Újabb híreink.
2018.12.17. December 11-én Zurbó Dorottya Könnyű leckék című dokumentumfilmjét láttuk együtt. Köszönet minden nézőnek és beszélgetőtársnak!
Nagy köszönet vendégeinknek, Zurbó Dorottya rendezőnek és Várhegyi Rudolf hangmérnöknek a mély és személyes beszélgetésért, s hogy úgy érezhettük, nagyon régóta ismerjük egymást. Ilyen nyitott, figyelmes és érzékeny emberekkel öröm találkozni és fontos dolgokról beszélgetni. Hogy a film kitűnő és sok gondolkodnivalót kínál, azt sem szabad elfelejtenünk. További sikereket kívánunk, viszontlátásra újabb filmek kapcsán klubunkban!

Legközelebb, a szokásostól eltérő időpontban, szerdai és nem keddi napon, tehát december 19 –én fél 4-re, klubunk idei utolsó vetítésére várjuk klubunk minden nézőjét. Műsoron Domokos János A te neved című filmje, mely a Szent Egyed Közösség elsősorban a főváros hajléktalanjai körében végzett munkájáról szól.
Vendégeink a rendező, valamint a Szent Egyed Közösség és a Dunatáj Alapítvány munkatársai.
A vetítést követően szeretnénk átadni annak a gyűjtésnek az anyagát, mellyel a Miskolc melletti Lyukó völgyben és a főváros utcáin élők karácsonyát szeretnénk egy kicsit megkönnyíteni. Adni, örömet szerezni a legjobb dolog!

Házunk tája hírei:

Iskolánk diákja, Balla Bence újabb filmjeit mutatta be nemrég az Aranytíz Kultúrházban. Gratulálunk és reméljük, Bence munkáival klubunk nézői is megismerkedhetnek a második félév során.

Lezajlottak a karácsonyi tornák: sok diák és kolléga vett részt a hagyományos decemberi sportrendezvényeken.

Az iskolánk egykori és jelenlegi diákjaiból és tanáraiból álló csapat a hétvégén adventi hangversenyt adott Perőcsényben, a Református gyülekezet imaterében. A koncert szakmai vezetője Király Éva tanárnő volt, aki csupán néhány hete dolgozik a Petőfi gimnáziumban, külön köszönet, hogy vállalta a felkészítést.
A közösségnek szánt 2019-es ajándéknaptár fényképeiért köszönet Ifj Darányi Lászlónak, az összeállításáért pedig Toró Csilla kolléganőnknek!
Köszönjük a gyülekezet és a falu lakóinak vendégszeretetét és Matyó Lajos helyettesítő lelkipásztor az immár 7. hangverseny kapcsán hozzánk intézett gondolatait. Találkozunk 2019-ben!
Kulturális programok, ajánló:

A Pótkulcsban, Pethő Zoltán klubjában december 17-én, 18h 30-tól az Ordet című film lesz műsoron.

December 17-én 17 órától lesz az utolsó 2018-as Dunatáj Mozi előadás: Tóth Péter Pál Muzsikás történet című dokumentumfilmjét követően családias adventi, egyszersmind évbúcsúztató alkalom következik. A helyszín a TIT székház, Zsombolyai u.6.

Az Oscar-díjas Pawel Pawlikowski Hidegháború című filmjét december 17-én, 18:30-tól vetíti az Uránia, mely a lengyel vetítéssorozat házigazdája is egyben.

Szintén az Urániában láthatjuk premier előtt Reisz Gábor új filmjét, a Rossz verseket: vetítési időpontok december 20., 21., 22., 23., 26. –án.

Veni Domine címmel Adventi koncertet hallgathatnak mindazok, akik ellátogatnak az Uránia a Sixtus-kápolnából közvetített vetítéseire.: December 22., szombat, 11:00 December 23., vasárnap, 19:30


Kulturális hírek, olvasnivalók:

2018. december 12-én, életének 82. évében elhunyt Kósa Ferenc Kossuth-díjas filmrendező, aki a hatvanas években kezdte el pályáját, s tehetsége és elhivatottsága révén meghatározó szerepet játszott a magyar filmművészet megújításában. Tízezer nap című filmje a legjobb rendezés díját nyerte el Cannes-ban.

Berlinben fődíjat nyert Bogdán Árpád filmje, a Gettó Bilboa!

A tokiói világpremiert követően díszbemutatón került először hazai vászonra néhány napja Pálfi György filmje, Az Úr hangja, melyet december 20. után országszerte láthatunk a mozikban.

A Sevillában megrendezett 31. Európai Filmdíjátadón a két magyar film, az Egy nap és az Egy nő fogságban díj nélkül maradt a kategóriáikban, de így is van minek örülnünk, mert egy magyar érdekeltségű alkotás nyerte az Európai Filmdíjat. Az animációs film kategóriában a Még egy nap élet című lengyel-magyar-spanyol-német-belga koprodukció győzedelmeskedett.

Filmtudományi kutatók és egyetemi oktatók 2018. december 8-án Debrecenben megalakították a Magyar Filmtudományi Társaságot.
A Társaság elnökéül Füzi Izabellát, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető docensét választották. A háromtagú elnökség munkáját öt tagú szervezőbizottság segíti.
A Magyar Filmtudományi Társaság céljának tekinti, hogy elősegítse és támogassa a filmkultúra tudományos igényű kutatását és oktatását, a szakmai tapasztalatcseréket és a tudományos együttműködést.
E cél érdekében:
- képviseli a filmtudományi szakma érdekeit a kulturális élet döntéshozó szervei előtt;
- szakmai konferenciákat és a filmkultúrával kapcsolatos rendezvényeket szervez;
- nyilvános információs adatbázisokat hoz létre;
- tájékoztatja tagjait a szakmát érintő jelentősebb eseményekről;
- figyelemmel kíséri a filmoktatás állapotát a köz- és felsőoktatásban, és javaslatokat fogalmaz meg;
- támogatja a magyar filmtudományi örökség gondozását és kutatását;
- elősegíti a szakmai párbeszédet a magyarországi, határon túli és nemzetközi filmtudományos műhelyek között.
A Társaság jövőre "A magyar filmtudományi örökség" címmel tervez szakmai konferenciát.
Jó munkát kívánunk e hiánypótló szakmai kezdeményezéshez!

Egy kis olvasnivaló Reisz Gábor új filmje kapcsán: A Rossz versek azért hasonlít a VAN-ra, mert az azóta történt dolgok is ismétlődtek.

Remek hír ez is: Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban!

Hírlevelünk végén minden olvasónknak meghitt ünnepi készülődést és tartalmas kulturális élményeket kívánunk!
Reméljük, klubunk idei utolsó vetítésén is találkozunk!
2018.12.10. Telt ház mellett néztük legutóbb Wes Anderson filmjét, a Kutyák szigetét. Köszönet az érdeklődésért Szecsey Krisztina, Kőhegyi Borbála és Zoltán Éva kolléganőinknek és tanítványaiknak és minden nézőnek!
Vendégünk, Marti Zsófia előtt ismét emeljük a kalapunkat!
Mindig bámulatba ejt bennünket a tájékozottságával és sokoldalúságával! Jót beszélgettünk; fontos film volt a Kutyák szigete a sorozatunkban: nemcsak feledhetetlen vizuális élményt, de összetett gondolkodnivalót is kínált a minket körülvevő világról, nem kevés áthallással.

Legközelebb, december 11-én Zurbó Dorottya Könnyű leckék című dokumentumfilmjét vetítjük, mely "egy gyönyörű fiatal szomáliai lány életét tárja elénk, aki a felnőtté válás határán minden szálat el kell, hogy szakítson, ami hazájához köti, hogy új életet kezdhessen Magyarországon. A költői hangvételű filmben a leghétköznapibb szituációk során szembesülünk a legnagyobb tabukkal, ahogy a lány elindul az asszimiláció útján és lépésről lépésre elsajátítja az európai szokásokat.."
Vendégeink lesznek Zurbó Dorottya rendező és Várhegyi Rudolf hangmérnök.

Változás!!!

A szokásostól eltérő időpontban, egy nappal később jön utolsó idei vetítésünk:
December 19.: A te neved (magyar dokumentumfilm, 2017, 53', rendezte: Domokos János)
Vendég: a rendező és a Szent Egyed közösség tagjai

A főváros hajléktalanjairól szóló filmmel zárjuk a 2018-as esztendőt.
Itt mondjuk el, hogy a filmben megjelenített Szent Egyed Közösség céljaira gyűjtés is szerveződik: iskolánkban és a december 14-én, a Premier Kultcaféban tartott vetítésen is várják az adományokat. A támogatásokat a Kultúra és Segélyegylet Alapítvány, Raiffeisen Bank 12001008-00110054-00100004 Megjegyzés: "adomány hajléktalan karácsony" megjegyzéssel tehetjük meg.

Házunk tája hírei:

Sikeresen szerepelt iskolánk lány röplabdacsapata a diákolimpián! Gratulálunk!

Ismét jelezzük, hogy december 15-én 15 órai kezdettel adventi koncertet adnak iskolánk növendékei és tanárai Király Éva tanárnő vezetésével a perőcsényi református gyülekezet imatermében. A koncert előtt, 13 órától helyi kézműves terméket kínáló adventi vásár lesz a falu Fő terén.
Kulturális programok, ajánló:

Egy hónapig ingyen nézhetsz európai sikerfilmeket!
December elejétől ArteKino online filmfesztivál, melynek keretében kilenc európai fesztiválkedvencet nézhetünk ingyenesen. Hazánkat Reisz Gábor VAN-ja képviseli.

A Pótkulcsban, Pethő Zoltán klubjában december 10-én, 18h 30-tól a Vademberek hajszája lesz műsoron.

December 10-én 18 órakor egy igazi kultuszfilmmel folytatódik az MMA animációs sorozata a Premier Kultcaféban. Műsoron Ternovszky Béla: Macskafogó – ja, kísérőfilm: Modern edzésmódszerek (1970, 7'), Tartsunk kutyát (1974, 6') Házigazda: Dr Varga Zoltán filmtörténész.

December 10., hétfő, 18:30: Uránia: a Függetlenül lengyel sorozat soron következő darabja a Fekete csütörtök - Janek Wisniewski elesett: Antoni Krauze filmje

A művészet templomai sorozat új darabja, Michele Mally kultúrtörténeti ismeretterjesztő filmje, a Klimt és Schiele: Ámor és Psyché – A szecesszuió születése az Urániában! A film premierjén, december 11-én Bodor Kata művészettörténész, klubunk kedves vendége, a Szépművészeti múzeum munkatársa mond bevezetőt.

Kolozsvár Párizsban - Szilágyi Enikő sanzonestje december 12-én 19:30-kor az Urániában -A Párizsban élő, erdélyi származású színész és énekesnő saját megzenésített művei mellett többek közt Edith Piaf, Jacques Brel, Barbara és Kurt Weill szerzeményeiből énekel.

December 12, 16 óra: az MMA Kiadó új könyveinek bemutatójára kerül sor Márkus Lászlóról, valamint Németh Antalról. A magyar színháztörténet méltatlanul elfeledett nagyjaira a kötetek szerzői, Kávási Klára és Galántai Csaba színháztörténészek emlékeznek. Helyszín: Pesti Vigadó, földszinti fogadótér (1051 Bp., Vigadó tér 2.)

December 12-én 19h 30-tól Ács Margit Párbaj című regényének színpadi adaptációját Ráckevei Anna adja elő. Helyszín: Pesti Vigadó, Sinkovits Imre Kamaraszínpad

December 12-én 18.45-től az Art+Cinema moziban zárul a Faludi Akadémia idei vetítéssorozata: A műsor: Lengyel Gyula - Orbán Ágnes: Töredékek - Bartók és Kodály (2001) 20', Matula Ágnes - Czigány Zoltán: Népzenebiológia Lajtha László, a népzenekutató (2003) 43'. A vetítés utáni beszélgetés vendégei: Matula Ágnes szerkesztő és Kőrösi András operatőr.

December 13-án 16 órakor a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban mutatják be Saly Noémi Gellért 100 című új könyvét. A szerzővel Török András művelődéstörténész beszélget. A kötet kedvezményes áron, magyar és angol nyelven is megvásárolható a könyvbemutatón.

December 13-tól április közepéig a Nemzetek zenéje című koncertsorozat helyszíne lesz az Uránia. A kamarakoncert sorozat a Sinfonietta Pannonica Ensemble és sztárvendégei előadásában hangzik fel, az első alkalom a Lengyel est lesz, melyen - Chopin és Wieniawski műveiből hallhatunk.

December 17-én 17 órától lesz az utolsó 2018-as Dunatáj Mozi előadás: Tóth Péter Pál "Muzsikás történet" című dokumentumfilmjét követően családias adventi, egyszersmind évbúcsúztató alkalom következik. A helyszín a TIT székház, Zsombolyai u.6.

Az Oscar-díjas Pawel Pawlikowski Hidegháború című filmjét december 17-én, 18:30-tól vetíti az Uránia, mely a lengyel vetítéssorozat házigazdája is egyben.

Szintén az Urániában láthatjuk premier előtt Reisz Gábor új filmjét, a Rossz verseket: vetítési időpontok december 20., 21., 22., 23., 26. –án.


Kulturális hírek, olvasnivalók:

80 esztendős iskolánk egykor diákja, Tandori Dezső!
A róla készült portréfilmmel köszöntjük: Tandori

Az idei Prima Primissima közönségdíj nyertese, a közönség által legtöbb szavazatot kapott L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány alapítója és szakmai vezetője. Szívből gratulálunk a megérdemelt díjhoz és köszönjük a hosszú évek óta végzett munkáját!

Új magyar vígjáték kerül a hazai mozikba: Goda Krisztina BÚÉK –ja az év legjobban várt magyar vígjátéka egy baráti társaság szilveszteri "társasjátékába" avat be, sok meglepetéssel…

Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmje december 31-ig ingyenesen megnézhető!

Hernáth Csaba klubunkban is nagy sikerrel vetített Veteránfilmje nyerte el az oroszországi Karjalai Nemzetközi Ifjúsági Filmek Fesztivál Legjobb dokumentumfilmnek járó díját. Éljen!!! A Veteránfilm karácsonyra online is elérhető…

A szarajevói és kassai Kék Angyal-díj után újabb elismerést kapott az Egy nap: a Kairói Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat. Gratulálunk!

Január 10-étől végre a magyar nézők is láthatják Traub Viktória több fesztiválon is díjnyertes, Sellők és Rinocéroszok című, 15 perces animációs rövidfilmjét. A Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Program támogatásával készült alkotás a Tranzit című német-francia dráma kísérőfilmjeként a Vertigo Média forgalmazásában kerül a hazai mozikba."

Remek hír, hogy immár 20ezer nézőnél jár a Mozinet által forgalmazott animáció, a Ruben Brandt!

Klem Viktor és Hais Fruzsina főszereplésével megkezdődött Bergendy Péter Post Mortem című kísértetfilmjének 41 napos forgatása. Az első világháború után a halottakat fényképező post mortem fotós egy kislány segítségével megpróbálja kideríteni a kísértetek szándékait egy magyar faluban.

Észtországban is magyar filmet díjaztak néhány napja: A Remélem, legközelebb sikerül meghalnod lett a legjobb ifjúsági film a Tallinni Filmfesztiválon!

A Pozsony Nemzetközi Filmfesztivál diákzsűrije Csuja László Virágvölgy című filmjét ítélte a legjobbnak.

Pozsgai Zsolt
drámaíró, színházi és filmrendező Megszállottak című alkotása kapta a legjobb játékfilmnek járó fődíjat a Monacói Nemzetközi Filmfesztiválon.

Itt a decemberi Filmvilág!
A lapszám középpontjában Reisz Gábor és a Rossz versek áll, de feltárulnak David Lynch és a cseh Jan Švankmajer szürrealista álomvilágai és egy beszélgetés keretében Tordai Teri legendás életműve is.

Megjelent A fiumei magyar kereskedelmi tengerészet története - 1868-1918. Pelles Márton - Zsigmond Gábor kétnyelvű (magyar, angol), reprezentatív kivitelű könyve áttekinti a történelmi magyar tengerparti kapcsolatokat, követi a magyar trikolórt a világ tengerein, bemutatja a vasút- és kikötőfejlesztéseket, a fiumei ipar fejlesztését.

Január végén itt az 5. BIDF!
A fesztivál honlapján már olvasható, melyek az idei versenyfilmek. Az eseményben klubunk is aktív részt vállal -, hamarosan olvasóinkat is beavatjuk, hogyan… A naptárra tekintettel egy kis olvasnivaló:

A Mikulás története – MKVM

Hírlevelünk végén minden olvasónknak meghitt ünnepi készülődést és tartalmas kulturális élményeket kívánunk!
Reméljük, klubunk vetítésein is találkozunk!
2018.12.03. November 27-én az Oscar díjra jelölt A sértés című libanoni filmet láthattuk Csaba Attila tanár úr és az érdeklődők társaságában. Ahogy egy kolléganőnk mondta, "beszippantott" mindnyájunkat: sok rétege van, igen sok megbeszélni-kibeszélni valót kínál és gyógyít… Köszönjük a beszélgetés minden résztvevőjének és kivált Csaba Attila tanár úrnak az érzékeny és széles körű értelmezést!
Köszönet a Mozinetnek a kivételes nagyvonalúságért, hogy a filmet megkaphattuk!

Legközelebb, december 4-én
, fél 4-kor nagy kedvencünk, Wes Anderson filmjét, a Kutyák szigetét vetítjük. Vendégünk lebilincselő tudású kolléganőnk, Marti Zsófia. Reméljük, ez a film sok nézőt becsal majd, akik nem csak a közelgő Mikulás meglepetésének örülhetnek, de el is gondolkodnak majd a látottakon…

A hónap további alkalmai:

December 11.: Könnyű leckék (magyar dokumentumfilm, 2018, 78 perd, rendezte: Zurbó Dorottya)
Vendég: Zurbó Dorottya rendező és Várhegyi Rudolf hangmérnök.

Változás!!!

A szokásostól eltérő időpontban, egy nappal később
jön utolsó idei vetítésünk:
December 19.: A te neved (magyar dokumentumfilm, 2017, 53', rendezte: Domokos János)
Vendég: a rendező és a Szent Egyed közösség tagjai

Ezzel a főváros hajléktalanjairól szóló filmjével zárjuk a 2018-as esztendőt.
Itt mondjuk el, hogy a filmben megjelenített Szent Egyed Közösség céljaira gyűjtés is szerveződik: iskolánkban és a december 14-én, a Premier Kultcaféban tartott vetítésen is várják az adományokat. A támogatásokat a Kultúra és Segélyegylet Alapítvány, Raiffeisen Bank 12001008-00110054-00100004 Megjegyzés: "adomány hajléktalan karácsony" megjegyzéssel tehetjük meg.

Házunk tája hírei:

Örömteli hír, hogy iskolánk újságja, a PETŐFIgyelő megújításán fáradozik egy egész csapat! Köszönet Marti Zsófia, Persányi Norina és Rimóczi Tamás kollégáinknak és minden segítőnek e kezdeményezésért!

Szintén örömmel adjuk tudtul, hogy Perőcsény község képviselőtestülete november 21-én tartott ülésén felvette a település értéktárába: "Perőcsény református temploma és régi harangját", továbbá a "Perőcsényi tájházat és gyűjteményét" mint nemzeti értéket. Köszönet a még augusztusban tett indítványért dr. Koczó Józsefnek!

Ismét jelezzük, hogy készülünk Perőcsénybe az adventi időszakban: december 15-én 15 órakor adunk hangversenyt az immár új lelkész –vezette gyülekezet imatermében. A koncert előtt, 13 órától helyi kézműves terméket kínáló adventi vásár lesz a falu Fő terén.
Kulturális programok, ajánló:

A Pótkulcsban december 3-án, 18h 30-tól a Toni Erdmann című filmmel várja a filmbarátokat Pethő Zoltán.

Az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet kétnapos konferenciát rendez Németh László életműve kapcsán a Pesti Vigadóban.

December 3-án 18 órakor egy igazi kultuszfilmmel folytatódik az MMA animációs sorozata a Premier Kultcaféban. Műsoron Ternovszky Béla: Macskafogó – ja, kísérőfilm: Modern edzésmódszerek (1970, 7'), Tartsunk kutyát (1974, 6') Házigazda: Dr Varga Zoltán filmtörténész.

December 5-én szerda 18:00 órakor a szentendrei Erdész Galériában lesz a Művészek Szentendrén című könyv bemutatója. Az esemény keretében a kiadvány 50 számozott, a művészek által aláírt példánya várja a mű és Szentendre kedvelőit!

December 5. szerda 18:00 és 20:00 órai kezdettel a legutóbbi BIDF fesztivál nagy közönségsikerét, a La Chana-t láthatjuk ismét a Bem moziban.
Jegyár:1000 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak lehetőség van 700 Ft-os jegy vásárlására is.

December 5. 19:00 – Budapesti Moziestek - Sára Sándor: Tüske a köröm alatt
A BMC Moziest sorozatának decemberi állomásán az 1987-ben bemutatott filmdrámát vetítik. Az est vendége a 85. születésnapját ünneplő Sára Sándor, a házigazda Kolozsi László. A programra a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött aznap 12 óráig: papp.krisztina@bmc.hu e-mail-címen.
Helyszín: Budapest Music Center, Könyvtár (1093 Bp. Mátyás utca 8.)

December 5-én 18.45-től az Art+Cinema moziban a Faludi Akadémia játékfilmes blokkja keretében. Robert Bresson: A bűn angyalai (95 perc, 1943) látható.

December 7-én Zsédel Krisztina pszichológus "Uram, csak egy szóval mondd, és meggyógyul az én lelkem" - Az addiktív szerelem szerepe Mészöly Miklós és Polcz Alaine trauma-feldolgozásában címmel tart előadást a PIM-ben. Közreműködik: Bánffy Edit előadóművész, a belépés ingyenes!

December 7-én Mészöly-interpretációk – A Mészöly Miklós Egyesület éves rendezvénysorozatának kiemelt darabja ez az irodalmi-művészeti szimpózium, amely az összefüggéseket feltáró és láttató megjelenítést a tudományos értelmezés minőségével kívánja párosítani. A helyszín a PIM.

A Vágtázó Csodaszarvas idei nagykoncertje december 7-én lesz az A38 Hajón!

December 8., szombat 17:30, Uránia: a kolumbiai Ciro Guerra két filmjét is megtekinthetik az érdeklődők. Először az Oscar-jelölt A kígyó ölelése kerül vászonra a Kolumbiai Nagykövetséggel közös szervezésben, majd 20 órától Guerra új, Oscarra nevezett filmjét, Az átkelés madarait mutatják be premier előtt.

December 10., hétfő, 18:30: Uránia: a Függetlenül lengyel sorozat soron következő darabja a Fekete csütörtök - Janek Wisniewski elesett: Antoni Krauze filmje a kommunista vezetés karhatalmi erői által brutálisan szétvert 1970-es gdyniai tüntetés drámai eseményeinek filmes rekonstrukciója.


Kulturális hírek, olvasnivalók:

"Advent: a várakozás megszentelése. Rokona annak a gyönyörű gondolatnak, hogy "meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk".
( Pilinszky János)

Nagy sikerrel indul a Rossz versek a nemzetközi terepen. A nemrég véget ért torinói filmfesztiválon három zsűri díjazta Reisz Gábor új filmjét, melyet december végén mutatnak be a hazai mozik.
A fesztivál nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűrije, melynek elnöke Jia Zhangke kínai sztárrendező volt, elismerő oklevéllel méltatta a Rossz versek-et. A Scuola Holden díjat, mellyel a legjobb forgatókönyvet díjazta a diákzsűri, Reisz Gábor nyerte a Rossz versek-ért. Az AVANTI zsűrije (Agenzia Valorizzazione Autori Nuovi Tutti Italiani) a fesztivál legjobb filmjét illető díjával szintén a magyar alkotást díjazta.

A klubunkban is nagy sikerrel vetített Veteránfilm első nemzetközi fesztiválszerepléséről adunk hírt! Hernáth Csaba filmje a Karelian International Film For Youth Festival versenyprogramjában szerepel! Szurkolunk!

Tallinnban fődíjat nyert Schwechtje Mihály első játékfilmje!
Éljen! A Remélem, legközelebb sikerül meghalnod:) az A-kategóriás tallinni filmfesztivál gyerek- és ifjúsági szekciójának fődíját nyerte el!

Nemrég hírt adtunk Szekfü András új könyvének bemutatójáról. Íme, a szerzővel készült interjú: Így filmeztünk: 50 évig lappangott, most végre elolvashatjuk.

Január végén itt az 5. BIDF!
A fesztivál honlapján már olvasható, melyek az idei versenyfilmek. Az eseményben klubunk is aktív részt vállalt - hamarosan felfedjük, hogyan…

A világ egyik leglátogatottabb magyar vonatkozású kulturális rendezvénye lett a szentpétervári Ermitázs Múzeumban rendezett Munkácsy-kiállítás. Bő három hónap alatt egymillióan látták a magyar festőóriás 65 műalkotásából rendezett tárlatot.

Szintén rekord számokat mutat a budapesti Frida Kahlo-kiállítás: a mexikói festőnő munkáit közel negyedmillióan tekintették meg az elmúlt hónapokban.

Hírlevelünk végén minden olvasónknak meghitt ünnepi készülődést és tartalmas kulturális élményeket kívánunk!
Reméljük, klubunk vetítésein is találkozunk!
2018.11.25. Remek film, remek vendégek, emlékezetes beszélgetés – ez lehetne november 20-i vetítésünk mérlege, amikor Julie Taymor Frida című filmjét néztük meg Bodor Kata művészettörténész társaságában. Sok mindenről esett szó a budapesti kiállítás tanulságaitól a divatokon át az életmű összetettségéig.
Megállapíthattuk, hogy a Frida mint életrajzi film a műfaj kevés számú, remekbe sikerült példája. Köszönjük Bodor Katának és a hozzá csatlakozó szakembereknek, Gila Zsuzsának és Bodrogi Évának is, hogy eljöttek klubunkba és reméljük, máskor is lesz alkalom a találkozásra.

Műsorváltozás!

November 27-én
a Mozinet nagylelkűségének hála, az Oscar díjra jelölt A sértés című libanoni filmet mutathatjuk be. Klubunk vendége Csaba Attila tanár úr lesz. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
A további műsorunkat következő hírlevelünkben pontosítjuk.

Házunk tája hírei:

Iskolánk tantestülete új énektanárral gyarapodott: szeretettel köszöntjük Király Évát és köszönjük a már most megtapasztalt lelkesedését!
Reméljük, sok közös élmény és sikeres munkás évek állnak előttünk!

November 20-án a gyermekek jogainak világnapját nem csak kékbe öltözött diákok és tanárok köszöntötték, de egy sor érdekes és népszerűsítő feladat is. Gratulálunk a példás szervezésért Rimóczi Tamásnak és minden, hozzá csatlakozó kollégának.

Lezajlott iskolánk szalagavató bálja: köszönet illeti a szervezőket, a táncos lábú osztályközösségeket, a felkészítő tánctanárokat, a műsor valamennyi énekes-zenélő közreműködőjét, a technika felelőseit, a műsor megörökítőit és sorolhatnánk.
Hatalmas munka volt és nagyon szépen sikerült!
Külön köszönet Zoltán Éva kolléganőnknek, aki a szervező munkán túl azt is vállalta, hogy moldvai csángó táncosokat faragjon a kollégáiból! Nagyon szerettük!
A produkciók iskolánk honlapján megtekinthetők.

Közeledik az első félév vége, amit az is jelez, hogy a hét elején szülői fogadó órák lesznek.

Az idén is készülünk Perőcsénybe az adventi időszakban: a tervek szerint december 15-én 15 órakor adunk hangversenyt az immár új lelkész –vezette gyülekezet imatermében.


Kulturális programok, ajánló:

A Pótkulcsban november 26-án 18h 30-kor indul Pethő Zoltán filmklubja; ezúttal Lanthimos filmje, az Egy szent szarvas meggyilkolása szerepel a műsorban.

Még tart a Skandináv Filmfesztivál az Art + Cinémában!

November 26-án, hétfőn 17.00 órai kezdettel ismét Dunatáj mozi!
A TIT Stúdió Egyesület székházában Sívó Júlia és Surányi z. András filmjét, Az utolsó kolomejka című dokumentumfilmet láthatják az érdeklődők. Vérzik a szívünk, hogy nem lehetünk jelen…

Ahogy minden hétfőn, november 26-án este 18 órakor is animáció! Dr. Varga Zoltán, a sorozat házigazdája az alábbi filmekre várja az érdeklődőket a Premier Kultcaféban:
Foky Ottó:
Így lövünk mi (1965, 9')
Mérce mese (1972, 3'30")
Ellopták a vitaminomat (1966, 8'30")
Bizonyos jóslatok (1967, 12')
La Desodora (1983, 17')
Gyilkosság nokedlival (1970, 6')
Babfilm (1975, 12')
Cakó Ferenc:
Petőfi '73 (1973, 4')
Okulária (1974, 3')
A szék (1978, 8'30")
Ad astra (1982, 2')
Ab ovo (1987, 7')
Arc (2007, 6'30")

November 26-án 19h 30-kor a Kaláka együttes és Rátóti Zoltán színművész Szabó Lőrinc-estjére kerül sor a Pesti Vigadóban, szervező a Magyar Művészeti Akadémia.

Az Urániában zajló Függetlenül című lengyel történelmi filmsorozatban november 26-án, 18:30-kor a Kihallgatás következik. A filmet csak a rendszerváltáskor engedték bemutatni, 1990-ben debütált Cannes-ban, ahol a legjobb női alakítás díját is megkapta. Bevezetőt mond Pörös Géza filmesztéta.

A Metropolis és a Magyar Filmtörténeti Kutatócsoport rendszeresen jelentkező Közelkép klubjában november 27-én 18:00 órakor Szilágyi Zsófia Egy nap című filmjét elemzik majd. A helyszín az Uránia.

Az MMA Kiadó gondozásában megjelent Szekfü András: Így filmeztünk című kötete. A könyv a magyar film 1945 és '60 közötti mozgalmas időszakát a korszak alkotóival és politikai vezetőivel készült eredeti interjúk segítségével idézi fel. A kiadványt november 28-án 15 órától a Filmesházban is megismerhetjük. (Budapest, IX. kerület, Ráday utca 31K.)

Sára Sándor – 85! A művészt születésnapja alkalmából november 28-án 18 órakor kezdődő ünnepségén köszönti az MMA köztestülete. A tagozatvezető Dr. Buglya Sándor köszöntőjét követően a 80 huszár című filmet láthatják az ünneplők, melyről Sára Sándorral Pintér Judit filmkritikus beszélget.

November 28. - december 2. között Anilogue fesztivál az Urániában!
Izgalmas rövid- és egészestés filmek kicsiknek és nagyoknak, szinte éjjel-nappal! A nyitófilm 28-án, szerdán 19 órakor a századfordulós Párizs művészvilágába kalauzoló Dilili Párizsban című film lesz, Michel Ocelot új alkotása, melyet a rendező személyesen mutat be a magyar közönségnek.

November 28-án, szerdán, 18.45-től az Art+Cinema moziban a Faludi Akadémia doku-programja keretében Aradi Péter: Kádár.com ('84 perc, 2017) című filmjét vetítjük. Vendég a rendező.

November 28-december 2. között Zsidó és Izraeli Filmfesztivál lesz a Puskinban.

November 29-én az Írók Boltja ad otthont annak a Művészetről könyvek között beszélgetésnek, amelynek apropója a Magyar Nemzeti Galéria új kiállítása - Bacon, Freud és a Londoni iskola.
Résztvevők: Fehér Dávid kurátor és Sepsey Zsófia művészettörténész.

November 30-án 17 órakor az Örkény könyvesboltban mutatják be Molnár Krisztina Rita új könyvét, A tűz ösvényét.

December 1-jén Lengyel Karácsonyi Vásár a Lengyel Intézetben!

December 2., vasárnap, 11:00, Uránia: Szalóki Ági karácsonyváró gyerekkoncertje!

December 3-án 18 órakor egy igazi kultuszfilmmel folytatódik az MMA animációs sorozata a Premier Kultcaféban. Műsoron Ternovszky Béla: Macskafogó – ja, kísérőfilm: Modern edzésmódszerek (1970, 7'), Tartsunk kutyát (1974, 6') Házigazda: Dr Varga Zoltán filmtörténész.

December 5-én szerda 18:00 órakor a szentendrei Erdész Galériában lesz a Művészek Szentendrén című könyv bemutatója. Az esemény keretében a kiadvány 50 számozott, a művészek által aláírt példánya várja a mű és Szentendre kedvelőit!

December 5-én 18.45-től az Art+Cinema moziban a Faludi Akadémia játékfilmes blokkja keretében. Robert Bresson: A bűn angyalai (95 perc, 1943) látható.

December 7-én Zsédel Krisztina pszichológus "Uram, csak egy szóval mondd, és meggyógyul az én lelkem" - Az addiktív szerelem szerepe Mészöly Miklós és Polcz Alaine trauma-feldolgozásában címmel tart előadást a PIM-ben.
Közreműködik: Bánffy Edit előadóművész, a belépés ingyenes!


Kulturális hírek, olvasnivalók:

Ezúton is szeretettel köszöntjük a néhány éve klubunkban is járt 83 éves Törőcsik Marit és a 85. születésnapját a napokban ünneplő Sára Sándort, aki nélkül filmklubunk sem lenne…

A BKK munkatársai szellemesen a 91-es autóbuszon köszöntötték 91. születésnapja alkalmából Lator László Kossuth-díjas költőt, műfordítót, a Nemzet Művészét.
Mi is csatlakozunk: jó egészséget és minden jót az ünnepelteknek!

Kimaradt korábbi híreinkből, ezúton pótoljuk: október vége óta a Budapest V. ker Fejér György utca 6. szám alatt emléktábla jelzi, hogy ott élt Tolnay Klári művésznő. A gesztus a kerületi önkormányzat mellett Góg Laura fáradozásának köszönhető.

Mintegy hete az I. kerületi Mészáros utca 10. sz. alatt dombormű emlékeztet Gyurkovics Tibor író-költőre, aki itt élt élete utolsó éveiben.

Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata Szőts István-díját Pörös Géza kapta magas színvonalon végzett filmelméleti tevékenységéért, ismeretterjesztő, filmírói és filmkritikusi munkájáért. Gratulálunk!

Kovács István filmje, az Ostrom Gdańsk-ban versenyez az idei Euroshorts Festival-on.

A rövidfilmjeivel Cannes-ban és Berlinben is sikereket elért Kárpáti György Mór nagyjátékfilmmel jelentkezik 2019 tavaszán. A Guerilla 1849-ben, a világosi fegyverletétel után játszódik.

Megint úton az ULTRA! Most Dániában látható! Gratulálunk!

December 6-tól a mozivásznon Goda Krisztina új filmje, a BUÉK, mely a Teljesen idegenek című, nagy sikerű 2016-os olasz vígjáték remake-je.

Pálfi György új filmje, Az Úr hangja december 20-tól szerepel majd országszerte a mozikban. A film Stanislaw Lem regénye alapján íródott.

Az Oscar-díjas Saul fia főszereplője, Röhrig Géza nemrég megjelent, Angyalvakond című, hajléktalanokról szóló verseskötetét a Fedél Nélkül terjesztői árusítják az utcán egy hónapja. Minden egyes eladott könyv után közel ezer forint marad náluk.

Kondorosi Éva akadémikus kapta a Balzan Alapítvány díját, mely a világ egyik legjelentősebb tudományos elismerése. A Nemzetközi Balzan-díj Alapítvány célja a kultúra, a tudományok és azoknak a kezdeményezéseknek támogatása, amelyek az emberiséget szolgálják az egész világon a béke és a testvériség jegyében.

Mitől-kiktől Budapest Budapest? A Forbes magazin összeállítása.

A Nyíregyházi Állatpark végzett az első helyen a 250 ezer és az 500 ezer látogatószám közötti európai állatkertek rangsorában az Anthony Sheridan független állatszakértő szervezete által végzett felmérés szerint.

?Legutóbb írtunk a Csarna–völgyet érintő aggodalmainkról. Néhány napja úgy értesültünk, hogy az Agrárminisztérium visszavonta a kisvasút engedélyét. Reméljük, így is van, és nem fenyegeti újabb veszély az utolsó érintetlen magyar tájat, benne a hiúzzal…

Hírlevelünk végén minden olvasónknak tartalmas kulturális élményeket kívánunk!
Reméljük, klubunk vetítésein is találkozunk!
2018.11.19. A legutóbbi kedd délután Moll Zoltán Engedetlen című filmjét láthattuk kivételezett nézőként, hiszen a film csak tavasztól szerepel a mozik műsorán. Örültünk a teltháznak; köszönet minden egyéni és közösségi érdeklődőnek!
Külön köszönet Kóródi Ildikó és Bakacsi Zoltán kollégáinknak és tanítványaiknak az aktív részvételért.
Köszönet vendégeinknek, Moll Zoltán rendezőnek és Czvetkó Fruzsinának, a film egyik főszereplőjének a személyes jelenlétért és az igen gazdag és sokszínű, a megszokottságainkból kimozdító beszélgetésért
, amelyre sokáig fogunk emlékezni! További sikereket kívánunk és reméljük, találkozunk még klubunkban!

Folytatjuk a köszönetek sorát: klubunk eseményei, hírei az iskola honlapján és face-book oldalán, valamint hírleveleinkben és saját honlapunkon és plakátformában is megjelennek. Köszönet ezért kollégáinknak, Toró Csillának, Komlós Anikónak, Bakondi Gábornak és Baum Attilának! Legközelebb, november 20-án, fél 4-től - kihasználva a Budapesten látható Frida Kahlo kiállítás iránti nagy figyelmet és a művész életének tematikus sorozatunkba való illeszkedését - , Julie Taymor filmjét nézzük meg Bodor Kata művészettörténész társaságában, aki régi kedves vendégünk. Remek délután lesz, mindenkit várunk!

Műsorváltozás!

Utolsó novemberi vetítésünk változást hozott:
örömmel jelentjük, hogy november 27-én a Mozinet nagylelkűségének hála, az Oscar díjra jelölt A sértés című libanoni filmet mutathatjuk be. Az eredetileg ekkorra tervezett filmet, Zurbó Dorottya Könnyű leckék című alkotását a rendező japán útja miatt később, december 11-én láthatják az érdeklődők.

Házunk tája hírei:

Görög László tanár úr és 12/e-s tanítványai kollektíve látogattak el az Uránia lengyel történelmi filmekből álló sorozatára. A varsói csata mindnyájunkban erős nyomokat hagyott. Az esemény jelentősége és a világtörténelmi összefüggések okán ajánljuk a lengyel A.Wojtas lebilincselő és csodaszép magyar nyelven előadott pár perces értelmezését

A gyermekek jogainak világnapja alkalmából szimbolikusan kékbe öltözik iskolánk közössége november 20-án. A napot számos érdekes és játékos feladat is színesíti. Köszönet a szervezésért Rimóczi Tamásnak és minden, hozzá csatlakozó kollégának.

Hatalmas érdeklődés mellett, rekordszámú látogatóval lezajlott az idei nyílt nap: reméljük, a látottak-hallottak sok leendő petőfist hódítottak meg…

Iskolánk diákjai rendre remekelnek a sport területén! Nincs hét, hogy ne akadna újabb verseny, újabb siker, melyeket iskolánk naponta megújuló facebook oldalán követhetünk!
Legutóbb a VI. korcsoportos lány zárt diákolimpia röplabda bajnokságán remekeltek a lányaink. Gratulálunk és köszönjük a testnevelők munkáját!


Kulturális programok, ajánló:

A Mozinet által forgalmazott Ruben Brandt, a gyűjtő már a hazai mozik műsorán! Nézni és látni kell!

November 19-én 15 órakor a Premier KultCaféban látható Zurbó Dorottya Könnyű leckék című filmje, melyet – ahogy az imént jeleztük -, reményeink szerint klubunkban is vetítünk majd decemberben.

A Pótkulcsban november 19-én 18h 30-kor indul Pethő Zoltán filmklubja; ezúttal Lonergan A régi város című filmje szerepel a műsorban.

Szintén november 19-én 19 órai kezdettel Török Ferenc 1945 című filmjét nézhetik meg az érdeklődők a Fugában. Vendég: Juristovszky Sosa, a film jelmeztervezője. Moderátor: Horváth Miklós.

A Faludi klub következő alkalmára november 21-én kerül sor a szokásos időben: 18h 45-kor, az Art+ Cinémában. Műsoron Cesc Gay: Truman.

Sára Sándor közelgő, 85. születésnapja alkalmából az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata filmvetítéseket és kamara- fotókiállítást szervez a Pesti Vigadóban. November 19-én 18 órakor Sára Sándor első nagyjátékfilmjét, a Feldobott kő címűt láthatjuk, a IV. emeleti előtérben pedig november 30-ig látogatható a kiállítás.

November 19-én folytatódik az MMA animációs sorozata a Premier Kultcaféban. A sorozat házigazdája dr. Varga Zoltán filmtörténész 18 órára várja az érdeklődőket; műsoron Gémes József: Daliás idők (1984, 85'). Kísérőfilm: Koncertissimo (1968, 3'05").

November 20-án a Hagyományok Házában zárul az idei Héttorony Fesztivál: a 2 héten át tartó eseménysorozatot 80 művész, 10 kiállítás, 16 koncert, táncház és fényfestészet tette gazdaggá.

Itáliai utazás címmel új vetítéssorozat indul az Urániában a Budapesti Olasz Kultúrintézettel együttműködésben. A vetítéssorozat Giuseppe Tornatore Oscar-díjas klasszika, a Cinema paradiso (1988) rendezői változatának vetítésével indul november 21-én 19:00 órakor.

November 21-én, 16 órától az Örkény Színházban mutatják be Mensáros László: Arany című könyvét. Az MMA Kiadó új kiadványa megmutatja a színész és a költő sajátos kapcsolatát, a mellékelt CD-vel megidézi a gyönyörű Arany-esteket.

November 21-én 19 óra 30-kor Erkel Ferencet köszönti a Pesti Vigadó koncertje.

Petri György verseinek minden eddiginél bővebb gyűjteményét jelenteti meg a Magvető Kiadó. A könyv egy egész ciklussal bővült, amelyben több mint hetven, kötetben korábban nem publikált vers és töredék olvasható. A kötetet november 22-én mutatják be.

VII. Keresztény film- és könyvnapok – a lengyel-magyar barátság jegyében - november 23-25., Uránia.
A vetítések mellett a kávézóban tematikus beszélgetések lesznek, valamint keresztény film- és könyvvásárt szervez az Etalon Film Kiadó. A belépés a rendezvény minden programjára ingyenes, de regisztráció szükséges.

November 22-28. között, immár 5. alkalommal Skandináv Filmfesztivál lesz az Art + Cinémában: többek között premier előtt vetítik a Q-ügyosztály következő darabját és Lars von Trier legújabb pszicho-thrillerét és Ingmar Bergman születésének századik évfordulójára is gondolnak egy retrospektív programmal.

Nyílt napra várja az érdeklődőket a november 23-án pénteken egész nap az SZFE!

November 24-ig látható a Kieselbach Galéria új kiállítása, A csábítás fegyvere – Divat, stílus és öltözködés száz év magyar festészetében.

Az Uránia Összhang sorozatában november 25-én 15h 30-kor a Napszállta látható, magyar felirattal, akadálymentesítve!

Ahogy minden hétfőn, november 26-án este 18 órakor is animáció! Dr. Varga Zoltán, a sorozat házigazdája az alábbi filmekre várja az érdeklődőket a Premier Kultcaféban:
Foky Ottó:
Így lövünk mi (1965, 9')
Mérce mese (1972, 3'30")
Ellopták a vitaminomat (1966, 8'30")
Bizonyos jóslatok (1967, 12')
La Desodora (1983, 17')
Gyilkosság nokedlival (1970, 6')
Babfilm (1975, 12')
Cakó Ferenc:
Petőfi '73 (1973, 4')
Okulária (1974, 3')
A szék (1978, 8'30")
Ad astra (1982, 2')
Ab ovo (1987, 7')
Arc (2007, 6'30")

November 26-án 19h 30-kor a Kaláka együttes és Rátóti Zoltán színművész Szabó Lőrinc-estjére kerül sor a Pesti Vigadóban, szervező a Magyar Művészeti Akadémia.

Az Urániában zajló Függetlenül című lengyel történelmi filmsorozatban november 26-án, 18:30-kor a Kihallgatás következik. A filmet csak a rendszerváltáskor engedték bemutatni, 1990-ben debütált Cannes-ban, ahol a legjobb női alakítás díját is megkapta. Bevezetőt mond Pörös Géza filmesztéta.

A Metropolis és a Magyar Filmtörténeti Kutatócsoport rendszeresen jelentkező Közelkép klubjában november 27-én 18:00 órakor Szilágyi Zsófia Egy nap című filmjét elemzik majd. A helyszín az Uránia.

Az MMA Kiadó gondozásában megjelent Szekfü András: Így filmeztünk című kötete. A könyv a magyar film 1945 és '60 közötti mozgalmas időszakát a korszak alkotóival és politikai vezetőivel készült eredeti interjúk segítségével idézi fel. A kiadványt november 28-án 15 órától a Filmesházban is megismerhetjük. (Budapest, IX. kerület, Ráday utca 31K.)

Sára Sándor – 85! A művészt születésnapja alkalmából november 28-án 18 órakor kezdődő ünnepségén köszönti az MMA köztestülete. A tagozatvezető Dr. Buglya Sándor köszöntőjét követően a 80 huszár című filmet láthatják az ünneplők, melyről Sára Sándorral Pintér Judit filmkritikus beszélget.

November 29-én az Írók Boltja ad otthont annak a Művészetről könyvek között beszélgetésnek, amelynek apropója a Magyar Nemzeti Galéria új kiállítása - Bacon, Freud és a Londoni iskola.
Résztvevők: Fehér Dávid kurátor és Sepsey Zsófia művészettörténész.

December 1-jén Lengyel Karácsonyi Vásár a Lengyel Intézetben!


Kulturális hírek, olvasnivalók:

Az idei LUX Filmnapok győztese az Európa Parlament képviselőinek döntése alapján az Izlandi amazon! Mi is nagyon szerettük!

A Genezis című film nyerte a zsűri különdíját a Kolkata International Film Festival-on, Nyugat-Bengál-ban. A díjat Bogdán Árpád rendező személyesen vette át.

Lezajlott az idei Lakiteleki Filmfesztivál, melyre összesen 132 filmet neveztek, ebből az előzsűri 31 alkotást juttatott a döntőbe. A döntős filmeket a 33 fős, különböző szakterületek képviselőiből álló zsűri más és más szemszögből szemlélte. A díjazottakról legközelebb tudósítunk.

Folytatódik az ULTRA hódító útja: a film néhány napja Horvátországban a Zagreb Film Festivalon szerepelt!

A Hortobágyon forgat a nagyszerű természetfilmes, Török Zoltán. Csak ajánlani tudjuk a forgatásról rendszeresen tudósító oldalt. Vad Magyarország - Zoltán Török wildlife films.

Új film a láthatáron! Aki filmművészetet akar látni, a Suspiriára váltson jegyet. Soós Tamás kritikája.

30 éves a Musica Historica! Az együttes jubileumi koncerttel ünnepelt az Óbudai Társaskörben. Gratulálunk!

Az olvasók immár német nyelven is követhetik Boldizsár Ildikó munkásságát, a mesék világát. A németországi bemutatót követően november 28-án Bécsben is találkozhatnak a kiadvánnyal.

Kedves tájunk a Börzsöny és vidéke. Most aggódunk: a közkedvelt kirándulóhely, a Csarna-völgy került veszélybe a benne élő állatokkal – többek között egy hiúzzal együtt - – hajrá, Darányi László! -, a terület kezelője ugyanis beadta engedélykérelmét kisvasút építésére. December 6-án dől el, hogy a Csarna-völgy továbbra is hazánk legnagyobb háborítatlan erdeje marad-e vagy építkezési terület lesz.

Hírlevelünk végén minden olvasónknak tartalmas kulturális élményeket kívánunk!
Reméljük, klubunk vetítésein is találkozunk!
2018.11.11. Legutóbb, november 6-án A néma forradalom című filmet láthatta közönségünk. Már a vetítés alatt érzékeltük a megsokszorozott figyelmet, a döbbenetet és rezonanciát; a műhelybeszélgetésben pedig hosszan elemeztük a történet sok-sok rétegét. Még napok múltán sem ment ki a fejünkből…
Ismételten nagy köszönet a Mozinetnek a lehetőségért, Petri Márta kolléganőnknek és diákjainak a csoportos eljövetelért, valamint Magyar Endre kollégánknak, aki a tervezett, de akadályoztatott vendégünk, Drucza Attila történész helyett is a segítségünkre volt az értelmezésben.

Legközelebb, november 13-án Moll Zoltán Engedetlen című filmjét nézhetjük meg együtt a rendező és a film ráérő szereplői társaságában. A film iránt, mely a fiatal korosztály életérzéséről, útkereséséről szól, hatalmas az érdeklődés, s ennek igen örülünk. Szeretettel várjuk vendégeinket, a film új nézőit és azokat a diákjainkat is, akik a film júniusi tesztvetítésén részt vettek!

A továbbiakban:

November 20.: Frida (amerikai-kanadai életrajzi film, 2002, 118 perc, rendezte: Julie Taymor, a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: Bodor Kata művészettörténész.

Házunk tája hírei:

Házunk tája hírei:

Közeledik a gyermekek jogainak világnapja, melyre iskolánkban is készülünk. Köszönet Rimóczi Tamás kollégánknak a figyelméért és az ötletekért. A november 20-i akcióról majd beszámolunk.

Helyesbítenünk kell a legutóbb tévesen közölt dátumot: a Petőfi Sándor Gimnázium szalagavató bálja november 23-án lesz!

Idén is csoportosan látogathattunk el a LUX Filmnapokra: nagy élmény volt klubunk tagjainak és kollégáinknak valamennyi alkotás: köszönjük az Uránia munkatársainak a lehetőséget! A látottakról beszélgetést szervezünk.

Régi mulasztásunkat pótoljuk: köszönetet mondunk klubunk mindazon, a háttérben csendesen és állhatatosan jelen levő segítőinek, akik hétről hétre részt vesznek az előkészítésben! Köszönet Dalos Zsuzsának, Vizi Jánosnak, Dessewffy Annának és Papp Csongor Rolandnak! Nélkületek nem menne…


Kulturális programok, ajánló:

A Pannonia Entertainment jóvoltából novembertől a mozikban is találkozhatunk Vincent Van Gogh munkásságával: "A művészet templomai" sorozat keretében új nézőpontból ismerhetjük meg a holland festőzseni műveit! A filmet Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Várkert Bazár vetíti, de látható lesz a szentendrei P'Art Moziban is.

Trezor: november 12-ig online is megnézhetjük Bergendy Péter nemrégiben bemutatott tévéfilmjét, melynek főszerepében Anger Zsolt mint forradalmi hőssé váló kasszafúró szerepel.

November 12-én 15 órakor a Premier KultCaféban látható Zurbó Dorottya Könnyű leckék című filmje, melyet reményeink szerint klubunkban is vetítünk majd decemberben.

November 12-én folytatódik az MMA animációs sorozata a Premier Kultcaféban. A sorozat házigazdája dr. Varga Zoltán filmtörténész 18 órára várja az érdeklődőket; műsoron Kovásznai György: Habfürdő (1979, 79'), kísérőfilm: Átváltozások (1964, 6'30").
A sorozatról az alábbi rádiós műsorban is hallhatunk.

A Pótkulcsban 18h 30-kor indul Pethő Zoltán filmklubja; ezúttal Asghar Farhadi A múlt című filmjével.

A Lengyelország függetlensége visszaszerzésének 100. évfordulója alkalmából az Urániában szervezett vetítéssorozat soron következő darabja november 12-én, 19 órai kezdettel A varsói csata!

A Faludi klub következő alkalmára november 14-én kerül sor a szokásos időben: 18h 45-kor, az Art+ Cinémában. Műsoron Tóth Péter Pál Afrikai fóka -Töredékek Gáli Józsefről (2017).

A Magvető Caféban november 12-én 19 órai kezdettel Csináljunk kánont címmel Szilágyi Zsófia, Nyáry Krisztián, Radnóti Sándor és Kucsera Tamás Gergely beszélget, vitázik… Moderátor: Csáki Judit. A belépés ingyenes.

Itt az idei Román Filmhét!
November 15. és 19. között nyolc új mozidarab mutatkozik be keleti szomszédunk tavalyi és idei terméséből az Uránia dísztermében. A nyitó esemény vendége lesz Vlad Ivanov rendező is.

November 16-19 között Fassbindert idézik meg a Három Holló ingyenesen látogatható programjai:
november 16. péntek 17:00-19:00:
A Fassbinder Ma című videó installáció megnyitója a Három Holló alsó részében.
november 18. vasárnap 18:00-20:00:
Der Stadtstreicher / A város kóbora (1966, 10 perc, ff)
Das kleine Chaos / Kis zűrzavar(1967, 9 perc, ff)
Katzelmacher / A vendégmunkás (1969, 88 perc, ff)
A vetítés után beszélgetés meghívott vendégekkel.
november 19. hétfő 19:00-22:30:
Angst essen Seele auf / A félelem megeszi a lelket (1973/74, színes, 91 perc)
Ehe der Maria Braun / Maria Braun házassága (1978, színes, 120 perc)

November 19-én folytatódik az MMA animációs sorozata a Premier Kultcaféban. A sorozat házigazdája dr. Varga Zoltán filmtörténész 18 órára várja az érdeklődőket; műsoron Gémes József: Daliás idők (1984, 85'). Kísérőfilm: Koncertissimo (1968, 3'05").

November 20-án a Hagyományok Házában zárul az idei Héttorony Fesztivál: a 2 héten át tartó eseménysorozatot 80 művész, 10 kiállítás, 16 koncert, táncház és fényfestészet tette gazdaggá.

November 21-én 19 óra 30-kor Erkel Ferencet köszönti a Pesti Vigadó koncertje.

Petri György verseinek minden eddiginél bővebb gyűjteményét jelenteti meg a Magvető Kiadó. A könyv egy egész ciklussal bővült, amelyben több mint hetven, kötetben korábban nem publikált vers és töredék olvasható. A kötetet november 22-én mutatják be.

November 22-28 között, immár 5. alkalommal Skandináv Filmfesztivál lesz az Art + Cinémában: többek között premier előtt vetítik a Q-ügyosztály következő darabját és Lars von Trier legújabb pszicho-thrillerét és Ingmar Bergman születésének századik évfordulójára is gondolnak egy retrospektív programmal.

Nyílt napra várja az érdeklődőket a november 23-án pénteken egész nap SZFE!

November 29-én az Írók Boltja ad otthont annak Művészetről könyvek között beszélgetésnek, amelynek apropója a Magyar Nemzeti Galéria új kiállítása _ Bacon, Freud és a Londoni iskola - . Résztvevők: Fehér Dávid kurátor és Sepsey Zsófia művészettörténész.


Kulturális hírek, olvasnivalók:

100 éve ért véget az első világháború, melyre Ady Endre versével emlékezünk.
Köszönet Marti Zsófiának a figyelméért!

Ne tapossatok rajta nagyon,
Ne tiporjatok rajta nagyon,
Vér-vesztes, szegény, szép szivünkön,
Ki, íme, száguldani akar.
Baljóslatú, bús nép a magyar,
Forradalomban élt s ránk hozták
Gyógyítónak a Háborút, a Rémet
Sírjukban is megátkozott gazok.
Tompán zúgnak a kaszárnyáink,
Óh, mennyi vérrel emlékezők,
Óh, szörnyű, gyászoló kripták,
Ravatal előttetek, ravatal.
Mi voltunk a földnek bolondja,
Elhasznált, szegény magyarok,
És most jöjjetek, győztesek:
Üdvözlet a győzőnek.


Rofusz Ferenc, a Légy című animációs film Oscar-díjas rendezője is beléphetett a Nemzet Művészeinek sorába.

A legjobb játékfilm díját nyerte el Mészáros Márta Aurora Borealis - Északi fény című magyar filmje Spanyolországban, a La Laguna Nemzetközi Történelmi Filmfesztiválon.

Magyar siker Indiában! Pozsgai Zsolt Megszállottak című alkotását választották a legjobb játékfilmnek a Kalkuttai Művészfilm Fesztiválon.

A Lajkó – cigány az űrben kapta a közönségdíjat a a Trieszti fesztiválon!

Elhozta Szentpétervárról a fődíjat Tuza-Ritter Bernadett Egy nő fogságban című munkája!

Remek hírek Észak-Németországból! A 32. Braunschweigi Nemzetközi Filmfesztivál fődíját Ujj Mészáros Károly filmje, az X- A rendszerből törölve nyerte el.

Szófiában az Early Bird Fesztiválon, a legjobban fényképezett filmek kategóriájában is díjazták Freund Ádám Földiek című filmjét! Éljen!

Kihirdették a Filmalap történelmi filmtervekre kiírt pályázatának győzteseit. Íme:
• Horváth Áron: Bartók
• Fazekas Máté: Erdélyi menyegző
• Tallián Mariann: Feleségek felesége
• Bergendy Péter – Hellebrandt Gábor – Szabó Róbert Csaba: Hadilányok
• Vészits Andrea: A halhatatlan kapitány
• Csáji László Koppány: Kezdetek és végzetek
• Cs. Nagy Sándor: Láthatatlanok
• Szigel Gábor: A magyar tenger kalózai
• Fülöp Péter: Paripa
• Tősér Ádám: Partvonalon
• Móray Gábor: Rabló és pandúr
• Rainer-Micsinyei Nóra – Horváth János Antal: Ránk szakad az ég
• Szabó Pálma: Rosseb bakák
• Baráth Katalin: Vesztegzár


Többek között Mészáros Márta és Ráday Mihály vehette át a napokban a Hazám díjat, melyet értékőrző és értékteremtő életművűk elismeréseként kapnak a díjazottak.

Idén első alkalommal a VERZIÓ Filmfesztivál Nemzetközi és Magyar Közönségdíjat is hirdetett a közönség szavazatai alapján.
Magyar Közönségdíj: EGY NŐ FOGSÁGBAN
Nemzetközi Közönségdíj: ERDŐK IDEJE
Legjobb Emberi Jogi Film díja: SRBENKA
A Diákzsűri különdíja: SEMMI SEM MUTATJA
Legjobb Diák- és elsőfilm díja: A SZIGET
A Nemzetközi zsűri különdíja: AZ Ő HANGJUK és CARLOS FILMJE
Gyerekzsűri díja: NAGYI PROJEKT
DocLab EDN díj: Door of the East, Taboo (Ali Medoo)
DocLab DOKLeipzig Industry Díj: What will the title be? (Kata Ola´h, Borba´la Csuka´s)

Nemsokára itt a XVIII. Lakiteleki Filmszemle!
A versenyben szerepel Horváth Zoltán a Barakkváros foglyai című filmje is, amelyet a közelmúltban mutattak be az Savaria Filmszínházban.

Edith Piaf fiatalkoráról írt egyfelvonásos darabot Kelecsényi László, mely a szerző gyűjteményes kötetében jelenik meg. Az ősbemutatóra november 17-én kerül sor.

A Koreai Filmfesztivál alkalmából Budapesten járt E J-yong dél-koreai filmrendező, akivel az ELTE egyik filmrendezés órájának hallgatói személyesen is találkozhattak.

Az idei Szépíró díj egyik nyertese klubunk kedves vendége, Molnár Krisztina Rita, akinek nemrégiben jelent meg a Tűz ösvénye című kötete is. Gratulálunk!

Az indavideo oldalán megtekinthető Vitézy László Móricz Zsigmond és Sinka írásai alapján készült filmje, A fekete bojtár. Köszönjük, Flasy!

Végezetül ízelítő az év várva várt filmjéből: Reisz Gábor Rossz versek-jét már most imádjuk…

Hírlevelünk végén minden olvasónknak tartalmas kulturális élményeket kívánunk!
Reméljük, klubunk vetítésein is találkozunk!
2018.11.04. Az őszi szünet miatt most jelentkezünk szokásos híradásunkkal: legutóbb, október 16-án Fekete Ibolya első nagyjátékfilmjét, a Bolse vita-t vetítettük a rendező, valamint Dánél Móna irodalomtörténész társaságában. Köszönet a felejthetetlen estéért, a revelatív és iránymutató beszélgetésért vendégeinknek! Bízunk benne, hogy Fekete Ibolya hamarosan újabb történeteket, sorsokat talál és filmet is készít! Szükségünk lenne az éleslátására! Neki és Dánél Mónának is további sikereket és alkotókedvet kívánunk!

A továbbiakban:

Még mindig '56-tal foglalkozunk első novemberi vetítésünk keretében:
a forgalmazó Mozinetnek hála, a nemrég bemutatott A néma forradalom (német dráma, 2018, 111 perc, rendezte: Lars Kraume) című filmet láthatja közönségünk november 6-án, fél 4-től. A megtörtént eseményeken alapuló történet hősei olyan NDK-ban élő fiatalok, akik szemét egy Berlinben látott filmhíradó nyitja fel: a magyarországi forradalom szellemiségével azonosulva néma tüntetéssel tiltakoznak iskolájukban. Akciójuk azonban komoly fordulatot vesz és súlyos következményekkel jár… Vendégünk: Drucza Attila történész.

November 13.: Engedetlen (magyar dráma, 2018, 84 perc, rendezte: Moll Zoltán, a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: Moll Zoltán rendező, valamint a film szereplői.

November 20.: Frida (amerikai-kanadai életrajzi film, 2002, 118 perc, rendezte: Julie Taymor, a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: Bodor Kata művészettörténész.

Házunk tája hírei:

Ebben az esztendőben sokféleképpen ünnepeltek közösségeink az október 23-ai nemzeti ünnepen. Volt, aki a nemzeti sírkertben járt, mások a Szabadság, szerelem című filmet látták vagy a Kossuth térre látogattak el. A végzős évfolyamunk diákjai Maléter Pálné Gyenes Judith-tal találkozhattak, aki idén is eljött iskolánkba. Mintegy 120 főnyi közönség hallgatta döbbent csendben vendégünket, aki nagy erővel és méltósággal idézte fel a történelmi pillanatokat és az '56-ot követő súlyos évtizedeket, melyek a történelemkönyvekből aligha érzékelhetők… Reméljük, jövőre is találkozunk!

Talán ebből is hagyomány lesz? - Tapazdi Judit tanárnő és osztálya, a 9.ny Gózon Gyula tanár úr segédletével kiránduláson vett részt Perőcsényben, hogy megismerje, mit is jelent a petőfisek falubeli jelenléte immár 12 éve. A mozgalmas napot a helyiek vendégszeretete, a diákok érzékenysége és figyelme is felejthetetlenné tette. Köszönet a szervezésért és reméljük, a jövőben is találkozhatunk majd a különböző rendezvényeken, a közösségi szolgálat terepein!

Lázas táncpróbák, ruhapróbák, izgalmak…: gőzerővel folynak a november 26-án sorra kerülő szalagavató bál előkészületei!


Kulturális programok, ajánló:

November 5-én folytatódik az MMA animációs sorozata a Premier Kultcaféban. A sorozat házigazdája dr. Varga Zoltán filmtörténész 18 órára várja az érdeklődőket; műsoron Kovásznai György: Habfürdő (1979, 79'), kísérőfilm: Átváltozások (1964, 6'30").

A Pótkulcsban 18h 30-kor indul Pethő Zoltán filmklubja; ezúttal Bergman Szűzforrás című filmje lesz terítéken.

Szintén november 5-én, 19 órakor a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban premierre kerül sor: Fekete Ádám és Laboda Kornél A Csatorna című munkáját láthatja a közönség.

November 5-11: Koreai Filmfesztivál a Sugár és az Art+ moziban!
A vetítések ingyenesek, de regisztráció szükséges!

35 ország 59 filmjével itt a 15. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, mely nov. 6. – nov. 11. között több helyszínen várja az érdeklődőket.

November 6-án 10 órától Nemzedékről nemzedékre – A Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának konferenciasorozata a Pesti Vigadóban. Az idei rendezvény az alapvetően vokális jellegű magyar népzene és a hangszerek viszonyát járja körül. A konferenciát követően önálló programként A Jánosi együttes műsorát hallgathatjuk meg.

November 6-án 17–21 óra között a Magyar Művészeti Akadémia irodaházában (Andrássy út 101.) Hamvas halálának 50. évfordulója alkalmából szerveznek megemlékezést.

Ismét LUX Filmnapok az Urániában! November 7-9. között minden este egy-egy LUX filmdíjra jelölt alkotást láthat a nagyérdemű. A vetítésekre a belépés idén is díjtalan, jegyeket egy kvíz kitöltésével lehet nyerni.

November 8-án a Mozi a Vigadóban sorozat újabb állomásaként az 1998-ban elhunyt Szőts Istvánra emlékezik az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata filmvetítéssel, beszélgetéssel és könyvbemutatóval. Ekkor mutatják be az MMA Kiadó és a Magyar Nemzeti Filmarchívum közös kiadványát, Szőts István Tetemrehívás. Az utolsó nádor című megvalósulatlan forgatókönyvét, valamint a fennmaradt felvételekből összeállított, a kötet mellékleteként megjelenő DVD-t.
A beszélgetés résztvevői: Szőtsné Gyenes Mária, Sára Sándor, Fazekas Eszter filmtörténész,
Moderátor: Pintér Judit filmkritikus.

A klubunkban is nagy sikerrel bemutatott Veteránfilm újabb vetítéseire invitálunk:
- november 9-én Szolnokon, 11-én a Felvidéken, Komáromban találkozhat a közönség az alkotókkal és Bandi bácsival.

November 9-én 20 órakor a Bem moziban premier előtti vetítés, illetve beszélgetés keretében látható A sértés című film.

November 9-én 17 órától újra a Hangraforgó Klub Győrben, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Térben! "A fényes nap immár elnyugodott" – régi idők énekes krónikájából.
A klub vendége: Csörsz Rumen István régizenész, irodalomtörténész.

A Lengyelország függetlensége visszaszerzésének 100. évfordulója alkalmából az Urániában szervezett vetítéssorozat soron következő darabja november 12-én, 19 órai kezdettel A varsói csata!

A Faludi klub következő alkalmára november 14-én kerül sor a szokásos időben: 18h 45-kor, az Art+ Cinémában. Műsoron Tóth Péter Pál Afrikai fóka -Töredékek Gáli Józsefről (2017)

Aki Erdélyben jár, ott él, okvetlenül látogassa meg a Szerzetesek asztalánál címmel nemrégiben nyílt kiállítást a Csíki Székely Múzeumban, Csíkszeredán. Gratulálunk, Saly Noémi!


Kulturális hírek, olvasnivalók:

November első napjaiban jöjjön egy vers:

Hányféle találkozás, Istenem,
együttlét, különválás, búcsuzás!
Hullám hullámmal, virág a virágtól
szélcsendben, szélben
mozdúlva, mozdulatlanúl
hány és hányféle színeváltozás,
a múlandó s a múlhatatlan
hányféle helycseréje!

(Pilinszky János)


Tuza-Ritter Bernadett Egy nő fogságban című alkotása is bekerült az Oscar-jelölésre esélyes dokumentumfilmek közé.

Világkörúton Bogdán Árpád filmje, a Genezis. Az első állomás, a francia Arras, majd a Theszaloniki Filmfesztivál és Kalkutta következik.

Soós Tamás beszélget Kovács Istvánnal, aki nemrégiben a diák-Oscart kapott az Ostrom című filmjéért.

Mozgókép és paragrafusok címmel jelentetett meg a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet egy a filmgyártás intéz¬ményi és jogi szabályozási kérdéseivel kapcsolatos filmszakmai kiadványt – a hírt a szolnoki fesztiválon jelentették be. A könyv novembertől érhető el.

Szeptember 15-ig több mint 400 filmterv érkezett be a Filmalap történelmi filmes pályázatára: november 5-én kiderül, hogy kik a nyertesek…

Hírlevelünk végén minden olvasónknak tartalmas kulturális élményeket kívánunk!
Reméljük, klubunk vetítésein is találkozunk!
2018.10.14. Október 9-én Hernáth Csaba Veteránfilmjét láthattuk a rendező, a producer Hochstein András és Frankó Endre Bandi bácsi társaságában. A vetítést követően hosszan maradó közönség érdeklődése és meghatottsága minősítő erejű: köszönjük ezt a felejthetetlen délutánt, mely közel hozott számunkra két nagyszerű embert, az elmúlt évszázad viszontagságait és még inkább a repülés és a gyermekkori álmok szeretetét. Köszönjük a sok előcsalt emléket, a film születésének történetét és azt a tiszteletet és szeretetet, amellyel a film készítői hőseikhez viszonyultak. Hogy megérintették a tizenévesek szívét-lelkét is, annál meg nincsen nagyobb dicséret.

Sok sikert és minden jót kívánunk vendégeinknek és várjuk a Speak Easy Project soron következő filmjét: mindig nagy öröm a csapattal találkozni!

Köszönet Görög tanár úrnak és Székely András tanár úrnak a szervezésért!

Legközelebb október 16-án Fekete Ibolya első nagyjátékfilmjét, a Bolse vita-t vetítjük, mely a rendszerváltás évébe, 1989-be repít vissza: "azt a történelmi pillanatot ragadja meg, amikor "Magyarország megnyitotta nyugati határát, s ezzel kezdetét vette az új népvándorlás a felbolydult Kelet-Európában. Sorra átvonultak az országon - Kelet és Nyugat keresztútján - a politika, a szegénység, a háború menekültjei, a kalandorok, a csempészek, a maffiák, és jött néhány fiatalember, akik új helyet kerestek maguknak a megújulni látszó világban. Ennek a történetnek ők a hősei. Különböző irányokból érkeznek: két kótyagos zenész és egy mérnök Oroszországból, két lány pedig Angliából és Amerikából. Budapesten egy Bolse vita nevű rock-kocsmában találkoznak, szerelembe esnek, járják a várost, a fiúk próbálnak talpon maradni, ki utcai zenéléssel, ki meg a KGST-piacon. Együtt töltenek egy nyarat a diktatúrák összeomlása utáni és az újkori káosz beköszönte előtti rövid intervallumban, amit szabadságnak neveztünk."(MNF)

A beszélgetés vendégei Fekete Ibolya rendező, valamint Dánél Móna irodalomtörténész, aki kutatómunkájában is érintett e film kapcsán.

Szeretettel várjuk vendégeinket és az érdeklődő nézőket e minden bizonnyal nagy élményt jelentő filmre és beszélgetésre!

További műsoraink:

November 6.: A néma forradalom (német dráma, 2018, 111 perc, rendezte: Lars Kraume)
Vendég: Drucza Attila történész.

November 13.: Engedetlen (magyar dráma, 2018, 84 perc, rendezte: Moll Zoltán, a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: szervezés alatt.

November 20.: Frida (amerikai-kanadai életrajzi film, 2002, 118 perc, rendezte: Julie Taymor, a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: Bodor Kata művészettörténész.

November 27.: A monostor gyermekei (bhutáni-magyar-holland dokumentumfilm, 2017, 74 perc, rendezte: Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai) vagy Könnyű leckék (magyar dokumentumfilm, 2018, 78 perc, rendezte: Zurbó Dorottya)
Vendég: Zurbó Dorottya rendező és Várhegyi Rudolf hangmérnök.

Házunk tája hírei:

Rimóczi Tamás kollégánk is csatlakozott a jó ügyek civil támogatásához: az adományozók a Kék Vonal munkáját segíthetik.

Október 13-án a pályaorientáció jegyében telt a munkanapunk: diákok és tanárok egyaránt jó tapasztalatokat szereztünk –, érdemes hagyományt teremteni ebből a kezdeményezésből, melyben mindenki helyt állt. Köszönet minden kollégának, valamint a koordinálásért és a szervezésért Török Mária igazgató helyettes kolléganőnknek!


Kulturális programok, ajánló:

Mostantól a Pólus moziban látható az Egri csillagok felújított változata! A forgalmazó a Pannónia Entertainment.

Megnyitása óta számos képzőművészeti, iparművészeti, fotóművészeti, kézműves, építészeti kiállításnak adott helyet a Vitkovics M. u. 12. sz. alatti Hereditas Galéria. Most növényekről és az életterükben élő lényekről szól az aktuális kiállítás, mely október 30-ig látogatható előzetes egyeztetés alapján, az ollokanna@gmail.com e-mail címen.

Még néhány hétig látogatható a Frida Kahlo-kiállítás a Magyar Nemzeti Galéria termeiben. A mexikóvárosi Museo Dolores Olmedo, valamint más jelentős mexikói gyűjtemények jóvoltából több mint harminc festményt és grafikát tekinthet meg a közönség. Klubunk műsorában a művész életéről készült filmmel vonunk párhuzamot.

A Magyar Művészeti Akadémia Válogatás a magyar animációs film történetéből című sorozata keretében október 15-én, 18 órakor műsoron Jankovics Marcell: János vitéz (1973, 78'), Kísérőfilm: Sisyphus (1974, 2'10"), Küzdők (1977, 2'40").
A házigazda: dr. Varga Zoltán filmtörténész, klubunk visszatérő vendége. Helyszín a Premier KultCafé.

A Lengyelország függetlensége visszaszerzésének 100. évfordulója alkalmából szervezett vetítéssorozat (Függetlenül) soron következő darabja október 15-én, 18:30 órai kezdettel a Királyok anyja, melyet Janus Zaorski rendezett. Vendég: Kovács István költő, polonista, történész.

Október 15–16-án az óbudai Esernyős Galéria Szindbád termében kétnapos szimpóziumot rendeznek Krúdy Gyula életműve mentén. A TÁRGY, TÉR, TÁVLAT, METSZET, TEXTÚRA, KÉPZET, TOPOSZ és ATTRIBUTUM szekciókban vizsgálják az egykori fővárosi kultúrát és az írói életművet. Az 1910 és 1930 közötti budapesti kulturális élet speciális, olykor túl-, máskor alulértékelt urbanisztikáját, városi miliőjét és mikrotörténetét Krúdy nyomán, mentén mutatják be a felkért előadók. Szervező: Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet.

A 80 esztendős Szilágyi István írót köszöntik barátai, tisztelői október 15-én 18 órakor a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Szintén október 15-én 19 órakor Bírod a kritikát? címmel zajlik beszélgetés a kritikáról a Magvető Caféban. A beszélgetés résztvevői Bárány Tibor (irodalom), Csáki Judit (színház), Soós Tamás (film) és a nézők. Az est moderátora László Ferenc, a Revizor szerkesztő-kritikusa.

Itt az idei Spanyol Filmhét!

Október 16. és 22. között 9 új filmmel várja a filmbarátokat az Uránia! A filmhét a Spanyol Nagykövetség, a Budapesti Cervantes Intézet és az Uránia Nemzeti Filmszínház közös rendezésében valósul meg. A jegyelővétel elkezdődött.

Október 16-án működésének 20. évfordulóját ünnepli a Trafó.

A Nemzeti Kulturális Alap az idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját, amely alkalomból október 16-án, kedden 18 órai kezdettel a TRIP Hajón (I. ker. Szilágyi Dezső tér 2-es móló) mutatják be kerekasztal-beszélgetés keretében a Minőség, érték, mecenatúra – 25 éves a Nemzeti Kulturális Alap című kötetet.

Október 16–21. között zajlik Szolnokon a Tisza moziban az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál, ahol többek között Peter Greenaway-jel is találkozhatnak az érdeklődők. A fesztivál legtöbb programján a részvétel ingyenes. Részletes tájékoztató és regisztráció a fenti linken érhető el.

Október 18. 18 óra, Pesti Vigadó: az MMA Akadémikusportrék vetítéssorozatában ezúttal Párkai István karnagyot ismerhetjük meg. A vetítést beszélgetés követi.

Október 18-án 19 órakor a Borfolk zenekar lemezbemutató koncertjére kerül sor a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A bemutató anyagát közismert Petőfi-versek adják. Közreműködik Szőke Zoltán színművész. Bevezetőt mond Sebő Ferenc, az előadás ingyenes.

Október 19. - 2018. október 20-án az Eötvös József Collegium, Borzsák termében (1118 Budapest, Ménesi út 11.) az ELTE BTK Szakmódszertani Munkacsoport szervezésében műhelykonferenciát rendeznek a magyartanításról. A kétnapos tanácskozáson az előadók áttekintik többek között az olvasott és a hallott szövegértés mai helyzetét, a magyarórák múzeumpedagógiai vonatkozásait, a segédanyagok szerepét, az irodalom popkulturális bővítésének lehetőségeit, de műhelymunkákon is részt vehetnek az érdeklődők.

Október 20-án 18 órakor újabb Bergman-est a Skandináv Házban!
Az idén száz éve született Ingmar Bergman a modern filmtörténet egyik "legzeneibb" filmrendezője volt. A sorozat keretében Rohmann Ditta csellóművész előadásában a Bergman-filmek néhány legemlékezetesebb komolyzenei idézetét hallhatja a közönség. Jegyek elővételben a Jegymesteren vásárolhatók.

Október 21-én Dokumentumfilm a 21. században címmel kerekasztal-beszélgetés lesz a Bem moziban. Az asztal körül: Groó Diana – rendező, László Sára - rendező, producer, Muhi András Pires - rendező, producer, forgalmazó, Révész Bálint - rendező, producer, Ugrin Julianna - producer.

Október 21-én Kollár-Klemencz László A műanyag kerti székek élete című koncertjét hallgathatják az érdeklődők a Várkert Bazárban 20h 30-kor.

Október 24-én 19 órakor az Uránia mutatja be A mindenség szerelmese - Juhász Ferenc 90 című filmet. A díszbemutató a Helikon Kiadónál, Juhász Anna szerkesztésében azonos címmel megjelent kötet bemutatója is, amely a helyszínen kedvezménnyel megvásárolható. A jegyár egységesen 1500 Ft

Taiwan DOX - Tajvani Dokumentumfilm Napok október 25-27 között a Toldi moziban! A vetítések ingyenesek!

Október 26-án 20 órakor Rejtelmek ha zengenek címmel Jordán Tamás és Sebő Ferenc estjére kerül sor az Óbudai Művelődési Házban.

Október 26-án Kollár-Klemencz László és társai adnak koncertet a Prága Sörházban. Műsoron a Rengeteg.

Október 28-án 15 órakor az Összhang sorozat keretében akadálymentesített vetítéssel várják a nézőket az Urániában. Műsoron Shwechtje Mihály filmje: Remélem, legközelebb sikerül meghalnod :) .

Október 31-én 19h 30-kor Üveggyöngyjáték Bodor Ádámmal a Magvető Caféban. A Zeneakadémia fesztiválja Simon Izabella és Várjon Dénes vezetésével valósul meg: ebben az évben Hermann Hesse regénye, Az Üveggyöngyjáték lesz a kamara.hu tematikájául szolgáló irodalmi alkotás, így a mester-tanítvány viszony, valamint a tudomány, a művészet és a vallás kapcsolatának kérdései várják az együtt- és továbbgondolkodásra nyitott hallgatókat.
A kerekasztal beszélgetés résztvevői: Bodor Ádám író, valamint a fesztivál szervezői. Moderál: Mona Dániel zenetörténész.


Kulturális hírek, olvasnivalók:

Nagy siker! Kovács István Ostrom című filmje 1582 nevezés közül nyerte el a Bronz Diák Oscar-díjat. A rekord számú akadémiai tag 19 győztest szavazott meg 278 amerikai és 122 nemzetközi egyetemről és főiskoláról beküldött nevezésből. Szívből gratulálunk és reméljük, a filmmel nézőink is találkozhatnak majd a tavaszi félév során.

Végre megérkezett Reisz Gábor (VAN) második nagyjátékfilmjének első rövid előzetese. A Rossz versek bekerült a PÖFF Tallin Black Nights Festival versenyprogramjába! Az esemény tavaly ünnepelte a 20. évfordulóját és többek között olyan filmek kerültek be eddig a nemzetközi seregszemlébe, mint a Saul fia vagy Nemes Gyula Zero című filmje.

Magyar filmek Lengyelországban! A 34. Varsói Nemzetközi Film Fesztiválon szerepel majd a Ruben Brandt, a gyűjtő, a Lajkó – cigány az űrben és két rövidfilm: a Pollowfaceés a Helix, valamint az X- A rendszerből törölve világpremierje is Varsóban lesz.
Zajlik a Film Gent Fest, melynek versenyprogramjában Bogdán Árpád Genezis című filmje indul, a rövidfilmek között pedig Banovits Otto Sötét kamra című 6 perces alkotása versenyez.


"… összekötni az eget és a földet…" címmel október 15-én a Mongol Festőművészeti Galériában, Ulánbátorban Makovecz Imre műveiből nyílik kiállítás, mely december 13-ig látogatható. Az ulánbátori előtt csupán röviddel nyílt meg a dél-uráli Izsevszkben is egy hasonló, Makovecz Imre építészeti munkásságát bemutató tárlat, amely az Oroszországban már több éve, rendkívüli sikerrel zajló vándorkiállítás utolsó állomása.

Több lépcsőben, de újranyit Kolozsvár patinás mozija, a Művész, eredeti nevén Egyetem-mozgó: a 105 éves kerek évforduló tiszteletére az ősz folyamán több rendezvényt szerveznek, megnyílt a White Club galériában a filmszínház történetét bemutató, október 19-ig látogatható kiállítás.

Megjelent az Örök tél első angol nyelvű kritikája! Tony Cross, a Dream Cage Media Group kritikusa szerint Gera Marina alakítása "briliáns", a film pedig egy "remekül rendezett és elmesélt történet".

Lichter Péter és Máté Bori műhelylakásába pillanthatunk az alábbi cikk révén.

Röhrig Géza gondolatai.

Hírlevelünk végén minden olvasónknak tartalmas kulturális élményeket kívánunk!

Reméljük, klubunk vetítésein is találkozunk!
2018.10.08. Egy, a tematikus válogatásunkba illő, derűsen komoly filmmel startolt az évad: köszönet minden résztvevőnek a jó beszélgetésért, az érzékeny megszólalásokért! Csak ajánlani tudjuk az Ízlés szerint fűszerezve című filmet kollégáinknak, s mindazoknak, akik az autizmusról mint velünk élő jelenséggel elkezdenek foglalkozni. A probléma természetesen a filmben látottaknál jóval összetettebb, de első lépésnek kiváló!

Legközelebb igazi ünnepi alkalomra kerül sor: Október 9-én a Hernáth Csaba és a Speak Easy Project csapatának filmjét láthatja közönségünk: a Veteránfilm két nagyszerű ember, az elmúlt század történéseit nagy tartással, derűvel megélő vitéz Szentiványi János és vitéz Frankó Endre életét tárja elénk. A 101. "Puma" Honi Légvédelmi Vadászrepülő osztály, majd ezred két vadászpilótájáról készült film ötlete rendkívüli véletleneknek köszönhető. Erről és még sok minden másról is beszélgethetünk majd a személyesen jelen levő rendező-operatőrrel, Hernáth Csabával, Hochstein András producerrel és nem utolsó sorban a film 95 éves főszereplőjével, a lebilincselő Bandi bácsival. Megtiszteltetés, hogy eljön közénk! Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

További műsoraink:

Október 16.: Bolse vita (magyar filmdráma, 1996, 97 perc, rendezte: Fekete Ibolya)
Vendég: Fekete Ibolya rendező és Dánél Móna irodalomtörténész.

November 6.: A néma forradalom (német dráma, 2018, 111 perc, rendezte: Lars Kraume)
Vendég: Drucza Attila történész.

November 13.: Engedetlen (magyar dráma, 2018, 84 perc, rendezte: Moll Zoltán, a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: szervezés alatt.

November 20.: Frida (amerikai-kanadai életrajzi film, 2002, 118 perc, rendezte: Julie Taymor, a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: Bodor Kata művészettörténész.

November 27.: A monostor gyermekei (bhutáni-magyar-holland dokumentumfilm, 2017, 74 perc, rendezte: Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai) vagy Könnyű leckék (magyar dokumentumfilm, 2018, 78 perc, rendezte: Zurbó Dorottya)
Vendég: Zurbó Dorottya rendező és Várhegyi Rudolf hangmérnök.

Házunk tája hírei:

Nagy sikerrel lezajlott a memmingeni diákcsere is! Köszönet a résztvevőknek és családjaiknak, valamint a fáradhatatlan kollégáknak a szervező munkáért!

Az október 6-i ünnepi iskolai megemlékezést a 9. ny osztálynak és Tapazdi tanárnőnek köszönjük!


Kulturális programok, ajánló:

Még tart a Művész Moziban a Szemrevaló Filmfesztivál.

Megnyitása óta számos képzőművészeti, iparművészeti, fotóművészeti, kézműves, építészeti kiállításnak adott helyet a Vitkovics M. u. 12. sz. alatti Hereditas Galéria. Most növényekről és az életterükben élő lényekről szól az aktuális kiállítás, mely október 30-ig látogatható előzetes egyeztetés alapján, az ollokanna@gmail.com e-mail címen.

Október 9-én Találkozások – történetek, visszaemlékező beszélgetések címmel Kányádi Sándor emlékest lesz, melynek vendége Gryllus Dániel, Kossuth-díjas magyar zeneszerző, előadóművész, zenész. A helyszín: 1013 Döbrentei u. 9.

Szintén október 9-én Boldizsár Ildikó mesél Mindenkinek van egy meséje estje keretében. A helyszín a Nem Adom Fel Kávézó.

Október 11-én 18h 30-tól Taiwan Dox-vetítés a Pótkulcsban! A vetítés után Dj Nairobi játszik.

Október 11-14 között rendezik meg az idei, immár 63. Országos Függetlenfilm Fesztivált és Konferenciát Balatonfenyvesen. A szervező a Magyar Független Film és Video Szövetség.

Még néhány hétig látogatható a Frida Kahlo-kiállítás a Magyar Nemzeti Galéria termeiben. A mexikóvárosi Museo Dolores Olmedo, valamint más jelentős mexikói gyűjtemények jóvoltából több mint harminc festményt és grafikát tekinthet meg a közönség. Klubunk műsorában a művész életéről készült filmmel vonunk párhuzamot.

Október 14-én 3. Európai Art Mozi Nap a Cirkóban és az Urániában is!

A Magyar Művészeti Akadémia Válogatás a magyar animációs film történetéből című sorozata keretében október 15-én, 18 órakor műsoron Jankovics Marcell: János vitéz (1973, 78'), Kísérőfilm: Sisyphus (1974, 2'10"), Küzdők (1977, 2'40").
A házigazda: dr. Varga Zoltán filmtörténész, klubunk visszatérő vendége. Helyszín a Premier KultCafé.

A Lengyelország függetlensége visszaszerzésének 100. évfordulója alkalmából szervezett vetítéssorozat (Függetlenül) soron következő darabja október 15-én, 18:30 órai kezdettel a Királyok anyja, melyet Janus Zaorski rendezett. Vendég: Kovács István költő, polonista, történész.

Október 15–16-án az óbudai Esernyős Galéria Szindbád termében kétnapos szimpóziumot rendeznek Krúdy Gyula életműve mentén. A TÁRGY, TÉR, TÁVLAT, METSZET, TEXTÚRA, KÉPZET, TOPOSZ és ATTRIBUTUM szekciókban vizsgálják az egykori fővárosi kultúrát és az írói életművet. Az 1910 és 1930 közötti budapesti kulturális élet speciális, olykor túl-, máskor alulértékelt urbanisztikáját, városi miliőjét és mikrotörténetét Krúdy nyomán, mentén mutatják be a felkért előadók. Szervező: Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet.

A 80 esztendős Szilágyi István írót köszöntik barátai, tisztelői október 15-én 18 órakor a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Szintén október 15-én 19 órakor Bírod a kritikát? címmel zajlik beszélgetés a kritikáról a Magvető Caféban. A beszélgetés résztvevői Bárány Tibor (irodalom), Csáki Judit (színház), Soós Tamás (film) és a nézők. Az est moderátora László Ferenc, a Revizor szerkesztő-kritikusa.

Itt az idei Spanyol Filmhét!

Október 16. és 22. között 9 új filmmel várja a filmbarátokat az Uránia! A filmhét a Spanyol Nagykövetség, a Budapesti Cervantes Intézet és az Uránia Nemzeti Filmszínház közös rendezésében valósul meg. A jegyelővétel elkezdődött.

Október 16-án működésének 20. évfordulóját ünnepli a Trafó.

Október 16–21. között zajlik Szolnokon a Tisza moziban az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál, ahol többek között Peter Greenaway-jel is találkozhatnak az érdeklődők. A fesztivál legtöbb programján a részvétel ingyenes. Részletes tájékoztató és regisztráció a fenti linken érhető el.

Október 18. 18 óra, Pesti Vigadó: az MMA Akadémikusportrék vetítéssorozatában ezúttal Párkai István karnagyot ismerhetjük meg. A vetítést beszélgetés követi.

Október 20-án 18 órakor újabb Bergman-est a Skandináv Házban!
Az idén száz éve született Ingmar Bergman a modern filmtörténet egyik "legzeneibb" filmrendezője volt. A sorozat keretében Rohmann Ditta csellóművész előadásában a Bergman-filmek néhány legemlékezetesebb komolyzenei idézetét hallhatja a közönség. Jegyek elővételben a Jegymesteren vásárolhatók.

Október 21-én Dokumentumfilm a 21. században címmel kerekasztal-beszélgetés lesz a Bem moziban. Az asztal körül: Groó Diana – rendező, László Sára - rendező, producer, Muhi András Pires - rendező, producer, forgalmazó, Révész Bálint - rendező, producer, Ugrin Julianna - producer.

Taiwan DOX - Tajvani Dokumentumfilm Napok október 25-27 között a Toldi moziban! A vetítések ingyenesek!

Október 26-án 20 órakor Rejtelmek ha zengenek címmel Jordán Tamás és Sebő Ferenc estjére kerül sor az Óbudai Művelődési Házban.

Október 26-án Kollár-Klemencz László és társai adnak koncertet a Prága Sörházban. Műsoron a Rengeteg.

Október 31-én 19h 30-kor Üveggyöngyjáték Bodor Ádámmal a Magvető Caféban. A Zeneakadémia fesztiválja Simon Izabella és Várjon Dénes vezetésével valósul meg: ebben az évben Hermann Hesse regénye, Az Üveggyöngyjáték lesz a kamara.hu tematikájául szolgáló irodalmi alkotás, így a mester-tanítvány viszony, valamint a tudomány, a művészet és a vallás kapcsolatának kérdései várják az együtt- és továbbgondolkodásra nyitott hallgatókat.
A kerekasztal beszélgetés résztvevői: Bodor Ádám író, valamint a fesztivál szervezői. Moderál: Mona Dániel zenetörténész.


Kulturális hírek, olvasnivalók:

Az aradi vértanúk kivégzésének évfordulója kapcsán jelezzük, hogy Kárpáti György Mór új filmmel jelentkezik: a színes, S16 mm-es filmre forgatott Guerilla az 1848-49-es magyar szabadságharc hétköznapi hőseinek néhány napját mutatja meg.

A napokban Kolozsváron zajló Filmtettfeszt életműdíját, a Sárga Csikó díjat Sára Sándor filmrendező, operatőr kapta gazdag filmográfiája és különleges alkotói egyénisége mellett a Duna Televízó, a Duna Műhely, a Dunatáj Alapítvány és a Dunaversitas alapításában felvállalt szerepe miatt. A rendező tiszteletére a díjátadás után a 80 huszár című filmjét vetítik a kolozsvári Győzelem moziban.

Tarr Béla életműdíjat vehetett át Törökországban, az 55. Antalya Nemzetközi Filmfesztiválon.

A legjobb egészestés alkotás díját nyerte Milorad Krstic Filmalap támogatással készült akció-thrillere, a Ruben Bandt, a gyűjtő a bukaresti nemzetközi animációs filmfesztiválon szombat este. A díjat a rendező személyesen vette át a fesztivál záróünnepségén. A film forgalmazója a Mozinet!

Tunyogi Henrietta a legjobb női rendező, Fiers Ádám pedig a legjobb vágó díjat nyerte el a Night Song /Esti Dal/ című kisfilmmel a Los Angeles-i filmfesztiválon.

Nemrégiben ért véget az Ottawai Nemzetközi Animációs Fesztivál, ahol Bucsi Réka Solar Walk című animációja kapta a rövidfilmes kategória fődíját, a Nelvana Grand Prize-t, mellyel kvalifikálta magát a 2019-es Oscar-díjra.

Amerikában a "Hamptons International Film Festivalon mutatják be Szilágyi Zsófia Egy nap /One day/ című filmjét. A Cannes-ban FIPRESCI-díjjal jutalmazott alkotással nemcsak a rendezőt, hanem a főszereplő Szamosi Zsófiát is egyből a legígéretesebb tehetségek között tartják számon. A film november 8-tól a mozikban!

Az Oscar-díjas Mindenki rendezője, Deák Kristóf szeptemberben egy Andrássy úti bérházban leforgatta első egészestés tévéfilmjét. A Foglyok az 50-es évek nyomasztó közegét idézi meg groteszk humorral.

Interjút ajánlunk Jakab Julival, a Napszállta - Nemes Jeles László új filmje főszereplőjével Írisz rejtélyeiről.

A Színes Város Csoport egészen Londonig jutott legutóbbi akciójával: Molnár Ferenc születésének 140. évfordulója alkalmából a magyar irodalom egyik legtöbb nyelvre lefordított regényét, A Pál utcai fiúkat népszerűsítik egy tűzfal lefestésével.

Hírlevelünk végén minden olvasónknak tartalmas kulturális élményeket kívánunk!
Reméljük, klubunk vetítésein is találkozunk!
2018.10.01. Már csak egy nap és kezdődik klubunk 18. évada: október 2-án az Ízlés szerint fűszerezve című olasz vígjáték szerepel műsorunkon, mely az Akadályok, korlátok, kiutak tematika méltó nyitánya. Miközben üdítő és szórakoztató, fontos és a mindennapokban nem igazán ismert jelenségről is beszél, az autizmusról. A történet főszereplője egy erősen indulatos sztár-chef és a keze alatt nevelődő, rendkívüli képességekkel bíró autista fiú… "Esőember a konyhában…" - Köszönet a Cirko Filmnek, hogy a vetítéshez hozzájárultak!
Szeretettel várjuk klubunk új és régi nézőit!

A hónap további alkalmai:

Október 9.: Veteránfilm (magyar dokumentumfilm, 2018, 55 perc, rendezte: Hernáth Csaba)
Vendég: Hernáth Csaba rendező-operatőr, Hochstein András producer és BANDI bácsi!!!!

Október 16.: Bolse vita (magyar filmdráma, 1996, 97 perc, rendezte: Fekete Ibolya)
Vendég: Fekete Ibolya rendező és Dánél Móna irodalomtörténész.

November 6.: A néma forradalom (német dráma, 2018, 111 perc, rendezte: Lars Kraume)
Vendég: Drucza Attila történész.

November 13.: Engedetlen (magyar dráma, 2018, 84 perc, rendezte: Moll Zoltán, a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: szervezés alatt.

November 20.: Frida (amerikai-kanadai életrajzi film, 2002, 118 perc, rendezte: Julie Taymor, a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: Bodor Kata művészettörténész.

November 27.: A monostor gyermekei (bhutáni-magyar-holland dokumentumfilm, 2017, 74 perc, rendezte: Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai) vagy Könnyű leckék (magyar dokumentumfilm, 2018, 78 perc, rendezte: Zurbó Dorottya)
Vendég: Zurbó Dorottya rendező és Várhegyi Rudolf hangmérnök.

Házunk tája hírei:

Továbbtanuló kémikusaink intenzív szakmai táborban mérhették fel, mit is kell még elsajátítaniuk a sikeres felvételihez – köszönet Toró Csilla tanárnőnek a szervezésért és megvalósításért!

Lezajlott az idei gólya-avató; igen kreatív és jó hangulatú feladatok várták az új petőfiseket: köszönet a tavalyi győztes 10/b osztálynak és valamennyi szervezőnek!

A IV. Rendőr-akadémiai versenyen gimnáziumunk csapata II. helyezést ért el. Gratulálunk és köszönjük a testnevelők munkáját is!

12/a osztályos diákunk, Balla Bence egy, a harangozás tradicionális hagyományáról Terény községben forgatott dokumentumfilmje kapcsán részesült a "Nógrádikum" díjban, melynek átadására Érsekvadkerten a Nógrád Megyei Önkormányzat Ünnepi Közgyűlésén került sor. Gratulálunk és ezúton is jelezzük, hogy Bence munkáit klubunk közönsége is megismerheti majd.

Iskolánk osztályközösségei rendszeresen vesznek részt az ifjú korosztályt érintő és érdeklő érzékenyítő KÁVA-programokon, melyek népszerűsítője immár nem csak házon belül, de kívül is Flaskay tanárnő, aki egy jó ügy nagyköveteként fordult barátaihoz, ismerőseihez és gyűjtött anyagi támogatást a KÁVA civil szervezetnek.
Gratulálunk és köszönjük az eddigi közös élményeket! Közösen a közösségért!

Az idei carouge-i diákcsere fogadó szakasza befejeződött: élményekben gazdag hét végén köszöntek el egymástól a résztvevők. Köszönet a programot támogató Budavári Önkormányzatnak, hogy számukra is fontos a diákcsere ügye és köszönet Varga Antal alpolgármester úrnak, hogy személyesen fogadta a fiatalokat.


Kulturális programok, ajánló:

Szeptember 27. és október 7. között rendezik meg a Művész Moziban a Szemrevaló Filmfesztivált. A nyitófilm Lars Kraume magyar vonatkozású, valós eseményeket feldolgozó Néma forradalom című alkotása lesz, melyet közönségünk is megismerhet november elején.

Élete színterén, a Bródy Sándor utca 26. szám alatt kerül sor Melis László zeneszerző emléktáblájának avatására október 1-jén, 13:00 órakor. A táblánál Nemes Jeles László emlékezik a barátra és alkotótársra.

Lengyelország függetlensége visszaszerzésének 100. évfordulója alkalmából új sorozat kezdődött a budapesti Lengyel Intézet és az Uránia szervezésében: a lengyel filmművészet kilenc remekművét ismerhetik meg az érdeklődők, melyek tematikailag öt évtizedet, az 1920-tól 1970-ig terjedő időszakot fogják át. A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik, a filmek értelmezését szakértő vendégeink: történészek, polonisták, filmtörténészek segítik. Jegyár: 1100 forint.
A sorozat keretében október 1-jén 18:30 –kor műsoron A varsói felkelés, vendég: Mitrovits Miklós történész.

Ha hétfő, akkor filmklub a Pótkulcsban!
Pethő Zoltán klubvezető október 1-jén 18 h 30-tól a Derszu Uzala című klasszikusra várja a filmbarátokat.

Október 7-ig, meghosszabbított nyitva tartással láthatóak Huszárik Zoltán rajzai a Műcsarnokban!

Eszem-iszom!
Legendás gasztrofilmek és az első Oscar-díjas színésszel, Emil Jannings-szel készült Az utolsó ember című alkotás is látható lesz a Müpamozi idei, október elsején kezdődő szenzonjában. A sort az 1973-as cannes-i filmfesztiválon hatalmas botrányt kavart A nagy zabálás nyitja, majd Luis Bunuel A szabadság fantomja című provokatív alkotása követi október 15-én. A sorozat házigazdája idén is Réz András filmesztéta lesz.

Folytatódik a Közelkép Filmklub!
Október 2-án 18 órakor műsoron a Napszállta! A vetítést követően eszmecsere a Magyar Filmtörténeti Kutatócsoport (ELTE) és a Metropolis folyóirat szervezésében. A helyszín hagyományosan az Uránia díszterme.

Október 2-3-án az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata Fotóművészeti Konferenciát rendez a Pesti Vigadóban arra keresvén a választ, mi az oka annak, hogy mind a mai napig nem jelent meg a magyar fotóművészet történetét a kezdetektől napjainkig összefoglaló kiadvány. A gazdag nézőpontú eszmecsere részletes programja itt található.

Október 3-tól Sose halunk meg! - a rendszerváltás utáni idők filmgyártásának legendás darabja felújított változatban az Uránia műsorán!

Újabb BIDF vetítésre invitálnak a szervezők: a Douglas Kass és Roger Kass amerikai testvérpár filmje- az Egy fecske is csinálhat nyarat - október 3-án 18 és 20 órai kezdettel látható a Bem moziban. Kérjük ne felejtsetek el időben regisztrálni a bidf.guests@gmail.com címen, jelezve azt is, hogy melyik vetítésre jönnétek. A film témája önmagában figyelemfelkeltő: egy rettenthetetlen csapat küzdelméről szól, akik akár életüket is kockáztatva szállnak szembe az énekesmadarakat kiirtó, majd a fekete piacon rengeteg pénzt beseprő orvvadászokkal.

Október 4-én 18 órakor Karátson Gábor képzőművész kiállítása nyílik a Várnegyed Galériában!

Október 4-én 18 órától a Skandináv Ház és az Animus Kiadó közös krimiklubjában a skandináv krimisorozatok sikerének titkairól esik majd szó. Meghívott vendég Kolozsi László író, filmkritikus. A beszélgetés után egy meglepetés skandináv filmet következik. (Helyszín: Viola utca 7. I. 6)

Szintén október 4-én 18 órakor a Könnyű leckék című doku és az alkotók várják a érdeklődőket a Bem moziban. A vetítés előtt bevezetőt tart Tesfay Sába, az ELTE Kulturális Antropológia tanszék oktatója. A filmet kötetlen beszélgetés követi Zurbó Dorottyával, a film rendezőjével, Tesfay Sábával és Donáth Péterrel, az ELF Pictures filmforgalmazó cég vezetőjével.

Október 4-én kezdődik az Indiai Filmhét a Puskin moziban!

Október 8-tól december 10-ig hétfőnként a Premier Kultcaféban (1085 Budapest, Baross u. 1.) várja a filmbarátokat a Magyar Művészeti Akadémia vetítéssorozata Válogatás a magyar animációs film történetéből címmel, mely gazdag betekintést nyújt a hazai animáció kincsestárába. A sorozat házigazdája A magyar animációs film: intézmény- és formatörténeti közelítések című kötet szerzője, dr. Varga Zoltán filmtörténész, klubunk visszatérő vendége. Az előadások beszélgetéssel fejeződnek be, amelyekre meghívják az aznapi film(ek) egyik alkotóját vagy szakértőjét.

Október 9-én Találkozások – történetek, visszaemlékező beszélgetések címmel Kányádi Sándor emlékest lesz, melynek vendége Gryllus Dániel, Kossuth-díjas magyar zeneszerző, előadóművész, zenész.
A helyszín: 1013 Döbrentei u. 9.

Szintén október 9-én Boldizsár Ildikó mesél Mindenkinek van egy meséje estje keretében A helyszín a Nem Adom Fel Kávézó.

Október 11-14 között rendezik meg az idei, immár 63. Országos Függetlenfilm Fesztivált és Konferenciát Balatonfenyvesen. A szervező a Magyar Független Film és Video Szövetség.

Még néhány hétig látogatható a Frida Kahlo-kiállítás a Magyar Nemzeti Galéria termeiben. A mexikóvárosi Museo Dolores Olmedo, valamint más jelentős mexikói gyűjtemények jóvoltából több mint harminc festményt és grafikát tekinthet meg a közönség. Klubunk műsorában a művész életéről készült filmmel vonunk párhuzamot.

Október 14-én 3. Európai Art Mozi Nap a Cirkóban.

Október 16-án ünnepli működésének 20. évfordulóját a Trafó.

Október 16–21. között zajlik Szolnokon a Tisza moziban az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál, ahol többek között Peter Greenaway-jel is találkozhatnak az érdeklődők. A fesztivál legtöbb programján a részvétel ingyenes.

Október 21-én Dokumentumfilm a 21. században címmel kerekasztal-beszélgetés lesz a Bem moziban. Az asztal körül: Groó Diana – rendező, László Sára - rendező, producer, Muhi András Pires - rendező, producer, forgalmazó, Révész Bálint - rendező, producer, Ugrin Julianna - producer


Kulturális hírek, olvasnivalók:

Török Zoltán a napokban vehette át Vaasa-ban, Finnországban a "Legjobb természetfilm díját", melyet a lemmingekről készített filmjével nyert el.

Donáth Péterrel készült interjút ajánlunk: Ki kell emelkedni a zajból

Hírlevelünk végén minden olvasónknak tartalmas kulturális élményeket kívánunk!
Reméljük, klubunk vetítésein is találkozunk!
2018.09.26. Vége a vakációnak, elkezdődött iskolánk 126. tanéve, klubunk pedig nagykorúvá vált: október 2-án a 18. évadot indítjuk útjára. Ahogy hosszú évek óta, ismét tematikus programmal készülünk: az idei tanév témája "Akadályok, korlátok, kiutak". Köszönjük a sok segítő ötletet filmes barátainknak, szakértőinknek, s nem utolsó sorban köszönet a filmek forgalmazóinak a nyilvános és legális vetítések támogatásáért!
A tanév végéig tartó válogatásunkban komoly szerep jut a kortárs magyar filmművészetnek, de igyekszünk igazodni az évfordulókhoz, ünnepekhez is. Bízunk benne, hogy sikerült sokakat vonzó, színes és beszélgetésekre sarkalló filmcsokrot összeállítani, nem is szólva a személyükben is sokat ígérő vendégeinkről. Minden adott hát egy újabb tartalmas esztendőhöz! Szeretnénk, ha sokan követnék mostantól rendszeresen jelentkező híreinket és még többen látogatnák a keddi alkalmakat. Így legyen!
Mellékeljük az első hónapok tervezetét, s bár a műsorváltoztatás jogát fenntartjuk, reméljük, nem lesz szükség módosításokra.

Október 2.: Ízlés szerint fűszerezve (olasz vígjáték, 2018, 92 perc, rendezte: Francesco Falaschi)
Vendég: a Közönség.

Október 9.: Veteránfilm (magyar dokumentumfilm, 2018, 55 perc, rendezte: Hernáth Csaba)
Vendég: Hernáth Csaba rendező-operatőr, Hochstein András producer és ………!!!!

Október 16.: Bolse vita (magyar filmdráma, 1996, 97 perc, rendezte: Fekete Ibolya)
Vendég: Fekete Ibolya rendező és Dánél Móna irodalomtörténész.

November 6.: A néma forradalom (német dráma, 2018, 111 perc, rendezte: Lars Kraume)
Vendég: szervezés alatt.

November 13.: Engedetlen (magyar dráma, 2018, 84 perc, rendezte: Moll Zoltán, a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: szervezés alatt.

November 20.: Frida (amerikai-kanadai életrajzi film, 2002, 118 perc, rendezte: Julie Taymor, a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: Bodor Kata művészettörténész.

November 27.: A monostor gyermekei (bhutáni-magyar-holland dokumentumfilm, 2017, 74 perc, rendezte: Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai) vagy Könnyű leckék (magyar dokumentumfilm, 2018, 78 perc, rendezte: Zurbó Dorottya)
Vendég: Zurbó Dorottya rendező és Várhegyi Rudolf hangmérnök.

Házunk tája hírei: minden idők legnépesebb csapata lépett fel iskolánk hagyományos nyári koncertjén augusztus 19-én, a perőcsényi tájház udvarán. Köszönjük a házigazdák segítségét; a szereplők és segítő közreműködőink nélkülözhetetlen és lelkes jelenlétét és a közönség szeretetét! Folytatjuk!
Az ősz folyamán osztálykirándulást is szervezünk Perőcsénybe, illetve készülünk az adventi hangversenyre is.

Közösségi hírünk még, hogy Endrődi Gábor igazgató úr, valamint Török Mária és Bakondi Gábor igazgató helyettesek újabb 5 esztendőre kaptak megbízást iskolánk vezetésére. Sok sikert kívánunk nekik!

Köszöntjük továbbá új kollégáinkat is a fedélzeten; nekik is sikeres munkát kívánunk!

A vakáció utolsó napjaiban nagy sikerrel és rekord számú résztvevővel zajlott az idei gólyatábor: csak köszönni tudjuk a Kollégák és Ifik fáradozását!

Szintén köszönet a 11/a osztálynak és Kőhegyi Borbála tanárnőnek az évnyitó műsorért!

Ez a rekordok éve lesz: az újrainduló csillagász szakkör immár a 32. idényét kezdi.

A napokban két diákcsere-programra is sor kerül, méghozzá a Budavári Önkormányzat támogatásával, melyért hálásak vagyunk: a memmingeni immár 30 esztendős, a carouge-i a 24. a sorban.


Kulturális programok, ajánló:

Szeptember 27. és október 7. között rendezik meg a Művész Moziban a Szemrevaló Filmfesztivált. A nyitófilm Lars Kraume magyar vonatkozású, valós eseményeket feldolgozó Néma forradalom című alkotása lesz, melyet közönségünk is megismerhet november elején.

Szeptember 27-én 18h 30-kor új előadás-sorozatot indít Haza a mélyben – Kortárs öko-regionalista építészet Romániában címmel az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete. Az előadás-sorozat olyan öko-regionalista építészet körvonalait mutatja be, amelynek létezéséről Magyarországon nagyon keveset tudunk. A helyszín a Fuga. Az első alkalom Nemes Károly munkásságát mutatja be.

Szeptember 27-én, 20 órai kezdettel a Budapest — Felsővízivárosi Szent Anna-templomban (1011 Budapest, Batthyány tér 7.) rendezik meg a Sapszon Bérlet első hangversenyét a Magyar Rádió Énekkara és Horváth Márton Levente (orgona) előadásában. Vezényel: Pad Zoltán.

Szeptember 27-től látható a mozikban Kasvinszky Attila Marius von Mayenburg Paraziták című drámáját filmre vivő alkotása, a Paraziták a paradicsomban.

Szeptember 28-án, a Design Hét keretében a Pesti Vigadó (1051 Budapest, Vigadó tér 2.) Makovecz termében kerül sor a Magyar Design Kulturális Alapítvány és a Magyar Formatervezési Tanács designkonferenciájára.

Szeptember 29-én XXXV. Őszi Népművészeti Sokadalom Kisgyőrben.
Szüreti nap, egész napos kézműves bemutató és kirakodóvásár, táncház, művészeti programok!

Szeptember 29., szombat, 19:00: Adigzsi, a tuva sámán - Kanalas Éva filmje látható az Uránia dísztermében. Az Adigzsi tuva sámán valódi életét és a ma élő dél-szibériai tuva sámánok mindennapjait bemutató dokumentumfilmet bizonyára sokan fogadják érdeklődéssel.

Örömteli hír, hogy folytatódik az Urániában a 2 éve indult Összhang című vetítéssorozat, amelynek keretében magyar filmek, köztük több aktuális premier kerül mozivászonra az Urániában, a hallássérültek számára készített - zörejeket és párbeszédeket egyaránt jelölő - magyar felirattal. A Siketek Világnapjához kapcsolódóan szeptember 30-án, vasárnap a Virágvölgy (16) című filmet vetítik, mely az idei Karlovy Vary Filmfesztivál East of the West szekciójában elnyerte a zsűri díját.

Élete színterén, a Bródy Sándor utca 26. szám alatt kerül sor Melis László zeneszerző emléktáblájának avatására október 1-jén, 13:00 órakor. A táblánál Nemes Jeles László emlékezik a barátra és alkotótársra.

Lengyelország függetlensége visszaszerzésének 100. évfordulója alkalmából új sorozat kezdődött a budapesti Lengyel Intézet és az Uránia szervezésében: a lengyel filmművészet kilenc remekművét ismerhetik meg az érdeklődők, melyek tematikailag öt évtizedet, az 1920-tól 1970-ig terjedő időszakot fogják át. A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik, a filmek értelmezését szakértő vendégeink: történészek, polonisták, filmtörténészek segítik. Jegyár: 1100 forint.
A sorozat keretében október 1-jén 18:30 –kor műsoron A varsói felkelés, vendég: Mitrovits Miklós történész.

Ha hétfő, akkor filmklub a Pótkulcsban!
Pethő Zoltán klubvezető október 1-jén 18 h 30-tól a Derszu Uzala című klasszikusra várja a filmbarátokat.
Október 2-3-án az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata Fotóművészeti Konferenciát rendez a Pesti Vigadóban arra keresvén a választ, mi az oka annak, hogy mind a mai napig nem jelent meg a magyar fotóművészet történetét a kezdetektől napjainkig összefoglaló kiadvány. A gazdag nézőpontú eszmecsere részletes programja itt található.

Újabb BIDF vetítésre invitálnak a szervezők: a Douglas Kass és Roger Kass amerikai testvérpár filmje- az Egy fecske is csinálhat nyarat - október 3-án 18 és 20 órai kezdettel látható a Bem moziban. Kéretik jelezni, ki melyik előadásra készül! A film témája önmagában figyelemfelkeltő: egy rettenthetetlen csapat küzdelméről szól, akik akár életüket is kockáztatva szállnak szembe az énekesmadarakat kiirtó, majd a fekete piacon rengeteg pénzt beseprő orvvadászokkal.

Még néhány hétig látogatható a Frida Kahlo-kiállítás a Magyar Nemzeti Galéria termeiben. A mexikóvárosi Museo Dolores Olmedo, valamint más jelentős mexikói gyűjtemények jóvoltából több mint harminc festményt és grafikát tekinthet meg a közönség. Klubunk műsorában a művész életéről készült filmmel vonunk párhuzamot.

Több éves munkálatokat követően, október végén nyílik a rekonstruált Szépművészeti Múzeum. A hazai kulturális élet legfontosabb helyszínének helyreállítása a Liget Budapest projekt egyik legimpozánsabb részeként valósul meg; a beruházás legjelentősebb eleme a Román-csarnok felújítása volt.


Kulturális hírek, olvasnivalók:

Sándor Pál filmje, a Vándorszínészek nyerte a várnai nemzetközi filmfesztivál fődíját, az Arany Aphroditét Bulgáriában.

Nemes Jeles László alkotásának (Napszállta) ítélte a legjobb film díját a nemzetközi filmkritikusok szövetsége, a FIPRESCI zsűrije Velencében!

Kovács István Filmalap támogatással készült Ostrom című munkájával bekerült a Diák Oscar három díjazottja közé. Október 11-én Los Angeles-ben az Amerikai Filmakadémia Samuel Goldwyn Theater-jében megrendezendő díjátadón derül ki, hogy a fiatal magyar rendező az Arany, az Ezüst vagy a Bronz Diák Oscar-díj büszke tulajdonosa lesz.

Pintér Judit szerkesztésében jelent meg a Huszárik Zoltán életművét bemutató újabb MMA-kötet, melynek címe: Talán mindenütt voltam.

Neves filmes alkotók megvalósulatlan forgatókönyvei olvashatók egy nemrég indult könyvsorozatban. A Láthatatlan filmtörténet című sorozat egyik friss kötetében Sára Sándor két ilyen munkája szerepel.

Lichter Péter igen termékeny filmes szakember: újabb munkája, októberben jelenik meg 52 kultfilm címmel a Scolar kiadó gondozásában, a szerkesztő Elekes Dóra.

Juhász Anna 8 évvel ezelőtt indította újra az irodalmi életet a Hadikban, azóta a városban számos helyen tart irodalmi esteket telt házzal. Idén ősszel könyvvel és filmmel jelentkezik – Édesapjáról, Juhász Ferencről.
Interjú Juhász Annával a friss Szabad Földben!


Hírlevelünk végén minden olvasónknak tartalmas kulturális élményeket kívánunk!
Reméljük, klubunk vetítésein is találkozunk!
2018.08.17. Kedves barátaink!

Nyakig ülünk az örömteli tennivalókban-eseményekben, így csak egy lényegre törő hírlevélre futja:

Először is itt az augusztus a szokásos Perőcsényi 7Végével:

augusztus 18-19-én sok színes családbarát program várja a falu lakóit és az oda látogatókat. Mi is ott leszünk: immár a 6.nyári koncertünkkel szeretnénk csábítani a szép tájak, kedves emberek-kis közösségek barátait. A programokat csatoljuk.

Másodsorban - ha egyelőre nem is teljes gőzzel, de azért lázasan - folyik filmklubunk következő tematikus évadának a tervezése, mely az Akadályok, korlátok, kiutak címet viseli. Ezúton is köszönjük a sok-sok segítő ötletet filmes szakértőinknek!

Rengeteg jó hír lenne még a magyar filmművészet háza tájáról is, de időnk-erőnk véges: Perőcsényig tart… Szóval majd legközelebb bővebben…

Szeretettel várjuk a kirándulni vágyó barátainkat, minden érdeklődőt a csodaszép Börzsönybe, a mi kedves falunkba!
2018.07.11. Június elején véget ért aktuális sorozatunk, ám a tanév korántsem… Hírlevelünkben a házunk táján történteket és az aktuális kulturális és egyéb érdekes híreket osztjuk meg olvasóinkkal.

A 9/c osztály szellemes tanévzáró műsorával búcsúztattuk június közepén a tanévet, majd kezdődtek az érettségik: minden érettségizőnk sikerrel vette az akadályokat, szép eredmények születtek: sok sikert kívánunk valamennyiüknek.

Egy szép hagyományunk idei megvalósulása: az iskoláért végzett állhatatos és magas szintű munkájáért Pro Schola díjat kapott Wacha Imréné kolléganőnk. Az elismerést titkos szavazással ítélte oda a tantestület. Szívből gratulálunk!

Nem kis meghatottsággal, felejthetetlen ceremónia keretében búcsúztunk el a közösségünk életét, hétköznapjait is meghatározó tanárkollégánktól, Kiss Évától és Vukovicsné Fritz Zsuzsanna munkatársunktól, akik a Petőfi Sándor Gimnáziumban töltött hosszú évtizedek, illetve munkás esztendők után vonultak nyugdíjba. Pali bácsit, a mindennapok nélkülözhetetlen segítőjét is említhetnénk, ő azonban örök fiatalon továbbra is velünk marad. Kedves Éva, kedves Zsuzsi, elmondhatatlanul fogtok hiányozni!

Most kaptuk a hírt, hogy elhunyt egykori kedves kolléganőnk, Südi Jánosné Aranka, aki több mint 3 évtizeden át tanított iskolánkban! Emlékét szeretettel őrizzük!

Zenélő egykori és jelenlegi diákjaink, valamint kollégáink hagyományos nyári műsorára augusztus 19-én, vasárnap 15 órakor kerül sor a perőcsényi tájház udvarán. A Perőcsényi 7Vége részletesebb programjával augusztusban jelentkezünk.
Szeretettel várjuk az érdeklődőket!


Kulturális programok, ajánló:

Július 14-én két vetítéssel is köszönti a 100. esztendeje született Ingmar Bergmant az Uránia:
18.00 Bergman: A Year in a Life (Premier előtti vetítés) (2018) - svéd dokumentumfilm, magyar felirattal
20.30 Egy nyári éj mosolya (1955) - svéd romantikus vígjáték, magyar felirattal
A vetítésre a belépőjegy ára 1500 forint. Diákoknak, nyugdíjasoknak és pedagógusoknak 1100 forint. A két vetítésre egy időben történő jegyvásárlás esetén egy jegy ára kedvezményes 1100 forint; a kedvezmény igénybevételének feltétele, hogy a jegyek más-más előadásra szóljanak.

Maradjunk még az Urániánál: új filmbemutatók, klasszikus opera- és balettelőadások, kiállítás, akár ebédidőben és angol felirattal nézhető, valamint akadálymentesített kortárs magyar filmek és sok egyéb program várja egész nyáron a kultúra szerelmeseit! Íme, az aktuális műsor itt.

Romantikus komédia a dzsihadistákról… Van ilyen? Igen! A Mozinet által forgalmazott Egy burka, egy nadrág, melyet a hónap elejétől az art-mozikban országszerte láthatunk hihetetlenül szórakoztató, nagyon izgalmas és aktuális kérdéseket is feszeget. De ajánljuk Kirill Szerebrennyikov Cannes-ban debütált új filmjét is, a Nyár címűt, mely július 26-tól szerepel a hazai mozivásznakon.

Kitűnő szórakoztató, egyszersmind elgondolkodtató filmeket ajánlunk a nyárra a CirkoFilm háza tájáról is: júliusban itt a Férfiak fecskében és aztán jön a többi; például a Könyvesbolt a tengerparton!

Nyár ide vagy oda, lankadatlanul működő filmklubok is vannak: ilyen Pethő Zoltáné, aki a Pótkulcs filmklubjában várja hétfőnként 19 órakor a nagy klasszikusokra éhes filmbarátokat!

Frida Kahlo! Megnyitott az év egyik várva várt tárlata, mely július 7-től november elejéig látható a Magyar Nemzeti Galéria termeiben. A mexikóvárosi Museo Dolores Olmedo, valamint más jelentős mexikói gyűjtemények jóvoltából több mint harminc festmény és grafika érkezett Budapestre. A válogatás betekintést enged Frida Kahlo szuggesztív, ám testi és lelki gyötrelmekkel teli belső világába, valamint az általa megélt és újrateremtett, mitikus valóságba.

Július 12-én a Buharov-testvérek új nagyjátékfilmjének elkészülését támogathatják mindazok, akik jegyet váltanak az A38 közösségi finanszírozás szellemében tervezett koncertjére. A Bujdosó Trió és a Gentry Sultan muzsikál.

Július 13-án délután Rimaszombaton nyílik meg a Medgyaszay István (1877–1959) építőművész munkásságát határon túl bemutató, népszerűsítő kiállítás a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Tudományos Gyűjteményének épületében.

Küszöbön a vakáció egyik színvonalas eseménye, a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok!

A július 13-14-i hétvégén irány a Dunakanyar!

Július 13-15: Fatemplom Fesztivál Magyarföldön. A fesztivál házigazdái: Rátóti Zoltán és Gryllus Dániel.

Július 14-én Nagy László-nap a költő szülőházánál, Iszkázon. A koszorúzás után "Aranypénz-térdű szerető" címmel Nagy László énekelt versei és népköltési fordításai Bognár Szilvia, Novák Péter és az Etnofon Zenei Társulás előadásában.

A Pesti Vigadóban július 29-ig látogatható a "Kulisszatitkok. Színház kívül-belül" című kiállítás. A tárlaton és az izgalmas kísérőprogramokon, könyvbemutatókon bárki bepillanthat a színházi iparművészet sokarcú kulisszatitkaiba. A kiállításon mese- és bábfigurák, plakátok, maszkok, jelmezek, plasztikák, bőr- és üvegműves remekek, textilképek, ékszerek, kellékek, valamint különleges díjak és egyedi látványtervek is helyet kapnak.

Immár 32. alkalommal kerül sor a Mesterségek Ünnepére augusztus 17-től a Budai Várban: az év várva várt családi fesztiválján kicsik és nagyok ismerkedhetnek a népi tárgykultúrával, kipróbálhatják a népi mesterségeket, megcsodálhatják a kézművesek munkáját.


Kulturális hírek, olvasnivalók:

Júniusi gyászunk: 67 évesen elment ebből a világból a Técsői Banda felejthetetlen muzsikusa, Csernavec Gyuri: Keszthelyi Imrét, a jó barátot idézzük, mennyire igaza van! " A Kárpátok legfeketébb bajszú dobosa, a legsármosabb népzenész, az aranytorkú pacsirta, a huncut tréfamester, a pljonkával a szájában egyszemélyes zenekar, a finom mozgású táncos, a hölgyek és a pálinka gáláns tisztelője, a melegszívű barát nem dobol többé nekünk. Az öreg Mányo papát, Misut és Dzsindzsint kíséri az égi zenekarban. Teste nyugodjék békében a puha técsői földben!

Életének 90. évében meghalt Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő, a nemzet művésze. - Személyében az egyik legkedvesebb költőnket gyászoljuk, aki tartásával, hallatlan műveltségével, egyszerűségében, letisztultságában is az élet mélységeit tárta fel és mindnyájunkhoz szólt. A Záróra felvételével idézzük meg alakját.

Az állampolgár sikere folytatódik: Vranik Roland filmjét New York kultmozijában, a Metrograph-ban tűzik műsorra.

Kocsis Tibor Sándor Györgyről készült filmjét nagy sikerrel mutatta be nemrég az Uránia.

Szilágyi Zsófia filmje, az Egy nap a cannes-i világpremier után a sydney-i filmfesztivál rangos versenyprogramjában is szerepel.


Traub Viktória animációs rövidfilmje, a Sellők és rinocéroszok is indult az annecy- i animációs fesztiválon.

Fődíjat nyert Bogdán Árpád Genezis című alkotása a Cinéma Jovce fesztiválon! Dobos Tamás operatőr különdíjat is kapott.


Sorra hódítja meg a nemzetközi rövidfilm-fesztiválokat Banner Szűcs Loránd rendezése, a Sandwich, amelyben Thuróczy Szabolcs és Bercovici Emma mellett Szabó Simon és Szamosi Zsófi is látható. A különleges apja-lánya történet legutóbb New Yorkban kapott fődíjat.

Július 9-én a lengyelországi Tarnowban, az egykori forgatás helyszínén mutatták be Sára Sándor a Filmarchívum és a Filmlabor által restaurált 80 huszár című filmjét.

A Karlovy Vary Filmfesztivál kelet-európai első- és második filmeket bemutató East of the West szekciójában volt Csuja László rendezésének, a Virágvölgynek a világpremierje és a zsűri díjával 10 ezer dolláros elismerést kapott: a film a Magyar Nemzeti Filmalap elsőfilmeket támogató Inkubátor programjában készült.
A díjat a rendező személyesen vette át Közép-Európa legnépszerűbb és egyetlen "A kategóriás" fesztiváljának záróünnepségén.

Fabricius Gábor filmterve, a 80-as évek magyar punk-szcénájában játszódó Szex, Drót, Rock 'n Roll díjat nyert a Karlovy Vary-i Filmfesztiválhoz kapcsolódó pitch fórumon.

Kovács István új filmjének, az Ostrom-nak a nemzetközi premierje a Szarajevói Filmfesztiválon lesz. Drukkolunk!!!

Remek hír a Campfilm műhelyéből: az Európa Tanács Eurimages Alapjának 151. ülésén 23 játékfilm, 6 dokumentumfilm és 1 animáció támogatásáról döntött. A támogatott alkotások között van Természetes fény című játékfilm terv is, melynek írója és rendezője Nagy Dénes.

November 1-jén érkezik a Liza, a rókatündér rendezőjének új filmje, az X - A rendszerből törölve. A skandináv krimik világát megidéző bűnügyi film főszereplője Balsai Móni, Schmied Zoltán, Bede-Fazekas Szabolcs és Kulka János is feltűnik benne.

Új filmet forgat Gothár Péter! A főszerepben Rezes Judit, a Katona József Színház művésze.

Horváth Zoltán Boros Ferenccel közösen jegyezett dr. Széll Kálmánról szóló "Egy barázdát én is hagytam" című filmje a II. Hét Domb Filmfesztivál versenyfilmjei közé került. Gratulálunk!

Új projektbe kezdett Nemes Jeles László, a Saul fia rendezője: hatalmas nemzetközi összefogással a holokauszt alatt elpusztult mintegy százezer 18 évesnél fiatalabb gyermek felkutatását kísérli meg, akiket meggyilkoltak, elégettek, jelöletlen tömegsírokba dobtak.

Már forog Orosz Dénes, Mimi munkacímű romkomja! A bevállaltan érzelmes és fanyar-magyar humorú történet főszereplői Básti Juli, Mészáros Béla és Tenki Réka.

Június végén kezdődött Hartung Attila első játékfilmjének, a Senki sem megy sehová-nak a forgatása. A felvételek 24 napon keresztül július végéig tartanak a budapesti éjszakai élet kultikus helyszínein, valamint a Szabadság híd tetején. Hartung filmje lesz az első magyar mozifilm, ami kifejezetten a Z generációról szól. A rendező célja kritikus hangvételű közönségfilmet készíteni a fiatalokról és a mai Budapestről. A Senki nem megy sehova a Filmteam gyártásában, a Filmalap Inkubátor Programja keretében a Filmalap 62 millió forintos gyártási támogatásával készül, várhatóan 2019 tavaszán kerül a magyar mozikba.

Emeljük a kalapunkat! Sikeres évadot zárt a napokban az Uránia Nemzeti Filmszínház, ahol szeptember óta egymást érték a filmélet eseményei, a fesztiválok és a díszbemutatók és ahol rendre találkozhattunk a magyar filmművészet alkotásaival. Az évadról készített részletes beszámoló teljes terjedelmében itt olvasható.

Bucsi Réka az egyik legtehetségesebb ifjú animációs alkotónk.

Gyakorló filmkritikusok és elkötelezett filmőrültek, figyelem! Érdemes beszerezni Lichter Péter: Utazás a lehetetlenbe című új könyvét, mely a tudományos-fantasztikus mozik és az absztrakt kísérleti filmek ritka találkozásait vizsgálja. Részletesen bemutatja az absztrakt filmek technikáit, intézményi hátterét, illetve a science fiction filmek történetét és elméletét, a hatvanas–hetvenes évek hollywoodi filmjének gyártástörténeti kérdéseit is kibontva.

Bár még nyár van, az iskolavilágáról sosem időszerűtlen beszélni! Winkler Mártát olvasni, követni kivált!

Több mint tíz éve zárt be az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI), amelynek épülete azóta szomorúan adja át magát az enyészetnek Lipótmezőn. Az itt született műalkotások azonban túlélik az intézményt: ezeket részben az egykori ápoltak készítették, utat engedve az őket kínzó érzéseknek, részben az ott dolgozó orvosok rendelték meg tehetséges ápoltaktól. A muzeális értékű gyűjteményt az MTA Bölcsészettudományi Kutatóintézetében, előzetes bejelentkezés után bárki szabadon megtekintheti.

Egy kis természetvédelem és ökológia!

Az idén is lesz Gyüttment Fesztivál, méghozzá Zebegényben! Önkénteseket várnak a szervezők, akik augusztus 13. és 30. között segítenék az előkészítést, majd a lebonyolítást!

A Magosfa Alapítvány munkatársai és önkéntesei évről évre heroikus munkát végeznek az Ipoly folyó tisztításával, az összegyűlt szemét kiemelésével. Az idén 72 zsáknyi hulladék a végeredmény, döbbenetes!

Magyarország vizeinek kevesebb, mint a 20%-a van jó ökológiai állapotban, a helyzet európai összehasonlításban is különösen rossz nálunk. Tünetértékű, hogy még a tiszavirág állományában is jelentős csökkenés látszik. Mindez az Európai Környezetvédelmi Ügynökség kedden publikált jelentéséből derül ki.

Itt élünk, együtt… A nyár nem csak felhőtlenség és gondtalanság - egy súlyos olvasmány a Blaha Lujza tér poklairól:

Balatonnál nyaralók, figyelem! Vonyarcvashegyen kertmozi működik!

Ingyenes biciklitúrákat tehetünk a Fiumei úti sírkertben! A kalauzok segítségével a temető kevésbé látogatott, ám annál több érdekes történetet őrző terepeit ismerhetjük meg.

Végezetül ismét hirdetjük, mert már tervezhető: zenélő egykori és jelenlegi diákjaink, kollégáink hagyományos nyári műsorára augusztus 19-én, vasárnap 15 órakor kerül sor a Börzsöny festői településén, Perőcsényben, a Perőcsényi 7Vége keretében, mely már augusztus 18-án, a szokásos lecsófesztivállal elkezdődik.

Részletes programmal augusztusban jelentkezünk.
2018.06.10. Az idei tanév utolsó filmje, a Táncterápia, melyért a Cirko Filmnek vagyunk hálásak méltó lezárása volt a Testről és lélekről szóló tematikus sorozatunknak.
Meglepetésvendégként Szegedi Judit senior-örömtánc-oktatót köszönthettük körünkben. Öröm volt egy régen látott barátot üdvözölni és hallani a szakmai tapasztalatairól, melyek azt bizonyítják, hogy a testnek és léleknek egyaránt szüksége van mozgásra, közösségi együttlétre, akárhány éves is az ember… Még táncoltunk is! Köszönjük az élményt és reméljük, újra találkozunk!

A vetítést követően megbeszélést tartottunk klubunk nyári programjairól, perőcsényi jelenlétéről: így már nagy bizonyossággal jelenthetjük, hogy augusztus 18-19-én a faluban találkozunk mindazokkal, akik kíváncsiak egy kistelepülés ünnepi hétvégéjére, benne a mi koncertünkkel. A részletekkel nyári hírleveleinkben szolgálunk.

Sorozatunk lezárultával személyes köszönetet mondunk Enyedi Ildikónak, aki filmjével inspirálta, illetve meghatározta az idei összeállításunkat.
Egyetemes köszönetet mondunk minden nézőnknek, lett légyen aktuális petőfis vagy visszajáró filmbarát vagy éppen új klublátogató.
Hálásak vagyunk meghívott vendégeinknek, akik segítettek a filmek értelmezésében, szélesre tárták a horizontot és továbbgondolásra késztettek bennünket. Sok szép délután emlékét őrizzük!
Köszönettel tartozunk a közösségi eljöveteleket szorgalmazó osztályfőnököknek és kollégáknak, akik elhozták egy-egy alkalomra a tanítványaikat és részt vettek a műhely-beszélgetéseken.
Különösen hálásak vagyunk a forgalmazók segítségéért, hogy a filmeket megkaphattuk, s nem egy esetben ötleteikkel is hozzájárultak a munkánkhoz.
Köszönet a szájhagyomány útján terjedő hírverésért, a közösségi oldalakon való híradásért, megosztásokért!
Jó, hogy van segítségünk a kedd délutánok előkészítésében, az alkalmak megörökítésében: köszönet Dalos Zsuzsa kolléganőnk és valamennyi kedves petőfis tanár és diák közreműködéséért.

Hírleveleinket továbbra is Baum Attila repíti el sok száz címre: köszönjük áldozatos munkáját!

Vetítés keretében csak 2018 őszén találkozunk, de a nyári szünetben is hírt adunk majd magunkról és a következő évad terveiről.

Házunk tája hírei:

A Nemzeti Összetartozás ünnepén Székely András kollégánk és tanítványai műsorát hallhattuk, illetve a trianoni békediktátumról láthattunk képes összeállítást.
Köszönet a méltó emlékezésért!


A tanításból már csak napok vannak hátra: az érettségi vizsgákra készülünk: sok sikert és kitartást kívánunk a végzős tanulóinknak és az érintett kollégáinknak is.

Diákjaink is részt vehettek Moll Zoltán Engedetlen című filmjének tesztvetítésén: köszönet a nevükben is a lehetőségért, remek élmény és tapasztalat marad!
Reméljük, a filmmel nézőink is találkozhatnak a következő évadunkban.

FELHÍVÁS!

Többször vetítettünk, tudósítottunk már a Miskolc melletti Lyukó völgy lakóinak nehéz sorsáról. Most egy öttagú család megsegítésére buzdítunk
: kérjük a szolidáris és adakozó kedvű honfitársainkat, látogassanak el június 17-én, jövő vasárnap a Szimpla-kertbe, a 9 órától délig tartó Közös Lábas-ra, melyet a Dunatáj Alapítvány és a Napraforgó Egyesület szervez: a palóc leves fogyasztása mellett gondoljanak egy fedél nélkül maradt, 3 gyermekes családra, akik egy váratlan tűzeset miatt otthontalanok lettek! Jót tenni jó, ugye, egyetértünk?


Kulturális programok, ajánló:

A Várkert Bazárban június 13-tól minden szerdán az elmúlt év legsikeresebb magyar filmjeiből láthatunk egyet-egyet, a vetítés előtt az alkotókkal beszélgetnek a szervezők.

Június 11-én John Ford Hatosfogat című filmjével várja a filmbarátokat Pethő Zoltán, a Pótkulcs filmklubjának házigazdája. Kezdés 19 órakor!

És a halottak újra énekelnek - június 11., hétfő, 19:00 filmvetítés az Urániában.
Az alkalmak vendége a magyar filmkritikusok által idén életműdíjjal jutalmazott Elek Judit filmrendező.

Június 22-től szeptember 30-ig Huszárik Zoltán rajzaiból látható kiállítás a Műcsarnokban!

Új Vertigo Média által forgalmazott filmek a magyar mozikban! Az élet napos oldala című igen sikeres svéd vígjáték június 14-től, a Gombos Jim és Lukács, a masiniszta című családi film június 21-től szerepel a mozik műsorán!

Június 15-én 18 órakor Erkel 125 – emlékmise és hangverseny a Mátyás templomban!

Június 23-án fővárosi és vidéki múzeumok lesik a tartalmas szórakozásra vágyó közönség kívánságait. A programkínálatot számos egyetem, könyvtár, galéria kínálata színesíti...

Június 24-én 18 órakor Jelenczki István Reményik Sándorról készült filmjét láthatjuk az Uránia díszetermében Öröktűz I-II. címmel.

Június 28-án 18 órakor a B32 Galériában (Bartók Béla út 32.) GEO-EGO címmel nyílik az a kiállítás, mely kedves barátunk, Szirányi István képző- és fotóművész munkáit mutatja be. A július 19-ig hétköznapokon látható tárlatot Lengyel András képzőművész nyitja meg.
Augusztus 16-19. között tartják az idei Tokaji Írótábort, melynek középpontjában az I. világháború irodalma, művészete áll.

Augusztus 20-ig látható a Kéz–Mű–Remek. Népművészet. Nemzeti Szalon, 2018: az idén azok a népi kézműves mesterek, művészek mutatkoznak be, akik alkotómunkájukban a népművészeti hagyományt tekintik ihlető forrásnak.


Kulturális hírek, olvasnivalók:

Újabb remek hír: bekerült a tíz legjobb európai film közé Szilágyi Zsófia Egy nap című alkotása!

Sokak figyelmét vonzotta a Menjek/Maradjak problematika az elmúlt években. A kitelepülő magyarokról Józsa László és munkatársai készítettek több epizódból álló látleletet a speakeasy project keretében. A kitelepülők után a hazatelepülőkre is gondoltak, így készült el az Édes otthon, melyet az oldalukon is elérhetünk.

A filmes látványtervezők munkásságát és a képzőművészeti filmalkotásokat díjazó Trauner art-filmfesztivál színhelye lesz októberben Szolnok. A rendezvényre Peter Greenaway filmrendezőt is várják, aki mesterkurzust tart majd.

Közös filmbe kezdett a magyar filmművészet két emblematikus szereplője, Szabó István és Sándor Pál. A Zárójelentés című filmet az Oscar- és Kossuth-díjas Szabó István rendezi, a szintén Kossuth-díjas Sándor Pál pedig producerként vesz részt a munkában. A forgatókönyv fejlesztésére az alkotók 7,2 millió forint támogatást kaptak.

Novemberben kerül a magyarországi mozikba Milorad Krstic Ezüst Medve-díjas alkotó Ruben Brandt, a Gyűjtő című egészestés, magyar animációs akcióthrillere, amely a James Bond-filmek hangulatát megidézve vezeti be a nézőt a műkincsrablásba.

Június közepén kezdődik Orosz Dénes Mimi című új filmjének forgatása Budapesten. A főszerepben Tenki Rékát láthatjuk majd.

Kocsis Ágnessel készült beszélgetést ajánlunk.

A több évtizedes múltra visszatekintő MAFSZ, a Magyar Független Film és Video Szövetség nagyszabású munkába kezd: digitalizálják az archívumukat – egyelőre az előkészítés folyik.

A Vertigo Média az európai és magyar art-filmek, valamint a minőségi közönségfilmek egyik első számú hazai forgalmazója. Vezetőjével, Berta Balázzsal készült az alábbi interjú.

Július 31.- augusztus 4. között rendezik meg az idei Ördögkatlan Fesztivált, melynek egyik díszvendége a Magvető Kiadó. Érdemes tájékozódni, tervezni a nyári programokat!

Minden olvasónknak pihentető nyarat, gazdagító kulturális élményeket kívánunk!
2018.06.03. A tanév utolsó előtti alkalmával a Shaun, a bárány című animációs filmet láthatta közönségünk. A teltház bizonyította az animáció mint forma iránti egyetemes érdeklődést: köszönet Pataki tanárnő, Görög és Ludassy tanár urak és diákjaik eljöveteléért.

Megkülönböztett köszönet vendégünknek, Varga Zoltán esztétának
, akitől nem csupán az animáció történetének, fogalmi értelmezésének parádés összefoglalóját kaptuk a vetítés előtt, de az is bebizonyosodott, hogy a Shaun egy nagyon mély, sok szinten fogható és interpretálható alkotás 0-100 évig…
Reméljük, új sorozatunk keretében ismét találkozhatunk, addig is jó munkát és újabb sikereket kívánunk!

Az idei tanév utolsó alkalmára június 5-én kerül sor: a Cirko Filmnek köszönhetően egy igazi életigenlő történet következik: a mozikban most futó Táncterápia kiváló szórakozást, egyszersmind elmélkedést is kíván… Számítunk a közönség aktív részvételére a műhelybeszélgetésben!
Szeretettel várunk minden klubtagot, barátot, érdeklődőt! Az este végén klubunk nyári programjairól, perőcsényi jelenlétéről tartunk megbeszélést, melyre elvárjuk az érintett barátainkat, szereplőket.

Házunk tája hírei:

Figyelem, nagyon sok jó hír és köszönet következik!


Nincsen nap, hogy ne történne valami arra érdemes: kiváló sporteredmények, versenyeken való szereplés, melyekhez ezúton is gratulálunk!
Érdemes böngészni iskolánk közösségi oldalát a részletekért!


Sikeresen lezajlott a zenei tehetségkutató verseny is, mely remélhetőleg hagyományt teremt. Gratulálunk a bátor és igen tehetséges versenyzőknek – Horváth Cintiának, Székely Kingának, Tálos Klaudiának, Pacsek Ádámnak, a TNB és a Dopamin zenekarnak!
Köszönjük a segítő és érdeklődő hallgatóságnak a jó hangulatot! Személy szerint is hálás köszönet a zsűri tagjainak, akik nagy figyelemmel és szeretettel követték a bemutatkozók teljesítményét és nagyszerű tanácsokat adtak a jövőre. Köszönjük Fischer Andrea és Kriszta Réka tanárnőknek, Bátori Valentinának és Katona Balázs hangmérnöknek az értékes hozzászólásokat és figyelmet. Visszavárjuk őket jövőre!
Köszönet az előkészítésért és drukkolásért Enyingi Vivinek és Vajda Beának, a lelkes műsorvezetésért Neményi Zoltánnak, a technikai háttér megteremtéséért és lebonyolításért Vizi Jánosnak és Szuróczki Márknak, a koncert dokumentálásáért Dessewffy Annának. Az eseményt hirdető plakátot és face-book aktivitást Toró Csilla tanárnőnek köszönjük.


Színkörünk két díjat is elhozva, nagy sikerrel szerepelt az amatőr színjátszók fesztiválján! Szívből gratulálunk Flaskay Zszuzsa tanárnőnek és a csapat minden tagjának!

Június 1-jén népes svájci küldöttséget fogadhattunk a gimnáziumban: a Carouge-Budavár önkormányzata közötti testvérvárosi kapcsolat 25. évfordulója alkalmából érkező vendégeket francia nyelvű előadással és süteményekkel, hűsítő italokkal vártuk. Köszönet az igazgatóság jelenlétéért, a sok-sok kedves diák és felnőtt segítőért, a nagyszerű előadás közreműködőiért, az érdeklődő kollégák elismerő szavaiért! Valóban sikerként éltük meg ezt az estét. Az ünneplés szombaton a Budavári Önkormányzat által szervezett reneszánsz vacsora keretében, Tabulatúra régizene együttes szereplése mellett folytatódott, melyen megtapasztalhattuk a két képviselő testület eltökéltségét a diákcsere támogatására. Éljen!


Kulturális programok, ajánló:

A Lívia villában, a Költő u. 1. sz. alatt június 6-ig látható Lichter Péter filmkiállítása Nézz a szellemgépbe címmel. Gratulálunk, Péter!

Június 4-én 18 órakor Kamerán innen és túl címmel Markovics Ferenc fotókiállítása nyílik az óbudai Fő téren, a Szindbád rendezvényközpontban. A kiállítást Piros Ildikó színművész nyitja meg.

Június 4-8; Japán Filmhét – Drámai filmklasszikusok a Toldi moziban!

Június 4-én a McCabe & Mrs. Miller (Altman, 1971) című filmmel várja a filmbarátokat Pethő Zoltán, a Pótkulcs filmklubjának házigazdája. Kezdés 19 órakor!

Még tart a Zsidó Művészeti Napok! Az esemény egyik kiemelt helyszíne az Uránia!

A Műcsarnok filmsoroztában június 6-án,18:00 órakor John Malkovich: Táncos a házban (The Dancer Upstairs, 128 perc, 2002) Előadó: Cieklinski Sándor

Csak az Urániában vetítik a Hitler kontra Picasso című filmet, mely A művészet templomai sorozat új darabja; a náci rezsim torz művészeteszményét mutatja be.

A 29. Budapesti Bach-hét eseménysorozata június 4-én hétfőn 19 órakor veszi kezdetét a Deák téri evangélikus templomban, ahol egy héten át minden este 7 órától Bach-műveket hallgathatnak az érdeklődők.

Június 5-én 17 órai kezdettel az Írók boltjában mutatkozik hamarosan megjelenő kötetével jó barátunk, a tehetséges fiatal író, Fitos Adrián. A szerzővel Molnár Illés és Tinkó Máté beszélget.

Itt a júniusi Közelkép klub!
Június 5-én 18:00 órai kezdettel górcső alatt a Három tánc című magyar dokumentumfilm, mely a Magyar Táncművészeti Egyetem klasszikus balettet tanuló diákjai három generációjának történetén keresztül mutatja be, hogyan lesz valakiből balett művész... A helyszín szokásosan az Uránia.
Bevezetőt mond: Vincze Teréz, az ELTE Filmtudományi tanszékének tanára

Június 5-én 19 órakor közönségtalálkozóval összekötött vetítés lesz a Cirkogejzír moziban. Műsoron a Hetedik alabárdos.

Június 7-én a Marie-Claire Magyarországgal együttműködve indul a Pura Poesia online videblog, melynek központi gondolata, hogy van egy közös nyelvünk, nevezetesen az irodalom: az ötletadó Juhász Anna irodalmár, aki az első adásban Trokán Nórával beszélget majd.

Június 7-én, 18 órakor az MMA Kiadó Talán mindenütt voltam. Huszárik Zoltán című könyvének bemutatójára kerül sor a Filmes Házban – Ráday u. 31/K. A kötet szerkesztője Pintér Judit; a kiadványban Huszárik Zoltán válogatott írásai és interjúi mellett Gelencsér Gábor filmesztéta tanulmánya is olvasható.

Újabb BIDF vetítés!!! Június 7-én, szokás szerint 2 időpontban: 18 és 20 órai kezdettel a Bem moziban láthatjuk az Egy divatos férfi / A Modern Man (rendező: Eva Mulvad) című alkotást.

Június 7–11. között 89. alkalommal rendezik meg az Ünnepi Könyvhetet, a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri ünnepét a Vörösmarty téren.

És a halottak újra énekelnek - Június 8., péntek 14:30 könyvbemutató, 15:30-tól filmvetítés , valamint június 11., hétfő, 19:00 filmvetítés az Urániában.
Az alkalmak vendége a magyar filmkritikusok által idén életműdíjjal jutalmazott Elek Judit filmrendező.

Június 8-án 17 órakor a most éppen mesebeli tájakon járó Boldizsár Ildikót hallhatjuk a PIM-ben az Ezeregyéjszaka meséiről.

Június 10-ig a Pesti Vigadóban tekinthetjük meg a Kert a városban című kortárs képző- és iparművészeti kiállítást.

Az Vertigo Média által forgalmazott Az élet napos oldala című igen sikeres svéd vígjáték június 14-től szinkronizált és feliratos változatban egyaránt országszerte látható a mozikban.

Augusztus 16-19. között tartják az idei Tokaji Írótábort, melynek középpontjában az I. világháború irodalma, művészete áll.

Augusztus 20-ig látható a Kéz–Mű–Remek. Népművészet. Nemzeti Szalon, 2018: az idén azok a népi kézműves mesterek, művészek mutatkoznak be, akik alkotómunkájukban a népművészeti hagyományt tekintik ihlető forrásnak.


15 éve hunyt el Balassa Péter esztéta, gondolkodó, aki sokak meghatározó tanárélménye, segítője volt.

Kettős magyar sikerrel zárult Varsóban a 14. Zsidó Motívumok Nemzetközi Filmfesztivál. A szakmai zsűri különdíjjal tüntette ki Bereczki Csaba Soul Exodus című dokumentumfilmjét, a közönségdíjat Török Ferenc 1945 című játékfilmje nyerte.

A Soul Exodus elérhető a Vimeo-oldalon.


Újabb remek hír a Filmalap Inkubátor Program háza tájáról: Nagy Gábor és Lőrincz Nándor nyerték a TIFF pitchfórumának díját!

Befejeződött Kocsis Ágnes Éden című filmjének forgatása! A bemutató 2019 második felében lesz. Július 31.- augusztus 4. között rendezik meg az idei Ördögkatlan Fesztivált, melynek egyik díszvendége a Magvető Kiadó. Érdemes tájékozódni, tervezni a nyári programokat!

Minden olvasónknak gazdagító kulturális élményeket kívánunk!
Találkozzunk a nyári szünet előtti utolsó vetítésen is, mert "közösségben filmet nézni, megbeszélni JÓ"!
2018.05.27. Rendhagyó módon, 2 hét múltán jelentkezünk hírlevelünkkel: nagyszerű filmélmények, személyes találkozások, maradandó beszélgetések - így foglalhatnánk össze a Testről és lélekről, illetve a Modern idők című filmeknek szentelt alkalmakat.
Hálás köszönetet mondunk vendégeinknek: Morcsányi Gézának és Buglya Zsófiának
, ünneppé varázsolták a keddjeinket.
Reméljük, máskor is találkozunk!

Köszönet jár az érdeklődők népes táborának: köszönjük Kóródi Ildikó, Flaskay Zsuzsa, Görög László és Pócsi Gusztáv kollégáink és diákjaik eljövetelét.

A Testről és lélekről címre keresztelt tematikus sorozatunk elképzelhetetlen animációs alkotás nélkül:
ezt a hiányt pótoljuk május 28-án fél 4-kor a Shaun, a bárány című animációs film vetítésével. Visszatérő kedves vendégünk Varga Zoltán esztéta, az animációs formák kiváló ismerője, akitől bizonyára ezúttal is sokat tanulhatunk.
Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

A tanév utolsó alkalmára június 5-én kerül sor: meglepetésfilmmel és záró bulival készülünk!

Házunk tája hírei:

Véget ért nagy múltú csillagász szakkörünk hagyományos észlelőtábora Ráktanyán. A szokásosnál is mozgalmasabb három nap krónikáját, képeit a gimnázium facebook oldalán nézhetik meg az érdeklődők.

Toró Csilla kolléganőnk szerkesztő munkájának köszönhetően ugyancsak itt találunk minden, a közösségeinkkel kapcsolatos napi hírt is. Ezúton is köszönet ezért az állhatatos szolgálatért!

A már beharangozott zenei tehetségkutató versenyt május 28-án 15 órai kezdettel tartjuk az iskola klubhelyiségében. Várjuk a hallgatóságot!

Színkörünk meghívást kapott az amatőr színjátszók fesztiváljára:
május 31-én délután a Rózsa művelődési házban drukkolhatunk értük. De ezzel még nincs vége a sikersorozatnak! Több alkalommal külsős iskolai csoportokat is várunk iskolánk színháztermébe, hogy ők is megismerhessék a Fahrenheit 451 című darabot. Az előadások után műhelybeszélgetés is lesz!

Balla Bence, 11/a osztályos diákunk újabb filmet készített: az Arany fékötő című dokumentumfilmet Szandán mutatták be nagy érdeklődés mellett. Gratulálunk és reméljük, klubunk nézői is megismerhetik Bence munkáit.

Június 1-jén népes svájci küldöttség érkezik iskolánkba a Carouge-Budavár önkormányzata közötti testvérvárosi kapcsolat 25. évfordulója alkalmából. A vendégeket többek közt francia nyelvű műsorral fogadjuk. Köszönet előre is a szervezésben, lebonyolításban segédkező diákoknak, kollégáknak!

Aki bújt, aki nem és Toto és nővérei címmel kettős vetítés zajlott a Művész moziban szombaton, melyet szakértőkkel, illetve a rövidfilm alkotójával, Schwechtje Mihállyal folytatott beszélgetés követett. A nagy erejű történetek egy fontos jelenségre, az emberkereskedelemre hívják fel figyelmet. Jövő évi sorozatunkban már helyük van.


Kulturális programok, ajánló:

Május 28-án 17 órakor utolsó idei alkalmát tartja a Magyar Művelődési Társasággal karöltve a Dunatáj Mozi. Műsoron a Gömöri freskók I-II. című dokumentumfilm. A vetítés helyszíne a TIT székház, Zsombolyai út 6.

Május 28-án 19 órai kezdettel kedves barátunk, a nagyszerű népzenész és pedagógus, Bolya Mátyás DLA záró koncertjére kerül sor a Zeneakadémia X. termében a nemrég Információelmélet és népzenekutatás: A magyar népzenei rendszerezés és nyilvántartás vizsgálata adatbázis szemlélettel címmel benyújtott doktori értekezése megvédéseként. Ez lesz az univerzum első pengetős népzenei DLA koncertje! Éljen! Szívből gratulálunk!

Május 28-án a nagy klasszikussal, Hitchcock Psycho-jával várja a filmbarátokat Pethő Zoltán, a Pótkulcs filmklubjának házigazdája. Kezdés 19 órakor!

Május 28. és június 10. között rendezik az idei Zsidó Művészeti Napokat Budapesten. Az esemény egyik kiemelt helyszíne lesz az Uránia, ahol három koncertet egy zenés színpadi művet és egy kiállítást is élvezhet a közönség a fesztivál során.

Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzata és a Budaörsi Passió Egyesület 2003 óta minden évben pünkösdkor rendezi meg a Kőhegyen a Budaörsi Passiót. A két nyelven futó előadást Dér András rendezte, a még megtekinthető további alkalmak a következők:
2018. május 29. kedd (magyar)
2018. május 30. szerda (magyar)
2018. június 1. péntek (magyar)
2018. június 2. szombat - Europassion (német)
2018. június 3. vasárnap (magyar)

Május 30., 18:00 órakor a Műcsarnokban Sarah Polley: Apáim története. Előadó: Margitházi Beja.

Május 30-án 19h 30-tól a Határon Túli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekara ad hangversenyt a Pesti Vigadóban a nemzeti összetartozás napjához kötődve. A koncerten közreműködik a Purcell Kórus. Vezényel: Vashegyi György.

Május 31-én 18 órakor a Mozi a Vigadóban sorozat keretében Bán Ferenc építőművészt ismerhetik meg az érdeklődők.

Május 31-június 1. között egyházművészeti konferencia lesz a Műcsarnokban. A rendezvény második napján a nemrég elhunyt Kallós Zoltánra emlékeznek a résztvevők.

Június 1., péntek 19:00:az Uránia műsorán az idei Oscar-díjas alkotás, Sebastián Lelio chilei rendező Egy fantasztikus nő című filmje! A díszbemutató szép gesztusa, hogy azt az Oscarért szintén versengő Testről és lélekről rendezője, Enyedi Ildikó mutatja be a közönségnek.

Június 1-2-án a Premier Kultcafé ad otthont a COURAGE-PAREVO Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztiválnak, mely az egykori szocialista országok ellenkultúrájának filmjeit hivatott bemutatni. A belépés ingyenes. Minden filmet eredeti nyelven, angol felirattal vetítenek.

Június 3-án 11órakor Bogányi Gergely ad hangversenyt a Várbazárban.

Június 4-8; Japán Filmhét – Drámai filmklasszikusok a Toldi moziban!

Június 5-én 19 órakor közönségtalálkozóval összekötött vetítés lesz a Cirkogejzír moziban. Műsoron a Hetedik alabárdos.

Június 7-én, 18 órakor az MMA Kiadó Talán mindenütt voltam. Huszárik Zoltán című könyvének bemutatójára kerül sor a Filmes Házban – Ráday u. 31/K. A kötet szerkesztője Pintér Judit; a kiadványban Huszárik Zoltán válogatott írásai és interjúi mellett Gelencsér Gábor filmesztéta tanulmánya is olvasható.

Újabb BIDF vetítés!!! Június 7-én, szokás szerint 2 időpontban: 18 és 20 órai kezdettel a Bem moziban láthatjuk az Egy divatos férfi / A Modern Man (rendező: Eva Mulvad) című alkotást.

Június 10-ig a Pesti Vigadóban tekinthetjük meg a Kert a városban című kortárs képző- és iparművészeti kiállítást.

Június 8-án 17 órakor a most éppen mesebeli tájakon járó Boldizsár Ildikót hallhatjuk a PIM-ben az Ezeregyéjszaka meséiről.

Augusztus 16-19. között tartják az idei Tokaji Írótábort, melynek középpontjában az I. világháború irodalma, művészete áll.

Augusztus 20-ig látható a Kéz–Mű–Remek. Népművészet. Nemzeti Szalon, 2018: az idén azok a népi kézműves mesterek, művészek mutatkoznak be, akik alkotómunkájukban a népművészeti hagyományt tekintik ihlető forrásnak.


Kulturális hírek, olvasnivalók:

90 éve született Szécsi Margit költő.
Május 28-án ünnepi rendezvényekkel- emlékkő-avatással, kiállítással - idézik meg alakját a XVIII. kerületi Kossuth téren.

Hetvenedik születésnapját ünnepli a magyar könnyűzene történetének egyik legfontosabb dalszerzője, zenésze, Presser Gábor.

A japán Kore-eda Hirokazu Shoplifters című alkotása érdemelte ki az Arany Pálmát a 71. cannes-i filmfesztiválon.

Magyar siker! A filmkritikusok nemzetközi szövetsége, a FIPRESCI Szilágyi Zsófia Egy nap című filmjének adta a nagydíjat az idei cannes-i fesztiválon.

Enyedi Ildikót hallani, olvasni mindig öröm: Babonásan tisztelem az irodalmat - Mészáros Gábor interjúja.

Szeretettel ajánljuk a Sára Sándorral készült beszélgetést is: A répa baba" – Beszélgetés a 85 éves Sára Sándorral.


Révész Bálint Filmalap-támogatással készült kreatív dokumentumfilmje, a Nagyi projekt nyerte a tajvani nemzetközi dokumentumfilm fesztivál "Next Generation" díját.

Szomorúan jelentjük, hogy mintegy 10 esztendős munka után megszűnik a DocuArt Filmművészeti Központ a Ráday utcában.
Ferencváros Önkormányzata a határozott idejű bérleti szerződés lejártával újabb pályázatot írt ki a helyiség hasznosítására, ennek eredményeképpen más pályázó kapott lehetőséget a bérlésre.
A műhely munkatársai május 31-én, 17 órától búcsúznak a helytől és mindazoktól, akik ezekben az években különböző projektekben velük dolgoztak, együttműködtek. Mi is közéjük tartozunk: sok szép emlékünk van… Szívből kívánjuk, legyen folytatás!

Bécs, Budapest, Hollywood címmel, az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg a Kossuth Kiadó gondozásában Muszatics Péter új könyve
, mely olyan hollywoodi közép-európaiakról szól, akik a háborúk, forradalmak, népirtások sújtotta Európából, az összeomló Osztrák-Magyar Monarchiából kerültek a 20. század első felében Amerikába.

Újabb gyönyörűséges természetfilm a láthatáron, azaz a mozikban!
A Vad Szigetköz és a Vad Kunság rendezőjeként és operatőreként ismert, Balázs Béla-díjas Mosonyi Szabolcs és alkotótársa, Bagladi Erika forgatókönyvíró-producer legújabb természetfilmje a Vad Balatont mutatja be.

Milos Forman térnek fogják hívni a prágai Óvárosban álló Intercontinental szálloda előtti teret a nemrég elhunyt nagy rendező emlékére.

Omerta című regényével Tompa Andrea nyerte az idei Libri irodalmi díjat. A közönségdíjat Bödőcs Tibor kapta. Gratulálunk!

Megjelent Tomsics Emőke könyve Budapest Atlantisza (A pesti Belváros átalakulása a 19. század végén) címmel.
Városháza kiadó, 2015.: hatalmas teljesítmény a témaválasztása, az eredeti kutatás aránya, a legfrissebb nemzetközi szakirodalomra való támaszkodás, és a csodás, soha nem látott fényképek tömege okán is.

Pekingben, a Today Art Museumban mutatkozik be nagyszabású kiállítással a Magyar Művészeti Akadémia. A képzőművészeti, ipar- és tervezőművészeti, valamint népművészeti alkotásokat is felvonultató tárlat 2018. május 14-től június 10-éig tart.

A Thorma János Múzeum kapta a Az év múzeuma 2018, a Soproni Múzeum Macskakő Gyermekmúzeum és közösségi tér című állandó kiállítása pedig Az év kiállítása 2018 elismerést.

Végezetül egy kísérletről: az IKEA tesztelésre kért egy hónapon át gyerekeket: két növény egyikét folyamatosan szekálniuk kellett, a másikat pedig dicsérni. Lásd a végeredményt! "Az articsókának is van szíve..."

Minden olvasónknak gazdagító kulturális élményeket kívánunk!
Találkozzunk klubunk hátralevő két vetítésén is, mert közösségben filmet nézni, megbeszélni JÓ!
2018.05.14. Hetek múltán jelentkezünk ismét hírlevelünkkel és örömmel jelentjük, hogy tematikus sorozatunkat május 15-én, a szokásos időben a címadó filmmel, Enyedi Ildikó Testről és lélekről című munkájával folytatjuk. A vetítés vendége Morcsányi Géza, a film egyik főszereplője lesz, akinek ezúton is hálásan köszönjük a gesztust, hogy eljön!
Számoljuk a napokat!
Köszönjük a Mozinet ezúttal is készséges és klubtámogató hozzájárulását a nyilvános vetítéshez!


További májusi műsorunk:

Május 22.: Modern idők (amerikai, 1936, 87 perc, rendezte: Charlie Chaplin)
Vendég: Buglya Zsófia esztéta

Május 29.: Shaun, a bárány (angol animációs film, 2015, 82 perc, rendezte: Richard Starzak, Mark Burton)
Vendég: Varga Zoltán esztéta

Házunk tája hírei:

Elköszöntünk végzős diákjainktól
, emléklappal búcsúztunk azoktól a színkörös, éneklő-zenélő tanítványainktól, akik az elmúlt években részt vettek iskolánk perőcsényi programjain, s ezzel sok falubéli életébe vittek örömet, figyelmet, szeretetet.
Sok sikert kívánunk mindnyájuknak a már elkezdődött érettségi vizsgákhoz!

Május 28-án rendezzük az idei zenei tehetségkutató versenyünket, melyre szép számmal jelentkeztek a diákjaink. Reméljük, közöttük is lesznek olyanok, akik a falubeli koncerteken is szerepelnek majd.

Itt a személyi jövedelemadózás ideje: gimnáziumunk, valamint a Perőcsényért Alapítvány koordinátáit egyaránt közreadjuk és kérjük a tevékenységünket, vállalásainkat ismerő és segíteni kívánó adózókat, éljenek az 1% felajánlásának lehetőségével! Megtisztelő támogatásukat előre is köszönjük!

"Együtt a Petőfiért" Petőfi Sándor Gimnázium Alapítvány
Számlaszám: 10700419-44616106-51100005
Adószáma: 18125940-1-41
Perőcsényért Alapítvány, adószám: 18705009-1-13

Kulturális programok, ajánló:

Május 14-én 15 órai kezdettel tartja éves közgyűlését az idén 20 esztendős Magyar Művelődési Társaság, melynek tevékenységét mi is nyomon követjük.
A helyszín: Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, Városligeti fasor 10.

Május 14-én Scorsese Aljas utcák című filmjével várja a filmbarátokat Pethő Zoltán, a Pótkulcs filmklubjának házigazdája. Kezdés 19 órakor!

Már a mozikban van a hatalmas nemzetközi sikernek örvendő Arcélek, útszélek című francia dokumentumfilm, mely a 89 éves Agnes Varda és a 33 éves francia fotós és street artist, JR világlátásáról szól. Varázslatos!
Az Arcélek, útszélek több mint húsz rangos filmes díjat nyert, köztük Cannes-ban az Arany Szem-díjat; valamint Oscar-díjra nevezték a legjobb dokumentumfilm kategóriájában.

Május 15-én 18 órakor a nemrég megjelent SPÁJZ című könyve kapcsán Saly Noémi és Cserna-Szabó András beszélget a PIM-ben.

A Faludi Ferenc Akadémia sorozatában május 16-án, szerdán 18:45-kor Balog Gábor: Hang-Áhitatok (60 perc, 2017), mely a nemzetközi hírű magyar Szent Efrém férfikart mutatja be. A helyszín az Art + Cinéma!

Műcsarnok filmklub: május 16., szerda 18:00 óra, Clint Eastwood: Fennsíkok csavargója ( High Plains Drifter, 101 perc, 1973) Előadó: Pápai Zsolt.

Május 16-án, 19h 30-kor verses összeállítás hallható Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színművész előadásában. A program helyszíne a Pesti Vigadó, a belépés díjmentes, de regisztrációhoz kötött!

Május 17-én, 16 órakor a Balázs Béla-díjas Benkő Imre fotóművészről készült monográfiát mutatják be a szerző, Palotai János és a művész jelenlétében a FUGA Budapesti Építészeti Központban.

Május 18-tól szerepel az Uránia programjában a Most és halálunk óráján - A rózsafüzér ima ereje – című lengyel dokumentumfilm a rózsafüzér imáról, a vele összefonódott világról és egyéni sorsokról.

Május 18-án 21 h 30-kor Kávéháztörténeti előadás a Gerbeaud-ban!

Május 21., hétfő 19:00 – Római anzix – az Uránia az Olasz Kultúrintézettel közösen indított sorozatának záródarabja Paolo Sorrentino A nagy szépség című alkotása.

Május 22-23-án Erdély Miklósra emlékeznek tisztelői a Három Hollóban.

Május 23-án 17 órakor a Pesti Vigadóban az Őrizd az embert – Kósa 80 című kiadványt, mely a most 80 esztendős filmrendezőt köszönti.

Itt az idei Savaria Filmszemle! Május 23–25-i rendezvényt szakmai programok is kísérik "A mozgókép, mint nemzetet, települést, közösséget és személyiséget formáló eszköz" címmel.

Május 25-27. Nemzetközi Természetfilm Fesztivál lesz a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Május 28. és június 10. között rendezik az idei Zsidó Művészeti Napokat Budapesten. Az esemény egyik kiemelt helyszíne lesz az Uránia, ahol három koncertet egy zenés színpadi művet és egy kiállítást is élvezhet a közönség a fesztivál során.

Május 31-én 18 órakor a Mozi a Vigadóban sorozat keretében Bán Ferenc építőművészt ismerhetik meg az érdeklődők.

Június 1-2-án a Premier Kultcafé ad otthont a COURAGE-PAREVO Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztiválnak, mely az egykori szocialista országok ellenkultúrájának filmjeit hivatott bemutatni. A belépés ingyenes. Minden filmet eredeti nyelven, angol felirattal vetítenek.

Június 10-ig a Pesti Vigadóban tekinthetjük meg a Kert a városban című kortárs képző- és iparművészeti kiállítást.

Augusztus 20-ig látható a Kéz–Mű–Remek. Népművészet. Nemzeti Szalon, 2018: az idén azok a népi kézműves mesterek, művészek mutatkoznak be, akik alkotómunkájukban a népművészeti hagyományt tekintik ihlető forrásnak.


Kulturális hírek, olvasnivalók:

Életének 88. életévében elhunyt Szervátiusz Tibor erdélyi származású szobrászművész. Nagy hatású munkáiban él tovább.

Életének 79. évében elhunyt Choli Daróczi József cigány író, költő, műfordító, pedagógus, népművelő, a magyarországi cigány közélet egyik legismertebb alakja.

75 éve született és mintegy 56 évesen, 1999-ben hunyt el Juhász Jácint színművész.

Javában tart a cannes-i filmfesztivál, melynek kísérő rendezvényén nagy sikerrel mutatkozott be Szilágyi Zsófia Egy nap című filmje, mely mint elsőfilmes alkotás az Arany kameráért is versenybe száll.

Lezajlott nemrég a Zsigmond Vilmos Fesztivál, íme, a díjazottak:

Elkészült Hernáth Csaba első önálló filmje, a Veteránfilm, melynek producere Józsa László. A bemutatón mi is ott lehettünk: nagy élmény volt megismerni a főszereplő pilótákat, két nagyszerű embert! Szívből gratulálunk és örömmel tudatjuk, hogy a filmet klubunk nézői is láthatják majd a következő, immár 18.évad programjában.

Szintén örömteli hír, hogy a Speakeasy project Menjek/Maradjak sorozatának 3 újabb epizódját, mely a hazatérő magyarokról szól júniustól az Index.hu oldalán is láthatjuk!

Tovább tart az ULTRA diadalútja:
a filmet egy évvel a bemutatót követően is telt házzal játsszák a mozik országszerte, s ebben nagy része van a kiváló PR-munkának és a főszereplő, Simonyi Balázs közönségtalálkozókon való részvételének.

A legjobb elsőfilmeknek meghirdetett filmfesztiválon, Vilniusban két díjat nyert a Téli fivérek, melynek magyar forgalmazója a Vertigo Média.

Film készül Juhász Ferenc költőről, melyben többek között Vecsei H. Miklós és Surányi András is közreműködik.

Az ünnepi könyvhétre jelenik meg Mészöly Miklós életműsorozatában a Vadvizek című elbeszéléskötet! Előjegyzéssel kedvezményesen kapható!

Hódít a magyar irodalom! Megjelent Dragomán György Máglya című könyvének francia nyelvű kiadása a Gallimard gondozásában.

Minden olvasónknak gazdagító kulturális élményeket kívánunk!
Találkozzunk klubunk vetítésein is, mert " közösségben filmet nézni, megbeszélni JÓ"!
2018.04.24. Adósak vagyunk legutóbbi vetítéseink krónikájával: április 10-én Mészáros Márta Aurora Borealis című filmjét néztük meg, majd Pataki Évával, a film forgatókönyvírójával beszélgettünk.
Köszönjük a felkavaró filmélményt, az eszméltető új ismereteket a történelem ki nem beszélt, fel nem dolgozott traumáiról. Köszönjük Évának az oldott és személyes megnyilatkozásokat, melyekből a rendezőt és a film kulisszatitkait is jobban megismerhettük. Ha létezik – márpedig klubunkban létezik – a középiskolában kötelezően megnézendő filmgyűjtemény, akkor abban Mészáros Márta filmjeinek fontos helyük van. Reméljük, találkozunk még az alkotókkal személyesen is!
Külön köszönet Székely András kollégánknak és diákjainak az érzékeny és őszinte kérdésekért és jelenlétért.

Április 17-én ismét titkokat boncolgattunk a Tűnj el című film kapcsán: köszönet a filmre kíváncsi népes közönségnek: Flaskay Zsuzsa, Kóródi Ildikó és Németh Mária kollégáinknak és osztályaik jelenlevő tagjainak. Köszönet a házigazda és szakértő szerepét vállaló Ludassy György tanár úrnak és a délután szervezésében segédkezőknek, a beszélgetés és az utómunkálatok minden részt vevőjének.
Sajnáljuk, hogy személyesen nem lehettünk jelen: emlékezetes és elgondolkodtató élményről szólnak a szem-és fültanúk. Sikeresen, sok-sok remek programmal lezajlottak a Petőfi napok: a nyitány a Petőfi túra volt, melyért köszönet a testnevelő kollégáknak, elsősorban Gózon Gyulának, aki évről évre lelkes szervezője e hagyománynak. A diákönkormányzat Persányi és Tichy-Rács tanárnők segédlete mellett szervezett igen kreatív és népszerű programokat. Ezután az érzékenyítő MÁS-nap következett, amikor is a tanulóink különböző helyszíneken és tevékenységek keretében ismerkedtek a hajléktalanság, a különböző fogyatékosságokkal és nehéz szociális körülmények közt élők életével, gondjaival. De hallhattunk a rendőrség és a szeretetszolgálatok munkájáról, megismerhettük a svédek boldogságának titkát a Svéd Nagykövetség munkatársai segítségével és még hosszan sorolhatnánk. Hálásan köszönjük minden meghívott szervezet, szakértő és kolléga részvételét és Török Mária igazgató helyettes kolléganőnk koordináló munkáját!

Nem feledkezhetünk meg a színkör idei előadásairól: Flaskay tanárnő rendezésében egy igen aktuális és felkavaró előadást, a 451 Fahrenheit című darabot láthattuk és láthatjuk még néhány alkalommal: szerdán, 25-én, csütörtökön, 26-án 14 órakor, valamint 27-én, 18 órakor látható a darab! Köszönjük az élményt!

Lezajlott az idei svájci diákcsere is: a résztvevők egy csodaszép hét felejthetetlen élményeivel tértek haza. Köszönet a svájci és magyar kollégáknak a szervezésért és különösképpen Carouge önkormányzatának a csereprogram állhatatos támogatásáért. Külön köszönjük Pálfi Ágnes és Zoltán Éva tanárnők és a résztvevő diákok munkáját: a színpadra állított francia nyelvű Janikovszky-adaptáció nagy sikert aratott Carouge önkormányzatának fogadásán.

Klubunk további műsoráról:

Április 24-én Török Ferenc 1945 című filmjét nézzük meg
, mely a történelmi egybecsengések okán került erre a tavaszi időpontra, s egyúttal a holocaust emléknapja előtt is tiszteleg.
A filmről: "1945 augusztus 12, 11 óra. Titokzatos szállítmányukkal két fekete ruhás, fekete kalapos idegen jelenik meg egy magyar falu vasútállomásán. A falu népe az orosz megszállás árnyékában a jegyző fiának esküvőjére készül, de a menyasszony korábbi vőlegénye is hazatér a hadifogságból. Néhány óra alatt minden megváltozik. Titkok, bűnök, számvetés, szerelem, árulás, szembesítés... " (PORT)


További műsorunk az érettségi szünetet követően:

Május 15: Testről és lélekről (magyar játékfilm, 2017, 116 perc, rendezte: Enyedi Ildikó, a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: szervezés alatt.

Május 22: Modern idők (amerikai vígjáték, 1936, 87 perc, rendezte: Charlie Chaplin)
Vendég: Buglya Zsófia esztéta.

Május 29: Shaun, a bárány (angol animációs film, 2015, 28 percm rendezte: Jay Grace, forgatókönyv író: Richard Starzak, Mark Burton)
Vendég: Varga Zoltán esztéta - ELTE.

Kulturális programok, ajánló:

Április 25 szerda, 18 óra, Műcsarnok: Billy Wilder: Sabrina (113 perc, 1954). Előadó: Mátyás Péter.

Rézangyalok: április 25-én 18 órakor a Párbeszéd Házában (Horánszky u 20.) egy, a klubunkban is vetített dokumentumfilm pereg majd. Surányi z. András és Sívó Júlia filmje felemelő példa arra, hogyan lehet hatékonyan és hosszú távon cselekedni… A vetítést követően a film főszereplőivel is találkozhatnak az érdeklődők.

A Faludi Ferenc Akadémia sorozatában április 25-én, szerdán 18:45-kor Mel Gibson: A fegyvertelen katona ('140 perc, 2016) c. játékfilmje lesz műsoron. Meghívott vendég: Mispál Attila rendező.A helyszín az Art + Cinéma!

Június 10-ig a Pesti Vigadóban tekinthetjük meg a Kert a városban című kortárs képző- és iparművészeti kiállítást.

Április 27-május XXVII. Jókai-napok Balatonfüreden!
A hagyományos rendezvénysorozattal a magyar irodalom egyik kiemelkedő alakjára, Jókai Mórra emlékezünk, aki füredi villájában írta az Aranyember c. regényét. Irodalom, gasztronómia, csillagvizsgálás, séták a városban - minden a nagy író szellemében.

Április 30: A Magyar Film Napja!
A Filmalap kezdeményezésére ezentúl minden április 30-án vetítésekkel és programokkal ünnepeljük a Magyar Film Napját országszerte, a hagyományteremtő céllal elindított kezdeményezéshez néhány nap alatt több tucat filmes szervezet csatlakozott.
Április 30-án az Uránia moziban a Szaffi, a Kincsem, a Vasvirág, A Tánczosnő és a Csinibaba!

Május 2-án 19 órakor Domokos Berta Szilánkok című kiállításának megnyitóján vehetünk részt a z Art + Cinémában.

Május 4-én este 7-kor Falkafolk Balkán Táncház!

Április 21-augusztus 20. között Kéz–Mű–Remek. Népművészet. Nemzeti Szalon, 2018: az idén azok a népi kézműves mesterek, művészek mutatkoznak be, akik alkotómunkájukban a népművészeti hagyományt tekintik ihlető forrásnak.


Kulturális hírek, olvasnivalók:

Dombrovszky Linda és Kerekes Péter Occupation 68 című filmje Wiesbadenben is bemutatkozott.


A világ egyik legjelentősebb múzeumában, a szentpétervári Ermitázsban önálló kiállításon láthatja a nagyközönség Munkácsy Mihály műveit.

Baranyi Gábor Benő című rövidfilmje elismerő oklevelet kapott a Let's CEE Filmfesztiválon.

Vranik Roland alkotását a legjobb játékfilm díjával méltatta a zsűri a Macedón Cinematheque-ben megrendezett nemzetközi filmfesztiválon.

Ennyi röviden a hírünk – bár bizonyára lenne más említésre méltó is…..És:

Minden olvasónknak gazdagító kulturális élményeket kívánunk!
Találkozzunk klubunk vetítésein is, mert " közösségben filmet nézni, megbeszélni JÓ"!
2018.04.09. Házunk tája hírei:

Sűrűek lesznek az elkövetkezendő hetek: iskolanapok, carouge-i és memmingeni csere, küszöbön álló ballagás és érettségi…
Aktuális hírlevelünkben igyekszünk előreszaladni kicsit, hátha később nem lesz erre alkalom. A krónikás sajnos nem főállásban filmklubszervező….

Zenei tehetségkutató- versenyt hirdettünk, melyre a hónap közepéig várjuk a tehetséges zenélő-énekelő szólisták, együttesek, bárminemű formációk jelentkezését, legyen az könnyűzene, komolyzene – bármilyen műfaj! A versenyt április végére tervezzük.

Iskolánk is részt vesz a +1 szendvics akcióban: Kolozs tanárnő koordinálásával 2. éve támogatjuk keddenként a hajléktalan, rászoruló embereket. A Budapest-Bike Maffia segítségével csak az elmúlt másfél hétben 1780 szendvics és nagy mennyiségű gyümölcs, édesség és tartós élelmiszer jutott célba. Jó érzés az akcióban aktív iskolák között lenni és tudni, hogy ha kicsit is, de segítünk…

Klubunk műsoráról:

Április 10-én Mészáros Márta legfrissebb filmjét, az Aurora Borealist láthatjuk. A rendező újabb munkája ismét a tabuk és elhallgatott titkok felfedésével rendíti meg nézőit: az 50-es évek sötét történései és azok következményei adják a cselekmény magját. Felkavaró, érzelmekkel teli kutatás pereg a szemünk előtt: Olga, a Bécsben élő sikeres ügyvéd élet-halál közt lebegő édesanyja eddig ismeretlen múltjában nyomoz… Katartikus élmény, páratlan alakítások: Törőcsik Mari, Tóth Ildikó, Törőcsik Franciska és a film egész világa rabul ejt.
Vendégünk a rendező hosszú évtizedek óta állandó munkatársa, Pataki Éva, akinek ezúton is köszönjük, hogy elfogadta meghívásunkat. Köszönet a Vertigo Médiának a vetítés lehetőségéért. Mindenkit szeretettel várunk!


A továbbiakban:

Április 17.: Tűnj el (amerikai thrirrel, 2017, 103 perc, rendezte: Jordan Peele, a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: szervezés alatt

Április 24.: 1945 (magyar dráma, 2017, 91 perc, rendezte: Török Ferenc)
Vendég: szervezés alatt.

Kulturális programok, ajánló:

Április 11. szerda, 18 óra, Műcsarnok: Michelangelo Antonioni - Wim Wenders: Túl a felhőkön (Al di la delle nuvole, 112 perc, 1995), Előadó: Mátyás Péter.

John Cassavetes: New York árnyai (Shadows, 81 perc, 1959) Előadó: Báron György.

Még tart a Titanic Fesztivál!
A helyszínek: Uránia, Toldi, Kino, Ódry, Francia Intézet. Normál jegyár: 1400 HUF, Kedvezményes diákjegy: 1100 HUF, ART+ CINEMA (Csak személyes jegyvásárlás) Jegyár: 1100 HUF.

A Faludi Ferenc Akadémia sorozatában április 11-én, szerdán 18:45-kor Vétlen Balthazár! A vetítés utáni beszélgetés vendége: Gelencsér Gábor filmesztéta, az ELTE-BTK docense.
A helyszín az Art + Cinéma!

Április 9-én, hétfőn, 18 órától Magócsi Márton Az én házam az én váram című kiállításának záróeseményeként Önismereti Diszkó lesz a Capa Központ Project Room termében.

Április 9. hétfő, 18 óra – PIM: 100 éve született Hubay Miklós - Emlékest a Kossuth-díjas drámaíró, műfordító tiszteletére.

A Pótkulcsban a Vakon /Blind/ (Eskil Vogt, 2014) című filmmel várja a filmbarátokat Pethő Zoltán klubvezető. Vetítés 19 órától!

Április 9-én 19 órakor filmklub és közönségtalálkozó várja mindazokat, akik kíváncsiak a közelmúlt egyik sikeres dokumentumfilmjére: Egy nő fogságban. A helyszín a Nem Adom Fel Kávézó.

Április 10. kedd, 14 óra – PIM: az Alkotni Arany - videópályázat eredményhirdetése.

Április 10-én 18 órakor zártkörű vetítés keretében mutatják be a "Minden csak jelenés" - Nemeskürty István emlékezete című filmet, melynek rendezője Péterffy András. A helyszín a PPKE ITK, Práter utca 50/a.

Április 10-én 18 órakor - Keddi kaleidoszkóp - Korniss Péter fotóművésszel beszélget kollégája, Haris László a Pesti Vigadóban.

Bogdán Árpád Genezis című filmjének ünnepi bemutatójára kerül sor április 10- én 20 órakor az Uránia dísztermében.
Vendégek: a film alkotói.

Április 11 –én a Költészet napja alkalmából 10-22 óra között Versmaraton az Akvárium klubban!

Április 11-én 15 órakor adják át az első POKET zsebkönyv-automatákat. A Sztalker csoport olvasásnépszerűsítő-közösségépítő kezdeményezése keretében Budapest forgalmas csomópontjain, színházak, kulturális intézmények találunk majd ilyen alkalmatosságokat. Részletek délután az Örkény Színházban (Bp. VII. ker., Madách Imre tér 6.).

Hegymászók, hegyrajongók, figyelem! Banff Mountain Film and Book Festival a Corvin moziban április 11-12-13-án.

Lengyel Filmtavasz a lengyel függetlenség emlékére.
Április 12-18 között a Művész moziban! A filmeket lengyel nyelven, magyar hangalámondással / felirattal vetítik. Belépő kedvezményes áron kapható: 1.200 Ft.

Április 12. – június 10. között a Pesti Vigadóban tekinthetjük meg a Kert a városban című kortárs képző- és iparművészeti kiállítást.

Április 12-én az "Urbán Mari barátainak és tisztelőinek köre" átadja az ez évi Torta-díjat a Brazilok című film alkotóinak. 18-tól filmvetítés, 19.30-tól beszélgetés a film rendezőivel: M. Kiss Csabával és Rohonyi Gáborral. Moderátor: Bárdos Judit. Helyszín: Magyar Nemzeti Filmarchívum.

Április 13 - április 15. Táncháztalálkozó a Papp László Arénában.

Április 14. szombat 16.00 - Kortárs képzőművészetről könnyedén a Ludwig múzeumban! Vendég: Závada Péter.

Április 15-én, vasárnap 16 órától folytatódik a "Sztárok a magyar filmtörténetben" filmklub műsora, melyben ezúttal Latinovits Zoltán Utazás a koponyám körül című filmje szerepel. A helyszín a Csekovszky Művelődési Ház. Házigazda Szilágyi Erzsébet filmesztéta.

Április 18., szerda 18:00 óra, Műcsarnok: Alex Garland Ex Machina (108 perc, 2015). Előadó: Baranyai Béla.

Itt a Vad Balaton - rendezői változata!
A film április 19-től szerepel- például- az Uránia műsorán. Kicsiknek, nagyoknak egyaránt remek program!

Mozi a Vigadóban: a sorozat következő bemutatója április 19-én, 18 órakor lesz: Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának tavaszi programjában ezúttal Csíkszentmihályi Róbert szobrászművészt ismerhetjük meg.

Kiégett orvosok: április 19-én 18 és 20 órai kezdettel újabb BIDF-vetítés a Bem moziban! Jegyár: 1000 Ft, amely egy italt is tartalmaz (diákoknak és nyugdíjasoknak lehetőség van 700 Ft-os jegy vásárlására is).

Április 21-augusztus 20. között Kéz–Mű–Remek.
Népművészet. Nemzeti Szalon, 2018: az idén azok a népi kézműves mesterek, művészek mutatkoznak be, akik alkotómunkájukban a népművészeti hagyományt tekintik ihlető forrásnak.

Április 22-ig várja a jelentkezőket a Filmtett-tábor! A workshop a Marosvásárhelyhez közeli Nyárádszentlászlón lesz július 30. és augusztus 10. között.

Berki Viola (1932–2001) festő- és grafikusművész életműve a 20. századi magyar művészettörténet egyik legkülönlegesebb, legtitokzatosabb hagyatéka. A művész életmű-kiállítása a Thorma János Múzeum szervezésében május 30-ig tekinthető meg a Pesti Vigadóban. Április 20-án 14 órakor tárlatvezetéssel is ellátogathatunk a Pesti Vigadóba.

Április 23., hétfő, 18:30: folytatódik a Római anzix sorozat az Urániában. Műsoron Ferzan Özpetek: Tudatlan tündérek című filmje.


Kulturális hírek, olvasnivalók:

Több, mint 12 ezer nézővel indított első hétvégéjén Lengyel Balázs bemutatkozó nagyjátékfilmje, a Lajkó - Cigány az űrben.
Íme, a főszereplővel, Keresztes Tamással készített interjú.

Nemrég már beszámoltunk A Megszállás 1968 című dokumentumfilm elkészültéről. Most egy cikket ajánlunk a Librarius oldaláról: "Először a tömeg feje fölé kell lőni, aztán a lábuk elé, végül bele a tömegbe"

"Nem hat rám bódítóan a siker" - Borbély Alexandrával beszélgetetett Gaszner Veronika.

A Nem vagyok boszorkány (I Am Not a Witch) nyerte az itthon a magyarhangya által szervezett idei Scope100 online filmfesztivált. Reméljük, nemsokára a nagyközönség is megismerheti.

Balázs Ádámmal, számos film zenéjének komponistájával –pl. Mindenki, Testről és lélekről, Lajkó – Cigány az űrben - láthatunk utazós beszélgetést D. Tóth Kriszta jóvoltából

Minden olvasónknak gazdagító kulturális élményeket kívánunk!
Találkozzunk klubunk vetítésein is, mert " közösségben filmet nézni, megbeszélni JÓ"!
2018.04.03. Hírlevelünk élén minden olvasónknak erőt adó, örömteli húsvéti ünnepeket, minden jót kívánunk!

Krónikánk a közelmúlt történéseiről: az arab tavaszt idéztük meg legutóbb, amikor A kairói eset című, nagyon erős és elgondolkodtató filmet tűztük műsorra. Köszönet minden érdeklődőnek, a beszélgetés minden résztvevőjének, és nem utolsó sorban a forgalmazó Cirkófilmnek a vetítés lehetőségéért. Külön köszönet vendégünknek, Szabó Mártonnak, aki nagy érzékenységgel, igényességgel és felkészültséggel segítette e nem könnyű történet értelmezését. Reméljük, nézőként, vendégként egyaránt viszontláthatjuk klubunk vetítésein!

Házunk tája hírei:

Megrendülten tudatjuk, hogy elment ebből a világból Doby Imre kollégánk, aki évtizedeken át tanított- élt iskolánkban. Nyugodjon békében!

Sikeresen lezajlott a Csillagász-szakkör jubileumi bennalvása, melyen mintegy 35 egykori és jelenlegi "égrenéző" vett részt. További közös élményeket kívánunk!

A tavaszi szünet előtt tartotta táborát iskolánk diákönkormányzata Persányi Norina és Tichy-Rács Lenke kollégáink vezetésével. A cél a Petőfi Napok megszervezése - az eddigi előkészületek nagyon ígéretesek, sok sikert!

Iskolánk sportolói sikert sikerre halmoznak – gratulálunk a kollégáknak a felkészítő munkához, a diákoknak az eredményekhez! A részletekért és friss napi hírekért érdemes rendszeresen követni a Gimnázium facebook oldalát, melynek szerkesztésért Toró Csilla tanárnőnek jár köszönet!

Folytatódnak iskolánk nemzetközi diákcsere-programjai: már csak néhány hét és utaznak petőfiseink Memmingenbe, illetve Carouge-ba, nagy a készülődés!

Zenei tehetségkutató- versenyt hirdetünk, melyre a hónap közepéig várjuk a tehetséges zenélő-énekelő tanulóink jelentkezését! Verseny április végén! A részletekkel hamarosan jelentkezünk.

Legközelebb:

A tavaszi szünet utáni első alkalommal Mészáros Márta legfrissebb filmjét, az Aurora Borealist láthatjuk. A rendező újabb munkája ismét a tabuk és elhallgatott titkok felfedésével rendíti meg nézőit: az 50-es évek sötét történései és azok következményei adják a cselekmény magját. Felkavaró, érzelmekkel teli kutatás pereg a szemünk előtt: Olga, a Bécsben élő sikeres ügyvéd élet-halál közt lebegő édesanyja eddig ismeretlen múltjában nyomoz… Katartikus élmény, páratlan alakítások: Törőcsik Mari, Tóth Ildikó, Törőcsik Franciska és a film egész világa rabul ejt.
Vendégünk a rendező hosszú évizedek óta állandó munkatársa, Pataki Éva, akinek ezúton is köszönjük, hogy elfogadta meghívásunkat. Köszönet a Vertigo Médiának a vetítés lehetőséégért. Mindenkit szeretettel várunk!


További műsorunk már a tavaszi szünet utánra esik:

Április 17.: Tűnj el (amerikai thrirrel, 2017, 103 perc, rendezte: Jordan Peele, a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: szervezés alatt

Április 24.: 1945 (magyar dráma, 2017, 91 perc, rendezte: Török Ferenc)
Vendég: szervezés alatt.

Kulturális programok, ajánló:

Itt az idei Friss Hús!
Április 3-8 között a Toldi moziban ismerhetjük meg a felhozatalt.

Április 4. szerda, 18 óra, Műcsarnok: John Cassavetes: New York árnyai (Shadows, 81 perc, 1959) Előadó: Báron György.

Április 4-én indul és bő 10 napig tart a Titanic Fesztivál!
Fergeteges program!A helyszínek: Uránia, Toldi, Kino, Ódry, Francia Intézet. Normál jegyár: 1400 HUF, Kedvezményes diákjegy: 1100 HUF, ART+ CINEMA (Csak személyes jegyvásárlás) Jegyár: 1100 HUF

A Faludi Ferenc Akadémia sorozatában április 4-én, szerdán 18:45-kor Zsigmond Dezső: Sorsok könyve (100 perc, 2016.) A helyszín az Art + Cinéma!

Április 5-én 18 órai kezdettel a Dárday István filmrendezőről készült portréfilmet tekinthetik meg az érdeklődők a Mozi a Vigadóban sorozat keretében a Pesti Vigadóban. A film rendezője Domokos János, az est résztvevője Dárday István és alkotótársa, Szalay Györgyi. Moderátor- házigazda: Szekfü András.

Április 5-6. Dokunapok az ELTE-n!
Vetítések 17 h 30-tól az ELTE Média tanszékén, a 34-es teremben, illetve a Gólyavárban! A program keretében Zurbó Dorottya A monostor gyermekei, valamint Révész Bálint Granny Project című filmjeit ismerhetjük meg. Mindkét vetítést beszélgetés követi: Pálos György, valamint Rózsahegyi Regő és Gargya Tamás kérdezi majd az alkotókat.

Itt a Cinemira Nemzetközi Gyermekfilm Fesztivál!
Az Akvárium klubban április 6-8.között 4-14 éves gyerekeknek szóló kisfilmeket, animációkat és dokumentumfilmeket láthat a közönség és számos már program is várja a látogatókat.

Április 10-én 18 órakor - Keddi kaleidoszkóp | Korniss Péter fotóművésszel beszélget kollégája, Haris László a Pesti Vigadóban.
A sorozat szakmai felelőse Sulyok Miklós, MMA Művészetelméleti Tagozatának tagja.

Bogdán Árpád Genezis című filmjének ünnepi bemutatójára kerül sor április 10- én 20 órakor az Uránia dísztermében. Vendégek: a film alkotói.

Hegymászók, hegyrajongók, figyelem! Banff Mountain Film and Book Festival a Corvin moziban április 11-12-13-án.

Lengyel Filmtavasz a lengyel függetlenség emlékére.
Április 12-18 között a Művész moziban! A filmeket lengyel nyelven, magyar hangalámondással / felirattal vetítik.Belépő kedvezményes áron kapható: 1.200 Ft.

Április 12-én az "Urbán Mari barátainak és tisztelőinek köre" átadja az ez évi Torta-díjat a Brazilok című film alkotóinak. 18-tól filmvetítés, 19.30-tól beszélgetés a film rendezőivel: M. Kiss Csabával és Rohonyi Gáborral. Moderátor: Bárdos Judit.
Helyszín: Magyar Nemzeti Filmarchívum.

Április 13.–április 15. Táncháztalálkozó - Papp László Aréna


Kulturális hírek, olvasnivalók:

Nemrég ünnepelte volna 58. születésnapját Kaszás Attila, aki máig feledhetetlen minden színház-és filmbarát számára.

Újabb siker! Enyedi Idikó nyerte a legjobb európai filmnek járó díjat!

Életműdíjat kap Mészáros Márta a bécsi Let's CEE filmfesztiválon - Magyar Nemzeti Filmarchívum

Elkészült Kerekes Péter kassai rendező és alkotótársai hiánypótló munkája a '68-as bevonulásról. Gratulálunk! Reméljük, megismerhetjük a nemzetközi stáb közreműködésével megvalósult kordokumentumot.

A Psota Irén emlékére alapított díjat az idén Hernádi Judit kapta.

2007 óta az autizmus világnapja április 2.napja. Becslések szerint ma Magyarországon 100 ezer ember, a világon pedig több tízmillió ember él autizmussal, vagyis azzal a változatos formában jelentkező fejlődési zavarral, amelynek következtében a társas viselkedés, a kommunikációs készségek és a gondolkodás fejlődése sérül. A Ragyogjon Kékben kampány keretében évről évre a világ számos emblematikus épülete kékbe öltözik, így 2015 óta az Uránia Nemzeti Filmszínház is.

Magyarország lesz a díszvendége a hét kolumbiai nagyvárosban megrendezendő nagyszabású EUROCINE filmfesztiválnak.

Májusban kezdődik a kolozsvári Felméri Cecília Spirál című első játékfilmjének forgatása.

Mai magyar színdarabok a kivándorlásról címmel kötet jelent meg a közelmúltban, melyben Kárpáti Péter: Ultonia * Dragomán György: Kalucsni * Diggerdrájver * Hajdu Szabolcs: Ernelláék Farkaséknál * Kárpáti Péter: Moszkva-Peking Transzszimfónia – című munkái olvashatók.

Bedeszkázott napjaim - Persányi Norina kolléganőnk írói tehetségét fedezhetjük fel ismét az Új Nautilus oldalain. Gratulálunk!

"Vigyázz a madárra!"

Áprilistól jogszabály tiltja a telelésből visszatérő és a költési időszakot megkezdő védett madaraink, a fecskék fészkeinek leverését házátalakítás, felújítás, szigetelés, festés miatt.

Talán előbb –utóbb ezekből helyszíbónekből is egyre több lesz: Magyarország egyetlen csomagolásmentes üzlete és kávézója nyitott nemrég az újlipótvárosi Kresz Géza utcában.

Ha végre tavasz lesz és kiránduló helyet keresnénk, íme, egy remek célpont:
A leglátványosabb magyar vár - Füzér.

Minden olvasónknak gazdagító kulturális élményeket kívánunk!
Találkozzunk klubunk vetítésein is, mert " közösségben filmet nézni, megbeszélni JÓ"!
2018.03.18. Nemzeti ünnepünk előtti vetítésünk keretében Buvári Tamás közösségi finanszírozással készült filmjét, a Szeretföldet láthattuk. Sajnos a rendezőt váratlan kötelezettsége miatt nélkülöznünk kellett, de ifjú nézőinknek ezúttal is köszönjük a komoly részvételt, kivált a közös gondolkodást! Nagyon jót és estébe nyúlóan beszélgettünk e nem könnyű, sok–sok kérdést felvető és erős hatású történet kapcsán. Addig is, amíg személyesen találkozunk, elküldtük beszélgetésünk összefoglalóját Buvári Tamásnak. Szeretettel gratulálunk és köszönjük!

Legutóbbi krónikánkból kimaradt egy fontos mondat – ezúton is elnézést kérünk az érintettektől! Köszönjük a kollektív eljövetelt Horváth Edina tanárnőnek és Pócsi Gusztáv tanár úrnak és tanítványaiknak, akik érdeklődésükkel és aktivitásukkal hozzájárultak a Fellini filmjének szentelt délutánhoz-estéhez. Reméljük, máskor is lesz szerencsénk!

Nemzeti ünnepünk évről évre hűségesen visszatérő vendégei a városmajori óvodások: március 13-án Petőfi Sándor képe előtt adott tüneményes műsorukkal az idén is elbűvöltek bennünket.
Március 15-ét Dr.Pelyach István történész, a korszak elismert kutatója előadásaival köszöntöttük, aki rendhagyó történelemórái keretében rávilágított 1848 jelentőségére és máig érvényes tanulságaira. Köszönjük az élményt, a szervezést, a méltó ünneplést!

Legközelebb: Március 20-án egy másik forradalomba látogatunk: Tarik Saleh a 2017-es Sundance fesztiválon feltűnt filmje, A kairói történet az arab tavaszt idézi, mely a nevében von párhuzamot a 48-as forradalmi hullámmal. A skandináv filmes eszközökkel és nem utolsó sorban ottani finanszírozásból megvalósuló film fő cselekménye egy gyilkosság körüli nyomozás, ám a háttérben felsejlik, milyen romlott, velejéig korrupt a társadalmat uraló hatalmi elit.
Hősünk vagy inkább antihősünk Noredin, "a korrupt kairói rendőrség egyik nyomozója egy bárénekesnő meggyilkolásának ügyét vizsgálja a Nílusi Hilton szállóban. Az ügyről hamarosan kiderül, hogy egy egyre nehezebben felgöngyölíthető, szerteágazó bűncselekmény-sorozat része, amelyben az egyiptomi felső tízezer is érintett. Noredinnak szembe kell szállnia az egész rendszerrel és önmagával is." (PORT)
Köszönet a Cirko Filmnek, hogy a film nyilvános vetítésének jogát megkaphattuk.
Vendégünk a filmbarátok számára jól ismert mozis szakember, Szabó Márton
- vele beszélgethetünk a vetítés után. Mindenkit szeretettel várunk!


További műsorunk már a tavaszi szünet utánra esik:

Április 10.: Aurora Borealis - Északi fény (magyar dráma, 2017, 104 perc, rendezte: Mészáros Márta, a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: Pataki Éva forgatókönyvíró.

Április 17.: Tűnj el (amerikai thrirrel, 2017, 103 perc, rendezte: Jordan Peele, a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: szervezés alatt

Kulturális programok, ajánló:

Március 19-én, hétfőn rendezvény miatt zárva lesz az Uránia. Ezen a napon a pénztárak is zárva tartanak.

Március 19-én 18 órakor a Párbeszéd Házában mutatják be Domokos János A te neved című, a Szent Egyed katolikus közösségről szóló dokumentumfilmjét. A vetítést követően a rendezővel beszélgethetnek az érdeklődők.

Március 19-én a Pótkulcsban Agnes Varda Sem fedél, sem törvény című filmjével várja a filmbarátokat Pethő Zoltán klubvezető. Vetítés 19h-tól!

Az immár VI. Szkíta Aranyszarvas Díjat Puszt Tibor rendező kapja az idén. Az ünnepélyes átadásra március 20-án, 15 órakor a Filmes Házban kerül sor. Gratulálunk!

Március 21-én 18-20 óra között az Északi Antropológiai Filmszövetség (NAFA) filmgyűjteménye mutatkozik be a Docuart Moziban.

Szintén március 21., szerda 18:00 óra – Műcsarnok. A klub műsorán Fritz Lang: Dr. Mabuse végrendelete, előadó: Barkóczi Janka.

A Faludi Ferenc Akadémia sorozatában március 21-én, szerdán 18:45-kor Zajti Gábor Az építészet Bartókja című dokumentumfilmjét tekinthetik meg a filmbarátok, mely Medgyaszay István /1877-1959/ munkásságát mutatja be. A helyszín az Art + Cinéma!

Március 22-én 18 órai kezdettel kerül sor a Fábri életmű újabb darabjára a Tabán moziban. Műsoron a Nappali sötétség. A program ingyenes, támogatója a Budavári Önkormányzat.

Március 22-én 18:00 és 20:00 órakor újabb remek BIDF-es filmet láthatunk magyar és angol felirattal a Bem moziban. Ezúttal az Adát polgármesternek című film lesz műsoron, mely Barcelona ma is hivatalban lévő tisztségviselőjének megválasztásáról szól. Kedvezményes jegyek az idős és ifjú nézőknek!

Március 23., 18:30–március 25., 19:00 – Észt Hét a Művészben!

A kiváló kísérleti filmes Lichter Péter és Máté Bori The Rub című, a Berlinálén is vetített avant-garde Hamlet-történetével ismerkedhetünk március közepétől. Vetítések az Art+ Cinémában 23; 29-én 19 órai kezdettel. Az alkotók szívesen veszik a filmről készített elemzéseket, véleményeket az alábbi címre: lichter84@gmail.com. Ezúton is gratulálunk Péternek a sikeres doktori védéséhez!

Március 23-án 18 h-kor Viszontlátásra odafönt - beszélgetés és díszelőadás az Urániában. Közreműködik Ungváry Krisztián történész, Dr Győrffy Ágnes katonapszichológus, a házigazda Csákvári Géza.

Március 24., szombat 20:00. Lajkó cigány az űrben premier előtti vetítés az Urániában. Lengyel Balázs rendező és Pusztai Ferenc producer részvételével.

Március 24-én Mozi - Esély/Egyenlőség, 6. rész az AKKU - Az Akadálymentes és Korlátlan Kultúráért Egyesület szervezésében. Helyszín: Premier Kultcafé.

Március 24-én, szombaton 17 órától mutatják be Jelenczki István Öröktűz I–II. "Egy lángot adok, ápold, add tovább" – Portréfilm Reményik Sándorról című filmjét az Uránia dísztermében.

Március 25., vasárnap 14:30 Valami Amerika 3.
Az Uránia Összhang programsorozata keretében a film hallássérültek számára akadálymentesítve, magyar felirattal látható.

Március 26-án 17 órai kezdettel Kollányi Judit Universitas című filmjét vetítik a Dunatáj Alapítvány sorozata keretében. A színhely: TIT székház, Zsombolyi utca 6.

Március 26., hétfő 18:30- Folytatódik a Római Anzix az Urániában – Műsoron Nanni Moretti filmje, a Kedves naplóm. Bevezetőt mond: Vincze Teréz, az ELTE tanára.

Március 27. | 18.00 – Mesélő Gyűjtemény – Kótai József ötvösművész albumának bemutatója a Magyar Írószövetség székházában. A gyűjteményt ismerteti Kelényi Béla költő, tibetológus. Március 28-án 18 h-kor a BABtérben, Budaörsön látható Lichter Péter és Máté Bori kísérleti filmje, a The Rub.

Március 28-án 19 órától A monostor gyermekei című dokumentumfilmet nézhetjük meg a Magnet Közösségi Házban.

Március 29-től már a mozikban találkozhatunk Lengyel Balázs Lajkó - Cigány az űrben című új filmjével, mely az 50-es évek végén játszódik. Ki lesz a földkerekség első kozmonautája?

Budapesti Tavaszi Fesztivál - 18 - az Urániában.
Április 1. és 19. között hét koncertet rendeznek az Urániában a fesztivál keretében.
A teljes programról itt olvashatsz!


Kulturális hírek, olvasnivalók:

Elhunyt korunk nagy elméje, Stephen Hawking, aki nem csak szakterületén volt lebilincselő, de a társadalmi érzékenységéért és felelősségéért is illik fejet hajtanunk előtte.

Hosszan tartó súlyos betegség után, 78 éves korában meghalt Áts Gyula, Jászai Mari-díjas színész, a Győri Nemzeti Színház Örökös Tagja.

A múlt vasárnap megtartották a Magyar Filmdíj gálát, ahol összesen 23 kategóriában hirdettek győztest. A nyertesek listája.

A Testről és lélekről - Enyedi Ildikó új filmje mostantól elérhető az HBO GO kínálatában.

Felkerült a netre Horváth Balázs Dizájneren című filmje, mely a legkeményebb dokumentumfilm a hazai dizájnerdrogozásról.

Bogdán Árpád alkotása, a Genezis két díjat nyert a most véget ért 22. Szófiai Nemzetközi Filmfesztiválon (SIFF)


Bolognában szerepel a Brazilok a Youngabout -Festival Internazionale Giovani e Cinema filmfesztivál nyitófilmjeként!

Június 11-16. között rendezik meg az idei év Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválját
, a kontinens egyik legnagyobb animációs eseményét. A szemle rövidfilmes programjában a magyar animáció négy alkotással képviselteti magát.

Krasznahorkai Lászlót újra jelölték a Nemzetközi Man Booker-díjra.

A személyes válság agresszivitásban való levezetéséről – fociszurkolás! - készíti diplomafilmjét Füzes Dániel. A Szokásjog című film a Budapesti Metropolitan Egyetem filmes hallgatóinak közös munkája.

" Hagyták, hogy éljen az agyam" – beszélgetés Fekete Ádámmal


Március 15-én új könyvesbolt nyílt a Budai Várban, a Hess András tér 3. szám alatti Vörös Sün-házban!

Három opera- és három balett-produkcióval, valamint két gálaesttel vendégszerepel a Magyar Állami Operaház 2018. október 30. és november 11. között a New York-i Koch Theaterben és a Carnegie Hallban. A New York-i OperaTúra Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg.

Kinek ne lenne ismerős matematika tanulmányaiból a görög ábécé (?, azaz Pi) betűjével jelölt számsor, amit két tizedesjegy pontossággal alighanem mindenki fel tud idézni. A Pi nemzetközi világnapján hallgassuk meg, hogyan szól a szám egymást követő jegyeiből megalkotott dallam.

Március 10-én végre kibújt a tojásból a rétisasfióka a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság bekamerázott fészkében. Itt lenne a tavasz?

Minden olvasónknak gazdagító kulturális élményeket kívánunk!
Találkozzunk klubunk vetítésein is!
2018.03.11. Fellini örök! Az Országúton időtlenül nagy élmény, melyről sokat és mélyen lehet beszélgetni. Köszönjük minden beszélgetőtársnak a programra szánt időt és a közös gondolkodást!

Hálásan köszönjük vendégünknek, Csantavéri Júliának, hogy az egyetemi elfoglaltságai mellett eljött és segített bennünket
e sok rétegű, gazdag jelentésű film értelmezésében! Köszönjük, hogy van átjárás középiskola és egyetem között; nagyon jó megtapasztalni, hogy ugyanazokért az ügyekért dolgozunk! Reméljük, máskor is találkozunk klubunkban!

Ha március, akkor öregdiák-találkozó! Iskolánk évről évre visszavárja egykori diákjait. Így volt ez most is: köszönet a sok-sok szervezőmunkáért Bordács Erika kolléganőnknek és minden, a fogadásban részvevő-segítő kollégának és diáknak!

Március 15-ét ünnepség és történelmi előadások keretében ünnepeljük. A hagyományos Petőfi Napok rendezvényeire április első felében kerül sor.

Legközelebb:

Március 13-án
fél 4- kor egy különleges filmmel várjuk nézőinket: a moldvai csángó származású Iancu Laura néprajzkutató, író-költő Szeretföld című regényének azonos című filmes adaptációja lesz műsoron. A filmet Buvári Tamás rendezte, egészen rendkívüli közösségi összefogásból, Veszprém város és környéke önkormányzatai, és sok-sok civil szervezet, magánszemély, művésztámogató, barát önzetlen segítsége révén valósulhatott meg. A forgatás mindössze 15-20 fős alkotói stábbal zajlott, melyet nagyszámú statisztagárda egészített ki. A filmet Ladányi János és Lovasi Zoltán fényképezte.
A cselekményről: a főszereplők a háború elől egy magyarországi munkásszállóra menekültek. Itt egy szociális munkás, Anna (Lipták Jeanne) meséli el Szeretföld történetét, mely az ott élők előadásában elevenedik meg, és rajzolja ki a háború egy szűk közösségre gyakorolt hatását.
Reményeink szerint vendégünk lesz Buvári Tamás, a film rendezője. Mindenkit szeretettel várunk!


További műsorunk:

Március 20.: A kairói eset (svéd-dán-német-francia krimi, 2017, 96 perc, rendezte: Tarik Saleh,a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: Szabó Márton mozis.

Április 10.: Aurora Borealis - Északi fény (magyar dráma, 2017, 104 perc, rendezte: Mészáros Márta, a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: Pataki Éva forgatókönyvíró.

Április 17.: Tűnj el (amerikai thrirrel, 2017, 103 perc, rendezte: Jordan Peele, a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: szervezés alatt

Kulturális programajánló:

Az elkövetkezendő hét az ünnep jegyében, sok kulturális eseménnyel telik
, melyben nem csak a nemzeti ünnep, de a közelmúltban zajló Oscar-díjátadó versenyfilmjei is bemutatkoznak. Irány az Uránia!

Március 12-én a Pótkulcsban Agnes Varda Boldogság című filmjével várja a filmbarátokat Pethő Zoltán klubvezető. Vetítés 19h-tól!

Március 13-án 13h 30-kor egy 48-as nemzetőrről készült kivételes értékű dagerrotípia bemutatására kerül sor a Nemzeti Múzeum és az MMA Akadémia együttműködésében. A ritkaságot két hétig tekintheti meg a nagyközönség a Nemzeti Múzeumban.

A Párbeszéd Háza új vetítéssorozatot indít a Jezsuita Menekültszolgálattal közös szervezésben: március 13-án 17.30-kor az ELmenekülŐK címmel induló program első alkalmán egy belga rövidfilm lesz műsoron, majd beszélgetés lesz Messing Vera szociológussal, az MTA tudományos munkatársával, illetve Kassab Adonis újságíróval.

Március 13-án 18h 45-től Fatih Akin új filmje, a Golden Globe –díjas Sötétben a Cirko Gejzír moziban! A Goethe Intézet és a Cirko közös eseménye keretében a vetítés után K. Horváth Zsolttal, az ELTE BTK Művészetelméleti és médiakutatási intézetének tanárával beszélgethetünk.

Március 14., szerda 18:00 óra – Műcsarnok. A klub műsorán Elias Merhige: A vámpír árnyéka. Előadó: Varró Attila.

A Faludi Ferenc Akadémia sorozatában március 14-én, szerdán 18:45-kor John Michael McDonagh 2014-es Kálvária című filmjét láthatja a közönség. A film utáni beszélgetést Lázár Kovács Ákos esztéta tartja.A helyszín az Art + Cinéma!

Március 14-én 19.30-kor Lyukasóra Próza a Marczibányi téren.
Résztvevők: Lackfi János, Szabó T. Anna, Dragomán György, Molnár Krisztina Rita.

Március 15-én 13 órakor kiállítás megnyitó a PIM-ben Országh, város, híres ember – Arany János és a fényképezés címmel. Az anyag május végéig látható.

A kiváló kísérleti filmes Lichter Péter és Máté Bori The Rub című, a Berlinálén is vetített avant-garde Hamlet-történetével ismerkedhetünk március közepétől. Vetítések az Art+ Cinémában 17; 23; 29-én 19 órai kezdettel. Az alkotók szívesen veszik a filmről készített elemzéseket, véleményeket az alábbi címre: lichter84@gmail.com. Ezúton is gratulálunk Péternek a sikeres doktori védéséhez!

Március 21-én 18 órakor Mozi a Vigadóban. Ezúttal Dávid Katalin művészettörténész- akadémikus portréját ismerhetjük meg.

Március 22-én kiállítás nyílik a Pesti Vigadóban Jézus élete címmel. A tárlat anyaga Aknay János, ef Zámbó István, Tábori Csaba képeiből és nyertes gyermekrajzokból állt össze.

Március 23-án 18 h-kor Viszontlátásra odafönt - beszélgetés és díszelőadás az Urániában. Közreműködik Ungváry Krisztián történész, Dr. Győrffy Ágnes katonapszichológus, a házigazda Csákvári Géza.

Március 24-én, szombaton 17 órától mutatják be Jelenczki István Öröktűz I–II. "Egy lángot adok, ápold, add tovább" – Portréfilm Reményik Sándorról című filmjét az Uránia dísztermében.

Március 26-án 17 órai kezdettel Kollányi Judit Universitas című filmjét vetítik a Dunatáj Alapítvány sorozata keretében. A színhely: TIT székház, Zsombolyi utca 6.

Március 29-től látható a mozikban Lengyel Balázs Lajkó Cigány az űrben című új filmje, mely az 50-es évek végén játszódik. Ki lesz a földkerekség első kozmonautája?


Kulturális hírek, olvasnivalók:

Vasárnap harmadik alkalommal díjazzák a legjobb magyar filmeket. A jelöltek listája.

A Budapest Noir a tengeren túlon, Floridában, a Boca Raton Zsidó Filmfesztiválon mutatkozik be.

Máté Bence Koka, the Butcher (Koka, a hentes) című alkotása a Big Sky Dokumentumfilm fesztivál fődíjasa lett
, ezzel nevezhetővé vált a 2019-es Oscar-jelöltek közé. Gratulálunk!

Dombrovszky Linda kisfilmje, a Kockaember/Cube man a spanyol MCIP. Muestra Internacional de Cine de Palencia fesztiválról hozta el az immár tizenkettedik díját.

Áprilisban útjára indul hazánkban is az első nemzetközi gyerekfilm fesztivál, ennek apropóján készült az alábbi beszélgetés a Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál alapítójával, Lakos Nórával.

Ígéretes projekt a Paraziták a Paradicsomban: rendezője az elsőfilmes, de színészként ismert Kasvinszki Attila, aki a neves német drámaíró, Marius von Mayenburg darabját dolgozta fel.

Elérhető az interneten Haragonics Sára, a 2015-ös Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál nyertesének diplomafilmje, a Szembenézés.

Együttműködési megállapodást írtak alá a napokban a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) képviselői. A két szervezetet közös célkitűzéseinek terepe a művészeti és tudományos ismeretterjesztés, művészeti és művészettel nevelés segítése.

Elkezdődött a jelentkezés a Filmtett 2018-as alkotótáborába.

Makovecz Imre életmű-kiállítás nyílt március 1-jén a szentpétervári Ilja Repin Festészeti, Szobrászati és Építészeti Akadémián.

5 esztendős a New York Művész Páholy! A születésnapi estre március 26-án kerül sor a New York Palotában.

Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából nagyszabású projektet indított az MMA: célja, hogy a költő jelentős művei ingyenesen, mindenki számára elérhetők legyenek az interneten. A hangzóanyag a www.hallgatniaranyt.hu weboldalon érhető el, az oldal a felvételek ütemét követve folyamatosan frissül.

Megjelent az MODEM új kiállításának anyaga. Az Antal-Lusztig-gyűjteményt feldolgozó szakkatalógus-sorozat első kötete 500 reprodukciót tartalmaz. A kétnyelvű, 600 oldalas album ára 7990 Ft.

Az idei nemzetközi könyvfesztiválon ismét közös standon mutatkozik be Csehország, Szlovákia és Lengyelország irodalma, Csehország pedig önálló gyerekkönyv-standdal is jelentkezik.

2018 végén megkezdődik a Blaha Lujza tér rekonstrukciója.
A Corvin áruház alumíniumburkolata alatt levő homlokzat felújítását támogatja az önkormányzat. A magántulajdonban álló, műemléki védettséget élvező épület homlokzatának megújítására állami keret szolgál.

Sétáljunk Saly Noémivel!

Minden olvasónknak gazdagító kulturális élményeket kívánunk!
Találkozzunk klubunk vetítésein is!
2018.03.04. Az osztály című észt filmet láttuk a múlt kedden, s örömmel jelentjük, hogy valamennyi néző-beszélgető számára revelatív élmény volt e kiváló, az iskolai bántalmazásról szóló történet, a róla való közös gondolkodás.
Köszönjük a közönség, elsősorban Sólyom Attila kollégánk és osztálya érzékeny és aktív jelenlétét! Nagyon jó visszajelzés, hogy hosszú évek óta mindig számíthatunk a kollektív érdeklődésükre, s mindannyiszor nehéz filmek, súlyos kitárgyalnivalók kapcsán!
Csak ajánlani tudjuk minden, a bullying jelenségével foglalkozó kollégának Az osztályt, mely bár igen próbára teszi a nézőt, terápiás hatást is kivált és kiváló kiindulópont!
Megkülönböztetett köszönetünket tolmácsoljuk vendégünknek, Novák Kinga pszichológusnak, aki a hétköznapjaink rendszeres segítője és ezt az igen fontos és élő jelenséget is jobban átláthattuk, megérthettük az ő szakértő interpretációjában.
Reméljük, a klubos tapasztalatok is hozzájárulnak a bullying-projekt szakmai továbbviteléhez és reméljük, máskor is találkozhatunk klubunkban!

Az elmúlt napokban több száz általános iskolás látogatott el iskolánkba a szóbeli meghallgatásra. Köszönjük a kollégák fáradságos munkáját és reméljük, sok, szimpatikus és tehetséges diákkal gyarapodik közösségünk a jövő tanévben.

Többedszer is felhívjuk a figyelmet a 30 éves fennállását ünneplő csillagász szakkör ünnepi bennalvására
, melyre március 23-ról 24-re virradóra kerül sor. Minden jelenlegi és valamikori szakköröst szeretettel vár a szervező szakkörvezető, Bakondi Gábor tanár úr.

Bár csak tágabb értelemben tekinthető házunk tája hírének, örömmel osztjuk meg a HVG címlapján is látható barátunkról, Darányi Lászlóról és munkájáról szóló cikket, mely a számunkra is kedves börzsönyi tájakra, természetbe kalauzol. Ezúton is gratulálunk és további sikereket kívánunk!

Szintén a Börzsönybe, ott is kedves falunkba, Perőcsénybe vezet a Szerelmes földrajz újabb adása.

Legközelebb:

Március 6-án
fél 4-kor a Testről és lélekről szóló tematikus sorozatunk egyik meghatározó darabja következik, mely mint minden idők nagy klasszikusa is kihagyhatatlan: Fellini 1957-ben Oscar díjat elnyerő Országúton című filmje esszenciája a rendező művészetének.
A történet a háború utáni Olaszországban játszódik; a rendező számára mindig is kedvelt közegbe, a mutatványosok –cirkuszosok folyton úton levő világába kalauzol. A Zampano, Gelsomina és a Bohóc egymással való kapcsolatára épülő cselekmény különböző létezésmódokat mutat fel: a közönyös nyers erőét és a lélekét, az áldozathozó szeretetét.
A főszerepekben Giulietta Masina,Richard Basehart és Anthony Quinn.
A film zenéjét Nino Rota komponálta. S ha a filmtől független zeneként halljuk is, előidézi az Országúton egész világát.
Megtiszteltetés, hogy ismét köszönthetjük klubunkban régi vendégünket, Csantavéri Júlia filmtörténészt, az itáliai filmművészet kiváló ismerőjét. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!


További műsorunk:

Március 13: Szeretföld (magyar játékfilm, 2017, 109 perc, rendezte: Buvári Tamás,a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: Buvári Tamás rendező.

Március 20: A kairói eset (svéd-dán-német-francia krimi, 2017, 96 perc, rendezte: Tarik Saleh,a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: Szabó Márton mozis.

Kulturális programajánló:

Immár harmadik éve tölthetjük nagy izgalomban az Oscar–díj átadás éjszakáját: szívből drukkolunk Enyedi Ildikónak és munkatársainak a Testről és lélekről újabb sikeréért!

Szintén szerepel ma este Doron Anita kanadai-magyar forgatókönyvíró, aki a Legjobb Animációs Filmnek járó Oscar-díjért száll versenybe.


Március 5-én a Pótkulcsban Joachim Trier Hétköznapi titkaink című filmjével várja a filmbarátokat Pethő Zoltán klubvezető. Vetítés 19h-tól!

Jeles András új filmje, a Rossz árnyak már járja a különböző forgalmazói helyszíneket: március 5-én 19 órakor Óbudán, az Esernyős klub műsorán szerepel.

Még tart az idei Frankofón Filmnapok! Érdemes ellátogatni az alábbi helyszínekre: Toldi, Puskin, Corvin mozi, valamint a Francia Intézet.

Március 5, hétfő 20:00 Díszbemutató és közönségtalálkozó A hely című film rendezője, Paolo Genovese társaságában. A helyszín az Uránia.

Folytatódik a Római anzix sorozat az Uránia és az Olasz Intézet válogatásában: március 6-án 20:45-kor Dario Argento Tenebre című filmje következik.

Itt az újabb Közelkép klub! Március 6-án 18 órakor Mészáros Márta Aurora Borealis - Északi fény című filmje lesz soron. A filmet felvezeti Vincze Teréz.
A helyszín mint mindig az Uránia díszterme.

Március 7-én 18 órakor Spike Jonze: A John Malkovich menet című filmje következik a Műcsarnok sorozatában Előadó: Cieklinski Sándor.

Március 7-én este 7-től Mundruczó Kornél Nincsen nekem vágyam semmi című filmjéről és annak zenéjéről beszélget Tallér Zsófia, Faltay Csaba és a házigazda, Kolozsi László a BMC könyvtárában.

A Faludi Ferenc Akadémia sorozatában március 7-én 18h 45-től Somogyvári Rudolf Az elhallgatott zenekar (55 perc, 2007) című dokumentumfilmje látható! A helyszín az Art + Cinéma!

Március 8-án indul az idei Építészeti Filmnapok a Toldi moziban!

Sándor Pál új filmje, a Vándorszínészek szintén március 8-tól látható a mozikban!

Nagy László énekelt verseit Bognár Szilvia, Novák Péter és az Etnofon Zenei Társulás előadásában hallgathatjuk meg a Pesti Vigadóban
március 9-én 19h 30-kor.

Új kiállítás a MODEM-ben! Ámos Imre, Anna Margit, Barcsay Jenő, Bálint Endre, Korniss Dezső és Vajda Lajos munkáiból több mint 200 alkotást tekinthet meg a közönség az Antal–Lusztig-gyűjteményből válogatott legújabb kiállításon, amely március 10-én 15 órakor nyílik Debrecenben.

Több mint hetven év után először lesz látható a Szépművészeti Múzeum felújított Román csarnoka, amelyet március 15-től húsvétig ingyenesen csodálhatunk meg.


Kulturális hírek, olvasnivalók:

Kocsis Ágnes januárban kezdte forgatni új filmjét, az Édent Lana Baric horvát színésznő, Daan Stuyven belga rockzenész és Bocskor Salló Lóránt főszereplésével.

A napokban lezárult a forgatás első, 32 napos szakasza, mely a Mafilm fóti stúdiójában, valamint 30 budapesti helyszínen és Pécsett zajlott. A munka májusban folytatódik. Az Éden a tervek szerint 2019 második felében kerül a hazai mozikba a Mythberg Films gyártásában, a forgalmazó a Mozinet.

Nagy Zoltán Impromptu címmel készülő játékfilmjének és Bakony Alexa Egy fiú című dokumentumfilmjének ítélt meg gyártási támogatást a Filmszakmai Döntőbizottság. Mindkét alkotás a Filmalap Inkubátor Programjában készül.

A napokban került sor Párizsban az idei César díjkiosztó ünnepségre, melyet több millió néző követett figyelemmel, s melyen a LUX napok keretében is látható 120 dobbanás percenként című film kapta a fődíjat! Értjük, miért!

Lichter Péter és Máté Bori Hamlet-adaptációja, a The Rub is jelen volta Berlinálén! E különleges és szép kísérleti filmet nagy szakmai érdeklődés övezte. Gratulálunk!

Balázs István Balázs, az első Kovács László és Zsigmond Vilmos operatőrverseny diák kategóriájának díjazottja beszél arról, amit szeret…

Február 16-án Balánbányán elkezdődött Bagota Béla rendező Valan c. filmjének forgatása. Bagota első nagyjátékfilmje a skandináv bűnügyi történetek nyomvonalán haladó, "éjfekete" és sokkoló thriller.

Az ARTE kulturális televíziós csatorna szívet melengető filmben mutatja be a budapesti fürdőkultúrát. Köszönet Saly Noéminek a figyelméért és még inkább a filmben való értékes közreműködéséért! A 17. perctől érdemes igazán figyelni!

Aki szívesen hall Proustról és műveiről, szenteljen egy kis időt a fordítóval, egykori kollégánkkal, Jancsó Júliával folytatott beszélgetésnek!

Végezetül – a tavasz jöttében reménykedve – ajánljuk a kertészkedők és méhbarátok figyelmébe az alábbiakat.

Egy jeladós gólya már itt van hírnökül!

Minden olvasónknak gazdagító kulturális élményeket kívánunk!

Találkozzunk klubunk vetítésein is!
2018.02.25. Egy, a sorozatunkba témájában és műfajilag is belepasszoló alkotást, az Ex machina-t láttuk legutóbb. Komolyan elgondolkodtunk és fontos, elsősorban morális felismerésekre jutottunk a minket ezer szálon körülvevő mesterséges intelligencia kezelésével kapcsolatban. Köszönet minden nézőnek, beszélgető társnak! Megkülönböztetett köszönet vendégünknek, a szerkesztésben is közreműködő Marti Zsófia kolléganőnknek, aki ezúttal is elkápráztatott bennünket a tájékozottságával, sokoldalúságával, a beszélgetésben felvetett nézőpontokkal. Tudására a jövőben is szeretnénk számítani!

A közeli hetekben zajlik a jövendő petőfis diákok szóbeli meghallgatása – hatalmas a túljelentkezés és ez jó hír!

Ismét jelezzük: a 30 éves fennállását ünneplő csillagász szakkör ünnepi bennalvást szervez március 23-ról 24-re virradóra. Minden jelenlegi és valamikori szakköröst szeretettel vár a szervező szakkörvezető, Bakondi Gábor tanár úr.

Legközelebb:

Február 27-én a bullying, mobbing-jelenséggel foglalkozunk Az osztály című észt film kapcsán
, mely az elsőfilmes észt Ilmar Raag munkája és megtörtént eseményeket visz a vászonra. Az iskolai bántalmazásról beszélnünk kell, mert jelen van – ha nem a szűk, akkor a tágabb környezetünkben és tudnunk kell felismerni, beavatkozni.
Egy megrázó és igénybevevő filmre és délutánra kell felkészülnünk.
Szakértő vendégünk Novák Kinga pszichológus, aki a munkája kapcsán is sok tapasztalattal bír a témában. Mindenkit szeretettel várunk!


További műsorunk:

Március 06.: Országúton (olasz filmdráma, 1954, 110 perc, rendezte: Federico Fellini)
Vendég: Csantavéri Júlia filmtörténész, műfordító.

Március 13: Szeretföld (magyar játékfilm, 2017, 109 perc, rendezte: Buvári Tamás,a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: Buvári Tamás rendező.

Március 20: A kairói eset (svéd-dán-német-francia krimi, 2017, 96 perc, rendezte: Tarik Saleh,a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: Szabó Márton mozis.

Kulturális programajánló:

Február 19-én a Pótkulcsban a Szerelem délután című Rohmer-filmmel várja a filmbarátokat Pethő Zoltán klubvezető. Vetítés 19h-tól!

Csoóri Sándor költő, író most lenne 88 esztendős. A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata emléknapot rendez a tiszteletére február 26-án: előadással, vers-összeállítással, kerekasztal-beszélgetéssel és filmvetítéssel idézik meg gazdag életművét, költészetét, filmes alkotómunkáját, valamint közéleti szerepvállalását a Pesti Vigadóban.

Február 26-án 17 órai kezdettel a Magyar Művelődési Társaság és a Dunatáj Alapítvány együttműködésben látható az Aba Novák Vilmos pedagógiai munkásságát bemutató dokumentumfilm, az Atyák mestere, melynek rendezője Dékány István. A vetítés vendége az alkotón kívül Kováts Kristóf, a művész unokája. A helyszín: TIT Stúdió, Zsombolyai u. 6.

Február 26-án 18:00 órakor az Uránia mutatja be Gulyás Gyula Kifutás című dokumentumfilmjét, melynek megtekintése ingyenesen, regisztrációval lehetséges.
A film főhőse, Galgóczy Árpád, a Gulágot megjárt –műfordító.

Február 26-27-én Jeles András retrospektív napok lesznek a a Kino Cafe Moziban.

Február 27-én 18 órai kezdettel Iancu Laura költővel, az MMA Irodalmi Tagozatának rendes tagjával beszélget Halmai Tamás költő, irodalmár a Pesti Vigadóban.

Február 27-én a Nemzeti Múzeumban Változatok székely asszonysorsra című időszaki kiállításához kapcsolódva Tompa Andrea regényéről beszélget az írónővel Dánél Mónika irodalomtörténész. A program 17h 30-kor a kiállítás megtekintésével kezdődik.

Február 27-én 18 órai kezdettel Christopher Spencer: Isten fia (2014, 138 perc) című filmjét láthatják az érdeklődők a Párbeszéd Házában. Szakértő moderátorok: Gelencsér Gábor esztéta, beszélgetőtársa: Fekete Ágnes lelkésznő.Házigazda: Sajgó Szabolcs SJ

Február 27-én 18 órai kezdettel az Uránia élő zongorakíséret mellett tűzi műsorára a Karenin Anna című 1918-as némafilmet a Sahnazarov-rendezte új Anna Karenina-film premierje kapcsán. A főszerepben: Varsányi Irén. A két vetítésre együttesen váltott jegyek kedvezményesek!

Jeles András munkásságáról rendeznek konferenciát február 28-án a FilmesHázban. IX. Ráday u. 31/K.

A Faludi Ferenc Akadémia sorozatában február 28-án 18h 45-től Szergej Paradzsanov A gránátalma színe című filmje látható! A helyszín az Art + Cinéma!

Február 28 –március 7. között itt az idei Frankofón Filmnapok francia, belga, kanadai, marokkói, svájci és moldáv alkotásokkal. A helyszínek: Toldi, Puskin, Corvin mozi, valamint a Francia Intézet.

Március 1-jén, csütörtökön, 18 órakor nyílik Bartis Attila: A szigeteken című kiállítása a Magyar Fotográfusok Házában. Köszöntőt mond: Baki Péter, a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház igazgatója, a kiállítást megnyitja: Kemény István költő, író.
A kiállításhoz kapcsolódó kötetet bemutatja: Dávid Anna, a Magvető Kiadó igazgatója.


Március 1-jén újabb BIDF vetítések 18 és 20 órai kezdettel a Bem moziban! Az idei fesztivál diák- és nyugdíjas zsűrijének fődíjasa, a Sötét álmok lesz műsoron. Még akad néhány jegy, diákoknak, nyugdíjasoknak 700 Ft-ért, kedvezményesen! Regisztráció: bidf.guests@gmail.com .

Március 2-án 19 órakor gálaest lesz Arany János 201. születésnapja alkalmából a Pesti Vigadóban az MMA támogatásával. Házigazda: a Kaláka együttes.

Égi élő igazság - Jelenczki István filmje március 3-án 15 órakor látható az Urániában.

Oscarra hangolva: március 3-án egész nap Oscar-jelölt filmek láthatóak a Művész moziban! Nem fogunk aludni…

Március 3-án 18 órakor Enyedi Ildikó: Az én XX. századom című filmjének díszelőadására látogathatunk az Urániába!

A komáromi Selye János Gimnázium március 4-én éjjel eredményváró happeninget szervez az Oscar-díjátadó gála alatt: így fejezvén ki a főszereplő szlovákiai származású főszereplő, Borbély Alexandra iránti tiszteletet-szeretetet.

Március 5, hétfő 20:00 Díszbemutató és közönségtalálkozó A hely című film rendezője, Paolo Genovese társaságában. A helyszín az Uránia.

Folytatódik a Római anzix sorozat az Uránia és az Olasz Intézet válogatásában: március 6-án 20:45-kor Dario Argento Tenebre című filmje következik.

Több mint hetven év után először lesz látható a Szépművészeti Múzeum felújított Román csarnoka
, amelyet március 15-től húsvétig ingyenesen csodálhatunk meg.


Kulturális hírek, olvasnivalók:

Újabb veszteség a héten:

Életének 75. évében elhunyt Tahi Tóth László, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, a Vígszínház tagja. Alakja felejthetetlen!

82 éves sokunk kedves írója, Bodor Ádám. Isten éltesse!

93 éve született Szirtes Ádám: filmjeivel újra és újra megidézzük.

Nyolcvanéves Jirí Menzel Oscar-díjas cseh filmrendező, a Szigorúan ellenőrzött vonatok és a Sörgyári capriccio alkotója.


Újabb magyar filmes siker a Berlinalén: Bucsi Réka animációs filmje, a Solar Walk nyerte a rövidfilmek egyik fődíját Berlinben. Gratulálunk!

A legjobb filmnek járó Arany Medvét Adina Pintilie elsőfilmes román rendezőnő Nu mă atinge-mă című alkotása kapta meg.

A legjobb rövidfilmnek járó díjat nyerte el Koka, a hentes című filmjével Máté Bence a montanai Big Sky filmfesztiválon.


A 40 éves Örökmozgó GYIK műhely munkájáról Gurmai Beáta készített összefoglalót.

A tavasz közeledtének jele, hogy február közepén megérkezett az első gólya! Nem csak a vassurányiak, mi is örülünk!

Végül egy réti sas-pár fészkébe invitáljuk a költési időszakra kíváncsi természetbarátokat.

Minden olvasónknak gazdagító kulturális élményeket kívánunk!

Találkozzunk klubunk vetítésein is!
2018.02.18. A Fortunata című olasz filmmel folytatódott sorozatunk, mely sok érdekes szempontot vetett fel; szerettük az emberségét, az esendő karaktereket és nagyon jót beszélgettünk. Köszönetet mondunk a Mozinetnek a vetítés lehetőségéért.

Házunk tája híre, hogy diákcsoporttal látogathattunk el a V4 fesztiválra, ahol Kerekes Péter, Kassán élő rendező Gulyáságyú című filmjét láthattuk
: kiváló és filmnyelvileg is újszerű kísérlet a történelem megélésének bemutatására a kisemberek szemszögéből.
Köszönjük az Uránia munkatársainak, hogy a középiskolás korosztályra is gondoltak! Nagyon hasznos minden ilyen alkalom!

Hazatértek sí-táborozóink: köszönet a szervezésért, sok élményért a testnevelő kollégáknak és a kísérő tanároknak!

Születésnapjukon közösségileg is köszöntöttük kollégáinkat, Petri Márta tanárnőt és Endrődi Gábor igazgató urat.
További sikeres munkát és minden jót kívánunk ezúton is!

Már most jelezzük: a 30 éves fennállását ünneplő csillagász szakkör ünnepi bennalvást szervez március 23-ról 24-re virradóra. Minden jelenlegi és valamikori szakköröst szeretettel vár a szervező szakkörvezető, Bakondi Gábor tanár úr.

Legközelebb:

Február 20-án
klubunk műsorán egy filozófiai és morális kérdéseket is felvető minőségi art sci-fi, az elsőfilmes Alex Garland Ex machina című alkotása, mely méltán lett kultuszfilm.
A film a mesterséges intelligencia és az emberi világ találkozásának sok szálú problematikájával gondolkodtatja el a nézőt és késztet önvizsgálatra.
A főszerepekben az Oscar-díjas Alicia Vikander, valamint a Star Wars legújabb részeiből is ismert Domhnall Gleeson és Oscar Isaac.
Az Ex machina 2015-ben elnyerte a vizuális effektekért járó Oscar-díjat. Köszönet az UIP Duna munkatársainak a segítségéért, mellyel a nyilvános vetítést lehetővé tették. Vendégünk: Marti Zsófia tanárnő, klubunk rendszeres szakértő vendége, akinek tudása évről évre bámulatba ejt minket. Érdemes lesz vele beszélgetni! Mindenkit szeretettel várunk!


További műsorunk:

Február 27: Az osztály (észt filmdráma, 2007, 98 perc, rendezte: Ilmar Raag,a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: Novák Kinga pszichológus.

Március 06.: Országúton (olasz filmdráma, 1954, 110 perc, rendezte: Federico Fellini)
Vendég: szervezés alatt.

Március 13: Szeretföld (magyar játékfilm, 2017, 109 perc, rendezte: Buvári Tamás,a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: Buvári Tamás rendező.

Kulturális programajánló:

Itt a Valami Amerika 3!
A film már a mozikban várja a rajongókat!

Az Uránia Római anzix sorozatának következő vetítése február 19-én, 18h 30-kor lesz. Műsoron Ettore Scola: Mennyire szerettük egymást.

Február 19-én a Pótkulcsban az Éjszakám Maudnál (Rohmer, 1969) című filmmel várja az érdeklődőket Pethő Zoltán klubvezető. Vetítés 19h-tól!

Február 19 –én 17 órakor a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban pályázati konzultáció lesz az MMA Fotóművészeti Kollégiumának tagjai részvételével az idei pályázatokról.

A Visegrádi Négyek országainak kortárs képzőművészeti alkotásaiból nyit kiállítást V4 Látkép/A View from V4 címmel a MANK Nonprofit Kft. február 20-án Brüsszelben. Az egyedülálló tárlaton a magyar, a szlovák, a cseh és a lengyel műalkotások együtt mutatják be a közös visegrádi szellemiséget. A kiállítás március 19-ig tekinthető meg.

Balázs Géza nyelvészprofesszor Az álom nyelve című új könyvének bemutatójára kerül sor az Uránia kávézójában lesz február 22-én 17:00-tól.

A Faludi Ferenc Akadémia sorozatában február 21-én 18h 45-től a klubunkban is vetített nagyszerű dokumentumfilm, a Surányi z. András és Sívó Júlia-rendezte Rézangyalok! A helyszín az Art+ Cinéma.

Február 22-én 17 órakor az Írók boltjában Marcel Proust Az eltűnt idő nyomában – Swannék oldala című kötetéről beszélget Jancsó Júlia, a kötet fordítója, Poós Zoltán és Szabó Marcell.

Február 22-én 19h 30-kor Rajtam maradt télikabát címmel Cseh Tamás-előadóest lesz a Pesti Vigadóban. A Háromszék Táncszínpad előadására a Magyar Művészeti Akadémia Szó, szín, játék sorozatában a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán kerül sor.

A Bem moziban február 25-én 19 órai kezdettel látható a Teleki téri mesék!

Szintén február 25-én tűzi műsorára az Örök tél című filmet a közmédia.
Szász Attila alkotása a szovjet munkatáborok elhallgatott világát mutatja be.

Csoóri Sándor költő, író most lenne 88 esztendős. A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata emléknapot rendez a tiszteletére február 26-án: előadással, vers-összeállítással, kerekasztal-beszélgetéssel és filmvetítéssel idézik meg gazdag életművét, költészetét, filmes alkotómunkáját, valamint közéleti szerepvállalását a Pesti Vigadóban.

Február 26-án 17 órai kezdettel a Magyar Művelődési Társaság és a Dunatáj Alapítvány együttműködésben látható az Aba Novák Vilmos pedagógiai munkásságát bemutató dokumentumfilm, az Atyák mestere, melynek rendezője Dékány István. A vetítés vendége az alkotón kívül Kováts Kristóf, a művész unokája. A helyszín: TIT Stúdió, Zsombolyai u. 6.

Február 26-án 18:00 órakor az Uránia mutatja be Gulyás Gyula Kifutás című dokumentumfilmjét, melynek megtekintése ingyenesen, regisztrációval lehetséges.
A film főhőse, Galgóczy Árpád, a Gulágot megjárt –műfordító.

Március 1-jén nyit a 2018-as Budapest Photofestival a Műcsarnokban. Sandro Miller a kilencvenes évek végén találkozott először John Malkovichcsal: a Tisztelet a kamera mestereinek fotóin Malkovich kaméleonként alakul át egyik fotóról a másikra.

Március 2-án 19 órakor gálaest lesz Arany János 201. születésnapa alkalmából a Pesti Vigadóban az MMA támogatásával.Házigazda: a Kaláka együttes.

Oscarra hangolva…:
március 3-án egész nap Oscar-jelölt filmek láthatóak a Művész moziban! Nem fogunk aludni…
A komáromi Selye János Gimnázium március 4-én éjjel eredményváró happeninget szervez az Oscar-díjátadó gála alatt: így fejezvén ki a szlovákiai származású főszereplő, Borbély Alexandra iránti tiszteletet-szeretetet.

Sándor Pál új filmmel jelentkezik: a Vándorszínészek március 8-tól látható a mozikban!

Több mint hetven év után először lesz látható a Szépművészeti Múzeum felújított Román csarnoka, amelyet március 15-től húsvétig ingyenesen csodálhatunk meg.


Kulturális hírek, olvasnivalók:

Az elmúlt hét veszteségek döbbenetes sorát tartogatta. Osztozunk a gyászolók fájdalmában!

Mindössze 64 évesen elhunyt Melis László zeneszerző, akinek többek közt a Saul fia zenéjét is köszönhetjük.

Életének 87. évében, elhunyt Wacha Imre nyelvész, a közmédiában dolgozó rádiós és televíziós bemondók beszédtanára.

77 évesen elhunyt Bojtár Endre irodalomtörténész, egyetemi tanár, az irodalomtudomány doktora, műfordító, a 2000 folyóirat szerkesztője.

Elment ebből a világból Vadai István irodalomtörténész, a régi magyar irodalom kiváló ismerője.

Életének 92. évében elhunyt Kallós Zoltán, néprajzkutató, népzenegyűjtő, akit síró hegedűk és nagyszámú gyászoló búcsúztatott a hétvégén, az erdélyi Válaszúton.

Életének 76. évében, hosszú betegség után elhunyt Csörsz István író, a Sírig tartsd a pofád szerzője. Munkásságát a mellékelt búcsúztatóból is megismerhetjük.

80. születésnapja alkalmából Szabó István életműve előtt tisztelegnek a Magyar Nemzeti Filmarchívum munkatársai, valamint számos alkotását láthatjuk a médiában is..

70 éves Cserhalmi György, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas magyar színész, akit ezúton is szeretettel köszöntünk!

Megszületett az idei Magyar Filmdíj várományosainak listája.
Sajnáljuk, hogy több, számunkra igen értékes alkotás nem szerepel e listán és az is sajnálatos, hogy például az igen sokszínű és fontos dokumentumfilmeknek csak egyetlen díj jár…

Meghívást kapott az Aurora Borealis a világ egyetlen olyan fesztiváljára, amely kifejezetten a női alkotókat és munkáikat mutatja be. A rendezvényre március közepén, a Párizs melletti Créteilben kerül sor Mészáros Márta rendező és Pataki Éva forgatókönyvíró jelenlétében. Nagyon drukkolunk!

Megjelent DVD-n Ember Judit Pócspetri című filmjének felújított változata. A filmet hosszú időre betiltották, csak 1989-ben mutatták be. A kiadvány extrájában Ember Judit beszél a film keletkezéséről.

A Genezis világpremierje, Enyedi Ildikó felújított filmje, Az én XX.századom, Tenki Réka mint az európai mozi legígéretesebb tehetsége és Bucsi Réka Dániában készült animációja a rövidfilm versenyben. Így indul magyar részről a 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, az év első A-kategóriás filmünnepe.

Enyedi Ildikó már új filmjét tervezi: a Feleségem története főszereplője a francia sztár, Léa Seydoux lesz.

Első magyar alkotásként támogatást nyert Szőcs Petra Deva Mall című filmterve a Biennale College – Cinema 6. műhelyben.
A rendező szereplőt keres a készülő alkotáshoz.
A történet egy árvaházban játszódik, egy kamaszlányról szól, aki új anyát akar szerezni magának. A szerepre 13-15 év közötti magyar lányt keresnek.

Újabb fordulat a Kojot körül: a Megafilm Kft. a filmet az összes magyar mozi részére felajánlotta 0 forintos kölcsöndíj ellenében.

K-4s vetítőgépek, különleges hangrendszer és extra lábtér várja a nézőket a török Cinemapink új filmszínházában a budapesti MOM Parkban.

Minden olvasónknak gazdagító kulturális élményeket kívánunk!

Találkozzunk klubunk vetítésein is!
2018.02.11. Legutóbb Sós Ágnes, a BIDF alapítója és Petróczy András voltak vendégeink a Gyöngyszemek című, az idei fesztiválon bemutatott, felkavaró dokumentumfilm kapcsán. Köszönjük a nagy számban megjelent közönség érdeklődését, aktív részvételét; vendégeinknek pedig a sokszínű és magával ragadó beszélgetést, mellyel sok új doku-barátot is szereztek!
Reméljük, a jövőben újabb BIDF-vetítésekre is ellátogathatunk és a 2019-es fesztiválon még több petőfis diákcsoport képviselheti klubunkat, iskolánkat.

Házunk tája híre, hogy várjuk a fotózni szerető és tudó diákok munkáit az idei természetfotó kiállításra, melynek keretében több kategóriában – biológia, földrajz - nyújthatók be az alkotások. Az előzsűrizést követően szavazás útján derül ki, kik a legszebb fotók készítői.

Legközelebb:
Február 13-án a Mozinet jóvoltából a Fortunata című olasz filmet vetítjük
, mely a 2017-es cannes-i filmfesztivál Un Certain regard kategóriájának díjazottja volt. A film története a nevével ellentétben kevés szerencsével járó fiatal nő, Fortunata alakja köré szerveződik több szálon. Egy válófélben levő, gyermekével önálló életet élni vágyó asszony Fortunata, akinek nemcsak agresszív férjétől kellene megszabadulnia, de a gyermekkorából hozott traumákat is fel kellene dolgoznia. A hozzá kapcsolódó sorsok mindegyike hasonlóan generációs élményeket hordoz. Az olaszosan felfűtött verbalitás mellett mitológiai referenciák is fellelhetők, s közben azt is látjuk, hogy alakul át Róma…
Várjuk mindazokat, akik e "problémacsomagról" szívesen gondolkodnának velünk!


További műsorunk:

Február 20.: Ex Machina (amerikai-angol Sci-fi, 2015, 108 perc, rendezte: Alex Garland)
Vendég: Marti Zsófia tanárnő – PSG

Február 27: Az osztály (észt filmdráma, 2007, 98 perc, rendezte: Ilmar Raag,a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: Novák Kinga pszichológus.

Kulturális programajánló:

Február 12-én a Pótkulcsban a Hímnem, nőnem című Godard-filmmel várja az érdeklődőket Pethő Zoltán klubvezető. Vetítés 19h-tól!

Népdalok a kornak - Arany János a nép ajkán tovább élő versei
Február 13., kedd, 19:00
Arany János verseiből állították össze anyagukat az Arany János-emlékév keretében a fellépő művészek. Ezek hangzanak fel Hetényi Milán, iskolánk egykori diákjának énekhangján az Urániában. Az esten színművészek is közreműködnek, a költő verseit tolmácsolva.

A Bem mozi műsora napról napra megérdemli, hogy nyomon kövessék.
Február 13-án 20h 30-kor a Film Farm – rövidfilm-válogatás látható, 9 remek magyar rövidfilmmel.

Február 13-án 20 órakor újabb Cortex-vetítés: Egy szerelem története: a nő. A helyszín az Art + Cinéma.

Előhívás - #V4filmfeszt, február 14-17. Uránia.
Hogyan őrzi és hogyan idézi meg az egymáshoz ezernyi szállal kötődő cseh, lengyel, szlovák és magyar filmes hagyomány a közép-európai lét közös tapasztalatait? A választ kultikus klasszikusok és filmritkaságok adják meg: február 14-17. között az Urániában! A nyitófilm Böszörményi Géza Szívzűr című filmje lesz.
A nyitóelőadást megelőzően, a délután folyamán cseh, lengyel, szlovák és magyar szakemberek részvételével szimpóziumra kerül sor a Uránia Kávézójában.
A vetítésre diákcsoportok is ellátogathatnak - mi ott leszünk!

A Faludi Ferenc Akadémia játékfilmklubjában február 14-én 18:45-től az Art+Cinema moziban Thomas Vinterberg: A kommuna (110 perc, 2016) c. alkotása látható.
A vetítés utáni beszélgetés vendége: Varsányi Ferenc filmrendező.

Ismét a Bem mozi ajánlataiból:
Február 15. 18 óra: Az állampolgár Február 15. 20 óra: A gyűlölet Február 18. 17 óra: Final Cut Február 18. 19 óra: Kurosawa: The Hidden Fortress

Az Uránia Római anzix sorozatának következő vetítése február 19-én, 18h 30-kor leszMűsoron Ettore Scola: Mennyire szerettük egymást.

Február 22-én Maria de Faykod magyar származású szobrászművész kiállítására kerül sor: a művész legismertebb, világhírű munkája, a 2008-ban Lourdes-ban felavatott, több mint száztonnányi carrarai márványból készült Keresztút. Az alkotásról maga a művész készített különböző megvilágításban és nézőpontból fotókat, melyekből a Pesti Vigadóban március 18-ig látogatható válogatás.

Február 22-én 17 órakor az Írók boltjában kerül sorra az a beszélgetés, melynek tárgya Marcel Proust Az eltűnt idő nyomában – Swannék oldala című kötete. A résztvevők Jancsó Júlia, a kötet fordítója, Poós Zoltán és Szabó Marcell.

Február 22-én 19h 30-kor Rajtam maradt télikabát címmel Cseh Tamás-előadóest lesz a Pesti Vigadóban. A Háromszék Táncszínpad előadására a Magyar Művészeti Akadémia Szó, szín, játék sorozatában a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán kerül sor.

A Bem moziban február 25-én 19 órai kezdettel látható a Teleki téri mesék!

Szintén február 25-én tűzi műsorára az Örök tél című filmet a közmédia.
Szász Attila alkotása a szovjet munkatáborok elhallgatott világát mutatja be.


Kulturális hírek, olvasnivalók:

Takács Ferenc 70 éves! Mint klubunk szakértő vendégének, mint irodalomtörténésznek ezúton is gratulálunk és kívánunk további alkotókedvet!

1997. február 3-án hunyt el Bohumil Hrabal.
Egyszerűen felejthetetlen.

Mindössze 48 évesen, a napokban elhunyt Jóhann Jóhannsson zeneszerző, az ő zenéje hallható A hentes, a kurva, és a félszemű és az Ópium című hazai filmben is.

Életének 81. évében elhunyt a Jászai Mari-díjas színművész, Horesnyi László. Utolsó szerepét a Madách Színházban játszotta.

Legutóbbi hírlevelünkben téves linkkel tüntettük fel a Filmkritikusok idei díjazottjait. Köszönjük Szekfü Andrásnak a figyelmét, s azt is, hogy hírleveleink rendszeres olvasója. Íme, a díjazottak listája

A hétvégén lezárul az idei Filmhét. A Magyar Filmakadémia Egyesület a Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával zajló esemény ünnepélyes díjátadójára március 11-én kerül sor a Vígszínházban. A Magyar Filmdíjakat a Magyar Filmakadémia tagjai ítélik oda titkos szavazással 23 kategóriában.
Kommentár nélkül: nem nevezte az idei Filmhétre, de korlátozott időre nyilvánosságra hozta a Kojot című filmet a gyártója, a Megafilm. Kostyál Márk filmje még néhány óráig megtekinthető a YouTube-on. További útja a (nagy) közönség számára vélhetően a civil szerveződések terepén lehetséges.

Megszületett a Hightlights of Hungary idei győzteseinek rangsora, első tíz helyezettje

Mészáros Márta filmje, az Aurora Borealis –Északi fény a belgrádi FEST fődíjáért versenyez február végén, a fesztivál egyik díszvendége Mundruczó Kornél lesz, Szabó István pedig életműdíjat vehet majd át.

Az 53. Karolvy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon mutatja be első, punk nagyjátékfilm tervét Fabricius Gábor. Közel száz jelentkező közül válogatták be a MIDPOINT Feature Launch programba a "Szex, Drót, Rock 'n' Roll" munkacímű projektet, melyért idén júliusban szurkolhatunk.

Nemrég klubunkban is találkozhattunk Fekete Ádámmal. A filmhu vele készített interjúja itt olvasható.

Mások mellett Frida Kahlo, Francis Bacon, Lucian Freud és a londoni iskola, majd Korniss Dezső kiállításaival várja a látogatókat idén a Magyar Nemzeti Galéria. Frida Kahlo első budapesti kiállítása a mexikói festő születésének 111. évfordulóján, júliusban nyílik majd meg. A képek java a mexivárosi Museo Dolores Olmedo gyűjteményéből érkezik.

Évek óta folyamatosan beszámolunk a nemzetközi In Between projektekről. A legutóbbi megvalósulásáról szól a projektfelelős Danyi Gábor cikke, melyet a Litera jelentetett meg.

Hírlevelünk végén egy örömteli felújítási munkáról

Minden olvasónknak gazdagító kulturális élményeket kívánunk!

Találkozzunk klubunk vetítésein is!
2018.02.05. Legutóbb Freund Ádám és alkotótársa, Fekete Ádám rövidfilmjeit láthattuk, és nagy örömünkre velük is személyesen találkozhattunk. Fantasztikus párost alkotnak, nagy élmény velük beszélgetni! Fontos dolgokat közvetítenek a filmjeikkel és a személyes megnyilatkozásaikkal. Kíváncsian várjuk, hogyan alakul a további pályájuk, és reméljük, bemutathatjuk most készülő nagyjátékfilmjüket is klubunk nézőinek!

Köszönjük a szép számban megjelent nézők kérdéseit és a filmek továbbgondolását – napok múlva is beszéltünk a Sétagaloppról és a Földiekről!
Köszönet a csoportos eljövetelért Pataki Krisztina kolléganőnk diákjainak és a 11/a osztály tagjainak!

Legközelebb:

Nagy örömmel jelentjük, hogy klubunkban "folytatódik" a hivatalosan egy hete befejeződött BIDF! Egy, a fesztiválon látott nagyszerű filmmel nyithatjuk a tavaszi sorozatot a fesztiválalapító, Sós Ágnes jóvoltából, aki személyesen is a vendégünk lesz A gyöngyszemek című francia – kambodzsai film vetítése alkalmából.
Ezúton is köszönjük a gesztust! Mindenkit bíztatunk, ha csak teheti, ne maradjon távol – nagyon szép és felemelő élményben lesz része!
Itt mondjuk el, hogy a BIDF 2018 záró estjén öt kategóriában adták át a fesztivál díjait. A rendezvényt a fesztivált támogató MMA székházában, a Pesti Vigadóban tartották.
Íme, a díjazott filmek: Mélyre Temetve, Életre kelteni Hassant, Az én vérem, Babiloni Álmodozók, Zhalansh, a fantomváros, La Chana, a flamenco királynője és Bajnok. Különdíjat kapott az Ultra és életműdíjjal ismerték el Gazdag Gyula munkáságát. Gratulálunk!


További műsorunk:

Továbbra is van némi bizonytalanság a félév filmjeit illetően, de a februárra tervezett vetítések remélhetőleg nem ütköznek akadályokba. Érdemes hírleveleinket követni a hiteles tájékozódás érdekében. Köszönjük a megértést!

Február 13. Szeretet nélkül (orosz-francia dráma, 2017, 127 perd, rendezte: Andrej Zvjagincev,a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: szervezés alatt

Február 20.: Ex Machina (amerikai-angol Sci-fi, 2015, 108 perc, rendezte: Alex Garland)
Vendég: Marti Zsófia tanárnő – PSG

Február 27: Az osztály (észt filmdráma, 2007, 98 perc, rendezte: Ilmar Raag,a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
Vendég: Novák Kinga pszichológus.

Kulturális programajánló:

Közelkép klub
az Urániában! Február 5., hétfő 18:00.
A kortárs magyar filmek közül ezúttal Szász János A hentes, a kurva és a félszemű című filmje lesz az este tárgya. A vetítés vendége: Galicza Péter, az ELTE Filmtudományi tanszékének munkatársa

Február 5-én 19h 30-kor Ránki Fülöp zongoraestjére kerül sor az MMA székházában. A fiatal muzsikus az Akadémia ösztöndíjasa.

Február 5-én a Pótkulcsban Joachim Trier Szerzők című filmjével várja az érdeklődőket Pethő Zoltán klubvezető. Vetítés 19h-tól!

Február 6-án a klubunkban is látott, A föld sója című film vetítésére és megbeszélésére invitálnak a szervezők az Art + Cinémába, az Ökopszichológiai filmklubba.Kezdés 20 órakor.

Oravecz Imrével, az író készülő új regényéről Ács Margit beszélget a Petőfi Irodalmi Múzeumban (1053 Budapest, Károlyi u. 16.) február 7-én, szerdán, 18.00 órakor. Zene: Győrffy Ákos

Február 7-én 18h 45-től A Gorkij Iskola című dokumentumfilmmel folytatódik a Faludi Akadémia sorozata az Art + Cinémában.
A vetítés utáni beszélgetés vendége: Papp Gábor Zsigmond rendező.

Itt az idei Filmhét!

Szintén február 7-én kezdődik és 11-ig tart a Finn Film Napok is. A helyszín a Toldi mozi.

A lebilincselő Saly Noémi irodalom- és Budapest-történésszel beszélget Bárdos Deák Ági Óbudán, a Krúdy Gyula Könyvtárban (Fő tér 5.) február 8-án 18 órától.

Február 11-én 19 órakor megnézhetjük Tarkovszkij Stalker című filmjét a Bem moziban.

Népdalok a kornak - Arany János a nép ajkán tovább élő versei
Február 13., kedd, 19:00
Arany János verseiből állították össze anyagukat az Arany János-emlékév keretében a fellépő művészek. Ezek hangzanak fel Hetényi Milán, iskolánk egykori diákjának énekhangján az Urániában. Az esten színművészek is közreműködnek, a költő verseit tolmácsolva.

Előhívás - #V4filmfeszt, február 14-17. Uránia.
Ritkán látható, nem egyszer tabutörő kultfilmek kerülnek mozivászonra az Előhívás című filmfesztiválon, amelyet a Visegrádi Csoport országainak filmjeiből állítottak össze a szervezők. A nyitófilm a magyar Menzelnek is nevezett Böszörményi Géza Szívzűr című filmje lesz.

Megjelent 2018. tavaszi Fidelio-különszám, melyből nyomon követhetjük az Uránia új, tavaszi társművészeti programjait is.


Kulturális hírek, olvasnivalók:

71 éves lenne Máté Péter, iskolánk feledhetetlen diákja. Emlékét őrizzük!

Tragikusan fiatalon, 53 éves korában váratlanul elhunyt Litván Péter, a Filmarchívum munkatársa. Távozásával nagy űrt hagyott maga után.

Az Aurora Borealis nyerte a chicagoi fesztivál közönségdíját!

Mostantól elérhető Amerikában a Netflixen az Oscar-jelölt Testről és lélekről. Ennek apropóján interjút jelentetett meg a rendezővel aLos Angeles Times. Drukkolunk!

Hosszú idő után forgatott ismét játékfilmet Jeles András. A rossz árnyék elkészülését 250 millió Ft-tal támogatta a Filmalap, nemsokára láthatjuk!

Az első, Kovács Lászlóról és Zsigmond Vilmosról elnevezett operatőri díjat diákfilm –kategóriában a 36 pályázó közül Balázs István Balázs kapta. Kende János, Koltai Lajos, Pados Gyula, Ragályi Elemér és Sára Sándor életműdíjban részesültek.

Kiosztották a Filmkritikusok idei díjait.


A 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon mutatják be a világ számára Bogdán Árpád Genezis címmel készült második mozifilmjét. Az alkotás a Berlinale egyetlen új magyar filmjeként a Panorama Special válogatásában lesz látható.

16 dokumentumfilm támogatásáról döntöttek: Az idegek játéka, a Vád nélkül és tizennégy további dokumentumfilm elkészülését segíti a Magyar Média Mecenatúra Programban működő Ember Judit pályázati eljárás keretében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. A filmek gyártására összesen 122,8 millió forintot szavazott meg a testület.

Groó Diana rendező nagy sikerrel védte meg doktori dolgozatát, melynek témája A világ első női rabbijának története, melyet klubunkban is vetítettünk. Gratulálunk!

Marad a Lukács Archívum! Felújítja és fenntartja a Magyar Tudományos Akadémia a Lukács György filozófus korábbi lakásában kialakított kutatóhelyet.

Beléphetnek a nézők a filmbe: az ország első VR-terme nyílik a szegedi Belvárosi Moziban.

A szeretet erejéről

Jó hír azoknak, akik az ódon Gül Baba utca felé élnek-sétálnak…
Újrakövezték Budapest egyik legmeredekebb, egyik legrégebbi és az egyik legizgalmasabb utcáját.

Minden olvasónknak gazdagító kulturális élményeket kívánunk!

Találkozzunk klubunk vetítésein is!
2018.01.29. A legutóbbi vetítésünkkor látott Lavina minden nézőt megmozgatott, nagy vita kerekedett, hosszasan és nagyon sok mindenről beszélgettünk úgy, mint félelem, ösztönök, kiszolgáltatottság, férfi-női szerepek, a család mint társadalmi alapegység és sorolhatnánk…
Csak köszönni tudjuk a részvételt és az aktivitást minden jelenlevőnek.

Ehelyütt is köszöntjük Enyedi Ildikót és a Testről és lélekről csapatát, és szívből gratulálunk az Oscar-díj fináléba való bejutáshoz.
Nagyon drukkolunk, hogy ez a fergeteges siker az Egyesült Államokat is elérje…

A magyar filmek nemzetközi sikerei tavaszi műsorunkat is befolyásolják: nem könnyű olyan időpontot találni, amely biztosan lehetővé teszi a személyes találkozást a filmek alkotóival. Folyamatosan egyeztetünk… Ezért olvasóink türelmét kérjük, igyekszünk az újabb blokk tervezetét mielőbb közreadni.

Házunk tája hírei közé tartozik, hogy iskolánk több diákcsoportja láthatott néhányat az idei BIDF versenyfilmjeiből. Gratulálunk a szervezőknek, bizonyára sokat hallunk még a vetített filmekről! Nagyon erős emberi történetek ezek, legszívesebben valamennyit megnéztük volna- felbecsülhetetlen pedagógiai, emberi hozadékot jelentenek, ebben a látottak alapján is biztosak vagyunk!
Reméljük, lesz mód egyes alkotások hazai forgalmazására!

Legközelebb:

Január 30-án
a legifjabb filmes generáció képviselőinek, Freund Ádámnak és Fekete Ádámnak a munkáival - Sétagalopp és Földiek - zárul az első félévünk.
Freund Ádám tavaly végzett rendező szakon, alkotótársával, a Tiszta szívvel Barba Papájaként is ismert, dramaturgnak készülő Fekete Ádámmal hosszú évek óta barátok és munkatársak. A Junior Oscarra jelölt filmjükben, a Földiekben egy család széthullását mesélik el egészen különös, hol mesei, hol drámai, hol a sci-fis eszközökkel. A történetben szerepel egy álmodozó barkácsoló apa, akit családja amolyan bolondnak néz, ám aki egy szép napon felszáll az űrbe…
Ott marad a család: a gyakorlatiasságával és szigorával a földön álló anya, a közönyös nagylány és a két világot összekötő 12 éves Ábel. Mi történik???
A 26 perces film főbb szerepeit a Saul fiában is látható Cservák Zoltán, valamint Györgyi Anna, az erdélyi Dimény Áron és Rujder Vivien alakítja.
Klubunk vetítésén láthatjuk még Freund Ádám másodéves vizsgafilmjét, a Sétagaloppot is, mely Hommage -film feladatra készült, Roy Andersson stílusában mesél el egy történetet.
Nagy örömünkre vendégeink lesznek személyesen is az alkotók - köszönjük, hogy elfogadták a meghívásunkat.
Mindenkit szeretettel várunk e nem mindennapinak ígérkező délutánra!


Kulturális programajánló:

Január 29-én, 17 órai kezdettel a Magyar Művelődési Társaság, a Rátkai Márton Klub és a TIT szervezésében Dékány István: A Képíró – Aba-Novák Vilmos című filmjét láthatják az érdeklődők. A helyszín: Bp., XI. Zsombolyai u. 6.

Január 30-án 18 órakor a Ludwig Múzeum filmvetítéssel és kiállítással várja a látogatókat a Gazdafilmek éjszakája címmel.

Január 29-én a Pótkulcsban Kurosawa Menny és pokol című filmje lesz műsoron. Az est házigazdája Pethő Zoltán klubvezető. Vetítés 18h 30-tól!

Január 30-án 18 órakor a Bem moziban lesz látható Vranik Roland Az állampolgár című filmje.

Január 30-án este a Pesti Vigadóban tartják a nemrég alapított, Kovács Lászlóról és Zsigmond Vilmosról elnevezett operatőrverseny első ünnepélyes díjátadóját. A díj odaítéléséről a Lajos Tamás operatőr-producerből, Nagy András operatőrből, Káel Csaba rendezőből és Novák Emil operatőrből álló zsűri dönt majd.

Január 31-én 18h 45-től Vittoria de Sica: A sorompók lezárulnak című filmjének vetítésével folytatódik a Faludi Akadémia sorozata az Art + Cinémában.
A vetítés utáni beszélgetés vendége: Pintér Judit filmkritikus.

Kezdődnek az idei Finn Filmnapok!
Finn Filmnapok - Finnish Film Days 2018

Február 1-4 között FACT 2018!
A Színház- és Filmművészeti Egyetem szervezésében nemzetközi fesztiválra kerül sor, melynek keretében két konferenciát is tartanak, az egyik témája a 100 éve született Fábri Zoltán, míg a másiké a magyar színművészeti oktatás jelene és jövője. Helyszín az Ódry Színpad és az Uránia Nemzeti Filmszínház. A 2018-as fesztiválon hat külföldi és két hazai színművészeti egyetem hallgatói mutatkoznak be. A fesztivál programjairól bővebben a SzFE honlapján lehet olvasni.

Február 4-én 15 órai kezdettel az Uránia Összhang projektje keretében következik Antal Nimród filmje, a Viszkis! A filmet akadálymentesített változatban vetítik, a hallássérült és nagyothalló nézők számára feliratozták.


Kulturális hírek, olvasnivalók:

Szilágyi Varga Zoltán nemzetközi támogatással készült munkáját, a Mementot a Holocaust emléknapja alkalmából idézzük fel.

Cseh Tamás most lenne 75 éves. Csönded vagyok.

Ahogy hírlevelünk elején is olvasható, Enyedi Ildikó filmje bekerült az Oscar-jelöltek mezőnyébe, amihez ezúton is gratulálunk!

Ez is siker! Török Ferenc 1945 című filmjét nemrégiben kezdték vetíteni a francia mozik.

25 év után újra bemutatják Tarr Béla több mint hét órás filmjét, a Sátántangót. A digitálisan felújított változat 2019-ben kerül mozikba, majd Blu-ray/VOD-formátumban is elérhető lesz.

Ismét forgat Kocsis Ágnes. A Friss levegő és a Pál Adrienn író-rendezőjének új filmje Éden címmel készül Filmalap támogatással. A forgatás elkezdődött, a főszerepekben Lana Baric horvát színésznő és Daan Stuyven belga rockzenész.

Új forgalmazó a színen! A Soldivision alternatív forgalmazási módszerek bevezetésével kezdi meg működését, első filmjük Jeles András visszatérő nagyjátékfilmje lesz, bemutató február 28-án!

Ingmar Bergmann rítusairól.

Can Togay és Pauer Gyula alkotását, a Cipők a Duna-parton-t az 1920 óta megjelenő Architecture Digest online kiadása második legjobbnak választotta a világ 13 legfontosabb köztéri szobra közül. A kompozíció a nyilasterror idején Dunába lőtt embereknek állít emléket.

A napokban zárul a balmazújvárosi Semsey Kastélyban szereplő Munkácsy-tárlat. Örülünk, hogy erről hírlevelünkben még ősszel tudósítottunk, így például kolléganőink is láthatták a csodaszép anyagot. Finissage február 1-jén!

Meghosszabbítva, február 11-ig látható Korniss Péter fotóművész kiállítása a Nemzeti Galériában.

Minden látogatottsági rekordot megdöntött tavaly a Műcsarnok. Az első aranykor az elmúlt évtizedek leglátogatottabb tárlata lett, és megdőlt az éves látogatói szám is: 2017-ben 133 512-en váltottak jegyet valamelyik kiállításra.

Az elmúlt években folyamatosan beszámoltunk az In Between? elnevezésű oktatási projektről, melyet az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata indított útjára 2016 áprilisában. Az In Between? arra kívánja ösztönözni az európai fiatalok nemzedékét, hogy az egykori szemtanúkkal való párbeszéd útján fedezzék fel a XX. század történelmét. A projekt keretében egy európai fiatalokból álló csoport egy hetet töltött a magyar-román határvidéken, ahol magyar, román, szlovák, szerb és bolgár lakosokkal készített interjúkat. Tapasztalataikat az alábbi kisfilmben dolgozták fel: In Between? The Hungarian-Romanian borderland

Donáth Mirjam könyvéről nem lehet eleget beszélni.

A somogyi erdők télen.

Minden olvasónknak gazdagító kulturális élményeket kívánunk!
Találkozzunk klubunk vetítésein is!
2018.01.15. A 2018-as naptári évet Isztambul macskáival kezdtük: köszönet minden nézőnek, a csoportos klublátogatásért külön köszönet Németh Mária és Sólyom Attila kollégáinknak és diákjaiknak. Nagyon jót beszélgettünk-vitatkoztunk: mindig beigazolódik, mennyire fontos a közösségi élmények, tapasztalatok feldolgozása. És elkalandozni is jó dolog…

Híreink élén gratulálunk klubunk hűséges munkatársának, Baum Attilának a házasságkötéséhez és kívánunk neki és családjának sok boldogságot, minden jót! Köszönjük, hogy oly állhatatosan gondozza hírleveleinket és honlapunkat!

Legközelebb:

Január 16-án
– nem csak a tél miatt - a Négyzet rendezőjének, Ruben Östlundnak a 2014-ben készült Lavina című filmjét láthatják nézőink. A történet dióhéjban: egy svéd család a francia Alpokban telel. Minden remek, mígnem a 2. napon egy hatalmas lavina zúdul a síparadicsomra. Az anya gyermekeit óvja, férje után kiált, ő azonban magát mentve fut a veszedelem elől... – Izgalmas lesz!
Köszönetet mondunk a filmet forgalmazó Cirkofilmnek, hogy ezúttal is segítségünkre voltak.

További műsorunkban változás lesz: a félévzárás miatt 1 hét kimarad, majd január 30-án jelentkezünk ismét, amikor Freund Ádámot és alkotótársát, Fekete Ádámot várjuk a Junior Oscarra jelölt Földiek című filmjükkel.

Buvári Tamás Szeretföld című filmjét a tavaszi sorozat keretében vetítjük. Ezúton is köszönjük a rendező megértését az előre nem látható műsorváltozás kapcsán.


Kulturális programajánló:

Immár rendszeresen látogatható a Makovecz Archívum és Emlékház a Városkúti út 2.sz. alatt, mely minden hétfőn, szerdán és pénteken 14-től 17 óráig várja az érdeklődőket.

Január 15-én a Pótkulcsban várja a filmbarátokat Pethő Zoltán klubvezető. Műsoron Louis Malle Lidércfény című filmje. Vetítés 19 órától!

Január 15-én folytatódik az Uránia és az Olasz Intézet sorozata, a Római anzix: 18:30-kor a Cannes-ban is sikert aratott Fortunata lesz műsoron. Színhely szokásosan az Uránia díszterme.

Január 16-án nyílik a Sztehlo Lili üvegfestő munkáit bemutató kiállítás a Barabás villában – Városmajor u. 44.

Magyar emlékek Lengyelországban címmel könyvbemutató és kerekasztal-beszélgetés lesz a Lengyel Intézetben január 16-án. Közreműködik Kovács István költő, műfordító és Mitrovits Miklós történész.

Január 16-án 17 órakor Ki ez a barbár zseni? címmel Aba-Novák Vilmosról Kováts Kristóf, a művész unokája tart vetített képes előadást Pócsmegyeren, a rendezvényközpontban.

Január 17-én 14h 30-től a Gulyás testvérek címmel estébe nyúló programsorozatot szervez a Filmesház. A Tanítványok című filmjük vetítését követően 16 órától konferencia kezdődik, melynek előadói: Andor Tamás, Gelencsér Gábor, Győri Zsolt, Kelecsényi László, Sárközy Réka, Tóth Klára, Tóth Péter Pál.
Levezető elnökök: Horváth Jenő, Veres András.
A konferencia kurátora: Szekfü András.
A helyszín: Ráday u 31/k.

Január 17-én 17 órai kezdettel könyvbemutatóra kerül sor az Írók Boltjában: "Ne félj, a tél meg fog gyötörni." Válogatott írások szegénységről, cigányságról, kirekesztettségről

Január 17-én 18:00 órakor Varga Ágota Bokros jelentések című filmjét láthatjuk az Urániában, majd pódiumbeszélgetés részesei lehetünk. A film a Bulányi György által alapított, az állam és az egyház által egyformán gyanúsnak tartott Bokor közösség történetét dolgozza fel. A vetítést követő beszélgetés vendégei: Dr. Virág András történész, Varga László kaposvári megyéspüspök, Benyhe Bernát történész-tanár, Dr. Vörös Géza, történész, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára osztályvezetője, Butsy Lajos fegyházlelkész, Bokor tag, Szabó Gyula mezőörsi plébános, Modok Árpád, a Győr-Sopron megyei Rendőr-főkapitányság III/III. osztály, egyházi reakció vonalán főoperatív tiszt /tartótiszt/ (1968-1987), kiemelt főoperatív, értékelő tiszt (1988-1991), valamint Varga Ágota, a film rendező-producere.

Január 17-én 18h 45-től az Ernelláék Farkaséknál vetítésével folytatódik a Faludi Akadémia sorozata az Art + Cinémában.

Január 18-án 18 órakor Varga Ágota Aczél című dokumentumfilmje lesz műsoron a Műcsarnok filmklubjában Előadó: Diószegi-Szőcs Máté, történelemtanár, a dokumentumfilm egyik szereplője, sorozatszerkesztő:Cielinski Sándor, belépőjegy: 800 Ft.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház január 20-án 18 órakor premier előtti vetítésen mutatja be Karen Sahnazarov Anna Karenina – Vronszkij története című filmjét. A vetítés előtt, 17 órai kezdettel pódiumbeszélgetésen találkozhatunk a film rendezőjével, aki napjaink orosz filmművészetének egyik meghatározó alakja, a Moszfilm jelenlegi igazgatója. A vendéggel Forgács Iván, az orosz filmkultúra szakértője beszélget.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából január 22-én, 14.00 órakor a mai magyar kultúra és művelődés helyzetéről beszélgetnek szakértők a Magyar Művelődési Társaság rendezvénye a keretében. A helyszín a TIT Stúdió Egyesület székháza: Zsombolyai u.6.

Itt az idei BIDF!
Január 23-28 között vegyük az irányt az Aréna mozitermei felé! Vár a világ legfrissebb nemzetközi sikereket elért, egészestés, kreatív dokumentumfilmjeinek magyarországi versenye, fóruma és bemutatója! 23-án este az oktatással összefüggő kérdésekről is szó lesz egy műhelybeszélgetésben Winkler Márta és Vekerdy Tamás társaságában!

Január 24-én 17 órától az Írók Boltjában Olvasópróba – Beszélgetések kortárs magyar színdarabokról: Hajdu Szabolcsék színháza.
A beszélgetés résztvevői: Hajdu Szabolcs, Török-Illyés Orsolya és Sándor L. István.

Január 25-én 19h 30-kor a Magvető Café ad teret a Látókép Ensemble Ernelláék Farkaséknál című produkciójának.

Január 30-án 18 órakor a Bem moziban lesz látható Vranik Roland Az állampolgár című filmje.


Kulturális hírek, olvasnivalók:

Legutóbbi hírlevelünkből sajnálatosan kimaradt a 73 évesen elhunyt Marián Labuda halálhíre
, aki Bán Jánossal együtt örökre felejthetetlen marad mindnyájunknak Az én kis falumból…

A Vörös Hadsereg hetvenöt évvel ezelőtt, 1943. január 12-én indított offenzívája következtében százezernél is több magyar katona vesztette életét a keleti fronton. Köszönet Sára Sándornak és alkotótársainak, hogy a hazatérőkkel elkészítette a kollektív emlékezés fontos dokumentumait.

Igazi siker a kezdeményezés, ezért január 22-ig, az eredeti terminust meghosszabbítva hozzáférhető az interneten a Filmarchívum mintegy 60 filmje.

A Filmalap Inkubátor programja és a Testről és lélekről című film is felkerült a legsikeresebb kreatív projektek hazai listájára, a Highlights of Hungary-re!

Az Év sportolója gálaesten Balczó András életművét is díjjal ismerték el. A sportolót és a kort Kósa Ferenc filmje máig érvényesen mutatja be.

Az Operatőrök Amerikai Társasága a Spotlight Awards jelöltjei közé választotta Herbai Mátét, a Testről és lélekről operatőrét.

Január 23-án kiderül, bekerül-e Enyedi Ildikó filmje az Oscar-jelöltek szűkített listájára…


Sikeres színdarab filmes adaptációja, a harmincasok gyermekvállalásáról szóló romantikus komédia, és hátborzongató horrorfilm előkészítését támogatja a Filmszakmai Döntőbizottság.
Bergendy Péter a hazai filmes palettáról évtizedek óta hiányzó horrorfilmet készít elő Post Mortem munkacímen a filmalap támogatásával.

Kultúrtörténeti jelentőségű könyvet tett le az asztalra Molnos Péter művészettörténész, aki az elmúlt évtizedekben csendesen kiszemezgette a levéltárakból a magyar műgyűjtés aranykorának legizgalmasabb történeteit. Az Elveszett örökség című kötet küldetése "felébreszteni" azokat a világban szétszóródott festményeket, amelyek alvóügynökként függenek különböző európai és amerikai múzeumokban, és végre méltó helyére emelni a világon a magyar festészetet.

Buszmegálló és vadászles…

Minden olvasónknak sikeres évkezdést kívánunk!

Találkozzunk klubunk vetítésein is!
2018.01.07. Hírlevelünk élén minden olvasónknak boldog, élményekben gazdag újévet kívánunk!

A múlt év utolsó vetítése december 19-én zajlott: a Rézangyalok című dokumentumfilmmel igyekeztünk lélekben is ünnepelni. És ünnepeltünk is, hiszen Surányi z. András és Sívó Júlia filmje lélekemelő és a Hamvas Béla-i értelemben is közösségi és emelkedett pillanatokat keltett minden nézőben. Köszönjük az alkotóknak, valamint a szintén jelenlevő Buglya Sándor producernek az élményt és a beszélgetést.
A vetítéshez adománygyűjtés is kapcsolódott a Lyukó-völgyben élő nehéz sorsú családok számára, melyet a Dunatáj Alapítvány munkatársai segítségével még ünnep előtt sikerült eljuttatni. Jót tenni jó! Köszönjük a visszajelzést a célba juttatást segítő Szederkényi Miklósnak és a Napraforgó Alapítványnak és mindenkinek, aki az akcióban részt vett.

Javasoljuk minden kollégának, szociális szférában dolgozónak, ismertesse meg környezetében a Miskolc mellett élők életét, melyet több dokumentumfilm is megörökít. Nem egyszerűen tanulságos gesztusról van szó, hanem a társadalmi felelősség felébresztéséről és fejlesztéséről.
Szilánkok
Rézangyalok


Legközelebb:

A januári szürkeségben üdítő évkezdő filmnek ígérkezik a január 9-én fél 4-től vetítendő Kedi - Isztambul macskái.
Ceyda Torun török rendezőnő filmje a sok száz évvel ezelőtt a világ minden részéről Isztambulba vetődött hajósok macskáinak leszármazottai közül hét nyomába ered: mind a heten más-más alkatúak, akárcsak az emberek - abban azonban közösek, hogy harmonizálnak egy metropolisszal és annak lakóival; mosolyt, elfogadást, szeretetet, tiszteletet váltanak ki; tudnak valamit az élet titkaiból, magatartásukkal tanítanak…

Köszönetet mondunk a filmet forgalmazó Cirkofilmnek a vetítéshez nyújtott segítségéért.

Lassan vége az első félévnek, közelednek a jegylezáró konferenciák…

További műsorunk e körülmény változásokat hozhat, melyeket hírleveleinkben közzéteszünk alkalmasint.


Kulturális programajánló:

Újra megélénkül a filmklubok háza tája…


Január 8-án a Pótkulcsban várja a filmbarátokat Pethő Zoltán klubvezető. Műsoron Joachim Trier Oslo, augusztus című alkotása.
Vetítés 19 órától!

A Faludi Akadémia első alkalma január 10-én, 18h 45-kor lesz az Art+ Cinémában az alkotók társaságában. Műsoron Nagy Ernő és Péterffy András Yiddish Blues című filmje.

Január 10-én 19 órakor folytatódik a népszerű Budapesti moziestek sorozat. Ezúttal Gaál István: Sodrásban című filmje az elemzés tárgya.
A vetítés előtti és utáni beszélgetést Kolozsi László film- és zenekritikus moderálja. Vendég: Balogh Máté zeneszerző.
A programra a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött.
Regisztrálni a papp.krisztina@bmc.hu email címen, 2018. január 10-én 12 óráig lehet, a korlátozott befogadóképesség (100 fő) erejéig.

Január 12-én 20 óra 30-kor kerül sor a Mozinet által forgalmazott új film, a Szeretet nélkül premier előtti vetítésére a Művész moziban.

Január 15-én 19 órakor Menedék filmklub a Bem moziban! Templom a dombon - A filmet eredeti nyelven, magyar felirattal láthatja a közönség. A belépés ingyenes.A film után beszélgetés következik.

Január 15-én folytatódik az Uránia és az Olasz Intézet sorozata, a Római anzix: 18:30-kor a Cannes-ban is sikert aratott Fortunata lesz műsoron. Színhely szokásosan az Uránia díszterme.

Január 16-án 17 órakor Ki ez a barbár zseni? címmel Aba-Novák Vilmosról Kováts Kristóf, a művész unokája tart vetített képes előadást Pócsmegyeren, a rendezvényközpontban.

Január 17-én 14h 30-től a Gulyás testvérek címmel estébe nyúló programsorozatot szervez a Filmesház. A Tanítványok című filmjük vetítését követően 16 órától konferencia kezdődik, melynek előadói: Andor Tamás, Gelencsér Gábor, Győri Zsolt, Kelecsényi László, Sárközy Réka, Tóth Klára, Tóth Péter Pál.
Levezető elnökök: Horváth Jenő, Veres András
A konferencia kurátora: Szekfü András A helyszín: Ráday u 31/k

Január 17-én 17 órai kezdettel könyvbemutatóra kerül sor az Írók Boltjában: "Ne félj, a tél meg fog gyötörni." Válogatott írások szegénységről, cigányságról, kirekesztettségről

Január 17-én 18:00 órakor Varga Ágota Bokros jelentések című filmjét láthatjuk az Urániában, majd pódiumbeszélgetés részesei lehetünk. A film a Bulányi György által alapított, az állam és az egyház által egyformán gyanúsnak tartott Bokor közösség történetét dolgozza fel. A vetítést követő beszélgetés vendégei: Dr. Virág András történész, Varga László kaposvári megyéspüspök, Benyhe Bernát történész-tanár, Dr. Vörös Géza, történész, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára osztályvezetője, Butsy Lajos fegyházlelkész, Bokor tag, Szabó Gyula mezőörsi plébános, Modok Árpád, a Győr-Sopron megyei Rendőr-főkapitányság III/III. osztály, egyházi reakció vonalán főoperatív tiszt /tartótiszt/ (1968-1987), kiemelt főoperatív, értékelő tiszt (1988-1991), valamint Varga Ágota, a film rendező-producere.

Január 18-án 18 órakor egy másik izgalmas Varga Ágota –film látható a Műcsarnok klubjában: Aczél (dokumentumfilm, 108 perc, 2009)
Előadó: Diószegi-Szőcs Máté, történelemtanár, a dokumentumfilm egyik szereplője, sorozatszerkesztő: Cieklinski Sándor, belépőjegy: 800 Ft

Itt az idei BIDF!
Január 23-28 között vegyük az irányt az Aréna mozitermei felé! Vár a világ legfrissebb nemzetközi sikereket elért, egészestés, kreatív dokumentumfilmjeinek magyarországi versenye, fóruma és bemutatója!

Január 24-én 17 órától az Írók Boltjában Olvasópróba – Beszélgetések kortárs magyar színdarabokról: Hajdu Szabolcsék színháza.
A beszélgetés résztvevői: Hajdu Szabolcs, Török-Illyés Orsolya és Sándor L. István.

Január 25-én 19h 30-kor a Magvető Café ad teret a Látókép Ensemble Ernelláék Farkaséknál című produkciójának.


Kulturális hírek, olvasnivalók:

Nagy vesztesége a kortárs magyar zenei életnek, hogy fiatalon elment ebből a világból Fábián Juli. Sokunknak marad örök napsugár…

2017-es mérleg: Schneider Zoltán az év színésze, Enyedi Ildikó, az év filmrendezője, Piros Ildikó Kossuth-díjas színművész, életműdíjas, Huszárik Kata, az év színésznője és ifjabb Vidnyánszky Attila színművész-rendező, a legígéretesebb fiatal tehetség kitüntetettje az Arany Medál-díjak decemberi átadási ünnepségén a Bethlen Téri színházban.

Nyáron lesz 100 éve, hogy megszületett Ingmar Bergman, így 2018 fantasztikus évnek ígérkezik a Bergman-rajongók számára. A nagy rendező előtt emlékévvel tiszteleg a svéd kormány megbízásából az Ingmar Bergman Alapítvány.

A Sparks kamera és lámpakölcsönző cég, a Magyar Operatőrök Társasága és a Magyar Operatőrök Iskolája megalapította a "KOVÁCS LÁSZLÓ ÉS ZSIGMOND VILMOS MAGYAR OPERATŐR DÍJ" elnevezésű díjat. A magyar operatőr iskola két kiemelkedő alkotójáról elnevezett verseny a 2004-ben, Novák Emil alapította ARANYSZEM OPERATŐR VERSENY helyét veszi át és folytatja annak hagyományait. A díjakat minden év januárban adják majd át.

Megjelent a Dargay gyűjteményes kiadás – Benne a 90 éve született Dargay Attila négy mozifilmjének felújított változata, bónusz tartalmakkal és a pályaművet bemutató kísérőfüzettel. A kiadvány a Libri és a Líra hálózatában, valamint az Írók boltjában kapható.

Magyar filmsikerek!
A Messze az Otthon című kisfilm több kategóriában is nyert a Los Angeles Film Awards versenyében!
Gál Sándor rövidfilmjét a zsűri a hónap filmjének választotta, a főszereplő, Bárdi Gergő pedig a hónap legjobb színésze.
Török Ferenc történelmi filmjét (1945) a Film-Forward nevű portál az esztendő TOP 10 alkotása közé válogatta.

"Ha újra lenne belvárosi vetítőhelyünk" - fontos interjú Ráduly Györggyel, a Magyar Nemzeti Filmarchívum vezetőjével.

A nézőink által a Menjek/maradjak projektből is ismert Donáth Mirjammal, a Mások álma című, nemrégiben megjelent könyv szerzőjével készült beszélgetést olvashatunk

A Gobbi Hilda által alapított, a legjobb epizodistákat jutalmazó szakmai elismerést 2017-ben Gazsó György, Nagy Mari, Serf Egyed és Szabó Márta vehette át.

Az MMA Kiadó sorra jelenteti meg különböző művészeti könyveit, albumait, konferenciafüzeteket, életmű-feldolgozásokat. Az MMA Kiadó weboldalán tájékozódhatunk minderről.

MÜSZI Közért néven folytatja tevékenységét a 2013 és 2017 között Művelődési Szintként (MÜSZI) civil szervezeteknek, alkotóműhelyeknek, szabadegyetemnek és rengeteg programnak, kiállításnak, beszélgetésnek otthont adó közösségi befogadótér.
A kávézó, a nonprofit galéria, a nappali munkatér és a kis létszámú események befogadására alkalmas funkciókat egyesítették a szervezők a most már fizikai kiterjedéssel rendelkező Müszi Közértben, ami egy néhai sarki bolt helyén található az Izabella és a Jósika utca sarkán.

Új Filmtudomány mesterszak indul Szegeden 2018-tól: az alapszakos végzettséggel rendelkezők 2018. február 15-ig dönthetik el, hogy melyik egyetemen folytatják a tanulmányaikat. Azoknak, akik vizuális kultúrával kapcsolatos képzések között keresgélnek, jó hír, hogy a Szegedi Tudományegyetem új filmtudomány mesterképzését is választhatják.

Kortárs számi drámákat ismerhetünk meg a szerkesztő Domokos Johanna jóvoltából: a nemrégiben megjelent Szerencsefia című kötet a kortárs számi előadó-művészet példamutató vitalitását és egyetemes jelenlétét egyaránt felmutatja.

Könyvautomatákat helyeznek el a főváros csomópontjain, amelyekből egyetlen érintéssel vehetünk márciustól kortárs és klasszikus zsebkönyveket. A Sztalker csoport olvasásnépszerűsítő projektjének középpontjában a közösségi közlekedést választók és a fiatalok állnak.

"A naptár kiszorítja az életünkből Istent" - érdekes olvasnivaló a fiatal és tehetséges H. Vecsei Miklóssal készült beszélgetés.

Minden olvasónknak boldog újesztendőt kívánunk!
Találkozzunk klubunk vetítésein is!
Korábbi híreinket itt találja.