kiállításon olvasható szépirodalmi szövegek szerzői: Ferencz Győző, Jolsvai András, Molnár Krisztina Rita, Szlukovényi Katalin
A tárlat megtekinthető hétköznaponként 8:00 – 19:30 óra között. A belépés díjtalan.

Szintén február 1-jén 18h 45-től a Faludi filmklub újabb alkalmára kerül sor:
műsoron Peter Bogdanovich Az utolsó mozielőadás (119 perc) című filmje.
A film utáni beszélgetést Harmat György filmkritikus tartja. A helyszín az Art + Cinéma.

Itt a 4. Uránia Filmnapok! Február 1-5 között irány az Uránia!
A rendezvény ezúttal a montázs fogalma köré szerveződik, s a filmtörténet ritkán látható gyöngyszemeiből nyújt izgalmas válogatást.
A nyitó előadáson, február 1-jén, 18:45-kor az Uránia 120 éves fennállására is emlékezünk: a Final Cut előtt a filmtörténet első mozielőadásának Lumiere-tekercsei peregnek a vásznon.
A megnyitó regisztrációval látogatható, a többi vetítésre a jegyár 1400 forint.

2017. február 3 – március 12.között izgalmas kiállítás várja az érdeklődőket a Bálnában! Magyarországra érkezik A jövő kapuja című képzőművészeti kiállítás, melynek középpontjában 21. század elején Japánban készült művek állnak. A '90-es évek gazdasági és politikai változásainak hatására a kortárs művészetben is megfigyelhető volt az a trend, melyben az alkotók a mindennapi élet és a személyes élmények, érzések kifejezése felé fordultak.

A FACT fesztivál nyitányaként február 3-án 15 órakor az SZFE három hallgatójának fesztivál díjas filmjét vetíti az Uránia Nemzeti Filmszínház. Műsoron: Hajni Kis Szép alak, István Kovács Betonzaj és Fanni Szilágyi A kamaszkor vége című filmje.
Jegyek 1200 Ft-ért (diákjegy 900 Ft) válthatók.

Február 3-án pénteken 19.00 órai kezdettel a budai Nyitott Műhely nagytermében Marcel Carné: A Sátán követei (Les visiteurs du soir, 1942, ff., 80').
Meghívott előadó: Sárosi Attila filmesztéta.

2017. február 4. – április 2. – Kép-Társak kiállítás.
Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata nagyszabású bemutatkozó kiállításának szervező eleme a barátság mint kötelék és mint gondolkodási forma. Hogyan találkoznak munkáikban a fotográfia vagy a film területén dolgozó alkotók? Helyszín: Vigadó Galéria VI. emelet (Pesti Vigadó, Bp. V., Vigadó tér 2.)
A kiállítás kurátorai a tárlat ideje alatt kéthetente 16 órától tárlatvezetést tartanak.
A programokon előzetes regisztráció mellett lehet részt venni. Jelentkezés a fenti linken.

Tarkovszkij sorozat indul a Zöld Macskában február 5-én. Elsőként a Nosztalgia (126' 1983) kerül a nézők elé.

Február 6-án este 7-től Menedék filmklub a Bem Moziban!
Műsoron a Sonita (2015) című dokumentumfilm, a program a Verzió szervezőivel közösen valósul meg, ingyenesen látogatható. A film után beszélgetés következik.

E félévben is folytatódik az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete és a Budapest Film Zrt. közös rendezvénysorozata, az OFOE Filmklub a Kino Cafe moziban.
Legközelebb, február 7-én várják az érdeklődőket, vendég Dr. Gyarmathy Éva szakpszichológus Moderátor: Kovács Gellért, további információ: erdos.emese@bpfilm.hu

Február 8-12. között hatodik alkalommal jelentkezik a Finn Filmnapok rendezvénysorozata kísérőprogramokkal. Az eseményen öt, nemzetközileg is díjazott alkotást láthatnak a nézők.

Február 11-ig látható kiállítást ajánlunk az ifjúsági irodalom, a szép és gazdagító könyvek kedvelőinek: Simonyi Cecília illusztrátor kiállítása a Két Egér könyvesboltban (Bp., Ráday u. 20.).


Kulturális hírek:

Ilyenkor januárban nem tudunk nem gondolni a Don-kanyarban elesett, fogságba került honfitársainkra. Sára Sándor a 80-as évek elején forgatott nagy jelentőségű, 26 részes dokumentumfilmet e témában Krónika címmel.
A túlélők közül ma már kevesen élnek. Egyikük, a 97 éves szatmári születésű Ferenczy Lajos a Maszolnak idézte fel a 75 évvel ezelőtti eseményeket.


Megjelent Hatos Pál Szabadkőművesből református püspök. Ravasz László élete című munkája, melyet a kolozsvári konzulátuson mutattak be.

A napokban lenne 79 éves Vlagyimir Szemjonovics Viszockij (1938. január 25 – 1980. július 25.) orosz színész, költő.

Újabb magyar film az Oscar kapujában! Drukkolhatunk Deák Kristóf Mindenki című filmjének február 26-án!

Több mint másfél évvel a Saul fia cannes-i világpremierje után, még mindig világszerte méltatják Nemes Jeles László első mozifilmjét.

Először nyert magyar film a nagy presztízsű, 1964-ben alapított Guldbaggen, a svéd nemzeti filmdíjak átadóján. A stockholmi Cirkus arénában megrendezett gálaünnepségén jelentették be, hogy a Saul fiát illeti a legjobb külföldi film díja.

A Berlinale Panoráma programjában lesz Török Ferenc Filmalap támogatással készült 1945 című történelmi filmjének európai premierje.

A Film Farm projektnek hála a nagyközönség hamarosan egész estés összeállítás keretében ismerheti meg a magyar rövidfilmek színe-javát.A válogatás 9 filmet foglal magába, részletek a Facebook-oldalon.

Döbbenetes jelenségekről tudósít egy friss magyar dokumentumfilm.

Országokon, kultúrákon, és politikai rezsimeken átutazó családjáról román-német-magyar koprodukcióban készítette első nagyjátékfilmjét Anca Miruna Lăzărescu román filmrendező. Interjú.

Nagyon várjuk klubunkba az ULTRÁt. Most a készülő film utómunkálataiba pillanthatunk be: A futás hangjai - audiovizuális bepillantás az ULTRA utómunkálataiba.

Még mindig a zajok rejtelmeiről…. Két részes dokumentumfilm Mikes Emma és Fogarassy Gábor zaj-zörej mesterségéről: Összhang1 és Összhang2

Ingyen letölthető filmek gazdag tára!

Megújul a 100 éves szegedi Belvárosi Mozi, mely nem csak vetítéseknek, de egyéb programoknak is helyet ad!

Mindenkinek szép élményeket, jó filmeket, könyveket kívánunk!
Találkozzunk klubunk vetítésein!
2017.01.24. Híreink élén a gyász szavai:
együttérzésünket fejezzük ki a Szinyei Merse Pál Gimnázium balesetében elhunytak hozzátartozóinak, az iskola közösségének. Osztozunk a fájdalmukban, s eközben hálát adunk azért, hogy magunkhoz ölelhetjük az iskolánk sítáborából épségben hazaérkezőket.

Az Ökumenikus Segélyszervezet gyűjtést indított az érintett családok segítésére.

A gyászmunkában pszichológusok szakértő tanácsai segítenek.


Január 17-én Sydney Pollack filmjét nézhettük meg együtt. Távol Afrikától – a film és a beszélgetés után azt érezhettük, Afrika közel van…
Köszönet az érdeklődésért, a sok szempontú, jó beszélgetésért minden résztvevőnek.


Klubunk következő alkalmára január 31-én kerül sor: Csonka Erzsébet és Kovács Béla évekkel ezelőtt készített dokumentumfilmet Mozgó Világ - Emlékezés egy folyóiratra címmel, mely eleddig nem került a televízió képernyőjére. Klubunkban szervezett nyilvános vetítése így egyfajta ősbemutató is, hogy minél többen megismerhessék, tudjanak róla.
A film az 1975-ben indult lap legfontosabb éveire (1981-83) koncentrál, benne a lap betiltásával, a főszerkesztő menesztésével, a szerkesztőség egyöntetű lemondásával. Megszólalnak a Mozgó Világ szerkesztői, valamint a hetvenes-nyolcvanas évek kultúrpolitikájának képviselői. Rendszerváltó magatartás; fontos és máig érvényes megnyilatkozások mozgó világunk megértéséhez… Köszönet a Dunatáj Alapítványnak, valamint a Dokument-Artnak, hogy a film nyilvános vetítéséhez hozzájárult. Vendégeink: Csonka Erzsébet rendező, Kulin Ferenc irodalomtörténész, a Mozgó Világ egykori főszerkesztője.


A 2016/17-es tanév második félévi programjának szerkesztése még tart, a közelebbi terveinket közreadjuk:

Február 7.: Egy kis kiruccanás /Grande vadrouille/ (francia-angol vígjáték, 1966, 119 perc, rendezte: Gérard Oury)
Vendég: szervezés alatt

Február 14.: Délidő /High Noon/ (amerikai western, 1952, 85 perc, rendezte: Fred Zinemann)
Vendég: Várhegyi Rudolf hangmérnök

Február 21.: Kedves emberek /Nice people/ (svéd, 2015, 96 perc, rendezte: Karin af Klintberg)
Vendég: Holländer Judit, a Svéd Nagykövetség munkatársa

Felhívás!

Az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata várja azon filmklubok jelentkezését, amelyek szeretnének csatlakozni a Holokauszt Áldozatainak Nemzetközi Emléknapja alkalmából útjára indított "Emlékezz. Január 27." elnevezésű társadalmi célú kampányhoz.
E kampány legfontosabb eleme a "Mementó" című harminchat másodperces animációs film, melyet Szilágyi Varga Zoltán grafikusművész rendezett.
A rövidfilm vetítésének lehetőségét az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata valamennyi magyarországi filmklub számára díjmentesen felajánlja. Amennyiben csatlakozna a kezdeményezéshez, kérjük, vegye fel a kapcsolatot a kampány magyarországi koordinátorával (Danyi Gábor, e-mail: gabor.danyi@enrs.eu, tel.: +48 506 892 039).
A Mementó ezem a linken tekinthető meg, a kampánnyal kapcsolatos sajtóközleményt pedig itt találja.
A rövidfilm XDCAM, mpeg4 és DCP formátumban egyaránt rendelkezésre áll.


Kulturális programajánló:

Ha hétfő, akkor Pótkulcs!
Pethő Zoltán klubjában január 23-án még mindig a testvér- tematikánál maradva következik a Szeretetáradat című film (John Cassavetes), melynek középpontjában egy nővér-fivér kapcsolat áll. Gyülekező a szokásosnál korábban, fél 7-től, 7-kor vetítés.

Érdemes nap mint nap böngészni a Bem Mozi műsorát: sorra rég látott nagy sikereket vesznek elő.

Január 25-én újabb BIDF vetítés a Bem moziban: Natural Disorder / Természetesen rendellenes.
Jegyár: 900 Ft, diákoknak, nyugdíjasoknak lehetőség van 600 Ft-os jegyre.
A filmet magyar és angol felirattal vetítik.

Szintén január 25-én ellátogathatunk a Műcsarnokba is: 18 órától a Hullám látható. Egyúttal érdemes tájékozódni a Múzeum új jegykonstrukcióiról is!
Előadó: Cieklinski Sándor filmesztéta.

Január 26-án újabb Asztali beszélgetések a Ludwig Múzeumban a Susan Swartz: Személyes utak című kiállításhoz kapcsolódóan!
Disputapartnerek:
Keserü Katalin – Széchenyi-díjas művészettörténész, az ELTE Művészettörténet Tanszékének professor emeritusa
Kodácsy-Simon Eszter – teológus, az Evangélikus Hittudományi Egyetem tanszékvezetője
Moderátor: Galambos Ádám evangélikus teológus

NEXT FILM a Trafóban!
Január 26-án 20 órától a MOME, az SZFE és a Metropolitan mozgóképes képzésein tanuló vagy végzett diákok animációs-, dokumentum- és rövidfilmjeiből készült válogatás utolsó estéjén vehetünk részt.

Január 30-án újabb Díszletváros klubalkalom a Fúgában!
Jacques Tati: Playtime (1967)

Moderátor: Zalán Márk. Vendég: Pater Sparrow látványtervező.

Január 30-án 20 órától a Toldi moziban látható Somogyvári Gergő Dunáról szóló dokuja, a Trans-Duna I-II. Barabás Lőrinc élő zenei kísérete mellett!

JÖN!JÖN!JÖN! Immár a 4. Uránia Filmnapok február 1-5 között!
A rendezvény ezúttal a montázs fogalma köré szerveződik, s a filmtörténet ritkán látható gyöngyszemeiből nyújt izgalmas válogatást. A nyitó előadáson, február 1-jén, 18:45-kor az Uránia 120 éves fennállására is emlékezünk: a Final Cut előtt a filmtörténet első mozielőadásának Lumiere-tekercsei peregnek a vásznon.
A megnyitó regisztrációval látogatható, a többi vetítésre a jegyár 1400 forint.

Már megjelent a Vigadó következő negyedévi Programfüzete és elérhetőek a tervezett programleírások!

Február 2-ától látható a hazai mozikban a különleges műfajú, a valóság és a fikció határán egyensúlyozó Mi ez a cirkusz? című mozifilm, amely egyedülálló bepillantást ad hat fiatal artista és a világhírnév küszöbén álló magyar újcirkusz társulatuk, a Recirquel életébe, valamint egy előadás születésébe.

A FACT fesztivál nyitányaként február 3-án 15 órakor az SZFE három hallgatójának fesztivál díjas filmjét vetíti az Uránia Nemzeti Filmszínház. Műsoron: Hajni Kis Szép alak, István Kovács Betonzaj és Fanni Szilágyi A kamaszkor vége című filmje.
Jegyek 1200 Ft-ért (diákjegy 900 Ft) válthatók.

Szerzői Filmklub - Michelangelo Antonioni (1912-2007) életműsorozat 1.
Február 3-án pénteken 19.00 órai kezdettel a budai Nyitott Műhely nagytermében Marcel Carné: A Sátán követei (Les visiteurs du soir, 1942, ff. 80 perc).
Meghívott előadó: Sárosi Attila filmesztéta.

Tarkovszkij sorozat indul a Zöld Macskában február 5-én. Elsőként a Nosztalgia (126' 1983) kerül a nézők elé.

Február 6-án este 7-től Menedék filmklub a Bem Moziban!
Műsoron a Sonita című (2015) dokumentumfilm, a program a Verzió szervezőivel közösen valósul meg, ingyenesen látogatható. A film után beszélgetés következik.


Kulturális hírek:

1989 óta minden évben január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját arra emlékezve, hogy a kézirat szerint Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz megírását. Az emléknapot számos jeles rendezvény köszöntötte.

74 éve, január 22-én született Cseh Tamás zeneszerző, énekes, színész, előadóművész. Egy kedves dalával idézzük meg alakját, mely a Mozgó Világról szóló dokumentumfilmben is elhangzik.


93. életévében elhunyt Gioacchino Malfatti di Montetretto, a Máltai Lovagrend nyugalmazott nagykövete, akit a felvidéki magyarság elsősorban Esterházy-Malfatti Alice férjeként ismerhetett meg.

Vranik Roland Állampolgár c. filmjével foglalkozik a Reuters és bemutatja a főszereplőt, a negyven éve itt élő Marcelo Cake-Baly-t.

Újabb részekkel gyarapodott a Cigánymesék sorozat: A Nap és a Hold története, valamint A tűzpiros kígyócska című mesék átiratai Bari Károly gyűjtése nyomán, míg a Hogyan lett az ember? című epizód egy cigány eredetmonda, Daróczi Ágnes gyűjtése alapján készült el a kecskeméti rajzfilmstúdióban.

Magyar diplomafilm a Berlinálén.
A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció tanszékén végzett Lovrity Anna Katalin Filmalap támogatással készült, Vulkánsziget című animációs rövidfilmjét meghívta Generation programjába a február 9-én kezdődő 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál.

Csanády 21- ként indult, végül Beágyazott emlékeink címmel készült el Oláh Kata legújabb dokumentumfilmje, amely a rendező (és alkotótársai) alámerülése a korábban soha sem kibeszélt családi titkok kútjába a Csanády utcai egykori csillagos ház lakóinak, a hozzá kapcsolódó személyeknek vagy történeteknek a felkutatásán keresztül.

A magyar animáció igazi védjegye a sokféleség
2016 decemberében jelent meg Varga Zoltán A magyar animációs film: intézmény- és formatörténeti közelítések című hiánypótló könyve, ennek kapcsán készült a fenti beszélgetés a kecskeméti filmesztétával.

Sikerrel debütált a lengyel mozikban az októberben elhunyt Andrzej Wajda utolsó filmje: az Afterimage-ra január 13-i bemutatója óta több mint 100 000-en váltottak jegyet. Az életrajzi film főszerepét Bogusław Linda játssza.

Új, magyar nyelvű, oktató célú filmklub indul Marosvásárhelyen az Édentől keletre címmel. Első alkalom január 24-én lesz a G. Caféban. A belépés ingyenes.

Szabó Róbert Csaba fiatal erdélyi író kapta az idei Mészöly Miklós-díjat, amelyet csütörtökön, a névadó születésének 96. évfordulóján adtak át Mészöly szülővárosában, Szekszárdon. Szörényi László irodalomtörténész laudációja.

Esterházy Péter emlékfilm: Írótársak, művészbarátok, irodalmárok osztják meg emlékeiket, mulatságos és tanulságos közös történeteiket.

A hétvégén kezdődött Berlinben a Nemzetközi Zöld Hét, az International Grüne Woche, amelynek Magyarország másodszor kizárólagos partnerországa. A rendezvényen zenészek, táncosok is képviselik a magyar kultúrát.

Bajok a könyvkiadás-terjesztés területén.

Börzsönyi tájainkon nemcsak mi barangolunk szívesen, de egy ritka négylábú is…
A hiúz nyomában jártak ismét kedves barátaink, a két Darányi László és munkatársaik… Vagy a hiúz járt az ő nyomukban???


Mindenkinek szép élményeket, jó filmeket, könyveket kívánunk!

Találkozzunk klubunk vetítésein!
2017.01.15. Legutóbb egy Nemes Nagy Ágnes -verssel köszöntünk be: most a párját adjuk közre ebben a kívül-belül hideg világban – iskolánk egykori tanárára, a 95 éve született költőre is emlékezve:

Tanulni kell. A téli fákat.
Ahogyan talpig zuzmarásak.

Tanulni kell. A nyári felhőt.
A lobbanásnyi égi-erdőt.

Tanulni kell mézet, diót,
jegenyefát és űrhajót,

a hétfőt, keddet, pénteket,
a szavakat, mert édesek,

tanulni kell magyarul és világul,
tanulni kell mindazt, ami kitárul,

ami világít, ami jel:
tanulni kell, szeretni kell.


Január 10-én Az angol, aki dombra ment fel és hegyről jött le című filmet láthattuk teltház mellett. Köszönet az érdeklődőknek – Kis Ágnes, Teleki Mária és nem utolsó sorban a filmértelmezést szakértőként is segítő Marti Zsófia kollégáinknak és tanítványaiknak: igen szép és maradandó emlék nem csak a film, de a sokszínű beszélgetés is! Külön köszönjük Marti tanárnő hűséges és megtisztelő figyelmét a klub ügye iránt!

További januári vetítéseinkben változás állt be:

Január 17-én Sydney Pollack filmje lesz műsoron, a Távol Afrikától. Vendégünk a Közönség! Mindenkit várunk!

Ezt követően egy hét kihagyással, január 31-én várjuk nézőinket Csonka Erzsébet és Kovács Béla 2012-ben készült dokumentumfilmjére, mely igazi kuriózum, mondhatni egyfajta ősbemutató is, mert eleddig nem került a nagyközönség elé. A Mozgó Világ -Emlékezés egy folyóiratra című film az 1975-ben indult lap legfontosabb éveire (1981-83) koncentrál, benne a lap betiltásával, a főszerkesztő menesztésével, a szerkesztőség egyöntetű lemondásával. A filmben megszólalnak a Mozgó Világ szerkesztői, valamint a hetvenes-nyolcvanas évek kultúrpolitikájának képviselői.
Rendszerváltó magatartás; fontos és máig érvényes megnyilatkozások mozgó világunk megértéséhez…
Köszönet a Dunatáj Alapítványnak, hogy a film nyilvános vetítéséhez hozzájárult.
Vendégeink: Csonka Erzsébet rendező, Kulin Ferenc irodalomtörténész, a Mozgó Világ egykori főszerkesztője.

A 2016/17-es tanév második félévi programjának szerkesztése a napokban befejeződik és hamarosan közreadjuk a további terveinket.


Felhívás!

Az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata várja azon filmklubok jelentkezését, amelyek szeretnének csatlakozni a Holokauszt Áldozatainak Nemzetközi Emléknapja alkalmából útjára indított "Emlékezz. Január 27." elnevezésű társadalmi célú kampányhoz.
E kampány legfontosabb eleme a "Mementó" című harminchat másodperces animációs film, melyet Szilágyi Varga Zoltán grafikusművész rendezett.
A rövidfilm vetítésének lehetőségét az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata valamennyi magyarországi filmklub számára díjmentesen felajánlja. Amennyiben csatlakozna a kezdeményezéshez, kérjük, vegye fel a kapcsolatot a kampány magyarországi koordinátorával (Danyi Gábor, e-mail: gabor.danyi@enrs.eu, tel.: +48 506 892 039).
A Mementó ezem a linken tekinthető meg, a kampánnyal kapcsolatos sajtóközleményt pedig itt találja.
A rövidfilm XDCAM, mpeg4 és DCP formátumban egyaránt rendelkezésre áll.


A Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttlét jövőre is megrendezi a Fényírók Fesztiválját
, ahova innovatív gondolkodású, független filmalkotók jelentkezését várják a Reformáció témájában, január elejéig.
A következő kategóriákban lehet nevezni: Általános, Kisebbségi, Porlepte Dobozok, és az Úton online filmfesztiválra. A következő év tematikája a "REFORMáció vagy Reform(áció)" lesz.
A nevezési határidő 2017. január 10. Bővebb információ, nevezési lap és nevezési feltételek a fesztivál hivatalos oldalán.

Kulturális programajánló:

Ha hétfő, akkor Pótkulcs!

Pethő Zoltán klubjában január 16-án Woody Allen Belső terek című filmje lesz műsoron.
Gyülekező 7-től a pulttal szemben, fél 8-kor meg irány a különterem!

Január16-án folytatódik a Díszletváros sorozat is a Fúgában! Terítéken Guy Hamilton: Goldfinger (1964).Moderátor: Horváth Miklós. Vendég: Ágh Márton látványtervező.

Szintén január 16-án, 18 órai kezdettel Wajda: Az ígéret földje (1975) az Uránia műsorán! Eredeti nyelven, angol felirattal, magyar tolmácsolással.

Érdemes nap mint nap böngészni a Bem Mozi műsorát: sorra rég látott nagy sikereket vesznek elő.

Január 18-án fél 6-tól Az ötödik pecsétet láthatják az érdeklődők a Politikatörténeti Intézetben. A film után beszélgetés, vendég Paksa Rudolf történész.

Január 18-án ismét Faludi Klub az ART+Cinemában!
18.45-től Pavel Lungin A sziget című filmje lesz műsoron; a film utáni beszélgetést Lázár Kovács Ákos esztéta vezeti.

Január 19-én 19h 30-tól a "Kosok" című izlandi filmet láthatja a közönség a Korlátok nélkül klubban.
A belépés díjtalan! A filmeket válogatta és a program moderátora: Banai Katalin

Január 20-án 17 órakor a Korall Társadalomtörténeti Folyóirat Film és történelem című legújabb, 65. számának bemutatójára várják az érdeklődőket a szerkesztők.
A lapszámot Gelencsér Gábor és Takács Ádám mutatja az ELTE Bölcsészettudományi Karán.

Szintén január 20., péntek, 17.00-19.00 – Ludwig Múzeum: Mit tudunk Bartókról a közhelyeken túl? Tudunk-e figyelni Bartókra – Bartók után? előadások neves szakemberekkel a #Bartók c. kiállítás kísérőrendezvényeként.
A program ingyenes!

Január 21-én Nincs kegyelem (a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott) Matúz Gábor filmje az 1956-os megtorlások időszakának legvéresebb fejezetéről az Urániában, 16:30-tól vetítjük.

Január 22-én, 17h-kor indul a Tünet Együttes modern dokumentum filmklubja!
Helyszín: Jurányi u. 1., Budapest, 1027.
Elsőként műsoron a Life In A Day, melynek alkotói arra kérték az utca emberét a világ minden tájáról, hogy filmezzék le az életüket ugyanazon a napon.
A vetítés után beszélgetés Tari Annamária pszichoanalitikussal, az Y generáció és Z generáció című könyvek szerzőjével.

Január 22-én 13:30-kor ismét akadálymentesített vetítést szervez az Uránia Filmszínház elsősorban siket és nagyothalló nézők számára, de a halló érdeklődőket és a magyarul tanuló külföldi nézőket is szeretettel várják. Műsoron Bodzsár Márk Isteni műszak című filmje!

Január 25-én újabb BIDF vetítés a Bem moziban: Natural Disorder - Természetesen rendellenes - (Christian Sonderby Jepsen).
Jegyár: 900 Ft, diákoknak, nyugdíjasoknak lehetőség van 600 Ft-os jegyre).
A filmet magyar és angol felirattal vetítik.
A nagy érdeklődésre való tekintettel, kéretik regisztrálni: bidf.guests@gmail.com .

JÖN!JÖN!JÖN! Immár a 4. Uránia Filmnapok február 1-5 között!
A rendezvény ezúttal a montázs fogalma köré szerveződik, és a korai némafilmektől Pálfi György Final Cutjáig a filmtörténet ritkán látható gyöngyszemeiből nyújt izgalmas válogatást. A részletes műsor január 16-ától érhető el az Uránia weboldalán.

Már megjelent a Vigadó következő negyedévi Programfüzete és elérhetőek a tervezett programleírások!


Kulturális hírek

Újabb veszteség érte a magyar irodalmi életet: elhunyt Vathy Zsuzsa író, újságíró, személyes barátunk. Egy vele és férjével, Lázár Ervinnel 2004-ben készült beszélgetés segítségével idézzük meg alakját.Vers- és prózamondó versenyt rendeznek Szekszárdon az író születésnapján Mészöly Miklós (1921-2001) műveiből, a megméretéssel a rendezők a fiatalokhoz szeretnék közel hozni a Kossuth-díjas író életművét.

Örömteli hír, hogy a Vendée Globe élvonalában ott van a magyar Fa Nándor, aki nem csak kiváló sportember, de – ahogy a naplóbejegyzéseiből kiderül – igazi szépíró is, akit élvezet követni.


Január 14 én premier előtti vetítésen mi is láthattuk Vranik Roland új filmjét, Az Állampolgárt, amely egy Budapestre menekült bissau-guineai férfi története. Igen megrázó és erős alkotás, melyet csak ajánlani tudunk.

Március 2-től lesz látható a magyar mozikban Enyedi Ildikó új filmje, amely a Berlinale versenyprogramjába is bekerült. A Testről és lélekről két olyan ember (Borbély Alexandra, Morcsányi Géza) története, akik éjjelente ugyanazt álmodják: éjszakánként szarvasként találkoznak. Itt az új előzetes.

Készül Nemes Jeles László új filmje, a Sunset.

Rossz versek címmel január végén kezdi forgatni második mozifilmjét Reisz Gábor, a kultfilmmé előlépett Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan író-rendezője. A forgatás januártól augusztusig tart budapesti és párizsi helyszíneken.

Harminc évvel ezelőtt, Közép-Csehországban, Benešov közelében forgatta mára legendás filmjét, Az én kis falumat Jiří Menzel. Kíváncsiskodók népes tömegét vonzza a hely, hiszen Otyíkból egyfajta nemzeti hős lett, a film lelkes rajongótábora pedig boldog, hogy a nyomában járhat. Nemrég Bán János is ellátogatott a településre. Világhír született…

Papp Elek ceglédi fotóművész nevét az Amerikai Fotográfusok Szövetsége által felállított világranglista első helyén olvashatjuk. Papp Elek egyetlen magyarként került az élvonalba. A fotóművész a nemzetközi versenyek eredményei alapján kapta a legtöbb pontszámot, így lett a világranglista vezetője.

2016. december 20-án átadták a Budakeszi úti Hild-villát. A Magyar Művészeti Akadémia tulajdonában álló ingatlan a jövőben a Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet székhelye lesz. A villa a magyar klasszicista építészet kiemelkedő példája, Hild József saját maga számára tervezte és építtette 1844-ben. A rekonstrukciót Kokas László vezető tervező irányította.

Lezajlott az idei Golden Globe díjátadó, ahol számos meglepetés érte az alkotókat és a rajongókat egyaránt.

Egy szép rítust, Ingmar Bergmanét idézi fel a Prizma.

"Ha egy iskola nem a gondolkodó diákokért dolgozik, zárjon inkább be!" Nényei Pállal Gócza Anita beszélget.

Szeptember végi premierje óta nagy az érdeklődés a Jurányi Házban látható, Bodó Viktor rendezte Gogol-darab, az Egy őrült naplója iránt, melynek főszerepében Keresztes Tamás alakít felejthetetlent.

Végezetül nézzük Tarkovszkij képeit! http://wangfolyo.blogspot.hu/2010/06/tarkovszkij-polaroidjai.html

Segítsünk magunkon és másokon! Újrahasználati központok Budapesten!
A lakosság díjmentesen leadhatja a számára már feleslegessé vált vagy megunt, de használható tárgyait, eszközeit. Az itt leadott tárgyak a csekély tárolási, raktározási díj megfizetését követően elvihetőek bárki számára.

Mindenkinek szép élményeket, jó filmeket, könyveket kívánunk!

Találkozzunk klubunk vetítésein!
2017.01.08. Minden kedves olvasónknak és klubunk valamennyi nézőjének boldog, kulturális élményekben gazdag újévet kívánunk!

Szeretettel ajánljuk
iskolánk egykori tanárának, a 95 éve született Nemes Nagy Ágnesnek a versét:

Tanulni kell. A téli fákat.
Ahogyan talpig zúzmarásak.
Mozdíthatatlan függönyök.

Meg kell tanulni azt a sávot,
hol a kristály már füstölög,
és ködbe úszik át a fa,
akár a test emlékezetbe.

És a folyót a fák mögött,
vadkacsa néma szárnyait,
s a vakfehér, kék éjszakát,
amelyben csuklyás tárgyak állnak,
meg kell tanulni itt a fák
kimondhatatlan tetteit.


Az új naptári év kezdetén köszönjük mindazok segítségét, akik – nézőként, vendégként, az alkalmak előkészítésével, hírleveleink továbbításával, az eseményeink megosztásával és nem utolsó sorban a sorozat összeállításában nyújtott segítségükkel - hozzájárultak klubunk életben tartásához!
Folytassuk együtt 2017-ben is!

Krónika: az ünnepek előtt, december 20-án a Kosok című izlandi filmmel búcsúztunk: köszönet a közönségnek, elsősorban Görög tanár úrnak és tanítványainak az eljövetelért! Ismét hálás köszönet a Mozinet gesztusáért, hogy a filmet megkaphattuk!

Az év első vetítésére január 10-én kerül sor
: Marti Zsófia kolléganőnk javaslatára egy szívmelengető angol filmmel - Az angol, aki dombra ment fel és hegyről jött le - várjuk az érdeklődőket, melynek szakértő vendége is ő lesz. Személyes ajánlóját is olvashatják az esemény közösségi oldalán.


További januári vetítéseink:

Január 17.: Mozgó világ (magyar dokumentumfilm, 2012, 90 perc, rendezte: Kovács Béla és Csonka Erzsébet)
Vendég: Kulin Ferenc irodalomtörténész, a Mozgó Világ egykori szerkesztője és a rendezők.

Január 31.: Távol Afrikától (amerikai romantikus dráma, 1985, 155 perc, rendezte: Sydney Pollack)
Vendég: szervezés alatt

Hírek a házunk tájáról:

A Magyar Filmklubok és Filmbarátok Szövetsége december 21-én az ArtBázis Központban búcsúztatta az évet: az összejövetelen szó volt a klubmozgalom helyzetéről, a hazai filmterjesztés gondjairól és örömteli változásairól; valamint hallhattunk a határon túli filmes állomások helyzetéről és sajátosságairól is. A Szövetség Labáth Viktor vezetésével ezekben a hetekben zárja le a 2016-os MMA-s projektjét, melynek keretében megújulnak a webes felületek, új logó készül. A folyamat további alakulásáról hírleveleinkben is beszámolunk.

Addig is tekintsünk a határainkon túli magyar filmklubokra, köszönjük Várhegyi Rudolf figyelmességét!: Van-e még, kell-e még filmklub Erdélyben?

Felhívás!

Az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata várja azon filmklubok jelentkezését, amelyek szeretnének csatlakozni a Holokauszt Áldozatainak Nemzetközi Emléknapja alkalmából útjára indított "Emlékezz. Január 27." elnevezésű társadalmi célú kampányhoz.
E kampány legfontosabb eleme a "Mementó" című harminchat másodperces animációs film, melyet Szilágyi Varga Zoltán grafikusművész rendezett.
A rövidfilm vetítésének lehetőségét az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata valamennyi magyarországi filmklub számára díjmentesen felajánlja. Amennyiben csatlakozna a kezdeményezéshez, kérjük, vegye fel a kapcsolatot a kampány magyarországi koordinátorával (Danyi Gábor, e-mail: gabor.danyi@enrs.eu, tel.: +48 506 892 039).
A Mementó ezem a linken tekinthető meg, a kampánnyal kapcsolatos sajtóközleményt pedig itt találja.
A rövidfilm XDCAM, mpeg4 és DCP formátumban egyaránt rendelkezésre áll.


Kulturális programajánló:

Január 9., hétfő 19:30, Uránia: bemutatkoznak a Budapesti Metropolitan Egyetem filmes szakjai! Diplomavetítések!
A vetítésre a belépés díjtalan.

Mozgásban.
Egy hónapon át tartó filmvetítés-sorozat kezdődik január 10-én 18:30 –kor a Francia Intézetben, melyekre ingyenesen látogathatnak el az érdeklődők.
Január 10-én a Geronimo kerül bemutatásra.

Január 11., szerda, 18:30: ismét robog a Transzszibériai Expressz az Urániában!
Ezúttal egy nyenyec és egy burját film kerül vászonra, mindegyik a családi elvárások és a szerelem között őrlődő fiatalokról szól. A fehér rénszarvas a Moszkvai Filmfesztivál közönségdíjas alkotása, a burjátföldi Első szerelem inkább kuriózum.

Január 12-én 15-16 óra között Müllner András Tükör a sötétséghez című, Erdély Miklós költészetéről szóló könyvét Margócsy István és Seregi Tamás mutatják be az ELTE BTK-án.

Új irodalmi programsorozat indul januárban a Várkert Bazárban. Az egykori kávéházi szalonok hangulatát felidéző esteken Adorján Bálint, Hámori Gabriella, Szávai Viktória, Ugron Zsolna és Várkonyi Gábor kalauzolják a közönséget a magyar irodalom számukra kedves szegleteibe.

Január 15-én 16 órai kezdettel nyit a Rákosligeti Filmklub a Csekovszky Művelődési Házban! Az eseményre a magyar kultúra napja alkalmából kerül sor.
Műsoron: Tiszta szívvel (2016).
A vetítés után kötetlen beszélgetés következik Szilágyi Erzsébet filmesztétával.
A belépés díjtalan!

Január 6-án folytatódik a Díszletváros sorozat a Fúgában!
Terítéken Guy Hamilton: Goldfinger (1964).
Moderátor: Horváth Miklós. Vendég: Ágh Márton látványtervező.

Szintén január 16-án, 18 órai kezdettel Wajda: Az ígéret földje (1975) az Uránia műsorán!Eredeti nyelven, angol felirattal, magyar tolmácsolással.

Január 22.én 13:30-kor ismét akadálymentesített vetítést szervez az Uránia Filmszínház elsősorban siket és nagyothalló nézők számára, de a halló érdeklődőket és a magyarul tanuló külföldi nézőket is szeretettel várják. Műsoron Bodzsár Márk Isteni műszak című filmje!

A klasszikusok kedvelői már elmélyedhetnek az Uránia idei "Klassz"sorozata kínálatában: Az évad teljes programfüzete itt olvasható.
Egyéb információk, jegyárak, előadások.


Kulturális hírek

Három éve, hogy nincs már közöttünk a felejthetetlen művész, Helyei László, aki iskolánk egykori diákja is volt. Emlékét híven őrizzük!

Elhunyt a Himalája litván származású magyar fotósa.
Életének 68. évében elhunyt Normantas Paulius litván származású nyíregyházi fotóművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Önként vállalt küldetése keretében bejárta a volt Szovjetunió szinte egész területét, valamint tizenöt buddhista országba látogatott el. Fotósorozatait analóg fényképezőgéppel készítette, nem használt digitális kamerákat. A fotóművész tizenhét országban csaknem háromszáz kiállítást rendezett. Expedícióiról több kötete jelent meg, számos díjban és elismerésben részesült.A japán rajzfilmzseni, Hayao Miyazaki a héten ünnepelte születésnapját. Életművéről készült az alábbi kisfilm, melyet a Perőfi live oldalán nézhetünk meg.

2016 végén bezárt a Király utcai James Dean Filmkölcsönző is. Szabó István tulajdonos megható Facebook-poszttal búcsúzott.

Új vezetője lett a MaNDA-nak.

Szerelem a francia mozikban!
Nem oly régóta Makk Károly Szerelem című filmje felújított és digitalizált változatban látható a francia mozikban a Clavis Films forgalmazásában.

Lássuk, milyen magyar filmek várnak bennünket 2017-ben!

A magyarhangya következő vállalkozása a Mártírok című orosz dráma hazai bemutatása lesz Kirill Szerebrennyikov rendezésében.

Nemrég debütált a televízióban a Szürke senkik, amely a negyedik közös tévéfilmje Köbli Norbert forgatókönyvírónak és Lajos Tamás producernek. A Szabadság különjárat, A berni követ és a Félvilág producerét a Filmvilág kérdezte.

A Szürke senkik rendezőjével, Kovács Istvánnal is készült interjú.

150 éve, 1866-ban halt meg Czuczor Gergely. A Czuczor-emlékév eseményeként Czuczor Gergely-filmeket mutattak be 2016. december 8-án a Művészetek Palotájában: Pozsgai Zsolt Szabadonczok című játékfilmjének, valamint Buglya Sándor Körülvesznek dalok, versek című dokumentumfilmjének bemutatóját Bencze Lóránt, a Magyar Nyelvstratégiai Intézet igazgatója vezette fel.

Ehhez kapcsolódó hír, hogy a Magyar Művészeti Akadémia 2012-ben Czuczor–Fogarasi-emlékkonferenciát rendezett, ennek előadásai az MMA kiadásában A Magyar Művészeti Akadémia konferenciafüzetei sorozatban megjelentek. A kiadvány itt letölthető.

Az esztendő utolsó napjaiban készült az alábbi interjú Molnár Piroska színművésznővel.

Az Oroszlányi Televízió január elsején tette közzé azt a dokumentumfilmet, amely Esterházy Péter nagymamájáról, Károlyi Margitról, a család majki birtokáról és ott töltött éveiről szól. Esterházy Péter műveinek olvasói, a Harmonia Caelestis kedvelői számára izgalmas háttértanulmány, ajánljuk.

Megjelent a januári Filmvilág!

A mesék gyógyító erejére nagy szükségünk van. A terápiás módszer kidolgozója, Boldizsár Ildikó a gyermekotthonoktól a kórházakon át a börtönök lakóiig a legkülönfélébb embereket vezeti át meséivel életük sorsfordító pillanatain olyan öngyógyító folyamatok beindításával, amelyekről álmodni sem mernénk.

Nagyon hideg hétvége köszöntött ránk, ezért most különösen fontos, hogy odafigyeljünk az utcán élő emberekre. Több olyan kezdeményezés is elindult, amivel bárki segíthet a rászorulókon - akár egy megunt sapkával vagy kabáttal is! Ilyen közösségi kezdeményezés a Szabadfogas: "Ha fázol, vegyél el egy kabátot, ha nem szeretnéd, hogy mások fázzanak, tegyél ide egyet!" A kiállított fogasok pontos helyét és a róluk készült fotókat az esemény Facebook-oldalán várják.

Nemrég jelent meg Molnár Krisztina Rita új könyve, A víz ösvénye – csak ajánlani tudjuk minden korosztálynak! Az írónő közösségi oldalán osztja meg velünk a regény helyszínéül is szolgáló Lillafüred képeit a befagyott vízesésről és a Hámori-tóról.

Mindenkinek szép élményeket, jó filmeket, könyveket kívánunk!

Találkozzunk klubunk vetítésein!
Korábbi híreinket itt találja.